KLİMA
Günümüz şartlarında klimalar ihtiyaç haline gelmiştir. Ancak klima tercihlerinde dikkatli olmak gerekmektedir. Satın alırken ısıtılacak/soğutulacak yerlerin kapasitesiyle örtüşen ayrıca iklim şartları ve bina yapısına uygun klimaları tercih etmeliyiz.
Tasarruflu Tüketim İçin Pratik Çözümler (KLİMA)
- Hacim sorunu yaratmayan yerlerde ısı transfer yüzeyi büyük klimaları tercih etmeliyiz.
- Klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi yüksek olmalıdır.
- Isıyı/soğuğu homojen yayma özellikli klimaları tercih edelim.
- Klimalarımız elektronik ısı ayarlı(termostatlı) olmalıdır.
- 30 derecenin altında soğutma yapılmamalıdır. Klimanın kışın ısıtma sıcaklık ayarı çok yüksek, yazın soğutma sıcaklık ayarı çok düşük tutulmamalıdır.
- Klimalar çalışırken mekan kapıları kapalı tutulmalıdır. Aksi durumlarda hava perdesi gibi dışardan hava girişini önleyen cihazlar kullanmalıyız.
- Klimalarımızı mümkün olduğunca kışın ısıtma amaçlı kullanmamalıyız.
- Yaz aylarında dış ünitenin güneş ışığıyla direkt maruz kalmamasına dikkat etmeliyiz. Gerekirse gölgeliklerle güneş ışığının klimayla temasını önlemeliyiz.
- Yazın klima çalışırken güneş ışınlarının doğrudan içeri girmesini engellemeliyiz.
- Hava filtresini belli aralıklarla değiştirmeliyiz. Tıkalı filtreler hava akışını, soğutmayı ve nem gidermeyi engellediğinden daha fazla enerji sarfiyatı ortaya çıkar.
- Klima programlama özelliğiyle enerji tüketimini düşürebiliriz. Mekanın kullanılmadığı anlarda kapalı tuttuğumuz klimayı kullanım zamanlarında açabiliriz. Evdeki cihazları ılık havalarda kapalı tutup 2-3 günden fazla evden uzak kalınacak sürelerde cihazı kapalı tutmalıyız.
ELEKTRİKLİ FIRINLAR VE OCAKLAR
Ev hanımlarının en fazla kullandığı ev aletlerinden olan fırın ve ocaklar kayda değer enerji tüketimi gerçekleştirirler. Bu tüketimlerimizi kontrol altına alarak daha az enerji sarf etmek ve faturamızda ciddi tasarruf etmek mümkündür.
Tasarruflu Tüketim İçin Pratik Çözümler (ELEKTRİKLİ FIRINLAR VE OCAKLAR)
- Fırın ve ocak satın alırken enerji sınıfı "A" ve üstü olanları tercih edelim.
- Elektrik enerjisi kullanımında verimliliği yüksek ve ısı yalıtımlı ocakları tercih etmeliyiz.
- Yemek pişirirken fırının kapağını gerektiğinden fazla açmamalıyız. Kapağı her açışta fırın sıcaklığının 25-30 derece düştüğünü unutmamalıyız.
- Fırında aynı anda birden fazla yemek pişirebiliriz. Bu şekilde erken pişeni önce çıkarıp gereksiz enerji harcamasından da kurtulmuş oluruz.
- Gerekli olmayan durumlarda ön ısıtma yapmayalım.
- Mikrodalga fırınlarda ısıtma süresi 2-3 pişirme süresi 10-15 dakikadır yani normal fırına göre çok kısadır. Mikrodalga fırınlar klasik fırınlara göre önemli bir tasarruf sağlamaktadır.
- Donmuş yiyeceklerin fırına sürülmeden önce çözülmesini beklemeliyiz.
- Elektrikli fırın ve ocakların pişirme süresinden birkaç dakika önce kapatırsak mevcut sıcaklıkta pişmeye devam etmesini sağlayıp bir miktar enerji tasarrufu sağlayabiliriz.
- Cam ve seramik kapların ısıyı daha fazla tutması nedeniyle bu kapları fırınlarda kullanıyorsak ısıyı 15 derece daha düşürebiliriz.
- Ocakta yemek pişirirken mutlaka kapağını kapayarak pişirmeliyiz. Kapağı açık pişen yemekler için 3 kat daha fazla enerji tüketilmektedir.
- Yemek pişirirken basınçlı tencereler kullanmak bize zamandan ve enerjiden ciddi tasarruf sağlar.
- Fırının içerisinde havanın rahatça hareket edebilmesi için fırın ile tepsi arasında en az 5 cm boşluk bırakılmalıdır. Böylece havanın sirkülasyonunu rahatlatıp yemeğin hızlı pişmesini sağlarız.Ocaklarda tencere, tava, tepsi çaydanlıkların tabanlarının düz olmasına dikkat etmeliyiz.
- Ocak ateşinin taban yüzeyini aşmamasına özen göstererek enerji israfını önleyebiliriz.
- Düşük sıcaklıklarda ısı ayarı yapıp, yemeği yavaş pişirerek enerji israfını önlemiş oluruz.
SAÇ KURUTMA MAKİNESİ
Saç kurutma makinelerinin 15 dakika çalışması 75 wattlık bir lambanın 3 saat boyunca yanmasına eş değerdir. Saçlarımızı havluyla kurulayarak makinenin çalışma süresini aza indirebilir ve kayda değer bir enerji tasarrufu sağlayabiliriz.
Tasarruflu Tüketim İçin Pratik Çözümler (SAÇ KURUTMA MAKİNESİ)
- Saçlarımızı kurutma öncesinde havluyla kurulamalı ve makineyi kullanırken mümkün olduğunca saçlara uzak tutmalıyız.
- Düşük sıcaklık seçeneğiyle saçımızı kurutmalıyız.