fırın ve ocakların kullanımında tasarruf için şunlar öneriliyor: “Yiyecekleri düz tabanlı tencerelerde ve tepsilerde pişiriniz. Tencere, tava ve çaydanlık tabanını aşan her alev enerji israfıdır. Mümkünse yiyecekleri mikrodalga fırınlarda pişiriniz. Aynı miktar yiyeceği pişirmek için mikrodalga fırın, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketir. Tencere ve tepsinizin kapakları sıkıca kapalı ise pişirme tamamlanmadan 2-3 dakika önce fırın ve ocağınızı kapatabilirsiniz. Yemek pişerken fırın kapağını gerekmediği sürece açmayınız. Her kapak açılışında sıcaklık 25-30 derece düşer. Kapaksız kapta yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketmek gerekir.
Enerji tasarrufu için, fırın çalıştırıldığında 2-3 tür yemeği aynı anda pişirmeniz tavsiye edilir. Isının ve nemin tencere veya tepsi içinde tutulması için kapaklar hava sızdırmaz olmalı. Bu durum yemeğin hızlı pişmesine neden olur. Mikrodalga fırınlarda suyunuzu hemen kaynatabilirsiniz. Bu su ile çay ve çorbanızı pişirebilir, böylece hem enerjiden hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz. Fırınları odanızı ısıtmak için asla kullanmayınız. Bu durum çok tehlikeli ve pahalıdır. Sebzeli yemeği pişirirken az miktarda su kullanınız. Yüksek sıcaklıkta pişirmeye başlayınız. Buhar çıkmaya başladıktan sonra düşük sıcaklıkta pişiriniz. Böylece yiyecekler daha iyi ve hızlı pişer. Yüksek sıcaklıkta pişirme işlemine devam etmek, besin maddesinin yok olmasına neden olur. Düşük sıcaklık şartlarına fırını ayarlayarak, yiyeceği pişirerek enerji israfını önlemiş olursunuz.”
AYDINLATMA VE ISITICILAR
Kitapçıkta, aydınlatmada dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralandı: “Kompakt floresan lambalar, normal lambalardan 5 kat daha az enerji tüketirler ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler. Standart lambaların ömrü 750-900 saat iken kompakt floresan lambaların ömrü 10 bin saattir. Enerji koruyucu lambalar satın alarak, aydınlatma maliyetini yüzde 75 azaltabilirsiniz. Normal lambalar enerjinin önemli miktarını aydınlatmada değil, ısınmada kullanır. Daha büyük lambalar, daha fazla enerji üretmezler. Odadan ayrıldığınız zaman lambaları kapatınız. Lambaların daha iyi çalışması için kuru bezle temizleyiniz. Kirli ve tozlu lambalar, yüzde 25 daha fazla enerji tüketir. Bulanık görünüşlü kompakt floresan lambalar kesinlikle kullanmayınız.” Isıtıcılara ilişkin de şu önerilerde bulunuldu: “Oturma odasının sıcaklığının 20 dereceden fazla olmasına müsaade etmeyiniz. Odada 1 derecelik sıcaklık düşürme, yüzde 5’lik yakıt tasarrufuna neden olur.
Hafta sonları veya tatil günleri evinizden ayrılıyorsanız, ısıtıcınızın veya radyatörünüzün vanasını kapatınız. Boş daireyi ısıtmak israftır. Isıtıcınızın veya radyatörlerinizin önüne kesinlikle eşya koymayınız. Sıcak hava hareketini önlemeyiniz. Aksi durumda ısınmak için daha fazla enerji harcarsınız. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman, ısının kaçmasını önlemek için perdelerinizi kapatınız. Kapalı ve uygun perdeler, pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önler. Kış aylarında pencereye güneş ışınları değdiği zaman perdeleri açınız, bu durum evinizin ısınmasına yardımcı olur. Kışın radyatörün üzerine mermer ve çamaşır gibi herhangi bir malzeme koymayınız. Üzerinde çamaşır kurutmayınız.
Radyatörlerinizin arkasına yansıtıcı koyunuz. Böylece radyatör başına yılda 6 dolar kazanırsınız. Alüminyum kaplı yalıtım levhası ile bunu sağlamanız mümkündür. Güneşli havalarda pencerelerinizi temizleyiniz, bu durum evinizin ısınmasına yardımcı olur. Banyo yapmak yerine duş alınız. Böylece daha az su kullanırsınız. Su ısıtıcınızın termostatını maksimum 50 dereceye ayarlayınız. Bu sıcaklık banyo ve mutfaktaki işler için uygundur.”
Bu blog'da binalarda Enerji Verimliliği ile ilgili öneri ve pratik bilgiler bulunur.Aynı zamanda yeni Enerji Verimliliği kanununa göre merkezi sistem ile ısınan binalarda zorunlu olan kullanıdığın kadar enerji tüketimini ödeme mantığı ile işleyen ısı pay ölçer, ısı sayacı gibi sistemler hakkında bilgi olacaktır. AT MY BLOG YOU CAN FIND EVERYTHING ABOUT ENERGY,ENERGY EFFICIENCY,RENEWABLE ENERGY AND INVESTMENT OPPORTUNITIES AT TURKEY AND EMEA REGION.
18 Ocak 2012 Çarşamba
16 Ocak 2012 Pazartesi
Isı pompası hakkında soru cevaplar
ISI POMPASI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
1.) Neden Isı Pompası kullanmalıyız ? Dünya'nın en ucuz ısıtma yöntemi midir?
Isı pompası doğadaki enerjiyi ( toprak , hava yada su )çok az enerji harcayarak bina içine ısı olarak taşıyan yada tam tersini yaparak bina içini soğutan bir sistemdir. Enerji harcaması alınan enerjiye göre çok düşük kalmaktadır.1 kw enerji harcamasına karşılık kullanılan kaynağa göre 4-6 katı enerjiyi alabilmekteyiz. Bu oran yerden ısıtma sistemleri ile maksimum etkinliğe ulaşmaktadır.Yerden ısıtma hesaplamalarımızda gerekli sirkulasyon su sıcaklığını 40 C olarak seçmekteyiz.Eğer yerden ısıtma hesaplamalarında bunlar dikkate alınmazsa ısı pompası cihazları daha fazla enerji tüketecektir. Yaptığımız bilgisayar yazılımı sayesinde bütün Türkiye hesaplamalarında iklim bilgileri ile doğru orantılı ısı kaybı hesabı yapılmakta ve enerjinin verimli kullanılması sağlanmaktadır. Buda hertürlü alternatif enerjiyi kullanmamızı sağlıyor.
2.) Neden Yerden Isıtma Kullanmalıyız ?
Yerden ısıtma , ısıtma sistemleri içerisinde canlılar için en uygun olanıdır, ayrıca alternatif enerji kullanımı en yaygın olanıdır.35-40 C sıcak su ile çok konforlu ısınma sağlanabilmektedir. 35- 40 C çalışma sıcaklığı ısı pompasının en verimli olduğu değerlerdir.Isı pompası yanında termik selektif güneş enerjisi ile ısıtmaya destek sağlayabilmekteyiz. Özellikle yazın sıcak su kullanımı durumlarında ısı pompası cihazları serinletme konumundan ısıtma konumuna geçmeleri gerekmektedir. Buda sistemin minumum 15 dakika durması demektir.
3.) Bina içerisindeki ısıtma- soğutma sistem dizaynı önemli midir ?
Bina içerisindeki sistem seçimi, seçilen sistemin ısı pompasına uygunluğu çok önemlidir.Uygun kriterlerde hesaplama yada uygulama yapılmazsa ısı pompası verimsiz çalılaşarak gerekli tasarruf sağlanamaz. Hesaplama ve uygulama tecrübeli mühendisler tarafından eksiksiz ve tam olarak yapılmalıdır.Firmamız tarafından geliştirilen programımız ile bütün Türkiye iklim bilgilerine göre otomatik fiyatlandırma ve sistem seçimi yapılmaktadır.
4.) Isı Pompası nasıl soğutma yapar ?
Sistem kışın sıcak su hazırladığı gibi yazın tam tersine çalışarak soğutma yapar.Soğutma konumunda 7 C su sıcaklığına kadar soğuk su üretimi yapılmaktadır. Eğer sistemde ana amaç serinletme ise kapasite seçimi ısı kazancına göre yapılmalıdır. Duvardan serinletme yapılacaksa cihaz minumum 18 C de çalıştırılır. Bu durumda tam olarak serinletme yapılamaz , ortam sıcaklığı 6-8 C arasında serinletilir. Sıcak su kullanılması durumunda yazın bazı problemler yaşanabilir. Dizayn buna göre yapılmalıdır. Eğer çok soğuk bir ortam istiyorsanız ek olarak fan coil cihazları konulmalıdır. Fakat evlerde sadece fan coil ile ısıtma soğutma yapmak doğru bir çözüm değildir. Daha fazla harcama yanında sağlıklı bir ortam yaratılmaz. Fan coil cihazları sesli çalışırlar , Özellikle yatak odalarında rahatsız bir durum yaratırlar. Eğer dingin bir yatak odası ve serin bir ortam istiyorsanız duvardan serinletme çok uygun bir çözümdür. Duvardan serinletmede duvar yüzey alanı hesabı bölgeye , binanın mimari yapısına bağlı olarak OPY yazılımı ile kısa sürede hesaplanmaktadır.
5.) Soğutmada Terlemeyi Nasıl Önlüyorsunuz ?
Sistemin seçimi burada çok önemli olmaktadır. Duvardan soğutma yada fan-coil cihazları ideal çözüm olmaktadır.Tam serinletme için fan coil cihazları kullanılır. Eğer ortam sıcaklığının 6-8 C arasında düşürülmesi uygun ise duvardan serinletme sistemi yapılır. Duvardan serinletmede cihazlar yazın 18 C olarak çalıştırılır. Genelde 18 C altında çalışmada duvarlarda terleme meydana gelir.Eğer yoğuşma şartları sağlanırsa duvarda ve tavanda terlemeler ve çatlamalar meydana gelir . Ayrıca terleme sonucu duvarlarda bozulmalar meydana gelir. Tam olarak serinletme için Türkiye nin özellikle kıyı bölgesinde tercih edilmemelidir. Nemin fazla olduğu yerlerde duvardan serinletme büyük sorunlara yol açabilir. Böyle durumlarda çiğ noktası tesbit edilmeli ve sistem ona göre dizayn edilmelidir.
6.) Isı pompasında Hangi Kaynağı tercih etmeliyim ?
Binanın bulunduğu yere ve kaynağın verimine göre ortak karar verilir.Isı pompası seçiminde etkili olan birçok etmen vardır. Bütün etkiler gözönüne alınarak bir danışmanlık firmasında etüd yaptırılmalıdır. Şu model yada bu model iyidir diye bişey yoktur. Tesisin özellikleri , kullanım amacı , kaynak stabileteleri , bina iç ısıtma sistemi seçimde önemli rol oynar.Ilıman bölgelerde hava kaynaklı , -10 C altındaki bölgelerde toprak kaynaklı tercih etmekteyiz.Sistemde enerji verimliliği analizi yaparak uygun kaynak seçimini yapmaktayız. Çok büyük sistemlerde COP değerinin yüksekliği nedeniyle toprak veya su kaynaklı ısı pompalarımız daha avantajlı olmaktadır. Soğutma ve ısıtmanın beraber çözümlenmesi istendiğinde yatay toprak kaynaklı sistemi kullanamamaktayız.FENTEK Mühendislik tarafından geliştirilen bilgisayar programı sayesinde il bazında sistem otomatik seçim yapabilmektedir.
7.) Isı Pompası İlk Kurulum Maliyeti Ne Kadardır ?
Biz size çok büyük paralar kazandırıyoruz. Bir evin enerji giderlerinin ortalama % 70 i ısıtma harcamasıdır. Bu gideri yerden ısıtma ve ısı pompası ile %80 oranında düşürebilmekteyiz. Bazı enerjilere göre 10 yılda size yeni bir ev parası kazandırıyor. İlk kurulum maliyeti diğer sistemlere göre daha yüksektir.Fakat işletim maliyeti çok düşüktür.İlk kurulum maliyeti (hava kaynaklı ısı pompasında ) minumum tutarı 6000 EURO.dan başlamaktadır. Toprak ve su kaynaklı ısı pompalarımızın kurulum maliyetleri daha yüksek olmaktadır. Henüz Türkiyede ısı pompası üretimi yapılmamaktadır. Yakın zamanda Türkiyede imal edilmesi durumunda fiyatlar önemli oranda düşecektir.
8.) Isı Pompası Amortisman süresi ne kadardır ?
Karşılaştırılan yakıta göre değişmekle birlikte 1-4 yıl olmaktadır. Özellikle elektrik , motorin , dökmegaz'a göre %60 ile % 80 arasında işletme maliyetlerini düşürmekteyiz.Isı pompasının yaptığı işlem bir çevrimdir.Isıtma yada soğutma için direkt enerji harcamazlar. Markadan markaya ve sistemden sisteme harcama oranları değişkendir. Hava kaynaklı ısı pompalarında en yüksek COP değerine sahip iki cihaz vardır ( LG ve TOSHIBA ) 4.5 VE 4.6 . Aralarında fazla bir fark olmamasına rağmen çok büyük teknik gelişmeler yapılmıştır.
Örneklemek gerekirse Dökmegaz ile ısınan bir villa yılda 5000 Kg ( 5000 kg*11000 kcal / kg ve 90 verimle çalışan cihaz = 49500000 kcal(57000000 kwatt) ve enerjiye ödenen bedel 5000*3.6 TL/KG = 18000 TL
Aynı enerjiyi COP değeri 5 olan ısı pompası ile elde edersek :
Harcanan elektrik enerjisi : 57000000/5 = 11400 Kw .dır Bunun cebimizden çıkacak karşılığı : 11400 kw*0.30 TL / KW = 3420 TL olacaktır.
Yıllık kazanç 18000 TL - 3420 TL = 14580 TL.dir. 10 yılda veya 20 yılda size neler kazandıracağını basitçe hesaplayabilirsiniz. 20 yılda 291600 TL para size kalacak.
9.) Evim Yerden Isıtmalı , Isı pompası kullanabilir miyim ?
Evinizin projelendirilmesi düşük ısı kaynağına göre yapılmışsa ısı pompası kullanabilirsiniz.Firmamız yaptığı bütün yerden ısıtma sistemlerini ısı pompasına uygun olarak dizayn etmiştir. Sistem besleme sıcaklıkları 30-45 C arasında ise ısı pompaları çok iyi bir yatırımdır.Eğer dizayn suyu sıcaklığınız 55-60 ise üzgünüz ömür boyu ısıtma maliyetleriniz yüksek olacaktır.
10.)Toprak kaynaklı ısı pompası ile Hava Kaynaklı Isı Pompası arasındaki fark nedir ?
Toprak kaynaklı ısı pompası, enerjinin Toprakdan alınarak yapılabileceğini.Hava Kaynaklı ise havadaki enerjinin kullanımı uygulamasıdır. Aradaki en büyük fark hava kaynaklı ısı pompasının COP değerinin hava şartlarıyla değişmesidir.Bu yüzden enerji verimliliği analizinin çok iyi yapılması gerekmektedir.Günümüzdeki hava kaynaklı ısı pompaları - 15 C .de çalışabilmektedir fakat - 15 de uzun süre çalışmaları fazla enerji tüketimine neden olabilir. Kısa süreli düşümlerde yıllık enerji tüketimlerini etkilemezler. Bu yüzden birçok firmada ek ısıtıcı seçeneği vardır yani ihtiyacın fazla olduğu zamanlarda ek ısıtıcılar devreye girer. Bu ısıtıcılar 2+2 , 3+3 kw şeklindedir. Hava kaynaklı ısı pompalarının kapasiteleri hava sıcaklığı düştükçe düşmektedir. Yani minumum hava sıcaklığı seçimde baz alınmalıdır.
11.) Isı pompası yeni bir teknoloji midir ?
Hayır, dünyada yaklaşık 50 yıldır kullanılmakta olan, Amerika ve Avrupada enerji tasarrufu nedeniyle, devlet tarafından teşvik edilen,milyonların üzerinde kullanımı olan bir sistemdir. Türkiye'de ise yakın zamanda kullanılmaya başlamıştır.İsveç , Norveç , Danimarka , Hollanda , Avusturya , Almanya , Kanada , Amerika gibi soğuk iklimlerde çok geniş olarak kullanılmaktadır.2009 ylında Almanya da 50000 cihaz monte edilmiştir. 2010 yılı için 60000 adet ısı pompası dönüşümü planlanmıştır.Almanyada her m2 için 20 € devlet desteği sağlanmaktadır. Türkiye için herhangi bir teşvik yoktur ve KDV oranı hala % 18.dir. Yani aldığınız cihazların nerdeyse 5.de biri vergi olarak devlete gitmektedir. Fransa ısı pompalı ev ve işyerlerinden 10 yıl süreyle vergi almamaktadır. Birçok Avrupa ülkesinde teşviklerle sistem hızla yaYgınlaşmaktadır. Hollanda da doğal gaz kullanımı hergeçen gün azalmaktadır. İsveçte birçok yerleşim yerinde doğalgaz hattı bile yoktur. Nerdeyse ülkenin tamamında ısı pompası cihazları ile ısıtma yapılmaktadır. Ayrıca rüzgar türbinleri ile tamamen naturel bir enerji kullanılmaktadır. Güneş enerjisi düşümleri çok az olmasına rağmen Türkiye.den fazla yatırım ve araştırma yapılmaktadır.
14.) Isı pompaları sadece ısıtmamı yapar ?
Isı pompalarının en büyük özelliği aynı cihaz ile hem ısıtma hem de soğutma hemde kullanım sıcak suyunun eldesini yapabilmesidir.
Bu, cihazların standart bir özelliğidir.Fakat direkt toprak kaynaklı sistemimizde toprağın bazen enerjiyi emmemesi nedeniyle soğutma yapamamaktayız. Nemli topraklarda soğutma imkanı vardır.Fakat toprağın iyi analiz edilmesi gerekmektedir.
15.) Isı pompası ideal konfor şartlarını sağlar mı ?
Uygun dizayn edilmiş iç ısıtma ve soğutma elemanları ile ideal konfor şartları sağlanır.Yerden ısıtma ve duvardan soğutma : sistemin en önemli iç elemanlarını oluştururlar. Firmamız 23 yılllık yerden - duvardan ısıtma uygulamaları ile bu konudaki tecrübelerini ısı pompasına kolaylıkla aküple etmiştir. Soğutma öncelikli mekanlarda yer-duvar tipi fan-coil cihazları ile ideal konfor şartlarını sağlamaktayız. Fan coil cihazları sadece işyerlerinde ve evlerde sadece serinletme için kullanılmalıdır. Isıtmada fan coil kesinlikle tercih edilmez. İnsan sağlığı için ısıtmada kullanılmamalıdır. Klima , fan coil ve kanallı tip ısıtma aparatları çok sayıda bakteri üretirler ve bakteriler için ideal çoğalma şartlarını sağlarlar. Ayrıca üfleme insan sağlığı açısından çok sağlıklı değildir.
16.) Isı pompası cihazları için mekanik odaya ihtiyaç var mı ?
Hem hayır hem evet, cihazlar binada normal kazanın konulacağı, bodrum, garaj veya uygun olan boş mahale yerleştirilebilir, cihazlarımız çok sessiz olup çalışma sesleri yok denecek kadar azdır.( Dış üniteler minumum 53 Desibel) .Kompakt tip makinalar direkt dışarı monte edilir, toprak ve su kaynaklı ısı pompası cihazlarında bina içinde küçük bir alana ihtiyaç vardır. Ses seviyesi marka , model ve cihaz kapasitesine göre değişiklik göstermektedir.Kompakt tip hava kaynaklı ısı pompaları tamamen dış ortmada çalışırlar. Bazen fan sesi insanları rahatsız edebilir. Kompakt makinaların yerleşiminde ses önemli bir faktör olabilmektedir. Fanın ekseninde ve yakınında ağaç varsa bunlar zarar görebilir. İyi dizayn edilmiş cihazlarda iç ve dış ünitede rahatsızlık verici ses oluşmamaktadır. Cihaz üzerinde akumulasyon tankı var ise villa ve daire tiplerinde makina dairesi gereksinimi olmayabilir. Fkat sıcak suda ısı pompası ile sağlanacksa muhakkak mekanik odaya ihtiyaç vardır.
17.) Hangi Tür Isı Pompasında Dış Ünite Vardır ?
Kompakt hava kaynaklı ısı pompalarında bütün sistem dış ünitededir.Toprak ve su kaynaklı ısı pompalarında bütün sistem küçük bir makina dairesinde toplanmaktadır.Split sistem hava kaynaklı ısı pompalarında ayrıca ek olarak bir dış ünite vardır. Dış ünite yerleşim yeri enerjinin efektif kullanımı açısından önemlidir. Kapasiteye göre en iyi sirkulasyon yeri seçimi yapılmalıdır.
18.) Toprak kaynaklı ısı pompası nasıl çalışır ?
Topraktan çeşitli yöntemlerle alınan enerji ısı pompası vasıtası ile bina içerisindeki sisteme aktarılır.Bina içerisinde yerden ısıtma - duvardan ısıtma- yerden soğutma -
duvardan soğutma - yertipi fan coil- duvar tipi fan coil cihazları tercih edilmelidir. Isı pompalarının COP değerlerinin en yüksek olduğu çalışma sıcaklıkları
ısıtmada 35 - 40 C .dir. Buda yerden ısıtma ile sağlanabilir. Soğutmada ise fan - coil cihazları kullanılmalıdır.Toprak kaynaklı ısı pompasında enerji yatay olarak serilen borular yada dikey sondajla sağlanabilir.Toprak özellikleri alınan enerjiyi direkt etkilemeketedir.Bazı topraklarda m2 den 25 watt enerji emilimi yapılırken bazı topraklardan 60 watt enerji emilimi yapılabilmektedir. Bunun için toprak analizi yapılmalıdır.
Isı pompası kullandığı 1 birim elektrik enerjisine karşılık doğal kaynaklardan 3-5 birim enerji çekerek, binaya 4-6 birim ısıtma ya da soğutma yapabilir.
Bu sayede çok az bir enerji harcaması ile maksimum düzeyde ısıtıp soğutur.( yerden - duvardan ısıtma , yerden duvardan soğutma , fan-coil soğutma )
19.) Isı pompasının split klimadan ne farkı vardır ?
Çalışma şekli olarak aynıdır. Ancak klasik split klima, dış ünite ile sadece dış havayı kullanarak çalışır.Ayrıca sistemde yerden ısıtma yapılması durumunda ve 40 C ılık su dizaynı ile COP değerleri çok yüksek oranlara ulaşmaktadaır.Split klima cihazları 55 C ile çalıştığından COP değerleri daha düşüktür.
Dış havanın yazın çok sıcak ve kışın çok soğuk olması split klimanın çok verimsiz çalışması, hatta çalışamamasına sebep olur.
Toprak, nehir gibi kaynakların ısısı ise yaz - kış çok az değişim gösterdiğinden ısı pompasının çok daha verimli çalışmasını sağlar.
20.) Toprak, nehir gibi doğal kaynakları nasıl kullanır ?
Toprak içine yatay ya da dikey döşenecek boruların içerisinden dolaştırılan su,gaz toprağın sıcaklığını alarak cihaza iletir, yani toprak dış ünite vazifesi görür. Nehir, kuyu, göl ya da deniz suyu ise, direk boru kullanılmadan açık sistem olarak cihaza iletilir, yani yine dış ünite hava yerine nehir, göl, deniz suyu sayesinde çalışmış olur.
21.) Toprakdan alınan enerji evi nasıl ısıtır ya da soğutur ?
Toprak devresi cihaz ile toprak arasında olan kapalı bir devredir ve cihazın dış ünitesi konumundadır. Toprak devresi suyu,gazı bina içinde dolaşmaz.
Binaya ısıtma ya da soğutma yapan su, cihaz bünyesindeki ikinci ve farklı bir devredir. Bu devre döşemeden ısıtma, fan coil ile bağlantılıdır.
Topraktan ya da nehirden gelen su ile bina içinde dolaşan su birbirinden tamamen farklı ve karışmayan iki devredir.
Toprak kaynaklı sistemde dış hava sıcaklığı -15 °C iken ısıtma, +40°C iken soğutma verimli yapılabilir mi ?
Evet, zaten sistemin en büyük özelliği dış hava koşullarına bağımlı kalmadan çok düşük enerji harcayarak ısıtma ya da soğutma yapmasıdır.
Atmosfer sıcaklığı hangi değerlerde olursa olsun toprak yüzeyinden belli bir mesafeye inildiğinde toprak sıcaklığı 12 - 19 °C arasındadır. Bu da ısı pompası cihazının 365 gün devamlı çalışabilmesi için ideal sıcaklıktır.
22.) Tercih edilen toprak borulama şekli hangisidir ?
Yatay borulama daha düşük maliyet ve kolay uygulama sağlar ancak daha fazla bahçe alanı gerektirir, dikey borulama ise daha az alan gerektirmekle birlikte daha zor ve maliyetli bir uygulamadır.
23.) Yatay ya da dikey borulama için ne kadar alan gerekli ?
Ortalama 500 m2 bir ev için yatay borulama 500-1000 m2 bahçe gerektirir, dikey borulama ise sadece 5 m2 alan gerektirir.Yatay boru seriminde toprağın yapısı alanı direkt etkilemektedir.
Ancak her ikisinde de bu alanların kepçe veya sondaj makinasının girebileceği bir noktada olması gereklidir.Dikey sondajdada yeraltı kuyusunun jeolojik raporu gerekmektedir. Jeoljik yapıyı bilmeden gerekli sondaj miktarının bulunması imkansızdır. Özellikle büyük sistemlerde öncelikle toprak özellikleri tebit edilmelidir.Villa ve küçük ısı pompası sistemlerinde tecrübe ile gerekli sondaj miktarı bulunur.
24.) Borulama yapılan alan üzerine bahçe yapılabilir mi ?
Dikey borulamada üzerine istenilen garaj, ev dahil her şey yapılabilir. Yatay borulamada ise beton ile kapanmayacak şekilde her tip bahçe yapılabilir.
Fakat kökleri boruya zarar verebilecek niteliklerde ağaç dikilemez.
25.) Toprak borularının kullanım ömrü ne kadardır ?
Kullanılan boru kaplamalı bakır boru yada PE borudur ve çok uzun ömürlüdür.PE borular güneş görmediği sürece ortalama 100 yıl dayanmaktadır.
26.) Toprak altına döşenen boru boyu neye göre hesap edilir ?
Boru hesabı detaylı ve çok önemli bir kriterdir. Arazinin yapısı ve toprak cinsine (nemli ,killi, kuru toprak sert veya orta kaya) göre büyük değişiklikler göstermektedir.Genellikle ev alanı vya 2 katı kadar bir alana ihtiyaç duyulmaktadır.
27.) Evimde mevcut olan radyatör sistemine Isı Pompası uygulanabilir mi ?
Hayır.Radyatörlü sistemler yüksek sıcaklığa göre dizayn edilmişlerdir. 35-40 C çıkış sıcaklığında radyatörlerden verim almanız zorlaşacak ve yetersiz kalacaktır.Yeni model ısı pompalarında 65 C sıcaklığa ulaşabilmekteyiz , eğer sistem 65 C .ye dizayn edilirse sorunsuz olarak ısınma sağlanır.
28.) Banyo ve mutfakta kullanım sıcak suyu nasıl elde edilir, kaç derecedir ?
Kullanım sıcak suyu 45 °C dir ve ısıtma -soğutma yapan cihaza takılan aksesuar ile ya da bağımsız bir boyler ile elde edilir.
29.) Diğer ısıtma ve soğutma sistemlerine göre avantajı nedir ?
Tek bir cihaz ile hem ısıtma hem soğutma hemde kullanım sıcak suyu elde edilmesi ve kullanım maliyeti en önemli avantajlarıdır.
Aynı zamanda ideal konfor ve temiz çevre sağlar. Toprak kaynaklı ısı pompamızda % 83 oranındaki enerjiyi doğadan sağlamaktayız.
30.) Isı pompası sisteminde nelere dikkat edilmelidir ?
Uygulama yapan ve üretici firmanın tecrübesi çok önemlidir.
31.) Isı pompasının COP değerini neler etkilemektedir ?
COP yani verimlilik yada verilen enerjinin alınan toplam enerjiye oranı cihaz yanında sisteme , sistemin kurulduğu yere göre değişiklik gösterir. Her markanın hatta modellerin bile COP değerleri farklılık gösterir.
32.) Eğer inşaat halinde bir eviniz , işyeriniz yada oteliniz varsa projenizi bize ulaştırın size en uygun ısıtma çözümünü sunalım.Biz sizin için neler yapıyoruz ? Yerden ısıtma , ısı pompası ile ısıtma , ısı pompası ile serinletme , ısı pompası ile sıcak su , güneş enerjisi ve ısı pompası ile ısıtma ve sıcak su , fan coil ile ısıtma , serinletme , havuz suyu ısıtması , spa ısıtması , hamam ısıtması , güneş enerjisi destekli ısıtma .
33. ) Isı pompası cihazları bir mucize yada enerjiyi yokdan var eden bir sistem değildir. Isı pompası cihazları enerjiyi bir kaynaktan diğer kaynağa aktaran basit bir cihazdır. Bir teknoloji harikası diyebileceğimiz özellikleride yoktur. Bazı kullanım özellikleri ek olarak katılmıştır. Seçilen malzemeler ve dizayn sayesinde bazı markaların COP değerleri daha yüksek olmakta ve harcadığı elektrik enerjisi az olmaktadır. 2009 yılı itibari ile hava kaynaklı cihazlarda en yüksek COP değerine sahip ısı pompası cihazları LG .ye aitdir. ( COP : 4.42 ). Sanıldığının aksine Avrupa Hava Kaynaklı ısı pompası konusunda çok gerilerde seyretmektedir. Bunun nedeni Avrupada hava kaynaklı ısı pompalarının az kullanılması ( çünkü hava stabil bir kaynak değildir = Avrupada kışlar çok soğuk geçmektedir ) nedeniyle fazla geliştirilmemiş olmasıdır. Avrupadaki birçok firma Hava kaynaklı ısı pompalarını Kore yada Japon firmalarına fason olarak imal ettirmektedirler. Toprak kaynaklı ısı pompalarınında bu kadar pahalı olmasının nedeninide hala çözemedik.
34.Dairemde ısı pompası kullanabilirmiyim ?
Uygun iklim şartlarında dairelerde sadece hava kaynaklı ısı pompası kullanılabilir fakat ses oluşumunu kabul etmeniz gerekir. Toprak yada su kaynaklı ısı pompaları tekil apartman dairelerinde kullanılmaz.
Temelde ısı pompalarının hepsinin mantığı aynıdır. İçerisinde kullanılan kompresörler çok iyi seçilirse mükemmel COP değerleri yakalanmaktadır.
1.) Neden Isı Pompası kullanmalıyız ? Dünya'nın en ucuz ısıtma yöntemi midir?
Isı pompası doğadaki enerjiyi ( toprak , hava yada su )çok az enerji harcayarak bina içine ısı olarak taşıyan yada tam tersini yaparak bina içini soğutan bir sistemdir. Enerji harcaması alınan enerjiye göre çok düşük kalmaktadır.1 kw enerji harcamasına karşılık kullanılan kaynağa göre 4-6 katı enerjiyi alabilmekteyiz. Bu oran yerden ısıtma sistemleri ile maksimum etkinliğe ulaşmaktadır.Yerden ısıtma hesaplamalarımızda gerekli sirkulasyon su sıcaklığını 40 C olarak seçmekteyiz.Eğer yerden ısıtma hesaplamalarında bunlar dikkate alınmazsa ısı pompası cihazları daha fazla enerji tüketecektir. Yaptığımız bilgisayar yazılımı sayesinde bütün Türkiye hesaplamalarında iklim bilgileri ile doğru orantılı ısı kaybı hesabı yapılmakta ve enerjinin verimli kullanılması sağlanmaktadır. Buda hertürlü alternatif enerjiyi kullanmamızı sağlıyor.
2.) Neden Yerden Isıtma Kullanmalıyız ?
Yerden ısıtma , ısıtma sistemleri içerisinde canlılar için en uygun olanıdır, ayrıca alternatif enerji kullanımı en yaygın olanıdır.35-40 C sıcak su ile çok konforlu ısınma sağlanabilmektedir. 35- 40 C çalışma sıcaklığı ısı pompasının en verimli olduğu değerlerdir.Isı pompası yanında termik selektif güneş enerjisi ile ısıtmaya destek sağlayabilmekteyiz. Özellikle yazın sıcak su kullanımı durumlarında ısı pompası cihazları serinletme konumundan ısıtma konumuna geçmeleri gerekmektedir. Buda sistemin minumum 15 dakika durması demektir.
3.) Bina içerisindeki ısıtma- soğutma sistem dizaynı önemli midir ?
Bina içerisindeki sistem seçimi, seçilen sistemin ısı pompasına uygunluğu çok önemlidir.Uygun kriterlerde hesaplama yada uygulama yapılmazsa ısı pompası verimsiz çalılaşarak gerekli tasarruf sağlanamaz. Hesaplama ve uygulama tecrübeli mühendisler tarafından eksiksiz ve tam olarak yapılmalıdır.Firmamız tarafından geliştirilen programımız ile bütün Türkiye iklim bilgilerine göre otomatik fiyatlandırma ve sistem seçimi yapılmaktadır.
4.) Isı Pompası nasıl soğutma yapar ?
Sistem kışın sıcak su hazırladığı gibi yazın tam tersine çalışarak soğutma yapar.Soğutma konumunda 7 C su sıcaklığına kadar soğuk su üretimi yapılmaktadır. Eğer sistemde ana amaç serinletme ise kapasite seçimi ısı kazancına göre yapılmalıdır. Duvardan serinletme yapılacaksa cihaz minumum 18 C de çalıştırılır. Bu durumda tam olarak serinletme yapılamaz , ortam sıcaklığı 6-8 C arasında serinletilir. Sıcak su kullanılması durumunda yazın bazı problemler yaşanabilir. Dizayn buna göre yapılmalıdır. Eğer çok soğuk bir ortam istiyorsanız ek olarak fan coil cihazları konulmalıdır. Fakat evlerde sadece fan coil ile ısıtma soğutma yapmak doğru bir çözüm değildir. Daha fazla harcama yanında sağlıklı bir ortam yaratılmaz. Fan coil cihazları sesli çalışırlar , Özellikle yatak odalarında rahatsız bir durum yaratırlar. Eğer dingin bir yatak odası ve serin bir ortam istiyorsanız duvardan serinletme çok uygun bir çözümdür. Duvardan serinletmede duvar yüzey alanı hesabı bölgeye , binanın mimari yapısına bağlı olarak OPY yazılımı ile kısa sürede hesaplanmaktadır.
5.) Soğutmada Terlemeyi Nasıl Önlüyorsunuz ?
Sistemin seçimi burada çok önemli olmaktadır. Duvardan soğutma yada fan-coil cihazları ideal çözüm olmaktadır.Tam serinletme için fan coil cihazları kullanılır. Eğer ortam sıcaklığının 6-8 C arasında düşürülmesi uygun ise duvardan serinletme sistemi yapılır. Duvardan serinletmede cihazlar yazın 18 C olarak çalıştırılır. Genelde 18 C altında çalışmada duvarlarda terleme meydana gelir.Eğer yoğuşma şartları sağlanırsa duvarda ve tavanda terlemeler ve çatlamalar meydana gelir . Ayrıca terleme sonucu duvarlarda bozulmalar meydana gelir. Tam olarak serinletme için Türkiye nin özellikle kıyı bölgesinde tercih edilmemelidir. Nemin fazla olduğu yerlerde duvardan serinletme büyük sorunlara yol açabilir. Böyle durumlarda çiğ noktası tesbit edilmeli ve sistem ona göre dizayn edilmelidir.
6.) Isı pompasında Hangi Kaynağı tercih etmeliyim ?
Binanın bulunduğu yere ve kaynağın verimine göre ortak karar verilir.Isı pompası seçiminde etkili olan birçok etmen vardır. Bütün etkiler gözönüne alınarak bir danışmanlık firmasında etüd yaptırılmalıdır. Şu model yada bu model iyidir diye bişey yoktur. Tesisin özellikleri , kullanım amacı , kaynak stabileteleri , bina iç ısıtma sistemi seçimde önemli rol oynar.Ilıman bölgelerde hava kaynaklı , -10 C altındaki bölgelerde toprak kaynaklı tercih etmekteyiz.Sistemde enerji verimliliği analizi yaparak uygun kaynak seçimini yapmaktayız. Çok büyük sistemlerde COP değerinin yüksekliği nedeniyle toprak veya su kaynaklı ısı pompalarımız daha avantajlı olmaktadır. Soğutma ve ısıtmanın beraber çözümlenmesi istendiğinde yatay toprak kaynaklı sistemi kullanamamaktayız.FENTEK Mühendislik tarafından geliştirilen bilgisayar programı sayesinde il bazında sistem otomatik seçim yapabilmektedir.
7.) Isı Pompası İlk Kurulum Maliyeti Ne Kadardır ?
Biz size çok büyük paralar kazandırıyoruz. Bir evin enerji giderlerinin ortalama % 70 i ısıtma harcamasıdır. Bu gideri yerden ısıtma ve ısı pompası ile %80 oranında düşürebilmekteyiz. Bazı enerjilere göre 10 yılda size yeni bir ev parası kazandırıyor. İlk kurulum maliyeti diğer sistemlere göre daha yüksektir.Fakat işletim maliyeti çok düşüktür.İlk kurulum maliyeti (hava kaynaklı ısı pompasında ) minumum tutarı 6000 EURO.dan başlamaktadır. Toprak ve su kaynaklı ısı pompalarımızın kurulum maliyetleri daha yüksek olmaktadır. Henüz Türkiyede ısı pompası üretimi yapılmamaktadır. Yakın zamanda Türkiyede imal edilmesi durumunda fiyatlar önemli oranda düşecektir.
8.) Isı Pompası Amortisman süresi ne kadardır ?
Karşılaştırılan yakıta göre değişmekle birlikte 1-4 yıl olmaktadır. Özellikle elektrik , motorin , dökmegaz'a göre %60 ile % 80 arasında işletme maliyetlerini düşürmekteyiz.Isı pompasının yaptığı işlem bir çevrimdir.Isıtma yada soğutma için direkt enerji harcamazlar. Markadan markaya ve sistemden sisteme harcama oranları değişkendir. Hava kaynaklı ısı pompalarında en yüksek COP değerine sahip iki cihaz vardır ( LG ve TOSHIBA ) 4.5 VE 4.6 . Aralarında fazla bir fark olmamasına rağmen çok büyük teknik gelişmeler yapılmıştır.
Örneklemek gerekirse Dökmegaz ile ısınan bir villa yılda 5000 Kg ( 5000 kg*11000 kcal / kg ve 90 verimle çalışan cihaz = 49500000 kcal(57000000 kwatt) ve enerjiye ödenen bedel 5000*3.6 TL/KG = 18000 TL
Aynı enerjiyi COP değeri 5 olan ısı pompası ile elde edersek :
Harcanan elektrik enerjisi : 57000000/5 = 11400 Kw .dır Bunun cebimizden çıkacak karşılığı : 11400 kw*0.30 TL / KW = 3420 TL olacaktır.
Yıllık kazanç 18000 TL - 3420 TL = 14580 TL.dir. 10 yılda veya 20 yılda size neler kazandıracağını basitçe hesaplayabilirsiniz. 20 yılda 291600 TL para size kalacak.
9.) Evim Yerden Isıtmalı , Isı pompası kullanabilir miyim ?
Evinizin projelendirilmesi düşük ısı kaynağına göre yapılmışsa ısı pompası kullanabilirsiniz.Firmamız yaptığı bütün yerden ısıtma sistemlerini ısı pompasına uygun olarak dizayn etmiştir. Sistem besleme sıcaklıkları 30-45 C arasında ise ısı pompaları çok iyi bir yatırımdır.Eğer dizayn suyu sıcaklığınız 55-60 ise üzgünüz ömür boyu ısıtma maliyetleriniz yüksek olacaktır.
10.)Toprak kaynaklı ısı pompası ile Hava Kaynaklı Isı Pompası arasındaki fark nedir ?
Toprak kaynaklı ısı pompası, enerjinin Toprakdan alınarak yapılabileceğini.Hava Kaynaklı ise havadaki enerjinin kullanımı uygulamasıdır. Aradaki en büyük fark hava kaynaklı ısı pompasının COP değerinin hava şartlarıyla değişmesidir.Bu yüzden enerji verimliliği analizinin çok iyi yapılması gerekmektedir.Günümüzdeki hava kaynaklı ısı pompaları - 15 C .de çalışabilmektedir fakat - 15 de uzun süre çalışmaları fazla enerji tüketimine neden olabilir. Kısa süreli düşümlerde yıllık enerji tüketimlerini etkilemezler. Bu yüzden birçok firmada ek ısıtıcı seçeneği vardır yani ihtiyacın fazla olduğu zamanlarda ek ısıtıcılar devreye girer. Bu ısıtıcılar 2+2 , 3+3 kw şeklindedir. Hava kaynaklı ısı pompalarının kapasiteleri hava sıcaklığı düştükçe düşmektedir. Yani minumum hava sıcaklığı seçimde baz alınmalıdır.
11.) Isı pompası yeni bir teknoloji midir ?
Hayır, dünyada yaklaşık 50 yıldır kullanılmakta olan, Amerika ve Avrupada enerji tasarrufu nedeniyle, devlet tarafından teşvik edilen,milyonların üzerinde kullanımı olan bir sistemdir. Türkiye'de ise yakın zamanda kullanılmaya başlamıştır.İsveç , Norveç , Danimarka , Hollanda , Avusturya , Almanya , Kanada , Amerika gibi soğuk iklimlerde çok geniş olarak kullanılmaktadır.2009 ylında Almanya da 50000 cihaz monte edilmiştir. 2010 yılı için 60000 adet ısı pompası dönüşümü planlanmıştır.Almanyada her m2 için 20 € devlet desteği sağlanmaktadır. Türkiye için herhangi bir teşvik yoktur ve KDV oranı hala % 18.dir. Yani aldığınız cihazların nerdeyse 5.de biri vergi olarak devlete gitmektedir. Fransa ısı pompalı ev ve işyerlerinden 10 yıl süreyle vergi almamaktadır. Birçok Avrupa ülkesinde teşviklerle sistem hızla yaYgınlaşmaktadır. Hollanda da doğal gaz kullanımı hergeçen gün azalmaktadır. İsveçte birçok yerleşim yerinde doğalgaz hattı bile yoktur. Nerdeyse ülkenin tamamında ısı pompası cihazları ile ısıtma yapılmaktadır. Ayrıca rüzgar türbinleri ile tamamen naturel bir enerji kullanılmaktadır. Güneş enerjisi düşümleri çok az olmasına rağmen Türkiye.den fazla yatırım ve araştırma yapılmaktadır.
14.) Isı pompaları sadece ısıtmamı yapar ?
Isı pompalarının en büyük özelliği aynı cihaz ile hem ısıtma hem de soğutma hemde kullanım sıcak suyunun eldesini yapabilmesidir.
Bu, cihazların standart bir özelliğidir.Fakat direkt toprak kaynaklı sistemimizde toprağın bazen enerjiyi emmemesi nedeniyle soğutma yapamamaktayız. Nemli topraklarda soğutma imkanı vardır.Fakat toprağın iyi analiz edilmesi gerekmektedir.
15.) Isı pompası ideal konfor şartlarını sağlar mı ?
Uygun dizayn edilmiş iç ısıtma ve soğutma elemanları ile ideal konfor şartları sağlanır.Yerden ısıtma ve duvardan soğutma : sistemin en önemli iç elemanlarını oluştururlar. Firmamız 23 yılllık yerden - duvardan ısıtma uygulamaları ile bu konudaki tecrübelerini ısı pompasına kolaylıkla aküple etmiştir. Soğutma öncelikli mekanlarda yer-duvar tipi fan-coil cihazları ile ideal konfor şartlarını sağlamaktayız. Fan coil cihazları sadece işyerlerinde ve evlerde sadece serinletme için kullanılmalıdır. Isıtmada fan coil kesinlikle tercih edilmez. İnsan sağlığı için ısıtmada kullanılmamalıdır. Klima , fan coil ve kanallı tip ısıtma aparatları çok sayıda bakteri üretirler ve bakteriler için ideal çoğalma şartlarını sağlarlar. Ayrıca üfleme insan sağlığı açısından çok sağlıklı değildir.
16.) Isı pompası cihazları için mekanik odaya ihtiyaç var mı ?
Hem hayır hem evet, cihazlar binada normal kazanın konulacağı, bodrum, garaj veya uygun olan boş mahale yerleştirilebilir, cihazlarımız çok sessiz olup çalışma sesleri yok denecek kadar azdır.( Dış üniteler minumum 53 Desibel) .Kompakt tip makinalar direkt dışarı monte edilir, toprak ve su kaynaklı ısı pompası cihazlarında bina içinde küçük bir alana ihtiyaç vardır. Ses seviyesi marka , model ve cihaz kapasitesine göre değişiklik göstermektedir.Kompakt tip hava kaynaklı ısı pompaları tamamen dış ortmada çalışırlar. Bazen fan sesi insanları rahatsız edebilir. Kompakt makinaların yerleşiminde ses önemli bir faktör olabilmektedir. Fanın ekseninde ve yakınında ağaç varsa bunlar zarar görebilir. İyi dizayn edilmiş cihazlarda iç ve dış ünitede rahatsızlık verici ses oluşmamaktadır. Cihaz üzerinde akumulasyon tankı var ise villa ve daire tiplerinde makina dairesi gereksinimi olmayabilir. Fkat sıcak suda ısı pompası ile sağlanacksa muhakkak mekanik odaya ihtiyaç vardır.
17.) Hangi Tür Isı Pompasında Dış Ünite Vardır ?
Kompakt hava kaynaklı ısı pompalarında bütün sistem dış ünitededir.Toprak ve su kaynaklı ısı pompalarında bütün sistem küçük bir makina dairesinde toplanmaktadır.Split sistem hava kaynaklı ısı pompalarında ayrıca ek olarak bir dış ünite vardır. Dış ünite yerleşim yeri enerjinin efektif kullanımı açısından önemlidir. Kapasiteye göre en iyi sirkulasyon yeri seçimi yapılmalıdır.
18.) Toprak kaynaklı ısı pompası nasıl çalışır ?
Topraktan çeşitli yöntemlerle alınan enerji ısı pompası vasıtası ile bina içerisindeki sisteme aktarılır.Bina içerisinde yerden ısıtma - duvardan ısıtma- yerden soğutma -
duvardan soğutma - yertipi fan coil- duvar tipi fan coil cihazları tercih edilmelidir. Isı pompalarının COP değerlerinin en yüksek olduğu çalışma sıcaklıkları
ısıtmada 35 - 40 C .dir. Buda yerden ısıtma ile sağlanabilir. Soğutmada ise fan - coil cihazları kullanılmalıdır.Toprak kaynaklı ısı pompasında enerji yatay olarak serilen borular yada dikey sondajla sağlanabilir.Toprak özellikleri alınan enerjiyi direkt etkilemeketedir.Bazı topraklarda m2 den 25 watt enerji emilimi yapılırken bazı topraklardan 60 watt enerji emilimi yapılabilmektedir. Bunun için toprak analizi yapılmalıdır.
Isı pompası kullandığı 1 birim elektrik enerjisine karşılık doğal kaynaklardan 3-5 birim enerji çekerek, binaya 4-6 birim ısıtma ya da soğutma yapabilir.
Bu sayede çok az bir enerji harcaması ile maksimum düzeyde ısıtıp soğutur.( yerden - duvardan ısıtma , yerden duvardan soğutma , fan-coil soğutma )
19.) Isı pompasının split klimadan ne farkı vardır ?
Çalışma şekli olarak aynıdır. Ancak klasik split klima, dış ünite ile sadece dış havayı kullanarak çalışır.Ayrıca sistemde yerden ısıtma yapılması durumunda ve 40 C ılık su dizaynı ile COP değerleri çok yüksek oranlara ulaşmaktadaır.Split klima cihazları 55 C ile çalıştığından COP değerleri daha düşüktür.
Dış havanın yazın çok sıcak ve kışın çok soğuk olması split klimanın çok verimsiz çalışması, hatta çalışamamasına sebep olur.
Toprak, nehir gibi kaynakların ısısı ise yaz - kış çok az değişim gösterdiğinden ısı pompasının çok daha verimli çalışmasını sağlar.
20.) Toprak, nehir gibi doğal kaynakları nasıl kullanır ?
Toprak içine yatay ya da dikey döşenecek boruların içerisinden dolaştırılan su,gaz toprağın sıcaklığını alarak cihaza iletir, yani toprak dış ünite vazifesi görür. Nehir, kuyu, göl ya da deniz suyu ise, direk boru kullanılmadan açık sistem olarak cihaza iletilir, yani yine dış ünite hava yerine nehir, göl, deniz suyu sayesinde çalışmış olur.
21.) Toprakdan alınan enerji evi nasıl ısıtır ya da soğutur ?
Toprak devresi cihaz ile toprak arasında olan kapalı bir devredir ve cihazın dış ünitesi konumundadır. Toprak devresi suyu,gazı bina içinde dolaşmaz.
Binaya ısıtma ya da soğutma yapan su, cihaz bünyesindeki ikinci ve farklı bir devredir. Bu devre döşemeden ısıtma, fan coil ile bağlantılıdır.
Topraktan ya da nehirden gelen su ile bina içinde dolaşan su birbirinden tamamen farklı ve karışmayan iki devredir.
Toprak kaynaklı sistemde dış hava sıcaklığı -15 °C iken ısıtma, +40°C iken soğutma verimli yapılabilir mi ?
Evet, zaten sistemin en büyük özelliği dış hava koşullarına bağımlı kalmadan çok düşük enerji harcayarak ısıtma ya da soğutma yapmasıdır.
Atmosfer sıcaklığı hangi değerlerde olursa olsun toprak yüzeyinden belli bir mesafeye inildiğinde toprak sıcaklığı 12 - 19 °C arasındadır. Bu da ısı pompası cihazının 365 gün devamlı çalışabilmesi için ideal sıcaklıktır.
22.) Tercih edilen toprak borulama şekli hangisidir ?
Yatay borulama daha düşük maliyet ve kolay uygulama sağlar ancak daha fazla bahçe alanı gerektirir, dikey borulama ise daha az alan gerektirmekle birlikte daha zor ve maliyetli bir uygulamadır.
23.) Yatay ya da dikey borulama için ne kadar alan gerekli ?
Ortalama 500 m2 bir ev için yatay borulama 500-1000 m2 bahçe gerektirir, dikey borulama ise sadece 5 m2 alan gerektirir.Yatay boru seriminde toprağın yapısı alanı direkt etkilemektedir.
Ancak her ikisinde de bu alanların kepçe veya sondaj makinasının girebileceği bir noktada olması gereklidir.Dikey sondajdada yeraltı kuyusunun jeolojik raporu gerekmektedir. Jeoljik yapıyı bilmeden gerekli sondaj miktarının bulunması imkansızdır. Özellikle büyük sistemlerde öncelikle toprak özellikleri tebit edilmelidir.Villa ve küçük ısı pompası sistemlerinde tecrübe ile gerekli sondaj miktarı bulunur.
24.) Borulama yapılan alan üzerine bahçe yapılabilir mi ?
Dikey borulamada üzerine istenilen garaj, ev dahil her şey yapılabilir. Yatay borulamada ise beton ile kapanmayacak şekilde her tip bahçe yapılabilir.
Fakat kökleri boruya zarar verebilecek niteliklerde ağaç dikilemez.
25.) Toprak borularının kullanım ömrü ne kadardır ?
Kullanılan boru kaplamalı bakır boru yada PE borudur ve çok uzun ömürlüdür.PE borular güneş görmediği sürece ortalama 100 yıl dayanmaktadır.
26.) Toprak altına döşenen boru boyu neye göre hesap edilir ?
Boru hesabı detaylı ve çok önemli bir kriterdir. Arazinin yapısı ve toprak cinsine (nemli ,killi, kuru toprak sert veya orta kaya) göre büyük değişiklikler göstermektedir.Genellikle ev alanı vya 2 katı kadar bir alana ihtiyaç duyulmaktadır.
27.) Evimde mevcut olan radyatör sistemine Isı Pompası uygulanabilir mi ?
Hayır.Radyatörlü sistemler yüksek sıcaklığa göre dizayn edilmişlerdir. 35-40 C çıkış sıcaklığında radyatörlerden verim almanız zorlaşacak ve yetersiz kalacaktır.Yeni model ısı pompalarında 65 C sıcaklığa ulaşabilmekteyiz , eğer sistem 65 C .ye dizayn edilirse sorunsuz olarak ısınma sağlanır.
28.) Banyo ve mutfakta kullanım sıcak suyu nasıl elde edilir, kaç derecedir ?
Kullanım sıcak suyu 45 °C dir ve ısıtma -soğutma yapan cihaza takılan aksesuar ile ya da bağımsız bir boyler ile elde edilir.
29.) Diğer ısıtma ve soğutma sistemlerine göre avantajı nedir ?
Tek bir cihaz ile hem ısıtma hem soğutma hemde kullanım sıcak suyu elde edilmesi ve kullanım maliyeti en önemli avantajlarıdır.
Aynı zamanda ideal konfor ve temiz çevre sağlar. Toprak kaynaklı ısı pompamızda % 83 oranındaki enerjiyi doğadan sağlamaktayız.
30.) Isı pompası sisteminde nelere dikkat edilmelidir ?
Uygulama yapan ve üretici firmanın tecrübesi çok önemlidir.
31.) Isı pompasının COP değerini neler etkilemektedir ?
COP yani verimlilik yada verilen enerjinin alınan toplam enerjiye oranı cihaz yanında sisteme , sistemin kurulduğu yere göre değişiklik gösterir. Her markanın hatta modellerin bile COP değerleri farklılık gösterir.
32.) Eğer inşaat halinde bir eviniz , işyeriniz yada oteliniz varsa projenizi bize ulaştırın size en uygun ısıtma çözümünü sunalım.Biz sizin için neler yapıyoruz ? Yerden ısıtma , ısı pompası ile ısıtma , ısı pompası ile serinletme , ısı pompası ile sıcak su , güneş enerjisi ve ısı pompası ile ısıtma ve sıcak su , fan coil ile ısıtma , serinletme , havuz suyu ısıtması , spa ısıtması , hamam ısıtması , güneş enerjisi destekli ısıtma .
33. ) Isı pompası cihazları bir mucize yada enerjiyi yokdan var eden bir sistem değildir. Isı pompası cihazları enerjiyi bir kaynaktan diğer kaynağa aktaran basit bir cihazdır. Bir teknoloji harikası diyebileceğimiz özellikleride yoktur. Bazı kullanım özellikleri ek olarak katılmıştır. Seçilen malzemeler ve dizayn sayesinde bazı markaların COP değerleri daha yüksek olmakta ve harcadığı elektrik enerjisi az olmaktadır. 2009 yılı itibari ile hava kaynaklı cihazlarda en yüksek COP değerine sahip ısı pompası cihazları LG .ye aitdir. ( COP : 4.42 ). Sanıldığının aksine Avrupa Hava Kaynaklı ısı pompası konusunda çok gerilerde seyretmektedir. Bunun nedeni Avrupada hava kaynaklı ısı pompalarının az kullanılması ( çünkü hava stabil bir kaynak değildir = Avrupada kışlar çok soğuk geçmektedir ) nedeniyle fazla geliştirilmemiş olmasıdır. Avrupadaki birçok firma Hava kaynaklı ısı pompalarını Kore yada Japon firmalarına fason olarak imal ettirmektedirler. Toprak kaynaklı ısı pompalarınında bu kadar pahalı olmasının nedeninide hala çözemedik.
34.Dairemde ısı pompası kullanabilirmiyim ?
Uygun iklim şartlarında dairelerde sadece hava kaynaklı ısı pompası kullanılabilir fakat ses oluşumunu kabul etmeniz gerekir. Toprak yada su kaynaklı ısı pompaları tekil apartman dairelerinde kullanılmaz.
Temelde ısı pompalarının hepsinin mantığı aynıdır. İçerisinde kullanılan kompresörler çok iyi seçilirse mükemmel COP değerleri yakalanmaktadır.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)