2 Ocak 2012 Pazartesi

enerji tasarruf uygulamaları

Daha fazla Enerji Tasarrufu bilgileri için:




İŞYERLERİ İÇİN ENERJİ TASARRUFU REHBERİ

AYDINLATMA SİSTEMLERİ

Manuel aydınlatma kontrollarını verimli olarak kullanmak suretiyle enerji verimini artırmak mümkündür

Manuel aydınlatma kontrolları, çok amaçlı kullanılan mekanlarda veya gün ışığına ulaşım imkanına sahip alanlarda kullanılabilir.

Enerjiden tasarruf etme gereğine personelin katılımı da önemlidir. Personeli bu konuda eğitin ve onlara örneğin gün sonunda aydınlatma donanımını ve diğer elektrik ekipmanlarını kapatmak gibi sorumluluklar verin.

Tüm sviçleri, esas ve esas olmayan ışıklandırma şeklinde sınıflandırın..

Zaman ayarlı sviçler, fotoseller ve detektörler gibi otomatik aydınlatma kontrolları kullanmak suretiyle de enerji verimini artırmak mümkündür.

Otomatik kontrol sistemleri; konferans salonları, depolar ve dinlenme odaları için uygundur.

Dış aydınlatma ve teşhir aydınlatması için zaman ayarlı sviçler kullanarak, %25-75 arasında bir potansiyel tasarruf elde etmek mümkündür.

Kısmen gün ışığı alan alanlarda karartmalı (dimmer) kontrol sistemleri kullanarak, %25-50 arasında bir potansiyel tasarruf elde etmek mümkündür.

Dış aydınlatma ve gün ışığı alan alanlardaki aydınlatma için fotoselli kontrol sistemleri kullanarak, %30-60 arasında bir potansiyel tasarruf elde etmek mümkündür.

Arada sırada kullanılan alanlar için algılayıcılar kullanarak, %30-80 arasında bir potansiyel tasarruf elde etmek mümkündür.

Bir aydınlatma sisteminin verimi zamanla lamba zayıflaması ve lüminans elemanlarının kirlenmesi nedeniyle azalır. Aydınlatma düzeyi, sistemin tesisinden iki yıl sonra %50'ye varan oranlarda azalabilir.

Aydınlatma sistemlerinin enerji verimini ve istenilen ışık düzeylerini sürdürebilmek için, lüminans elemanları düzenli olarak temizlenmeli ve arızalı lambalar yenileriyle değiştirilmelidir.

Çoklu lamba armatürleri ile enerji tasarrufu sağlayabilmek için, arıza yapan lambalar değiştirilmelidir. Çünkü arızalı fluoresan lambalar her ne kadar ışık üretmiyorlarsa da, balast veya starter devreleri vasıtasıyla elektrik tüketecektir.

OFİS DONANIMI

Klasik ekipman yerine, en son enerji tasarruf özelliklerine sahip ofis ekipmanları kullanarak önemli ölçüde ve uzun süreli tasarruflar elde etmek mümkündür.

Gerek duyulmadığı zaman elektrik ekipmanlarını kapatarak veya bekleme (stand-by) konumuna alarak önemli tasarruflar elde etmek mümkündür.

PC Ekran koruyucular elektrik tasarrufuna yardımcı olmadıkları gibi, monitörün 'bekleme' (stand-by) konumuna geçmesini de engelleyebilir.

Sürekli kullanılmayan ekipmanlara programlanabilir zaman ayarlı sviçler bağlayarak tasarruf sağlamak mümkündür.

ISITMA, HAVALANDIRMA VE KLİMA

Programlanabilir termostatlar ve enerji verimi yüksek kazan ve su ısıtıcılar monte ederek, önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.

Mikro işlemci esasına dayalı ürünler olan programlanabilir termostatlar %50 civarında enerji tasarrufu sağladığı gibi, ek olarak, bu cihazlar optimum rahatlık sağlayıcı sistem devreye alma ve geri ayar programlarının da sürdürülebilmesini mümkün kılar.

Aşırı havalandırma hızları ısıtma ve soğutma giderlerini büyük ölçüde artırır. Sisteminizin havalandırma hızını optimum düzeyde olacak şekilde profesyonel bir mühendise veya nitelikli bir uzmana ayarlattırın.


KONUTLAR İÇİN ENERJİ TASARRUFU REHBERİ

KONUT ISITILMASI

Kullanılan odaların sıcaklığı 18-21 derece arasında tutulmalıdır.
Kullanılmayan odalar ısıtılmamalı, kapıları kapalı tutulmalıdır. Bu odaların sıcaklığının 10 derecenin altına düşmemesine dikkat edilmelidir.

Isı kaybını önlemek için, kapı ve pencerelerdeki boşluklar ve hava girişleri kontrol edilerek, izolasyonları sağlanmalıdır.

Merkezi sistemle ısıtma yapılan binalarda oda sıcaklığını istenilen seviyeye ayarlayan termostatlar kullanılmalıdır.

Klima çalışırken, pencere ve kapılar kapalı tutulmalıdır

Klima filtresi, özellikle sıcak havalarda, en az ayda bir kez kontrol edilmeli ve temizlenmelidir.

KONUT AYDINLATILMASI

Çok sayıda düşük güçte ampul yerine yüksek güçte bir ampul kullanılmalıdır.
Kirli ve tozlu lambalar %25 daha fazla enerji tükettiğinden, lambalar sık sık kuru bir bezle temizlenmelidir.

Açık renkli duvarlar daha çok ışık yansıttığından daha az aydınlatma gerektirir.

Aydınlatmada halojen ve normal ampuller yerine daha hesaplı olan floresan lambalar kullanılmalıdır. 10 kat daha uzun ömürlü olan floresan lambalarla %40 enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.

Konut aydınlatmasında genel ışıklandırma yerine kısmi ışıklandırma enerji tasarrufu sağlar.

MUTFAK

Fırında gerekli olmadıkça ön ısıtma yapılmamalı, yapılsa bile bu süre 10 dakikayı geçmemelidir.

Mikrodalga fırın, klasik fırına göre %66 daha az enerji tüketmektedir.

Bulaşık makinesini yerleştirirken (içini), ısınmadan dolayı oluşan sıcak havanın kolay dağılmasını sağlamak için, makinenin çevresinde en az 5 cm boşluk bırakılmalıdır.

Buzdolabını, soba, radyatör, bulaşık makinesi, ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak bir noktaya, mutfağın en soğuk yerine yerleştirmek enerji tüketiminde %10-15 tasarruf sağlar.

Buzdolabının sıcaklığının +5, derin dondurucunun ise -18 derecede olması yeterlidir.

Birden fazla kapılı buzdolapları, daha uzun soğutma tüpleri ve daha geniş kompresörlere sahip olduğundan daha fazla enerji harcar.

Buzlukta oluşacak buz, buzdolabının verimini düşüreceğinden, otomatik buz çözücülü (defrostlu) buzdolabı tercih edilmelidir.

Sandık tipi derin dondurucular, diğerlerine oranla %10-15 daha az enerji harcarlar.

BANYO

Çamaşır makinesinde harcanan elektrik enerjisinin %90'dan fazlası su ısıtma sırasında harcanmaktadır. Çamaşırları yıkarken çok sıcak su yerine 30-40 derecede su kullanımı elektrik tasarrufu sağlar.

Çamaşır ve bulaşık makinelerinin seçiminde randımanlı su kullanmalarına dikkat edilmelidir.

Termosifonun sıcak su tankında elle dokunulduğunda sıcaklık hissediliyorsa, termosifonun çevresini yalıtarak %10 enerji tasarrufu sağlamak mümkündür.

Hiç yorum yok: