Türkiye’de kentsel dönüşüm ile 6,5 milyon bina yeniden inşa edilecek. Bu binaların çevre dostu teknolojiler ile yeşil bina olarak inşa edilmesi durumunda yıllık yaklaşık 30 bin gWh enerji tasarrufu sağlanmış olacak.
Bu sene 17- 23 Eylül tarihleri arasında kutlanan Dünya Yeşil Binalar Haftası nedeniyle açıklamada bulunan Akşan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Üyesi Melih Şimşek, dünyanın en pahalı enerjisini yüzde 70’ler düzeyinde dışa bağımlı kullanan bir ülke olarak, enerji ve sürdürülebilir verimlilik için özel sektör ve kamunun elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
"Bu bir fırsattır"
Şimşek: “Yeşil binaların, enerji verimliliği ve çevre duyarlılığı anlamında atılacak adımlardan en önemlisi olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde enerji bu kadar pahalı ve doğal kaynaklar tüm dünyada büyük bir hızla tüketilirken, kullandığımız kaynakların yerine konmasını sağlamak için elimizden geleni yapmalıyız. Kentsel dönüşüm bu anlamda yeni inşa edilecek birçok binanın yeşil bina olması için bir fırsattır” dedi.
Yeni yapılan binaların mutlaka çevre dostu kriterlere uygun yeşil binalar olarak inşa edilmesinin gerekliliğinin altını çizen Şimşek şöyle konuştu: “Bir yapının yeşil bina olarak kabul edilmesinde lokasyon, tasarım, kullanılan yapı malzemelerinin özellikleri, yapı tekniği, atık malzemelerin yeniden kullanımı gibi birçok konu etken faktördür. Biz Akşan Yapı olarak yüzde 90 geri dönüştürülebilir bir malzeme olan çeliği kullanarak ülkemizde yeşil binaların yaygınlaşması için üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Yapısal çelik sistemi sayesinde Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında çevre dostu binalar inşa ediyoruz.”
35. sokak inşa ediliyor
Şimşek sözlerine şöyle devam etti: “Binalarda geri dönüştürülebilir yapısal çelik sistemi kullanımı başta ısı yalıtımı olmak üzere üst düzey enerji verimliliği için de daha fazla avantaj sağlıyor. Diğer taraftan inşaat sırasında minimum su tüketimi sağlayarak su kaynakları ve yer altı sularının azalma ve kirlenme riskini azaltıyor.”
Yeşil bina uygulamalarına Akşan Yapı’nın İzmir’de inşaatına devam ettiği 35. Sokak projesini örnek gösteren Melih Şimşek proje hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin yapısal çelik sistemi ile inşa edilen en büyük konut projesi olan 35. Sokak, çevre dostu özellikleri ile ülkemizin BREEAM Sertifikası’na sahip ilk ve tek konut projesidir. Biz her şeyden önce 35. Sokak’ın inşa edileceği arazinin ekolojik değerini inceleyerek işe başladık ve düşük ekolojik özelliği ile arazinin uygunluğunu belirledik. Yapısal çelik sisteminin farklı kesit tasarımlarına olanak verebilmesi sayesinde İzmir bölgesi için belirlenmiş eşik ısı geçiş değerlerinden %50 daha fazla verimlilik sağladık. Yine bu sistem sayesinde 35. Sokak’ın inşaatı sırasında 30.455 ton su tasarrufu elde ettik.”
Havadan suya ısı pompası kullanarak karbon emisyonunu azalttıklarını belirten Melih Şimşek yüksek verimli ısı pompası sayesinde 376.000 kWh elektrik tasarrufu yapılarak, yılda 272 ton daha az karbon salımı gerçekleşeceğini söyledi. Projenin sosyal tesisi ve ortak alanlarının yaklaşık 350 kW elektrik ihtiyacı güneş panelleri ile elde edileceğine dikkat çeken Şimşek bu sistem ile de yılda 290 ton daha az karbon salımı gerçekleşeceğini vurguladı.
35. Sokak’ın iç mekan konfor koşullarını artıran kaplama ve bitirme malzemeleri, ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ ve yapısal çelik sisteminin öngördüğü şekilde seçilirken geri dönüşüm oranları da projenin dikkat çeken bir diğer özelliği olarak ortaya çıkıyor. Proje ömrünü tamamlayıp yıkılması gerektiğinde yaklaşık 4.050 ton çelik geri dönüştürülebilecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder