Doha’da açıklanan rapora göre Türkiye’nin iklim karnesi kırıklarla dolu, iklim karnesi ile sondan 5. ülke oldu!
3 Aralık 2012- Bugün (saat 11:30’da) Doha-Katar’da İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Salımların %90’ından sorumlu 58 ülkenin değerlendirildiği rapor ile, ülkeleri iklim değişikliği ile ilgili son performansları değerlendirildi. Türkiye listede “en kötü ülkeler” kısmına girerek sondan 5. oldu.
Sıralamada, iklim değişikliği için gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk 3 sıranın boş bırakıldığı listede, seragazı salımlarında ve politikalarda gösterdiği ilerleme nedeniyle Danimarka 4. Sırayı alarak listenin en üstünde yer aldı. 5. Sırada İsveç yer alırken, krize rağmen iklim politikalarını sürdüren Portekiz 6. sıraya çıktı.
Türkiye’nin iklim karnesi hep zayıf
2011 yılında 58. sırada yer alan Türkiye, bu yıl 57. sıraya çıksada, en kötü ülkeler arasında yer aldı. Türkiyenin ardında, iklim müzakerelerini baltalayan Kanada ve petrol ve doğalgaz zengini Kazakistan, İran ve Suudi Arabistan yeraldı.
Raporu değerlendiren 350 Ankara, Türkiye’nin kömür ve petrol merkezli ekonomisini devam ettirmek için salım azaltım hedefi vermediğini belirtirken sonucun iklimi değiştiren politikalarının yansıması olduğunu belirtti. Açıklamada “Türkiye’nin 2012 yılını kömür yılı ilan etti, en fazla salım arttıran ülkelerin başında geliyor ve çılgınlığı iklim kurtarmakta değil değiştirmekte görüyor. Doha’da da Türkiye’nin ikinci kez aldığı “günün fosili” ödülü ile artık kamuoyunun dikkatini çekti. Ancak iklim karnesindeki kırıklarla kötü örnek oluyor” denilirken Türkiye, rapora göre, kendisi gibi endüstrileşen ülkeler sınıfında da en sonda yer aldığı belirtildi.
Rapor Hakkında:
Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi dünyadan 230 iklim ve enerji uzmanın yardımı ile hazırlanıyor. Endeks, toplam seragazı salımından ülke politikalarına kadar çeşitli kıstaslara göre hazırlanıyor. Raporan bazı başlıklar:
- İlk üç sıranın iklim değişikliği kaynaklı sıcaklık artışını 2 C’nin altında tutacak hedefte kendi görevini yerine getiren ülke olmadığı için boş bırakıldı.
- Seragazı salımlarında ve politikalarda gösterdiği ilerleme nedeniyle Danimarka 4. Sırayı alarak listenin en üstünde yer aldı. 5. sırada İsveç yer alırken, krize rağmen iklim politikalarını sürdüren Portekiz 6. sıraya çıktı.
- Geçen seneki listede ilk sıralarda yer alan Almanya, yenilenebilir enerjideki hızını kaybettiği için listede 8. Sırada yer aldı.
- Dünyanın en fazla salımlarını yapan ABD 43. Çin ise 54. Sırada yer aldı.
- Ev sahibi Katar’ın listeye dahil edilmesi durumunda, S.Arabistan’dan da kötü bir performansa sahip olacağı raporda yeraldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder