Son dönemde sıkça ısı pay ölçer ve merkezi sistemde yaktıgın kadar veya kullandığın kadar yakıtın veya enerjinin kullanılması sistemi hakkında bazı sorular geliyor.Bunlar cevap olması ve yön vermesi açısından bazı soru cevapları aşağıda özetliyoruz :
1- kuzey güney cephe farkı veya alt kat üst kat farkı nasıl hesaplanıyor ?
Sistem kanunen olarak gelen Gaz faturasında %30 sistem kayıpları ve ortak alanlardan kaynaklanan ısınma ve %70 tüketim oranına göre dağıtım olarak hesaplanır. Avrupa'da bazı ülkelerde ( İsviçre vb bu oran %20 ortak alan ve %80 kullanım oranı olarak ayrılmıştır ) Türkiye %30-%70 oranını kabul etmiştir.Bu oranda her ne kadar sistem kayıpları ve ortak alan kullanımı olarak özetlenmiş olsa da bu oranın içinde kuzey güney alt ust kat ısınma farkları da göz önunde bulundurulmuştur. Tabi ki bu oran eşitsizliği tam olarak ortadan kaldırmaz ancak mumkun olduğunca aza indirger.
2- ısı sayaçları (kalorimetre ) 6 yılda bir kalibre edilmeli pek ısı pay ölçerde durum nedir ?
ısı pay ölçerler ıslak ölçüm yapan yani suyla temas eden bir ölçüm cihazı değil.bu neden ile kalibrasyona girmez.Isı pay ölçerlerde Lityum pil kullanıldığı için pilin ömrü 10+1 yıldır.bu sürenin sonunda pil değiştirilmesi ile bir on yıl ömür daha kazanılır.pil dönüştürme maaliyetler 20-25 USD arası olur.
3- Bu sisteme geçmez isek ceza varmı ? var ise nedir ?
Bu sisteme geçmeyen binalar ve yöneticilere Enerji Verimliliği kanunda direkt bir cezadan bahis edilmemiştir.Ancak kanunda bu sisteme geçmenin zorunlu olduğu açık olarak yazılmıştır. Geçmeyenler hakkında yürürlükte olan bir kanuna uymamaktan Kabahatler Kanununa göre işlem yapılır ve bunun cezası 1600,00 TL dir.Bunun dışında daire sakinleri geren Çevre ve Şehircilik bak. gerekse noter aracılığı ile yönetime ihtar gönderip kendi tüketimlerini ölçtürme ve bu tüketim oranında ödeme talebinde bulunur ve bu yapılana kadar aidat ödememe hakkını kullanabilir.
4- ısı pay ölçer taktırınca geçilince gerçekten tasarruf sağlanacak mı ?
ısı pay ölçer veya ısı sayacı kendi başına bir tasarruf sağlamaz.Tasarruf yapmaya yönlendirir.Esas tasarrufu yapan termostatik vanalardır.Termostatik vananın 1 birim düşürülmesi yakıtta ortalama %6-7 oranında tasarruf sağlar.
5- Bu sistemde okuma raporlama işini mutlaka cihazları takan firma mı yapmalı veya yapabilir ?
Esasen bu işi bina yönetiminden bağımsız bir birimin yapması her zaman için daha uygundur.Ancak bu bir mecburiyet değildir.Avrupa da okuma raporlama işini gerek yöneticiler gerekse yüzlerce firma yapmaktadır.Bu anlamda Türkiye'de de kullanıcılar bu bağımsız olma haklarını kullanmaktan çekinmemeleri gerekli.Nasıl ki GSM şirketlerinde numara taşıma serbest oldu ayın şekilde bu hizmet alma işinde de okuma yapabilme hakkı bağımsız olarak tüm kullanıcılara tanınması gerekli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder