Pasif Ev hakkında
Pasif Ev yapıları , içerisinde ikamet edenlerin konforunu az miktarda enerji ile ısınma ve soğutma yaparak sağlamaktadır. Kullanılan enerji miktarıyla, Türkiye’ de bulunan günümüz standart binalarına oranla, ısıtma ve soğutmada % 75 oranda tasarruf sağlamaktadır.
Pasif Ev Standartları
Pasif Ev yapıları gerekli olan oda sıcaklığına ulaşabilmek için , temiz havayı ısıtarak ya da soğutarak gerekli termal rahatlığı sağlayabilen yapılardır. Pasif Ev yapıları Almanya’daki Pasif ev Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu standartlar doğrultusunda tasarlanır ve inşa edilir. Daha sonra bu yapılar enstitünün vermiş olduğu standartlara uygun olmalarına bağlı olarak sertifikalandırılırlar.
Pasif Ev temel tasarım özellikleri :
- Çok yüksek derecede yalıtım
- Son derece yüksek performanslı ve yalıtımlı cam çerçeveleri
- Hava sızdırmaz yapı malzemesi
- Isı köprülerinin ortaya çıkmasının engellenmesi
- Yüksek ısı dönüşümü sağlayabilen mekanik havalandırma sistemi
Sıcak İklimde Pasif Ev
Pasif ev standartları her ne kadar ilk önce Orta ve Kuzey Avrupa mevsim koşullarına göre uyarlanmış olsa da, daha sonra sıcak iklimli yerleşim yerlerine de uygun hale getirilmiştir.
Sıcak iklimlerde güneş ısı ve ışığının fazla olmasına rağmen, hava sızdırmazlığının ve yalıtım düzeyinin yüksek olması sebebiyle, yapının aşırı ısınmasına engel olunur. Pasif Ev Enstitüsü pasif ev üzerine Güney Avrupa’da yapılmış olan bir projenin detaylarını inceleyip aşağıdaki verilere ulaşmıştır :
- Sıcak iklimlerde çift cam daha kullanışlıdır.
- Isıl kütle ve hava sızdırmayan malzemeler önem taşımaktadır.
- Hareketli dış gölgeleme elemanları muhakkak kullanılmalıdır.
- Aktif iklimlendirme ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.
- İlave soğutma ihtiyacında harcanan enerji normal bir konutun kullandığı enerjinin %10 u ( ≤ 15 kWh/(m2a) ) olarak hesaplanmıştır.
- Gerekli ısıl koşullara ulaşabilmek için, döşemeden ısıtma ya da soğutma kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder