1-ısı gider paylaşımı nedir ?
Isı gider paylaşımı; Merkezi sistem ile ısınan yapılarda, ısı giderlerinin paylaştırılmasıdır.
2007’de yayınlanan “Enerji Verimliliği Yasası” ile ısı giderinin paylaştırılması sistematiğe bağlanmış ve “ısı gider paylaşım sistemi” hayata geçirilmiştir.
Yasaya kadar yapılan ısı gideri paylaşımı, sadece kullanım alanına göre paylaştırılırdı. Yasanın yürürlüğe girmesi ile, ısı giderlerinin tüketim değerlerine göre paylaşımını sağlayan “ısı gider paylaşım sistemi” kullanılmaya başlanmıştır.
2-Maaliyeti ne kadardır ?
Bu yeni sisteme geçerken, binanın merkezi ısıtma tesisatı ve daire içi tesisatlarının özelliklerine uygun cihazlar seçildikten sonra maliyet çıkartılabilir. Farklı farklı uygulamalar ve dolayısı ile farklı farklı maliyetler söz konusu. Ama fikir vermesi amacı ile, sıcaklık kontrolü kendilerinde olsun diye merkezi sistem olan binalar 3.000 – 3.500 TL vererek kombi sistemine geçtiler. Bu yeni sistemin maliyeti bu rakamın çok çok altında.
3-Bu sistemin kombiden farkı nedir ?
Kombi sistemlerinde etrafınızdaki konutlar kombilerini kapattıklarında ısınma için daha fazla enerji harcamanız gerekir. Hâlbuki merkezi sistemlerde müşterek ortamların ısıtılmasına tüm daireler eşit olarak katılır. Daf Enerji’nin ısı paylaşım sisteminde, merkezi sistemin ısınma konforu ile kombinin “ısındığın kadar ödeme” avantajları birleştirilir.
4-Bu sisteme geçtikten sonra kazancımız ne olacak ?
Daire sakinleri ortam sıcaklığını kontrol edebilirler
Evde kimsenin bulunmadığı saatlerde ısıyı düşürerek daha az yakıt parası öderler
Fazla ısınan dairelerde, daire sakini camları açıp ısıyı boşa harcamaz
%40’a kadar tasarruf imkanı sağlar
Bu yeni sistem kısa süre içinde kendini amorti eder
Tüketim değerlerine göre gider paylaşımı yapılacağı için daha adildir
Tüketimin kontrol edilmesi sayesinde, enerjiyi ithal eden ülkemizin bütçesine katkı sağlar
Daha önce kombi ile ısınan daireler tercih edilirken, yeni ısı gider paylaşım sistemi ile birlikte sizin daireniz değer kazanacaktır. (min.%20)
Mevcut sistemde dairesini kiraya vermek isteyen mal sahibi kiracı bulmakta zorlanmakta ve ayrıca boş olan dairesi için herkes ile aynı yakıt gideri ödemektedir. Ayrıca bu yeni sistem ile kiracı bulmak kolaylaşacak ve boş kalan dairenin faturası çok düşük olacaktır.
5-Cihaz seçimini nasıl yapmalıyız ?
1. Mevcutta oturulan binalarda ısı pay ölçer tercih edilmektedir. Nedenleri ise,
a) Montaj işleminde kırma dökme, tesisatta değişiklik yapma gibi inşaat işlerlerin olmaması
b) Uygulama süresinin çok kısa olması, daire sakinlerinin rahatsız edilmemesi
c) Uygulama maliyetinin uygun olması
2. Yeni yapılan binalarda ise ısı sayaçları kullanılmaktadır. Nedeni ise, zaten inşaat aşamasında olduğundan alt yapı işlemlerinin kolayca yapılabilmesidir.
3. Tüm radyatörlerin vanaları termostatik vana ile değiştirilir.
6- Termostatik Vana almak zorunlu mu ?
Evet. Odaların otomatik olarak istenilen sıcaklıkta kalmasını sağlayan cihaz termostatik vanadır. Ortam istenilen sıcaklığa ulaştığında termostatik vana devreye girer ve radyatördeki sıcak su akışını keser. Bu da aşırı ısınmayı önler ve ısı tasarrufu yapılmasını sağlar. Isı paylaşım sistemi ise tasarruf edilen ısıyı kayıt altına alır ve tasarruf bir sonraki faturaya yansır.
7-Bu sisteme geçtikten sonra tüm radyatörlerimi kapayıp hiç fatura ödemesem olurmu ?
Yönetmeliğe göre evin sıcaklığı 15°C‘nin altına düşürülemez. Bunun amacı, boş dairelerin aşırı soğumasının önlenmesidir. Tüm radyatör vanaları kapatılmış dairedeki cihazlar, RF sistemi ile okuyucuya manipülasyon uyarısı verir.
8-Amostisman süresi ne kadar ?
Isı paylaşım sistemleri sağladıkları tasarruf ile genellikle kendilerini 1-2 yıl içinde amorti ederler.
9-Kurulum süresi ne kadar ?
Kurulum-teslim süresi montaj yapılacak konut sayısına göre değişkenlik gösterir. Örneğin orta büyüklükte bir apartman için pay ölçer montajı 1-2 gün denilebilir.
10- Garanti süresi ne kadar ?
Bu alandaki satılan tüm ürünler 2 yıl garantilidir. Ayrıca ısı pay ölçerlerde 10 yıl pil ömrü garantisi vardır.Bunun dışında kalorimetreler ise her 6 yılda bir değiştirilmesi gereklidir kalibrasyon süresini doldurduğu için.
11- Sistemde bir arıza olursa nasıl anlaşılır ?
Pay ölçerinizin arızalandığını siz fark etmeseniz bile okuma sırasında sistemimiz bize gösterecektir.
12- Ön ödemeli gaz alan sistemlere de uygulanabilir mi ?
Evet, ön ödemeli sistemler içinde, aylık olarak harcanan ve yeni satın alınan gaz miktarlarının tespitlerini yaparak aylık gider bildiriminizi hazırlamaktayız.
13- raporlama ücretlimi oluyor ?
Yapacağımız hizmet anlaşması gereği, gider bildirimi başına cüzi bir ödeme yapacaksınız.Ancak bu hizmeti yazılım lisansını ödeme şartı ile bina yönetimine devir eden firmalar da var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder