27 Ağustos 2013 Salı

Türkiye’nin enerji politikası

2023'TE PETROL VE DOGALGAZ İTHAL ETMEYEN TÜRKİYE HEDEFLİYORUZ
2023'te petrol ve dogalgaz ithal etmeyen Türkiye hedefliyoruz" Türkiye Cumhuriyetinin kurulusunun 100'iincü yılı olan 2023'te temel hedeflerinin petrol ve dogalgaz ithal etmeyen bir Türkiye olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Enerjide sadece yeni yatırımlarla yetinmiyor
2023'te petrol ve dogalgaz ithal etmeyen Türkiye hedefliyoruz" Türkiye Cumhuriyetinin kurulusunun 100'iincü yılı olan 2023'te temel hedeflerinin petrol ve dogalgaz ithal etmeyen bir Türkiye olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Enerjide sadece yeni yatırımlarla yetinmiyor. Türkiye'yi bir enerji koridoru, bir enerji terminali yapmak için de çatışmalarımızı sürdürüyoruz' dedi.
"2023'te petrol ve doğalgaz ithal etmeyen Türkiye hedefliyoruz  Enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla özellikle son dokuz yılda çok büyük yatırımlar yapıldığını hatırlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yatırımların tutarının 25 milyar doları aştığını söyledi. Yıldız, Türkiye Cumhuriyetimin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'te temel hedeflerinin petrol ve doğalgaz ithal etmeyen bir Türkiye olduğunu açıkladı ANKARA Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'te temel hedeflerinin petrol ve doğalgaz ithal etmeyen bir Türkiye olduğunu söyledi. Yıldız, sadece yapılan yatırımlarla yetinmediklerini, Türkiye'yi bir enerji koridoru haline getirmeyi planladıklarını kaydetti. 2023 yılında sadece madencilik ihracatını 20 milyar dolara çıkarmak için çalışmalar yapıldığını belirten Taner Yıldız, bu süreçte l O bin MW kurulu güçte iki nükleer santralin üretime geçmesinin yanı sıra bir santralin de inşaatına başlamayı hedefleri arasına aldıklarına vurgu yaptı.
 Enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması amacıyla özellikle son dokuz yılda çok büyük yatırımlar yapıldığını hatırlatan Taner Yıldız, bu yatırımlarının tutarının 25 milyar dolan astığını söyledi. Enerjiye yapılan yatırımlarla günümüzde elektrik santrallerinin toplam kurulu gücünün yaklaşık olarak 51 bin megavata çıkarıldığını ifade eden Yıldız, bu kapsamda hidroelektrik santrallerin kurulu gücünün de 12 bin 200 megavattan 16 bin 883 megavata ulaştığını kaydetti. Rüzgar enerjisinde kurulu gücün bin 563 MW düzeyine geldiğini belirten Taner Yıldız, "Aynı şekilde jeotermal kaynaklardan elde ettiğimiz enerji de 100 megavatı buldu" dedi. Enerjiye yapılan 25 milyar dolarlık yatırımın, 4 milyar 600 milyon dolarlık kısmının petrol ve doğalgaz aramaları için kullanıldığını ifade eden Yıldız, "Petrol ve doğalgaz aramaları için dokuz yılda 4.6 milyar dolar kaynak kullandık. Kömür rezervlerimizi 5 milyar tonluk artışla 13 milyar tona çıkardık. 2002 yılında elektriği ithal eden bir ülke olarak devraldığımız Türkiye'yi, talepteki yüzde 50lik artışa rağmen, kendi ihtiyacını karşıladığı gibi elektrik İhraç eden bir ülke haline getirdik" şeklinde konuştu, özel sektörün, enerjideki payının yüzde 34'ten yüzde 52'ye çıkarıldığı bilgisini veren Taner Yıldız, "Enerji alanındaki yatırımları, devletin YENİLENEBİLİR KAYNAKLARIN ÜRETiM PAYININ YÜZDE 30'A ÇIKMASI PLANLANIYOR Rüzgar, güneş ve jeotermal enerji üretim hedeflerini belirlediklerini aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kumlu gücü rüzgar enerjisinde 20 bin megavata, güne? enerjisinde 3 bin megavata, jeotermal enerjide ise 600 megavata çıkarmayı planladıklarını dile getirdi. Bu hedeflere ulaşılmastyla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarımı, toplam elektrik enerjisi üretimi içindeki payının yüzde 30'a çıkmasını hedeflediklerini anlatan Yıldız, 2023 yılına kadar yaklaşık 20 bin megavata toplam kurulu güce sahip hidroelektrik santralin özel sektör tarafından yapılmasını hedeflediklerini kaydetti. sırana yüklemeden, büyük ölçüde özel sektörümüzün gücünü ve dinamizmini devreye sokarak gerçekleştirdik" yorumunu yaptı.
"Doğalgaz kullanan konut sayısı 70'e çıktı" Türkiye'deki doğalgaz dağıtım hatlarını geliştirme çalışmalarının kesintisiz şekilde devam ettiğini belirten Taner Yıldız, doğalgaz kullanılan il sayısının dokuzdan 70'e çıktığını, 4 bin 500 kilometre olan doğalgaz boru hatü uzunluğunun da 11 bin 822 kilometreye ulaştığını ifade etli.
Elektrik dağıtım özelleştirme süreci tamamlandıktan sonra, kamuya ait 17 termik ve 26 hidroelektrik üretim tesisinin özelleştirme sürecini de gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Taner Yıldız, "Enerji noktasında sadece yeni yatırımlarla yetinmiyor, Türkiye'yi bir enerji koridoru, bir enerji terminali yapmak için de çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz" diye konuştu. 2006 yılında işletmeye alınan Bakü-Tlflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Haiti'nin enerji koridoru hedefinde Türkiye'ye Önemli bir mevzi kazandırdığını belirten Yıldız, "Doğalgaz konusunda, Güney Avrupa Gaz Ringİ'nİn ilk aşamasını tamamladık. Azeri Şah Deniz doğalgazının ülkemiz üzerinden Avrupa'ya geçişini sağlayan Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattını 2007 yılında devreye aldık, Nabucco Projesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor" bilgisini verdi.
Kerkük-Yumurtalık anlaşması İle enerji güvenliğinin teminat altına alındığını ve Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Anlaşması'nın süresinin 20 yıl uzatıldığını hatırlatan Taner Yıldız, enerji sorununun yaşanmaması İçin her türlü önlemin alındığını bildirdi. 20 bin MVV'hk hidroelektrik santrali Özel sektör tarafından yapılacak Rüzgar, güneş ve jeotermaJ enerji üretim hedeflerinden de bahseden Taner Yıldız, kurulu gücü rüzgar enerjisinde 20 bin megavata, güneş enerjisinde 3 bin megavata, jeotermal enerjide ise 600 megavata çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.
Bu hedeflere ulaşılmasıyla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının, toplam elektrik enerjisi üretimi içindeki payının yüzde 30'a çıkmasını hedeflediklerini anlatan Yıldız, 2023 yılma kadar yaklaşık 20 bin megavat toplam kurulu güce sahip hidroelektrik santralin Özel sektör tarafından yapılmasını hedeflediklerini kaydetti. "TÜRKİYE'Yİ NÜKLEER ENERJİ TEKNOLOJİSİYLE BULUŞTURMAYA KARARLIYIZ" Türkiye'de devam eden petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hakkında da bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu hedefleri ortaya koydu: "Petrol ve doğalgaz aramalarımızdan ümitliyiz. 2023 hedefimiz petrol ve doğalgaz ithal etmeyen bir Türkiye'dir. Kömür kaynaklarımızın şu anda yalnızca yüzde 37'lık kısmı değerlendiriliyor. 2023 yılında tüm kömür kaynaklarımızı ekonomiye kazandırmak istiyoruz. 2023 yılında madencilik sektörünün ihracatı 20 milyar dolara çıkacak. Ülkemizi nükleer enerji teknolojisiyle buluşturmaya kararlıyız. 2023 yılına kadar toplam 10 bin MW kurulu gücünde iki nükleer santralin üretime geçmesini, bir nükleer santralin de inşasına başlanmasını hedefliyoruz

Hiç yorum yok: