Enerji Borsası'nın merkezi Ankara olabilir Eneıji Bakanı Taner Yıldız, enerji borsasma ilişkin, merkezin Ankara'da olması yönünde görüş birliğine varıldığını ancak nihai kararın verilmediğini söyledi.
'Enerji Borsası merkezinin Ankara'da olmasında görüş oluştu' Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Borsasfna ilişkin EPİAŞ'ın merkezinin Ankara'da olmasıyla alakalı önemli bir görüş oluştuğunu, ancak nihai kararın henüz verilmediğini söyledi. ANKARA-AA Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Borsası'na ilişkin "EPİAŞ'ın merkezinin Ankara'da olmasıyla alakalı önemli bir görüş oluştuğunu bildirdi.
Yıldız, "Nihai kararımızı vermiş değiliz, Ankara'da mı İstanbul'da mı kuralım diye" dedi. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Maria Van Der Hoeven'ı bakanlıkta kabulü sırasında basm mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, EPİAŞ'ın kurulmasına ilişkin şunları söyledi: "EPİAŞ'ın merkezinin Ankara'da olmasıyla alakalı önemli bir görüş oluştu. Nihai kararımızı vermiş değiliz, Ankara'da mı İstanbul'da mı kuralım diye. Şu ana kadar TEIAŞ'ın yüzde 30'lar civarında, Borsa İstanbul'a yüzde 30'lar civarında ve özel sektöre de pay vereceğimiz bir yapıyı kurguluyoruz. Bunun kuruluş sermayesi yaklaşık 40 milyon lira civarında olacak ve 100'ün üzerindeki özel sektör temsilciliğinin de müracaatı söz konusu. Bu yalnızca Türkiye'nin aynı zamanda bölgenin de bir borsası halinde olacaktır. Şeffaf bir rekabetçi piyasanın oluşması açısından EPİAŞ'a son derece önem veriyoruz. Merkezi ister Ankara isterse İstanbul'da olsun, bunun serbest piyasaya çok ciddi yankılarımı^ yansımalarının olacağını ve bunların olumlu manada yürütüleceğini söylemem lazım. Çalışmalarımız nihai noktasına gelmedi. Geldiğinde bunu da zaten kamuoyuyla paylaşacağız." Vergi düzenlemesinin adresi Maliye Bakanlığı Yıldız, zamla benzinin litre fiyatının 5 lirayı aşmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, bölgedeki siyasi olayların, özellikle de Mısır'daki gelişmelerin enerji arzına olumsuz etkide bulunduğunu, darbenin ekonomik yansımalarının tek tek görülebüdiğini kaydetti. Türkiye'nin eneıjiyi dövizle alıp TL ile sattığını hatırla- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan, "Enerj Borsası" olarak da anılan Enerji Piyasaları İşletim AŞ (EPİAŞ) Borsa İstanbul ve piyasa katılımcıları adıyla özel sektör yüzde 30'ar pay alacak, şirkette kalan yüzde 10'luk hisse ise stratejik ortaklık kurulması şartıyla Borsa İstanbul'da kalacak. TElAŞ'in yüzde 30'luk A grubu hissesinin tan Yüdız, "Bu şu demek; Türkiye hem döviz parkelerinin olumsuz olası katkılarına açık, hem de ham petrol varil fiyatlarının artısı, her ikisi beraber benzin fiyatlarının artışıyla alakalı tehdidi oluşturuyor.
Türkiye'de dolaylı vergilerin en büyük düzenleme alanlarından biri benzin ve mazottaki uygulamalar. Geçtiğimiz yıl bu sektörden 46 milyar lira civarında vergi toplanmıştı" diye konuştu. "Benzin fiyatlarının düşürülmesi için dolaylı vergilerin düşürülmesi konusunda bir düzenleme yapılabilir mi?" şeklindeki soruya da Yıldız, "Konuyu yöneten, yönlendiren Maliye Bakanımızla bunu konuşmakta fayda var" yanıtını verdi. Yıldız, uzun yıllardan beri otomatik fiyatlama mekanizmasının çalıştığım, yarısı ilerde BOTAŞ'ın ayrışma sonrası kurulacak olan Gaz Sistem İşletmecisine devredilecek, bu sayede enerji borsasının elektrik ve doğal gaz piyasasını bir arada kapsaması sağlanacak. Yeni yapıda halen yıllık 7 milyar liranın üzerinde elektrik ticaretinin yapıldığı Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezinin (PMUM), EPİAŞ bünyesinde faaliyet fiyat düşüş ve artışlarının bu şeküde yapıldığını belirterek, "Vergi ile alakalı bir düzenleme olacaksa bunun adresi Enerji Bakanlığı değildir. Bu yetki Maliye Bakanlığımızda.
Eğer bir çalışma yapılıyorsa da Maliye Bakanlığımız yapar. Şu anda benim bu konuyla alakalı herhangi bir bilgim yok" değerlendirmesinde bulundu. 'İsteğimiz doğalgaz ve elektriğe zam gelmemesi' Bir gazetede "doğalgaza uzun vadede zam olmayacağı" ifadesinin gerçeği yansıtmadığını da dile getiren Yıldız, şunları söyledi: göstermesi planlanırken, uzun vadede çevre ülkelerin ve doğal gaz piyasasının dahil olmasıyla bu rakamın 10 kata yakın artabileceği hesaplanıyor. EPİAŞ'ta 700'ün üzerinde potansiyel müşteri şirketin yer alması beklenirken, EPDK'nın yaptığı anket sonucunda 100'e yakın şirketin EPİAŞ'a ortak olmak istediğini bildirdi, "Şu ana kadar maliyetimizdeki artışları vatandaşımıza yansıtmadık. Ama maliyetimizde bir artış olduğu kesin. Ben bunun uzun dönemde temenni etmediğimi söyledim. Hem uzun dönemde ham petrol fiyatları 108 dolarda kalmaması lazım, hem de 1,961,98'lere çıkan dolar paritesinin o noktalarda kalmaması lazım geldiğini söylemiştim. Biz her ay doğalgaz, her üç ayda bir elektrik fiyatları gözden geçiriyoruz. Benim uzun ve kısa dönemli konuşmamın doğru olmayacağını, bütün o değerlendirmelerinden sonra bunları kamuoyuyla paylaşacağımı söylemiştim. Böyle bir garanti elimizde yok. Ama bizim isteğimiz bunlara zam gelmemesi yönündedir." 'İlk çalışma alanı Kıbrıs'ın güneyinde olacak' Bakan Yıldız, Karadeniz' ve Akdeniz'de petrol aramalarının devam ettiğini belirterek, önümüzdeki dönemde özellikle Kıbrıs'ın güneyinde de yaklaşık 10 bin 500 kilometrelik bir sismik yapmayı planladıklarını kaydetti. EPİAŞ'ta 700'ün üzerinde şirketin yer alması bekleniyor |
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder