9 Ocak 2014 Perşembe

Merkezi Isıtma Sistemlerinde Isı Kontrol Cihazlarının Kullanımı

MERKEZİ ISITMA SİSTEMLİ BİNALARDA
ISI KONTROL CİHAZLARININ KULLANIMI

Merkezi ısıtma sistemli binalarda ısıtma giderlerinin ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımının sağlanması 2 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu hale getirilmiştir. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte mevcut olan binalara 5 yıllık geçiş süreci verilmiş ve bu süre 2 Mayıs 2012’de sona ermiştir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinde değişiklik yapılarak ısınma giderlerinin paylaştırılmasının 14.04.2008 tarih ve 26847 sayılı “Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik” esaslarına göre yapılacağı hükmü getirilmiştir.
Buna göre merkezi ısıtma sistemli binalarda yakıt giderlerinin arsa payına göre değil Yönetmelikte belirtilen formulasyona göre belirlenmesi gerekmektedir. Merkezi sistemli binalarda verimliliğin sağlanması
Merkezi sistemle ısıtılan binalarda ‘Isı Kontrol ve Ölçüm Ekipmanları’’nın kullanımı ile her bağımsız bölüm; 
 daha kontrollü ısı ve sıcak su tüketecek 
 kullandığı kadar enerji ücreti ödeyecek 
 
Yapılan uygulamalarda binalarda bulunan merkezi ısıtma ve sıcak su sistemlerinde enerji kullanma veriminin %20 iyileştirilebileceği tespit edilmiştir. 
 
Merkezi sistemle ısıtılan ve birden fazla bağımsız bölüme sahip tüm binalarda ölçüm ekipmanlarının kullanılması yasal zorunluluk olup kat maliklerinin, bina yönetimlerinin aksi yönde tasarrufta bulunmaları mümkün değildir. Oy birliği, oy çokluğu ile karar alarak ısıtma gider paylaşımına ilişkin ilgili Kanun ve Yönetmelik hükümleri dışında bir uygulama yapılamaz. Ayrıca yönetmelik hükümlerine göre bina yöneticisi, ısı ve sıhhî sıcak su giderlerinin tüketim ölçümlerini yaparak yönetmeliğe uygun olarak bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasını sağlamakla yükümlüdür. 
Merkezi sistemli binalarda yönetimler, ölçüm ve gider paylaşım belgesi düzenleme işlemini ya kendi yapabilir ya da Bakanlıktan yetki almış “Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketine” yaptırabilir. 
Ölçüm ve paylaşım işinin yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerince yaptırılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak, yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin yetkilendirilmesi aşamasında bir çok kriterin göz önüne alınması sebebiyle uygulama safhasında sıkıntıya düşülmemesi için eğer ölçüm ve paylaşım işi bina yönetimlerinin kendi imkanıyla yapamayacaklarına karar vermişlerse bu şirketlerden hizmet satın alabilirler. 
Yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerin listesi www.bep.gov.tr adresinden edinilebilir. 
 
Yönetmelik ve Kanun Nasıl Uygulanacak: 
Isıtma ve sıhhî sıcak su tüketimlerini ölçmek için bağımsız bölümlerdeki mahallerde ısı 
kontrol ve ölçüm ekipmanlarının kullanılması gerekmektedir. 
 
‘Isı Kontrol ve Ölçüm Ekipmanları’ndan kasıt; her bir radyatör üzerine yerleştirilecek ve radyatörün sıcaklığını ayarlayacak termostatik vana ile ölçüm okuma ve faturalandırma işlemi için kullanılacak ısı ölçer (pay ölçer) veya ısı sayacı (kalorimetre)’dır. 

Termostatik Vana: 
 
Radyatör üzerinde sıcaklığı ayarlanarak sıcaklık seviyesi sabitlenebilir. Termostatın içindeki sıvı dolgu sıcaklığa hassas olduğundan vananın açılıp kapanmasını sağlar. 

Isı Pay Ölçer: 
 
Merkezi sistem ile ısıtılan konutlarda her radyatöre monte edilerek bireysel bazda tüketim değerlerini kaydeder, bağımsız bölümlerin gerçek tüketim değerlerine göre gider paylaşımı yapılabilmesini sağlar. 

Isı sayacı (kalorimetre): 
 
Radyatör suyunun bağımsız bölümlere tek bir kolondan gönderildiği yapılarda kullanılır. Üzerine yerleştirildiği ısıtma hattından geçen ısı enerjisi miktarını debi ve sıcaklık farkına göre ölçer. Her türlü montaj çapına ve şekline uygun şekilde üretimleri vardır. Kartlı ve faturalı tipleri bulunmaktadır. Faturalı sayaçlar Radyo-Frekans (RF) sistemiyle uzaktan okumaya ve otomasyona elverişlidir.

 Bina yöneticisi veya bina yönetim kurulu, ısı ve sıhhî sıcak su giderlerinin tüketim 
ölçümlerini yaparak Yönetmelikteki hesap yöntemine göre bağımsız bölüm kullanıcılarına 
paylaştırılmasını sağlar. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş 
ölçüm şirketlerinden hizmet satın alınabilir. 
 Türkiye genelinde Bakanlıkça 60 firmaya Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketi belgesi 
verilmiştir. 
 Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıkları, en az 15 °C 
olacak şekilde ayarlanır. 
 Arıza ve bakım halleri hariç olmak üzere bağımsız bölüm kullanıcıları ölçüm 
ekipmanlarına müdahale edemez. Termostatik vanaları 15°C sıcaklığın altına düşüremez. 
 Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70’i bağımsız bölümlerin 
ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Kalan % 30’u ise ortak kullanım mahalleri, 
sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak 
bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır. 
 Merdiven sahanlığı, giriş holü, ısıtma merkezleri ve benzeri ortak kullanım mahallerinde, 
tüketim ölçülmez. 
 Kullanıma bağlı ısı veya sıhhî sıcak su tüketimi çok olan yüzme havuzu, sauna, kapıcı 
dairesi ve benzeri mahaller için ise tüketimin ölçülmesi mecburidir. 


Hiç yorum yok: