19 Şubat 2012 Pazar

Bilgisayar ekranında Enerji Tasarrufu

Enerji tasarrufu yapmak için günümüzde kullanımı iyice yaygınlaşan LCD monitörlerin teknik özelliklerine bir gözatarsak genelde detay bilgi olarak normal çalışma sırasındaki enerji sarfiyatı ve standby denilen bekleme modu elektrik harcaması dışında bir veri yer almıyor. Oysa kullanım sırasında monitörün bulunduğu ortamın ışıklandırma düzenine veya gösterdiği görüntüye göre parlaklık ayarlarını fabrika ortalamalarının çok dışında kullanabiliyoruz. Bu noktada doğru ve doğal görüntüyü için ayarlama yapmanın yanında tasarruf yapabileceğimiz bir argüman da ortaya çıkıyor. Gereksiz parlaklık yerine doğal görüntü bize elle tutulur bir enerji tasarrufu da sağlayacaktır.

Enerji elektrik tasarrufu monitorOrtalama 19″ LCD monitörler yaklaşık 40 Watt civarı bir elektrik tüketimi ile çalıştırılıyor. Genel olarak monitörlerin Parlaklık/Elektrik Sarfiyatı ilişkisini incelediğimizde parlaklığı düşürüp buna karşılık biraz kontrası arttırarak %25′lik bir elektrik tasarrufu yapmak mümkün gözüküyor. Kontras kaybedilen canlılığın yerini dolduracaktır. Buna rağmen gözün yeni ayara hemen alışmasını beklemek yanlış olur. Bunun için kendinize zaman tanımalısınız. Bunun yanında yapacağınız tasarrufun oranını arttırmak için monitörünüzün konumunu değiştirmeyi de deneyebilirsiniz. Burada toplam üç kiritere dikkat emek dışında yapılacak birşey yok: Göz sağlığı, ergonomi ve enerji tasarrufu.

Aynı konuyu hem CRT televizyon , hem de LCD TV ler için de düşünürsek toplamda rahatlıkla bir ampullük bir sarfiyat kadar paradan da tafarruf etmiş oluruz.

Hiç yorum yok: