Yenilenebilir Enerjinin Türkiye’deki Durumu
"teknolojik araştırmalar"
Türkiye’nin enerji durumu göz önüne alındığında, %35 oranındaki petrol tüketimi, 2006 yılında Türkiye’nin ana enerji tüketimi olarak gerçeklesmis ve bunu %29 ile doğal gaz takip etmistir. Kömür tüketimi %25 ve hidroelektrik ve yenilenebilir enerji kaynakları tüketimi %11 olarak gerçeklesirken nükleer enerji tüketimi olmamıstır.
Türkiye, elektrik enerjisini, fosil esaslı enerji kaynaklarını (doğal gaz, akaryakıt ve kömür gibi)kullanarak veya jeotermal, rüzgar trübinleri ve hidroelektrik santralleri gibi sistemlerle üretmektedir.TEIAS tarafından 2006 yılı için verilen elektrik enerjisi miktarı 174.000 GWsaat’tır. Bu elektrik enerjisi,%74,82 oranında termik santraller, %25,11 oranında hidroelektrik enerjisi ve %0.07 oranında rüzgar enerjisi ile üretilmektedir. Isıl yöntemle elektrik enerjisi üretiminde linyit %18,37, doğal gaz %44’lük bir paya sahiptir.Elektrik isleri etüt idaresi genel müdürlüğü (EĐE), 1981 yılında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca(ETKB) enerji kaynaklarının kullanımı ile yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları konularında görevlendirilmis ve 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile ise sanayi,ulasım ve enerji sektörleri ile binalarda enerjinin verimli kullanılmasına yönelik çalısmalarda yeni görevler üstlenmistir. Kurulus, çalısmalarını, yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları (hidrolik, rüzgâr,jeotermal, günes, biyokütle ve diğer) öncelikli olmak üzere tüm enerji kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik ölçümler yapmak, fizibilite ve örnek uygulama projeleri hazırlamak; arastırma kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kurulusları ile isbirliği yaparak pilot sistemler gelistirmek, tanıtım ve danısmanlık faaliyetleri yürütmek, ayrıca enerji verimliliği, enerji alanındaki bilisim hizmetleri ve teknolojileri konularında çalısmalar yapmaya yoğunlastırmıstır. EĐE’nin 2008 faliyet raporuna göre, ülkemizdeki yenilenebilir enerji üretiminde en önemli payı, hidroelektrik ve biokütle enerjisi almaktadır.
Rüzgâr ve günes enerjisinin payının ise suan az olmakla birlikte gelecekte artması beklendiği
belirtilmistir. EĐE 2008 yılı yatırımları program-harcama durumuna göre, yenilenebilir enerji kaynakları çalısmaları konusunda (Günes, Rüzgar ve Biyoenerji Ar-Ge, Uygulama Pilot Projesi) 314.000 TL’lik bir proje tutarı (gerçeklesen 170.278) yatırım için ayrılmıstır .
Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda, EĐE’nin yürüttüğü çalısmalar söyle özetlenebilir
Rüzgar enerjisi konusundaki çalısmalar: Rüzgar kaynak alanlarının belirlenmesi çalısmaları, rüzgar enerjisi potansiyel atlası (REPA II) projesi, EPDK’ya teknik görüs olusturma çalısmaları ve rüzgar enerjisi ölçümü ve fizibilite çalısmaları baslıkları altında toplanabilir.
Günes enerjisi konusundaki çalısmaları: Günes enerjisi potansiyel belirleme (GEPA) çalısmaları, günes termik santral projesi, günes kollektörü test çalısması, yüksek verimli günes pili gelistirme ar-ge projesi ve düsük maliyetli günes pili gelistirme ar-ge projesi baslıkları altında toplanabilir.
Biyoenerji konusundaki projeler:
Biyokütle enerjisi potansiyeli atlası (BEPA) olusturulması, biyokütle gazlastırma çalısmaları, dolasımlı akıskan yatak ar-ge projesi, atık plastik, biyokütle ve kömür karısımlarından piroliz yöntemi ile sıvı yakıt üretimi ar-ge projesi baslıkları altında toplanabilir
Günes Enerjisi
Günes, bol, sınırsız, yenilenebilir ve en önemlisi de herhangi bir bedel ödenmeden kolayca erisilebilen bir enerji kaynağıdır. Güneste gerçeklesen nükleer füzyon reaksiyonları ile çok büyük bir enerji (birim zamanda 3,47×1024 kJ) açığa çıkar. Bu enerjinin sadece 5×10-11’ lik bir kısmı dünya yüzeyine ulasır.
Ayrıca diğer fosil kaynaklı yakıtların kullanılması ile ortaya çıkan çevresel sorunların günes ısığından enerji üretiminde bulunmaması nedeniyle temiz ve çevre dostu bir enerjidir. Günes enerjisinin farklı formları üç baslık altında toplanabilir [6]:
- Günes ısınlarından sağlanan ısı (suyun ısıtılmasında kullanılan çesitli yöntemler için)
- Günes ısığından sağlanan güç (gece ve bulutlu havalar hariç)
- Günesin etkisiyle olusan hava ve su hareketinden sağlanan güç
Günes enerjisi teknolojileri, malzeme, yöntem ve teknolojik düzey açısından çesitlilik göstermekle birlikte ısıtma amaçlı (ısıl) günes teknolojileri ve elektrik üreteçleri (fotovoltaik yapılar veya günes pilleri) olarak iki ana gruba ayrılabilir. Günes pillerinde doğrudan elektrik enerjisi elde edilirken ısıl günes teknolojilerinde öncelikle ısı elde edilmektedir, daha sonra bu ısı baska enerji türlerine çevrilebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder