26 Nisan 2011 Salı

Isı Paylaşımını kendimiz yapabiliriz ? YANLIŞ

Isı payölçer veya ısı sayacı gibi elektronik ısı ölçüm ve paylaşım cihazlarının okunması manuel olarak yapılabilir ancak burada önemli olan bu paylaşımın site veya apartman yönetiminden farklı tarafsız bir firma aracılığı ile yapılması.
ısı payölçerlerin üzerinde gözüken rakam direkt tüketimi yansıtmaz. Bu rakam ısı payölçer birimi denen belirli bir formül ile hesaplanan bir birimdir ( ilgili radyatörün Isıl Katsayısı ( K değeri ) ve ısı farkından ortaya çıkan bir rakam ) .Bu anlamda direkt bu rakamı okuyarak tüketimi bir yazılım olmadan yapmak mümkün değildir.
Burada bir soru daha karşımıza çıkabilir ( ki bazı yerli firmalar bu yazılımı verdiklerini söylerler ) " bu yazılımı satın alıp okuma işlemini kendimiz yapamazmıyız ? " Bu sorunun yanıtı hem ever hemde hayırdır. Nedenine gelince bu yazılım yapılırken bir radyatör veri tabanı oluşturuluyor ve aylık olarak bu veri tabanı güncellenmeli çünki her türlü radyatörlerin K değerleri bu yazılımın veri tabanında olması gerekli.Bunu kontrolüde ciddi bir çalışma gerektirir.
Kısaca sonuca bağlayacak olursak bu okuma işleminin Bayındırlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından yapılması hem zaman tasarrufu hede bağımsız bir ölçüm ve raporlama yapılması açısından daha pratik ve doğrudur.

25 Nisan 2011 Pazartesi

Türkiye'de Savurganlık gerçekleri

Türkiye’de Enerji Tüketimi ve Savurganlık ile ilgili gerçekler
- DİE verilerine göre Türkiye’ nin 10 senelik savurganlık faturası bedeli yaklaşık 195 Milyar USD tahmin edilmektedir.
- Bu bedel Türkiye’nin 10 senede yaklaşık 30 GAP projesi tükettiği anlamına gelmektedir.
- İthal ettiğimiz enerjinin %20 sini karayolu taşımacılığında, %42 sini üretimde, %38 ini sadece 4 aylık süren kış aylarında binalarımızı ısıtmada verimsiz bir şekilde tüketmekteyiz
- İstanbul’ a günde 2 milyon metreküp içme suyu pompalanmakta ve bunun %40 ı faturalanamamaktadır.

Enerji Verimliliği El Kitabı

 
Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.
Yaptığımız eğitim, etüt ve bilinçlendirme çalışmaları ile bina sektöründe %30, sanayi sektöründe %20 ve ulaşım sektöründe %15 olmak üzere dört Keban Barajı inşaa edebilecek yaklaşık 7,5 milyar YTL değerinde enerji tasarruf potansiyelimiz olduğu tespit edilmiştir.

Isıtma, aydınlatma ve ulaşım ihtiyaçlarımızı karşılarken, elektrikli ev eşyalarımızı kullanırken, kısacası günlük yaşantımızın her safhasında enerjiyi verimli kullanmak suretiyle, ihtiyaçlarımızından kısıtlama yapmadan aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevremizin korunmasına katkı sağlamamız mümkündür.
Niçin Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız?
• En önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar hızla tükeniyor.
• Enerji üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan sera gazı emisyonları küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli nedenleri arasındadır.
• Kullandığımız enerjinin %70’ini yurtdışından döviz ödeyerek satın alıyoruz.
• Evimizde ve ulaşımda tükettiğimiz enerjinin faturası aile bütçemizin en önemli kalemlerindendir.
Enerji faturalarımızı düşürmek ve aile ekonomisi katkıda bulunmak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi verimli kullanalım.
Binalarımızda alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler bizlere çok şeyler kazandıracaktır. ( kaynak ENVER ) 

Doğru bilinen yanlışlar -2

Isı payölçeri asla manupile edemezsiniz eğer dokunursanız ve oynarsanız merkeze sinyal ile uyarı gelir ve hemen bu işlmi anlar ve önlem alırız?  YANLIŞ !!

ısı payölçer elektronik bir cihaz olduğu için diğer elektronik cihazlar gibi çok rahat bir şekilde manupile edilebilir.ısı payölçerin üzerinde veya herhangi bir yerinde erken uyarı sistemi kesinlikle yoktur. ısı payölçeri yerinden sökseniz bile bunu raporlama yapan firma anlamaz.hatta çoğu kez firmalar ısı payölçer yerinde değilken bile tüketim yansıtırlar.bunu anlamanın en kolay yolu pay ölçeri çıkarıp bir okuma dönemi beklemeniz ve görmeniz.
pay ölçer de diğer elektronik cihazlar gibi manupile edilebilir.

Doğru bilinen yanlışlar -1

Genellikle ülkemizde ısı paylaşımı hakkında çok az bilgiye sahip olunduğı için bu alanda faaliyet gösteren yabancı firmlar kullanıcıları yanlış yönlendirmekte ve tutamayacakları vaatler vermektedir.
Bu anlamda bu çok faydalı olan bu sisteme geçmek isteyen ve gerçekten doğalgaz ve enerji tüketiminde tasarruf etmek isteyen apartman sakinleri , site yöneticileri için doğru bilnen bazı yanlışları burada sizler ile paylaşacağım.

Doğru bilnen yanlış -1

ısı pay ölçerler tasarruf sağlar ve adil tüketimi gerçekleştirir. YANLIŞ!!
ısı pay ölçer kendi başına asla tasarruf sağlamaz çünki bu yönde binada ki ısı tesisat sistemine etki edecek bir teknolojiye sahip değildir. ısı payölçer sadece takıldığı radyatör üznerindeki ve radyatörün hemen önündeki ( yaklaşık 10-15cm ) havanın sıcaklık değerini ölçer ve bunu hafızasında kayıt eder.
Peki bu durumda nasıl tasarruf sağlanır ?
Aslında cevap çok basit. Radyatörlere takılan Termostatik Radyatör vanası esas tasarrufu sağlayan cihazdır. Bu sayede radyatör gerekli ve yeterli ısıda çalışır ve en son derecede sürekli yanmaz.
Isı payölçer sayesinde her dairenin enerji tüketimi hesaplanığı ve daireler radyatörlerini ne ölçüde açık bıraktıkları oranda yakıt parası ödedikleri içinde ısı payölçerler kullanıcıları tasarrufa yönlendirirler..

24 Nisan 2011 Pazar

Sıkça sorulan Sorular...

Sıkça Sorulan Sorular

1. Payölçer sisteminin yasal alt yapısı nedir?
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereği ülkemizde merkezi sistemle ısınan binalarda ısı paylaşım sistemleri zorunlu hale getirilmiştir. Konuyla ilgili uygulama yönetmeliği Bayındırlık Bakanlığı tarafından çıkarılmış olup, Kat Mülkiyeti Kanununda da gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Mevcut yönetim planlarının İlgili Kanun ve Yönetmeliğe uymayan kısımları değiştirilmiş kabul edilmektedir. Yasal sürenin sona ermesini müteakip 10.000 TL ila 50.000 TL arasında idari para cezaları uygulanacaktır.
2.Payölçer sistemini kurdurmak pahalı mıdır?
Payölçer sisteminin ilk yatırım ve kurulum maliyeti geri dönüş süresi ve sağladığı avantajlar düşünüldüğünde oldukça düşüktür. Türkiye’de yapılan uygulamalarda ısı paylaşım ve kontrol sistemine geçmiş binalarda ortalama %30 civarında yakıt tasarrufu sağladığı gözlemlenmiştir. %30 luk tasarruf düşünüldüğünde sitem kurulum maliyetini maksimum iki sezonda çıkartmaktadır.
3. Sistemlerin kurulum-teslim süresi nedir?
Kurulum-teslim süresi montaj yapılacak konut sayısına göre değişkenlik gösterir. Bir dairenin montajı yaklaşık olarak 1 adam/saat civarında sürmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kurulumun tesisata hiçbir müdahale gerektirmeden yapılması (Sadece mevcut vanaların termostatik vana ile değiştirilmesi) ve kırma-dökme gerektirmemesidir.
4. Payölçer montajı nasıl yapılır?
Radyatörümün önünü önceden dekor amaçlı kapattırmıştım, sorun çıkar mı? Radyatörlerim zarar görür mü? Payölçerler radyatörlere, radyatör tipine uygun montaj aparatları ile radyatöre hiçbir zarar vermeden ve dışarıdan müdahaleye imkan vermeyecek şekilde monte edilirler. Radyatörlerin ısıl gücüne göre programlanırlar. Payölçerlerin doğru ölçüm yapması için önünün açık olması gerekir, dekor amaçlı kapatılmış radyatörler için dekorun kalması isteniyorsa uzaktan hissedicili payölçerler kullanılabilir. Herhangi bir sorun çıkmaz.
5. Payölçer sistemi nasıl tasarruf sağlayacak?
Termostatik vanalar sayesinde her oda istenen sıcaklığa ayarlanabilecektir. Bu sayede evin kullanılmadığı zamanlarda ve az kullanılan odalarda sıcaklık düşürülebilir ve tasarruf sağlanır. Bunun yanı sıra oda istenilen sıcaklığa ulaştığında termostatik vana devreye girerek radyatördeki sıcak su akışını keser, bu da sistemdeki gereksiz enerji kullanımının önüne geçerek kazana geri dönen suyun sıcaklığının yüksek olmasını ve buna bağlı olarak tasarrufu sağlar. Ortam sıcaklığındaki her 1℃ düşme, %6 ‘lık bir enerji tasarrufu demektir.
6. Uzaktan Okuma Güvenilir midir?
RF’li (Radyo Frekansıyla) okuma dünyada milyonlarca ölçüm cihazının okunması ve faturalandırılması konusunda kullanılan defalarca denenmiş bir teknolojidir. Ölçüm cihazlarının okunmasında insan faktöründen kaynaklanan hataları tamamen ortadan kaldıran RF’li okuma teknolojisi eş zamanlı ve düşük maliyetli okuma gibi pek çok avantajı da bünyesinde barındırmaktadır. Bunların yanı sıra RF ile yapılanan okuma değerlerini cihazın üzerindeki LCD ekrandan da kontrol etme olanağı söz konusudur.
7.Evim çok güneş alıyor. Bu durum payölçerin yanlış okuma yapmasına sebep olabilir mi?
Hayır. Evinizin güneş alması payölçerin çalışmasını olumsuz etkilemez, aksine enerji tasarrufuna katkıda bulunur.
8. Payölçer sisteminin bireysel ısınma sistemlerinden (kombiden) farkı nedir?
Kombi sistemlerinde merkezi sistemin sağladığı ısınma avantajlarından faydalanamazsınız. Etrafınızdaki konutlar kombilerini kapattıklarında ısınma için çok daha fazla enerji harcamanız gerekir. Payölçer sistemi ise merkezi sistemin ısınma avantajı ile kombinin yaktığı kadar ödeme avantajlarını birleştirir. Kolonlu sistemlerde uygulanan termostatik vanalar ortam sıcaklığının minimum 15℃ nin altına düşmesine müsaade etmez ve merkezi sistemle ısınan binanızın ısıl dengesinin korunmasına olanak sağlar. Ayrıca istenilen oda istenilen sıcaklıkta tutulabileceğinden ısınma konforu ve tasarruf sağlar.
9. Telsiz sistemindeki radyo dalgaları insan sağlığına zararlı mı?
Hayır. Cihazlar RF 868 frekansıyla çalışırlar. Yayılan radyo dalgalarının insan sağlığına zarar verici düzeyde olmadığı Almanya’daki araştırmalarla kanıtlanmıştır. SAR (Specific Absorbation Rate), radyo dalgalarının veya elektromanyetik enerjinin vücut tarafından soğrulma (emilme) hızıdır. Dünya Sağlık Örgütü WHO’ya göre, bu değer, insan sağlığı açısından 0,08 W/kg sınırının altında olmalıdır. ista Telsiz Sisteminin SAR değeri 0,000028 W/kg’dır. Cep telefonlarının SAR değeri ise 0,1 ile 1,4 arasında değişmektedir.
10. Kışın uzun süre evde yokum. Tüm radyatörlerimi kapatsam o dönem için hiç para ödemeyecek miyim?
Termostatik vanalar tamamen kapatılsa dahi ortam sıcaklığını 15℃ civarında tutar, bunun için yapılan düşük harcamanın yanı sıra apartmanın ortak ısınma giderlerine katılırsınız.
11. Gönderilen ısı gider bildirimlerine güvenebilir miyiz?
Isı gider bildirimleri hatasız okuma bilgileri ile hazırlanır ve tüm gider kalemleri tek tek gösterilir. Bildirimlerdeki her değer cihazlarımızdan da kontrol edilebilir. Dolayısıyla ısı gider bildirimleri son derece şeffaf ve güvenilirdir.
12. Payölçerim arızalanırsa ve ben de fark etmezsem ne olacak?
Payölçerinizin arızalandığını siz fark etmeseniz bile okuma sırasında sistem gösterecektir. Payölçerin arızalanması durumunda işletim sistemi tarafından diğer cihazlarınız değerleri ve bozulan cihazınızın o zamana kadarki tüm tüketimleri göz önüne alınarak cihaz çalışsaydı ne kadarlık bir tüketim yapardı öngörülecektir.
13. Payölçer sisteminde ısı kayıpları nasıl faturalandırılıyor?
Payölçer sisteminde ısı kayıpları ve ortak alanların ısıtılması gibi faktörler göz önüne alınarak toplam kazan faturasının %30 luk kısmı tüm dairelere metrekareye göre eşit olarak paylaştırılmaktadır. Ayrıca %30 luk kısım binanın cephe ve kat farklarından dolayı olan kayıpları binanın tamamına yedirerek adaletli ödemeye de olanak sağlayacaktır.