16 Ocak 2015 Cuma

Kayıp Kaçak Bedelini Almak İsteyen Tüketici Ne Yapmalı

Kayıp kaçak ücretinin geri alım sürecinde ki gelinen son durumu değerlendirenTüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, vatandaşların bu süreçte ki izleyeceği yolu detayları ile anlattı.
Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır;

17 Aralık 2014 tarihinde YHGK, kayıp kaçak bedelinin “haksız kazanç olduğunu, dürüst vatandaştan alınamayacağını ve bu paranın tüketiciye iadesi gereklidir” yönünde karar verdi. Bu kesinleşen karardan sonra tüketici örgütleri ikiye ayrıldı. Bir kısım dernek yöneticileri “kayıp kaçak ücretinin Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edilerek alınabileceği” yönünde görüş bildirirken, bir kısım yöneticiler de “YHGK kararının bağlayıcı olmadığını, ve abone aleyhine pek çok mahkeme kararının da olduğunu” belirttiler.
YHGK kararından sonra tüm tüketici derneklerinin ortak düşünceleri ise 35 milyon abonenin olduğu düşünülürse, Tüketici Hakem Heyetleri ve mahkemelerin iş yükünü arttırarak tıkanmasına yol açacağı yönündeydi.
Bu soruna her başkanın ayrı ayrı açıklaması yerine, 15 Ocakta tüketici örgütleri bir araya gelerek, kayıp kaçak elektrikten tüketicilerin sorumlu tutulamayacağı ve bunun bedelinin tüketicilere ödetilemeyeceği yönünde ortak bir bildiri yayınlandı. Yayınlanan bildiri de öncelik olarak bu soruna uzlaşma ile çözüm getirilmesi, elektrik faturasına yansıyan bedellerin artık alınmaması, kayıp-kaçak bedelinin makul bir süre içinde geri ödenmesi ya da, kullanılacak elektrik bedelinden düşülebilmesini sağlayacak şekilde bir çözüm yolu bulunması önerildi. Çözüm yolu bulunamaması taktirde vatandaşın hakkını sonuna kadar arayacağı şeklindeydi. Bu durumda vatandaşın hakkını nasıl arayacağı ve izleyeceği yol şu şekildedir.
1-   Vatandaş önce elektrik dağıtım şirketine başvuru yaparak, geriye doğru 10 yıllık dönem içerisinde ödemiş olduğu kayıp kaçak bedelinin iadesini talep edecek. Bu talebe elektrik dağıtım şirketleri muhtemelen ret cevabı verecektir.
2-   Bunun üzerine elektrik dağıtım şirketinden 10 yıl geriye dönük dökümleri istemeleri gerekmektedir. Bu kez de Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğine dayandırılarak muhtemelen 1 yıl geriye dönük dokümanlar verilecek ve 9 yılı verilmeyecektir. Dağıtım şirketinin 1 yıllık dökümleri vermesi Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri için yeterli olduğunu düşünüyoruz. Hakem Heyetleri 10 yıllık kayıp-kaçak dokümanını istediğinde dağıtım şirketleri mecburi vermek zorunda kalacaklardır.
3-   Vatandaş elinde ki 1 yıllık dokümanla birlikte, 3 bin 300 TL'den az olan ödemeler için bulunduğu ilçenin kaymakamlığındaki Tüketici Sorunları Hakem heyetlerine başvuru yaparak 10 yıllık kayıp kaçak ücretinin tarafına iadesini talep etmesi gerekiyor. Vatandaş yazacağı dilekçede kurumun bir yıldan öncesine ait tüketim bilgilerini vermediğini belirtmesi gerekir.
4-   Dolandırıcı firmalara kesinlikle prim verilmemesi gerekir. Kayıp kaçak bedelini hiç kimse sizin yerinize alamaz.
5-   Kayıp kaçak bedelini geri almak için başvuru yapanlar kaybedebileceklerini hesaba kadar müracaat etmeliler.

14 Ocak 2015 Çarşamba

Elektrikte TRT payına Yargıtay dur dedi

Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin kararına göre, TRT payı yalnızca faturadaki aktif enerji tutarı üzerinden hesaplanacak. 
Bugün Gazetesi'nden Metin Arslan'ın haberine göre; Elektrik faturasında 5 kalemde haksız tahsilat tespit eden Yargıtay, TRT'nin faturadan aldığı yüzde 2'lik payda da kaçak buldu. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, elektrik faturasında TRT'ye ödenen yüzde 2'lik payın hesaplanmasında kayıp-kaçak bedelinin hesaba dahil edilemeyeceğine karar verdi. Kararda, "Aslının alınmamasına karar verilen kayıp-kaçak bedelinin yüzde 2 TRT payının hesaplanmasında matraha dahil edilmesi mümkün değildir" denildi.

HOSTİNG ŞİRKETİ DAVA AÇTI

İstanbul'da faaliyet gösteren bir internet hosting şirketi, elektrik dağıtım şirketinin 2 yıl boyunca tahsil ettiği faturaya karşı dava açtı. Şirket, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun kararı gereğince TRT adına kesilen yüzde 2'lik payın hesaplanmasında kayıp-kaçak bedelinin matraha dahil edilemeyeceğini savundu. Ancak dağıtım şirketi, Danıştay 13. Dairesi'nin EPDK kararının yürütmesini durdurduğunu belirterek, 6 bin 713 TL'lik alacak için icra takibi başlattı. Davalı şirket, icra kararına İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde itiraz etti. Mahkeme, Danıştay'ın kararını gerekçe göstererek, şirketin davasını kısmen reddetti. Mahkeme kararında, TRT payı, enerji fonu ve BTV hesaplaması için kayıp-kaçak bedeli üzerinden ek fatura düzenlenebileceği belirtildi.

EPDK DA 'ALINAMAZ' DEDİ

Davalı şirket kararı Yargıtay'da temyiz etti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını bozdu. Kararda, uyuşmazlığın Danıştay 13. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı ve EPDK kararı üzerine yüzde 2 TRT payının aktif enerji üzerinden mi yoksa aktif enerji ile kayıp-kaçak bedelinin toplamı üzerinden mi alacağı noktasında toplandığı kaydedildi. Kararda, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kayıp-kaçak bedelinin abonelerden tahsili yoluna gidilmesinin hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmayacağı, kayıp-kaçak bedelinin faturalara yansıtılamayacağına karar verdiği hatırlatıldı.

NAZARA ALINAMAZ

Kararda "Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun ve dairenin uygulamasına göre aslının alınmamasına karar verilen bir bedelin (kayıp-kaçak) yüzde 2 TRT payının hesaplanmasında nazara alınması mümkün değildir" tespiti yapıldı. Kayıp kaçak bedeli üzerinden yüzde 2 TRT payı alınamayacağını belirten daire, elektrik dağıtım şirketinin, aboneden yaptığı tahakkukun yerinde olmadığı, bilirkişinin bu yönde hazırlayacağı rapor üzerine yeni bir karar verilmesi gerektiğini vurguladı. 

TRT'NİN YILLIK KAÇAK GELİRİ 15 MİLYON TL

Yargıtay'ın kararı sonrası TRT'nin faturada yıllık 760 milyon liranın 15 milyon TL'sinin kayıp kaçağa ilişkin olduğu hesaplandı. Vatandaşlar, geriye dönük 10 yıllık alacaklarına ilişkin dağıtım şirketlerine karşı tüketici hakem heyetlerine başvurabilecek. TRT'nin geriye dönük yaklaşık 150 milyon TL'yi elektrik şirketleri üzerinden abonelere iade etmesi gerekecek.

HAKSIZLIK

Aktif enerji bedeli ve kayıp-kaçak bedelinin toplamı üzerinden yüzde 2 oranında katkı payı alınarak TRT'ye veriliyordu. Elektriğe yapılan yüzde 9'luk zam sonrası yıllık payını katlayarak 662 milyondan 760 milyon liraya yükselten TRT'nin, vatandaşın elektrik faturasından aldığı yüzde 2'lik payın haksız alındığı ortaya çıktı.