21 Aralık 2011 Çarşamba

Binalarda Enerji Tasarrufu

Binalarda enerji tasarrufu nasıl yapılır?

Binalarda enerji tasarrufu öyle televizyonda gördüğünüz gibi musluğu kapatın, ışığı söndürün tarzı yönlendirmeler yaparak enerji tasarrufu yapmanız mümkün değildir. Binalarda enerji tasarrufu yapmak için olaya makro açıdan yaklaşmak gerekmektedir. Öncelikli olarak şunu ifade etmeliyim ki enerji tasarrufu = yatırım’dır. Eğer tasarruf için bir bütçeniz yoksa kayda değer miktarda enerji tasarrufu yapmanız mümkün değildir.

Büyük işletmeler enerji tasarrufuna yönelmeden 1 yıl önce proje masaya yatırılmalı ve yatırım maliyeti hesaplanarak genel bütçeye ilave maliyetler eklenmelidir. Bütçenizde para yoksa enerji tasarrufuda yoktur. Tabiki olay sadevce bütçeye yatırım maliyetini ilave etmekle kalmıyor. Yapacağınız yatırımın ne kadar zamanda size tasarruf olarak, kısaca karlılık olara dönceğinin de iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekir. Eğer bu analiz üzerinde yeterince çalışılmazsa binanız bir otomasyon çöplüğüne dönebilir ki, bunun sonucu işletme ve işveren açısında kötü sonuçlar doğurabilir. Unutulmaması gerekir ki; yanlış proje = yanlış yatırımdır.

Sıra gelelim enerjiden nasıl tasarruf edileceğine…

Enerjiden tasarruf için hedeflenen üç kalem vardır.

- Elektrik

- Yakıt

- Su

Bu üç kalemin ayrı ayrı değerlendirilip projelendirilmelidir. Burada her kaleme detay detay girmeyeceğim. Genel olarak aklıma ilk gelenleri yazacağım. Belki sonraki makalelerde detay yazılar yazabilirim.

Enerjide 3 kalem üzerinde yapılacak genel tasarruf önlemlerini şöyle sıralayabiliriz.

Elektrik;

Tesiste bulunan split klimaların invertörlü A + sınıfı cihazlar ile değiştirilmesi.

Tesiste bulunana tüm aydınlatmaların enerji tasaruflu PLC lambalarla değiştirilmesi.

Analiz durumuna göre lokasyonlardaki aydınlatmalar timer’lı (zaman saati de deniyor) sistem kurulumu (özellikle tabela ve dış aydınlatmalara. Ayrıca az kullanılan noktalara (wc, merdiven, sağanlık vs.) hareket sensörleri takılarak aydınlatma sağlanması, geniş ofislerin ise otomasyon sistemine bağlanarak zon aydınlatma linye ve gruplarının oluşturulması yerinde bir karar olacaktır.

Personel anketlerine göre ışık güç kalitesi tespit edilerek ampluler daha küçük watt’ları ile değiştirilebilir.



Mevcut mekanik kapalı siteme bağlı olan klima santrallerine frekans converter’leri ilave edilerek, optimum iklimlendirme sağlanabilir. Ayrıca otomasyona bağlanarak sisteme tasarrufa yönlendirici eklentiler yapılabilir. ( Örneğin, motorlu damperler, fark basınç prosestadları vb)

Yüreyen merdiven varsa sensörler ilave edilmeli personel kullanmadığı zamanlarda sistem çalışmamalı.

Asansörlerin park etme katları en optimum ve güvenli bölgeler olarak seçilmeli. Eğer çift güvenli bölge varsa sabahları zemin kat park yeri akşamları ise en üst kat park yeri olarak değerlendirilebilir. Veya personel hereketine göre bırakılan yerde park sistemi de değerlendirilebilir.

Bina pencereleri zamanında temizlenmeli ve gün ışığından yeterice yararlanılmalı.Bina enerji panolarına analizör taklmalı ve enerji tüketim eğerileri takip edilerek analiz edilmeli ve yüksek tüketim varsa nedeni araştırılmalı. Binanızda kuracağnız jeneratör ve UPS sistemlerinin uygun güçte seçilmesi size yarar ve tasarruf sağlayacaktır.

Yakıt;

Yakıttan tasarruf sağlanması için öncelikli olarak bina pencereleri kapatılacak sistem kurulmalı. Şartlandırılmış havanın dışarı gitmesi önlenmeli.Yaktın kullanıldığı kalorifer sisteminin ve bağlı bacasının her yıl temizlik ve bakımlarının yapılması gerekir. Özellikle Kanaların yoğuşmalı sistem tipinde olması tasarruf açısından uygun olacaktır. Günümüzde %108 ısıtma sağlayan yoğuşmalı sistemler üretilmektedir.

Bina çatısı güneşe maruz kalıyorsa izolasyonları gözden geçirilmeli. Düz çatı ise ani ekstradan kiremitli çatı yoksa izolasyon üstüne mutlaka çakıl ilave edilmeli. Çakıllar izolasyonun zarar görmesini ve güneş ısısının yansımasını sağlayark bina sıcaklık rejimini etkilemezler.

Bina içinde kurulu havalandırma sisteminiz her zaman + basınçta çalışması gerekir. Sık açılan büyük kapıların ya sıralı çift kapı (kapı çek hidrolik sistemiyle) veya döner kapı olması bina sıcaklık rejimini koruyacaktır. Eğer kapı tadilatı yapamıyorsanız bir hava perdesi ile sorununuza çözüm getirebilirsiniz.

Kullandığınız tüm klima ve havalandırma sisteminin filtre temizlğinin periyodik olarak yapılması gerekmektedir. Ayrıca tüm mekanik sistemin otomasyona BAĞLANMASI EN AZ % 20 İŞLETMENİZE TASARRUF SAĞLAYACAKTIR.

Su;

Tesisiniz çok ziyaretçi alan bir yerse pisuvar ve lavaboların mutlaka fotoselli olması gerekir. Eğer bu mümkün değilse su basınçları ideal şartlarda tutulmalı. Pompalarınızın filtrelerinin peryodik temizlenmsi pompa basınçlarını stabil hale getirebilirsiniz. Hidrofor sistemin çok sık devreye giriyorsa genleşme tankınızın kapasitesi büyütülerek hidroforun sık kalkış yapmasının önüne geçerek bir akımları engellemiş olursunuz. Tabii suyla birlikte elektrik tasarrufuda sağlanmış olur. Rezervuarların az kullanılması için özellikle erkekler wc’lerinde yeterince pisuvar olması su tüketimini azaltacaktı. Ayrıca rezervauar kapasitelerinin olabildiğince küçük seçilmesi tasarufunuza büyük etkiler yapabilir. Binanızda bahçe varsa. Bina atık suyuna arıtma sistemi koyarak ve bir depo ve pompa vasıtasıyla bahçe sulamanızı atk sularla yapabilirsiniz. Binada bulunan kuru hacimlerin yıkınması yerine paspasla silinmesi etkili bir su tasarrufudur. İyi bir bina teknik işletme kadorsu akan ve damlayan sisteme zamnında müdahale ederek yüksek su tüketimlerinin önüne geçecektir. Binanızda su soğutmalı soğutma sistemi varsa ve siz şehir şebekesini kullanıyorsanız yüksek oranda su tüketimi olabilir. Bunun için sistem kurulmadan önce iyi hesaplanmalı gerekiyorsa A sınıfı hava soğutmalı sistem kurulması su tüketimi konusunda etkin bir çözüm olur.

Ömür Yılmaz'ın yazısı

enerji tasarruf uygulamaları

Buzdolabı (Soğutucu Dolap) ve Dondurucu Kullanımında Enerji
Tasarrufu:
Evde tüketilen enerjinin %15’i buzdolabının çalışması için tüketilir.
• Geniş buzdolapları küçük olanlardan daha fazla enerji harcayacağı için
yalnızca ihtiyaç duyulan büyüklükte bir soğutucu seçilmeli, az enerji
tüketenler tercih edilmelidir.
• Dolap gövdesi ile kapı arasındaki, kapalı
durumlarda, sızdırmazlığı sağlayan esnek
plastik şeritlerin temiz tutulması ve
bozulmuşlarsa değiştirilmesi gereklidir.
• Buzdolabında tavsiye edilen ısı 4- 5
o
C,
dondurma ısısı ise -20
o
C’ dir. Bu konuda
üretici firmanın talimatlarına uyulması
gereklidir.
• Buzdolabı hava akımı olacak şekilde
yerleştirilmelidir. Hava ne kadar rahat
dolaşırsa soğutucuların verimliliği o kadar
artar. Bunun için soğutucuların arkasındaki duvar ile arasındaki mesafe en
az 10cm olmalıdır.
• Buzdolabı güneş alacak yerlerden ve radyatör yanından uzağa
yerleştirilmelidir. Fırın ve diğer ısı kaynaklarından gelen sıcak hava, buzdolabının ayarlanan ısıda kalması için daha çok çalışmasına neden
olacaktır. Buzdolabı evin en sıcak yerine konmuşsa toplam enerji tüketimi
%25 artar. Bir kâse buz parçası dolabın içine konduğu zaman 3- 4 gün
süre ile %5 daha az enerji harcanır.
• Buz yapan ve kapısından su veren buzdolabı modelleri daha rahat
olmasına karşılık daha fazla enerji tüketirler.
• Yiyecekler sıcakken buzdolabına konmamalıdır. Sıcak bir yiyeceği oda
ısısına düşürmeden buzdolabına koymak buzdolabının daha uzun süre
çalışarak enerji harcamasına neden olacaktır.
• Buzdolabına konulan tüm yiyecekler kapalı kaplarda konulmalıdır. Aksi
halde dolabın içindeki nem oranı artacak, bu soğutucuların daha fazla
çalışmasına neden olacaktır.
• Yiyecekler gereksiz ambalajları çıkartıldıktan sonra buzdolabına
yerleştirilmelidir. Koruyucuların kalınlığı arttıkça, buzdolabı; içindeki
yiyecekleri serin tutmak için daha çok çalışacaktır.
• Buzdolabının dondurucu ve gövde kapısının açılıp kapanması sırasında
önemli ölçüde soğuk hava kayıpları olur. Bu yüzden kapıları mümkün
olduğu kadar az açık tutmaya özen göstermelidir. En fazla kullanılan
malzemeler kolay alınabilecek şekilde dolaba yerleştirilmelidir. Dolabın
altı ve arkası yılda iki defa vakumlu süpürge ile temizlenmelidir. Bu
önlem %25 daha az enerji tüketimi sağlayacaktır.
• Sandık tipi derin dondurucular diğerlerine oranla %10- 15 daha az enerji
harcarlar.
• Donduruculara yiyecekler dolap içinde hava akımını engellemeyecek ve
eğer mümkünse raflarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilmelidir.
Yiyecekler soğuğu havadan fazla tutarlar. Bu nedenle dolabın içini
mümkün olduğu kadar çok doldurmalı fakat hava dolaşımını
engellenmemesine dikkat edilmelidir.
• Derin dondurucusu üstte veya altta olacak şekilde tasarlanmış modeller
yan yana olanlardan daha verimlidirler. Bunun nedeni izole edilecek
alanın daha az olmasıdır.
• Gerek buzdolaplarının gerekse dondurucuların verimli kullanılmasında
düzenli bakım esastır. Düzenli bakım sistemin verimliliğini artırır ve
aracın ömrünü uzatır. • Derin dondurucudan malzemeyi, bir gün önceden buzdolabına almak vve
orada çözülmeye bırakmak, dolaba soğukluk vereceği için buzdolabının
daha az enerji harcamasını sağlayacaktır.
• A
+
bir buzdolabı sadece 44 watt’lık bir ampul kadar enerji harcar.
• Buzdolabının verimli çalışma ömrü 20 yıldır. Eski dolaplar yeni
dolapların iki katı enerji tüketirler.

20 Aralık 2011 Salı



Isı Pay Ölçer Hakkında

Isı Pay Ölçer Hakkında


Tübitak Marmara Araştırma merkezinde elektromanyetik frekanslar üzerine araştırma yapan bir bilim adamı. Biz montaj öncesi pay ölçer ve SAR değerleri konusunu kendisine detaylı olarak danıştık. Paylaştığı bilgiler şu şekilde:

1-) Şehir içinde averaj bir evde (Pay Ölçer Takılmamış) ölçümlenen SAR değeri 0,0014 W/Kg. Buna neden olan etkenler FM radyo yayını, bölgedeki wireless modemler, binadaki floresan ışıklar, televizyonlar ve bilgisayar ekranları.
2-) Bir cep telefonun tek başına yaydığı SAR değeri: 1 ila 2 W/Kg.
3-)Radyo frekansları ile çalışan cihazlar için AB normlarına göre belirlenmiş maksimum SAR değeri limiti 4 W/Kg.
4-) 1 Pay ölçer cihazının yaymış olduğu SAR değeri 0.000028 W/Kg.
5-)71.428 adet Pay Ölçer cihazını yanyana koyarsanız 1 saatte yaymış olduğu SAR değeri 1 adet cep telefonunun 1 sattte yaymış olduğu SAR değeri ile aynı.
6-)1 Adet floresan ampülün yaymış olduğu SAR değeri 0.00072. Yani 25 adet pay ölçer cihazının 1 saatte yaymış olduğu SAR değeri, 1 floresan ampül'ün 1 saatte yaymış olduğu değer ile aynı.
Daire sahibimizin de çalıştığı ve konu hakkında yukarıdaki bilgileri veren resmi merci ile ilgili iletişim bilgilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Tübitak Marmara Araştırma Merkezi


Tel : 0 262 677 20 00
Faks : 0 262 641 23 09
Adres: TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Marmara Araştırma Merkezi
Barış Mah. Dr. Zeki Acar Cad. No:1 P.K. 21 41470 Gebze Kocaeli