13 Ocak 2012 Cuma

Enerji Yöneticisi hakkında

1- Enerji Verimliliği Kanunu ne zaman yayınlanmıştır ve amacı nedir?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu 2 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete de yayınlanmıştır.

Bu Kanunun amacı; enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır.

2- Kimler Enerji Yöneticisi Bulundurmak Zorundadır?

Endüstriyel işletmeler: Yıllık toplam enerji tüketimi 1.000 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler, çalışanları arasından enerji yöneticisi görevlendirmelidirler.

Ticari ve hizmet binaları: Toplam inşaat alanı 20.000 m2 ve üzeri veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari ve hizmet binaları enerji yöneticisi görevlendirmeli veya hizmet almalıdır.

Kamu binaları: Toplam inşaat alanı 10.000 m2 ve üzeri veya yıllık enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu binaları enerji yöneticisi görevlendirmeli veya hizmet almalıdır.

Organize sanayi bölgeleri: OSB içinde bulunan ve yıllık enerji tüketimleri 1.000 TEP’in altında olan işletmelere hizmet vermek üzere, enerji yönetim birimi oluşturulmalıdır.

Elektrik üreticileri: 100 MW üzeri elektrik üreticileri enerji yöneticisi bulundurmalıdır.

3- Enerji Etüdü Nedir?

Enerjinin nerede, ne kadar ve ne şekilde kullanıldığını ve Enerji Tasarrufu potansiyellerinin ne olduğunu belirlemeye yarayan bir çalışmadır.

İki çeşitttir: Ön gezi, (Walk Through) ve Detaylı Etüt

4- Enerji Verimliliği Kanunu'nda Bahsi Geçen Yaptırımlar (İdari Para Cezaları) Nelerdir?

EİE’ye istenen bilgilerin verilmemesi : 61.352 TL

Enerji yöneticisi görevlendirilmemesi : 24.540 TL

Asgari sınırları sağlamayan ürün satanlara : 24.540 TL

5- Kimler enerji yöneticisi olabilir?

Endüstriyel işletmelerde görev alacakların mühendis olmaları, ticari binalarda görev alacakların makine, elektrik veya elektrik-elektronik mühendisi olmaları gerekmektedir.

6- TEP nedir?

Ton Eşdeğer Petrol dür. Her enerji biriminin TEP cinsinde karşılığı vardır. Örneğin; 1000 kWh elektrik = 0,086 TEP dir. Ya da 1 TEP 11,627 MWh Elektriktir.

7- Enerji yöneticisinin görevleri nelerdir?

Tüketim alışkanlıklarının iyileştirilmesine ve ısrafın önlenmesine yönelik önlemleri ve prosedürleri belirlemek, tanıtımını yapmak ve gerektiğinde eğitim programları düzenlemek,
Enerji tüketen sistemler, süreçler veya ekipmanlar üzerinde yapılabilecek tadilâtları belirlemek ve uygulanmasını koordine etmek,
Enerji etüdlerinin ve VAP’ların hazırlanması ve uygulanması ile ilgili pazar araştırmaları yapmak, anlaşmaları hazırlamak ve uygulamayı kontrol etmek,
Enerji tüketen ekipmanların verimliliklerini izlemek, bakım ve kalibrasyonlarının zamanında yapılmasını koordine etmek,
Enerji ihtiyaçlarının ve verimlilik artırıcı uygulamaların plânlarını, bütçe ihtiyaçlarını, fayda ve maliyet analizlerini hazırlamak ve üst yönetime sunmak,
Enerji tüketimini ve maliyetleri izlemek, değerlendirmek ve periyodik raporlar üretmek,
Enerji tüketimlerini izlemek için ihtiyaç duyulan sayaç ve ölçüm cihazlarının temin edilmesini ve montajını sağlamak üzere girişimlerde bulunmak,
Endüstriyel işletmelerde özgül enerji tüketimini, mal üretimi ile enerji tüketimi ilişkisini, enerji maliyetlerini, işletmenin enerji yoğunluğunu izlemek ve bunları iyileştirici öneriler hazırlamak,
Enerji kompozisyonunun değiştirilmesi ve alternatif yakıt kullanımı ile ilgili imkânları araştırmak, çevrenin korunmasına, emisyonların azaltılmasına ve sınır değerlerin aşılmamasına yönelik önlemleri hazırlayarak bunların uygulamasını koordine etmek,
Enerji ikmal kesintisi durumunda uygulanmak üzere ve Genel Müdürlük tarafından istenmesi halinde petrol ve doğal gaz kullanımını azaltmak amacıyla alternatif planlar hazırlamak,
Kanun kapsamında her yıl Mart ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe verilmesi gerekli bilgileri hazırlamak ve Genel Müdürlüğe gönderilmek üzere yönetime sunmak.
8- Endüstriyel işletme nedir?

Elektrik üretim faaliyeti gösteren lisans sahibi tüzel kişiler dışındaki yıllık toplam enerji tüketimleri bin TEP ve üzeri olan, ticaret ve sanayi odası, ticaret odası veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren ve her türlü mal üretimi yapan işletmelerdir.



Enerji Tüketimi TEP Değeri Kapalı İnşaat Alanı Zorunluluklar
Endüstriyel İşletmeler > 1000 - Sanayi enerji yöneticisi görevlendirme.
Ticari Binalar > 500 veya >20000 m2 Bina enerji yöneticisi görevlendirme veya yetkili firmadan hizmet alma.
Kamu Binaları > 250 veya >10000 m2 Bina enerji yöneticisi görevlendirme veya yetkili firmadan hizmet alma.
9- Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında ticari ve hizmet binalarında enerji yöneticisi bulundurma zorunluluğu var mıdır?

Toplam inşaat alanı en az 20.000 m2 veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari binaların, hizmet binalarının ve kamu kesimi binalarının yönetimleri, yönetimlerin bulunmadığı hallerde bina sahipleri, enerji yöneticisi görevlendirme veya enerji yöneticilerinden hizmet alması gerekmektedir.

10- Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında kamu kesimi binalarında enerji yöneticisi bulundurma zorunluluğu var mıdır?

Toplam insaat alanı en az 10.000 m2 veya yıllık toplam enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu kesimi binalarının yönetimleri, yönetimlerin bulunmadıgı hallerde bina sahipleri enerji yöneticisi görevlendirir veya sirketlerden veya enerji yöneticilerinden hizmet alır.

Türkiyenin Enerji bilinci haritası

EİE, TÜRKİYE'NİN ENERJİ VERİMLİLİĞİ PORTRESİNİ ÇIKARDI
Büyükler enerji tasarrufunda sınıfta kaldı en büyük dersi minik rap'çiler verdi

Dünya ülkeleri arasında savaşlara neden olabilen, artan maliyetleriyle vatandaşları ve ülke ekonomilerini zora sokan, her geçen gün azalan ve yerine alternatifleri bulunmadığı sürece büyük krizler yaratacak olan bir kaynak var… Enerji… Ve bu yüzden tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli gündem maddelerinin başında enerji tasarrufu geliyor. Bu noktada Türkiye'ye enerjisini verimli kullanmayı öğretmek amacıyla bir yıldır sürdürülen enverIPAB Projesi kapsamında gerçekleştirilen "Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması"na ilişkin çarpıcı sonuçlar, projenin finalinde 29 Ocak Perşembe günü Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nde (EİE) düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Araştırma sonuçlarının yanı sıra basın toplantısına damgasını vuran etkinlik ise enerji elçisi olan ilköğretim okulu öğrencilerinin rap şovu oldu. Daha önce enverIPAB Projesi kapsamında okullarında verilen eğitim seminerine katılan öğrenciler, seminerde kendilerine dağıtılan "Enerjini Boşa Harcama!" adlı çocuk kitabını müzikli tiyatro oyunu olarak sergilediler. Ankara Teğmen Kalmaz İlköğretim Okulu'nun Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmeni Ramiz Barut, Alev Yıldız, Nalan Aydaş ve Ferda Birlikbaş yönetiminde sahnelenen gösterinin en beğenilen bölümü minik rap'çilerin enerji verimliliği yorumu oldu… Enerjiyi verimli kullanmanın yollarını anlatan rap'çiler Türk halkına büyük dersler verdi ve enverIPAB Proje Takım Lideri Finli Enerji Uzmanı Seppo Silvonen'i bile kendilerine hayran bıraktı. Türk çocuklarının bu faaliyetleri ile yurtdışındaki öğrencilere örnek olabileceğini belirten Silvonen, bu eğlenceli ve öğretici şarkının, İngilizce'ye ve Fince'ye çevrilerek yurt dışında enerji verimliliği bilincinin arttırılmasını amaçlayan başka projelerde de kullanılabileceğine dikkat çekti.

Çocukların enerji verimliliği konusunda yeterince bilgi sahibi olduklarını kanıtladıkları basın toplantısında, büyüklerin bu konuya ne kadar duyarlı yaklaştıkları sorgulandı. Soruya en net cevap ise "Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması"nın sonuçları oldu. Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 96'sı enerjiyi verimli kullanmanın önemli olduğunu düşünüyor. Ancak evlerdeki uygulamalara bakıldığında gerekli önlemleri alma konusunda aynı özeni göstermediğimiz ortaya çıkıyor. Çünkü hâlâ binalarımızın yüzde 76'sı yalıtımsız, bulaşıklarımızı hâlâ elde yıkıyoruz, yüzde 72'imiz evlerimizdeki elektrikli aletlerin enerji sınıfını bilmiyor, yüzde 33'ümüz elektrikli aletleri stand-by'da bırakıyor ve yüzde 71'imiz çöplerini ayırmıyor, geri dönüşüme önem vermiyor.

EİE adına Avrupa Birliği'nin finansman desteğiyle yürütülen enverIPAB Projesi kapsamında, Türkiye'nin lider araştırma kuruluşu GfK Türkiye'nin sponsorluğunda hayata geçirilen "Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması", Türkiye'deki tüketicilerin genel olarak enerji tasarrufu konusuna yaklaşımını ve aldıkları önlemleri saptamayı amaçlıyor. Araştırma sonuçları, bu araştırmanın ülkemizde enerji tasarrufu konusunda alınması gereken acil önlemlere de ışık tutuyor.

Tasarruf tedbirlerinin başında gereksiz lambaları söndürmek geliyor

Araştırma sonuçlarına göre; evlerde enerji kaynaklarını verimli kullanmak için yapılanların başında yüzde 79'luk oranla "gereksiz yanan lambaları kapatmak" geliyor. Diş fırçalarken ve banyo yaparken suyu boşa akıtmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 74… Yani, gereksiz lambaları kapatmaktan sonra en çok buna dikkat ediliyor. Günün belli saatlerinde kombiyi kapatmak ya da kısmak, sıcaklığı belli bir derecede sabitlemek de evlerde enerji tasarrufu için alınan başlıca önlemler arasında yer alıyor.

Tasarruflu lamba kullanıyoruz ama bulaşıkları hâlâ elde yıkıyoruz

Araştırma kapsamında Türkiye genelindeki evlerde, kullandığı lambanın türünü bildiğini belirtenlerin yüzde 80'si tasarruflu lambalar kullanıyor. Ancak aydınlatmaya gösterilen özeni bulaşık makinelerinde göremiyoruz. Türkiye genelinde bulaşıkların elde yıkanma oranı yüzde 62… Ayrıca çamaşır makinesine sahip olanların yüzde 31'i, bulaşık makinesine sahip olanların yüzde 55'i makinelerini kaç derecede çalıştırdıklarını bilmiyor.

Yüzde 72'miz elektrikli aletlerimizin sınıfını bilmiyoruz

Araştırmada, evinde kullanılan elektrikli aletlerin hangi enerji sınıfına ait olduğunu bildiğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 28… Bu konuda en bilinçli olanlar AB sınıfında ve 25-34 yaş grubunda olanlar… En bilinçli bölge ise Ege… Evlerindeki elektrikli aletlerin enerji sınıfını bilenlere sorulduğunda; yüzde 75'i buzdolaplarının, yüzde 71'i çamaşır makinelerinin, yüzde 49'u bulaşık makinelerinin ve yüzde 18'i klimalarının A sınıfı olduğunu belirtiyor.

Orta yaş, enerji tasarruflu ürün almaya daha çok dikkat ediyor

Mevcut elektrikli aletlerin sınıfı genel olarak pek bilinmiyor ama yenilerini satın alırken enerji tasarruflu olmasına özen gösterenlerin oranı yüzde 74… Yüzde 7'lik kesim de bazı ürünler için dikkat ediyor. En çok dikkat edenler ise 35-54 yaş grubunda olanlar. Yani orta yaştakiler bu konuda daha bilinçli…

Binaların yüzde 76'sı hâlâ yalıtımsız!

Türkiye genelindeki yalıtımlı bina oranı sadece yüzde 20... Binalarında yalıtım olanların başında AB grubu geliyor. Onları C1 grubu izlerken, DE grubunun yüzde 85'inin binasında yalıtım bulunmuyor. Yalıtımlı binaların en fazla olduğu bölge İç Anadolu ve onu Marmara izliyor.

Evlerin yüzde 58'inde çift cam kullanılıyor

Araştırmada görüşülenlerin yüzde 58'i evlerinde çift cam, yüzde 39'u tek cam ve yüzde 6'sı yalıtımlı cam kullanıyor. Çift camın en çok kullanıldığı bölge Marmara… İkinci sırada İç Anadolu geliyor ve onu yakın oranlarla Doğu Anadolu, Karadeniz ve Ege izliyor.

Isınmak için hâlâ en çok soba yakıyoruz

Evlerde en çok kullanılan ısıtma sisteminin başında yüzde 49'luk oranla soba gelirken onu yüzde 29'luk oranla doğal gaz ve kalorifer izliyor. Doğal gazın en çok kullanıldığı bölge Marmara ve ardından İç Anadolu iken, sobanın en çok kullanıldığı bölge Güneydoğu Anadolu ve onu sırasıyla Karadeniz, Ege, Doğu Anadolu, Akdeniz izliyor.

Yüzde 33'ümüz elektrikli aletleri stand-by'da bırakıyoruz

Televizyon, DVD/VCD gösterici, müzik seti gibi elektrikli aletleri düğmesinden kapattığını söyleyenlerin oranı yüzde 52… Ancak hâlâ yüzde 33'lük bir kesim bu aletleri kumandadan kapatarak stand-by'da bırakıyor. Fişten çekerek kapatanlar ise yüzde 14 oranında…

Türkiye'nin yüzde 71'i çöplerini ayırmıyor

Çöplerini türlerine göre ayıranların oranı sadece yüzde 29… Bu konuya en çok AB sınıfı ve 55 yaşın üzerindeki tüketiciler dikkat ediyor.

Basın toplantısında araştırma sonuçlarının açıklanmasının yanı sıra enverIPAB Projesi Takım Lideri Seppo Silvonen, proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin bir sunum da gerçekleştirdi. "Verimli Kullanırsan Enerji Gelecektir" sloganıyla yürütülen enverIPAB Projesi, kamuoyunda farkındalık ve davranış değişikliği yaratarak ülkemizdeki binalarda enerjinin etkin kullanılması yoluyla yerel kaynakların korunmasını, enerjide ithalata bağımlılığın azaltılmasını ve buna bağlı olarak daha az fosil yakıt tüketilmesini sağlamayı hedefledi.

Proje kapsamında; başta öğretmenler, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencileri, ev hanımları, teknik elemanlar olmak üzere tüm kamuoyuna yönelik seminerler, konferanslar, workshop'lar düzenlendi. Çocuklara "Enerjini Boşa Harcama!" adlı çocuklar için enerji kitabı ile günlük hayatta enerjiyi nasıl verimli kullanabileceklerine ilişkin ipuçları sunan "Enerji Dedektifi İzleme Kartı" ve "Enerji Dedektifi Rozeti" dağıtıldı. Öğretmenlere, enerji verimliliğini kolay ve akılda kalıcı bir şekilde öğrencilerine anlatma imkânı sunan ve aktif öğrenme metotlarına dayanan "Enerji Verimliliği Öğretmen Rehberi" iletildi. Başta ev hanımları olmak üzere tüm kamuoyuna ise enerji verimliliğinin püf noktalarını ayrıntılı olarak anlatan "Evinizin Enerji Rehberi" ve enerjiyi verimli kullanan bir aile ile enerjisini boşa harcayan bir aile arasında esprili karşılaştırmalar yapılan "Verimligiller-Müsrifgiller" broşürleriyle bilgilendirme sağlandı. Apartman yöneticilerine enerji verimliliği mesajlarının yer aldığı posterler gönderildi.

Enerji verimliliği konusunda önemli mesafe kat etmiş ülkelerden Finlandiya, Danimarka, İspanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya'ya gerçekleştirilen eğitim turları sayesinde EİE uzmanlarının bu ülkelerin birikimlerinden faydalanması sağlandı. Televizyon, radyo, gazete, dergi, billboard gibi çeşitli iletişim kanallarından da etkin olarak yararlanıldı.

Enerjimizi nasıl kullanıyoruz ??

Soru: Evinizde su, doğal gaz, elektrik gibi enerji kaynaklarını verimli kullanmak için neler yapıyorsunuz?
Küçücük bir ampulün bütçemiz ve dünyanın geleceği üzerinde büyük bir etkisi var. Kullanmadığımız odaların lambalarını kapatmaya özen göstermek elektrik tasarrufuna yardımcı olur.
Bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olur. 4 kişilik bir ailenin her ferdinin duş süresini 1 dakika kısaltmasıyla yılda 18 ton su kurtarılmış oluyor.
Sıcaklığı 1 derece düşürmek bile yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar.
Kadınlar ve erkekler tasarrufa aynı oranda önem veriyor ama tasarruflu lambalara erkekler biraz daha fazla dikkat ediyor
Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 81'i kadınların yüzde 78'i tasarruf önlemleri çerçevesinde gereksiz lambaları kapattığını, erkeklerin yüzde 74'ü kadınların yüzde 73'ü diş fırçalarken ve banyo yaparken suyu boşa akıtmadığını belirtti. Tasarruflu lambalar kullandığını söyleyen erkeklerin oranı yüzde 63 iken bu oran biraz farkla kadınlarda yüzde 52'ye düşüyor. Yine erkeklerin yüzde 48'i kadınların da yüzde 44'ü enerji tasarruflu ürünler kullanmaya dikkat ediyor, erkeklerin yüzde 24'ü kadınların yüzde 23'ü kombiyi günün bazı saatlerinde kısıyor ya da kapatıyor ve erkeklerin yüzde 22'si kadınların da yüzde 17'si sıcaklığı belli bir derecede sabitliyor.
Soru: Evinizde su, doğal gaz, elektrik gibi enerji kaynaklarını verimli kullanmak için neler yapıyorsunuz? (Baz: Kadın: 658, Erkek: 653)
Evlerde yüzde 80 oranında tasarruflu lamba kullanılıyor
Araştırma kapsamında, kullandığı lambanın türünü bilenlerin yüzde 80'i tasarruflu lambalar, yüzde 29'u normal lamba (akkor flamanlı lamba) ve yüzde 1 ise floresan lambalar kullandığını belirtmiştir.
Tasarruflu ampuller ekonomi ve çevreye büyük katkılar sağlıyor. Her evde sadece iki adet 100 Watt'lık eski tip ampulü verimli ampullerle değiştirerek, yılda 750 milyon YTL enerji tasarrufu sağlayabiliriz. Ayrıca bu sayede yılda 1.1 milyon tonluk ve 52 milyon ağaç tarafından temizlenebilen karbondioksit salınımının da önüne geçmek mümkün. 15 Watt enerji tasarruflu bir ampul, 75 Watt normal bir ampulden yüzde 80 oranında daha az elektrik harcıyor. Ve 6 yılda 12 adet eski tip ampule ihtiyaç duyulurken, aynı sürede sadece bir adet enerji tasarruflu ampul yeterli oluyor.
Bulaşıklarımızı hâlâ elde yıkıyoruz
Araştırmaya göre; Türkiye genelinde bulaşıkların elde yıkanma oranı yüzde 62... Sosyo-ekonomik etkenlere bağlı olarak bulaşık makinesi kullanan yüzde 38'lik kesim içinde en büyük payı AB grubu oluşturuyor ve onu C1 grubu takip ediyor. Bulaşıkları elde yıkayanların en büyük kısmını ise DE grubu oluşturuyor.
Bulaşıkların elde en çok yıkandığı bölge Akdeniz iken ikinci sırada Doğu Anadolu ve hemen ardından Güneydoğu Anadolu ve Ege geliyor. Bulaşık makinesinin en çok kullanıldığı bölge ise Marmara ve ardından çok az bir farkla İç Anadolu...
Soru: Evinizde bulaşıklar çoğunlukla nasıl yıkanıyor?
Bulaşık makineleri her yıkamada 15 litre su harcar. Aynı miktar bulaşığı elde yıkamanın bedeli ise 35 litreden 200 litreye kadar değişiklik gösteriyor.
Bulaşık ve çamaşır makinelerini kaç derecede çalıştırdığımızı iyi bilmiyoruz
Araştırma sonuçlarına göre; çamaşır makinesine sahip olanların yüzde 31'i, bulaşık makinesine sahip olanların yüzde 55'i makinelerini kaç derecede çalıştırdıklarını bilmiyor. Ortalama olarak da çamaşır makineleri 49, bulaşık makineleri de 52 derecede çalıştırılıyor.
Soru: Genellikle çamaşır ve bulaşık makinenizi kaç derecede çalıştırıyorsunuz? (Baz: Çamaşır ve bulaşık makinelerine sahip olanlar- Çamaşır makinesi 1296 / Bulaşık makinesi 725)
Bulaşıkları 60 derece yerine 50 derecede yıkayarak enerjiyi yüzde 10 verimli kullanmak mümkün...
Yüzde 72'miz elektrikli aletlerimizin sınıfını bilmiyoruz
Araştırmada, evinde kullanılan elektrikli aletlerin hangi enerji sınıfına ait olduğunu bildiğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 28... Bu konuda en bilinçli olanlar AB sınıfında ve 25-34 yaş grubunda olanlar... En bilinçli bölge ise Ege...
Evlerimizde kullandığımız elektriğin ortalama yüzde 80'i elektrikli aletlerce tüketiliyor. Enerji etiketi, bir cihazı yıllık enerji tüketimi bazında A, B, C, D, E, F ve G harfleriyle ifade edilen yedi grupta sınıflandırıyor. A harfi en düşük enerji tüketim sınıfını gösteriyor. A sınıfı elektrikli aletler ortalama yüzde 45 daha az enerji tüketiyor.
Evlerdeki en verimli elektrikli alet buzdolabı...
Araştırma kapsamında evlerindeki elektrikli aletlerin enerji sınıfını bilenlere sorulduğunda; yüzde 75'i buzdolaplarının, yüzde 71'i çamaşır makinelerinin, yüzde 49'u bulaşık makinelerinin ve yüzde 18'i klimaların A sınıfı olduğunu söylemiştir.
Soru: Evinizde kullandığınız aşağıdaki aletler hangi enerji grubuna ait?
A+ bir buzdolabı sadece 44 Watt'lık bir ampul kadar enerji harcar. Satılan tüm buzdolapları A+ ve klimalar A sınıfı olursa, 10 yılda sağlanan enerji tasarrufu ile 120 milyon ağacın temizleyebileceği kadar karbondioksit gazı salınımı engellenebilir.
Orta yaş, enerji tasarruflu ürün almaya daha çok dikkat ediyor
Araştırmaya göre; elektrikli alet satın alırken enerji tasarruflu olmasına özen gösterenlerin oranı yüzde 74 iken yüzde 7'lik kesim de bazı ürünler için dikkat ediyor. En çok dikkat edenler ise 35-54 yaş grubunda olanlar. Yani orta yaştakiler bu konuda daha bilinçli...
Ülkemizde 10 yaşın üzerinde yaklaşık 16 milyon elektrikli alet bulunuyor ve bu aletler yüksek faturalara neden oluyor. Bu eski aletlerin, enerjiyi verimli kullanan yenileriyle değiştirilmesi durumunda yılda 750 milyon YTL tasarruf sağlamak mümkün...
Binaların yüzde 76'sı hâlâ yalıtımsız!

Araştırma sonuçlarına bakıldığında; Türkiye genelindeki yalıtımlı bina oranının sadece yüzde 20'de kaldığı gerçeği ortaya çıkıyor. Binalarında yalıtım olanların başında AB grubu geliyor. Onları C1 grubu izlerken, DE grubunun yüzde 85'inin binasında yalıtım bulunmuyor. Yalıtımlı binaların en fazla olduğu bölge İç Anadolu ve onu Marmara izliyor.
Soru: Binanızda herhangi bir ısı yalıtımı sistemi var mı? (1. Grafik Baz: 1.311-Tüm tüketiciler)
Binalarımızda kullanılan enerjinin yüzde 82'sini ısınmak için tüketiyoruz. Bu nedenle faturalarda en büyük düşüş yalıtımla sağlanıyor. Yalıtım, ısıtmanın yanı sıra soğutma amacıyla harcadığımız enerjide de ortalama yüzde 50 tasarruf imkânı yaratıyor. Bu da bir ailenin yıllık ısıtma ve soğutma harcamalarında ortalama 1.300 YTL tasarruf anlamına geliyor. Üstelik ısı yalıtımının maliyeti toplam bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü ila 5'i kadar ve yüksek enerji tasarrufu nedeniyle yalıtım, yatırım maliyetini birkaç sene içinde karşılıyor. Ve ısı yalıtımı, fosil yakıt tüketimi nedeniyle atmosfere salınan sera gazı etkisini yarı yazıya azalttığı için küresel ısınma ile mücadeleye de katkı sağlıyor.
Evlerin yüzde 58'inde çift cam kullanılıyor
Araştırmadan çıkan sonuçlara göre; görüşülenlerin yüzde 58'i evlerinde çift cam, yüzde 39'u tek cam ve yüzde 6'sı yalıtımlı cam kullandıklarını belirtti. Çift camı en çok tercih edenlerin başında AB grubu, ardından C1 ve C2 grubu geliyor. Çift camın en çok kullanıldığı bölge Marmara... İkinci sırada İç Anadolu geliyor ve onu yakın oranlarla Doğu Anadolu, Karadeniz ve Ege izliyor.
Pencereler ve kapılar, evlerdeki ısının dörtte birinin kaybına neden oluyor. Yalıtımsız bir evde meydana gelen ısı kaybının yüzde 20'si tek camlı pencerelerden kaynaklanıyor. Çift cam kullanmak bu kaybı yarı yarıya indiriyor.
Isınmak için hâlâ en çok soba yakıyoruz
Araştırma sonuçlarına göre; evlerde en çok kullanılan ısıtma sisteminin başında yüzde 49'luk oranla soba gelirken onu yüzde 29'luk oranla doğal gaz ve kalorifer izliyor. Elektrikli ısıtıcılar yüzde 9, kömür kaloriferi yüzde 8.4, klima yüzde 8 ve doğal gaz sobası yüzde 5'lik orana sahip...
Sosyo-ekonomik sınıfa bağlı olarak doğal gaz-kalorifer kullananlar en çok AB sınıfında, soba kullananlar ise en çok DE sınıfında bulunuyor. Doğal gazın en çok kullanıldığı bölge Marmara ve ardından İç Anadolu iken, sobanın en çok kullanıldığı bölge Güneydoğu Anadolu ve onu sırasıyla Karadeniz, Ege, Doğu Anadolu, Akdeniz izliyor. Klimanın en çok kullanıldığı bölge ise Akdeniz ve ardından Ege...
Yüzde 33'ümüz elektrikli aletleri stand-by'da bırakıyoruz
Araştırmada; televizyon, DVD/VCD gösterici, müzik seti gibi elektrikli aletleri düğmesinden kapattığını söyleyenlerin oranı yüzde 52... Ancak hâlâ yüzde 33'lük bir kesim bu aletleri kumandadan kapatarak stand-by'da bırakıyor. Fişten çekerek kapatanlar ise yüzde 14 oranında...
Türkiye'nin yüzde 71'i çöplerini ayırmıyor
Araştırma sonuçlarına göre; çöplerini türlerine göre ayıranların oranı sadece yüzde 29... Bu konuya en çok AB sınıfı ve 55 yaşın üzerindeki tüketiciler dikkat ediyor.

Halkbank'tan enerji kredisi

Halkbank’tan “İşyerimi Yeniliyorum Kredisi”
Halkbank'ın KOBİ'ler, serbest meslek mensupları, esnaf ve sanatkarlara yönelik yeni projesi İşyerimi Yeniliyorum Kredisi ile işyerlerinin tadilat ve dekorasyonu için gerekli finansman ihtiyacını karşıladığı bildirildi.


Kütahya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden (KÜTESOB) yapılan açıklamaya göre, İşyerimi Yeniliyorum Kredisi kapsamındaki tadilat işlerinin, tadilat amaçlı inşaat, onarım ve boya badana, su ve elektrik tesisatı, enerji verimliliğine dönük yalıtım ve izolasyon, kapı, pencere, döşeme ve çatı yenileme, doğalgaz dönüşümü harcamalarını, dekorasyon işlerinin ise her türlü mobilya, teçhizat ve tefrişat harcamaları, tezgah, reyon, stand, vitrin gibi mahaller ile reklam panolarına yönelik harcamaları kapsıyor.

KOBİ'ler ve serbest meslek mensuplarına 5 bin lira ve üzeri tadilat ve dekorasyon harcamaları için kullandırılan İşyerimi Yeniliyorum Kredisi, yüzde 0,75'ten başlayan aylık ceza oranı ile azami 6 ay ödemesiz dönem olmak üzere 36 aya vadeye kadar kadar kullandırılıyor. Krediden yararlanmak isteyen işyeri sahipleri, 5 ila 50 bin lira arasındaki harcamaları için fatura ya da iş sözleşmeleriyle Halkbank şubelerine başvurmaları gerekiyor.

10 Ocak 2012 Salı

Enerji Tasarufu Haftası-Ocak ayının 2.haftası

Enerjinin insan hareketinde, insanın günlük yaşantısında çok büyük bir yer tuttuğu muhakkaktır. Bu önemli ihtiyacın bilinçsiz kullanılması, insan geleceğine bir çok olumsuz etkiyi de beraberinde getirecektir. Enerjinin gereği kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını sağlamak için her yıl 11 ? 18 Ocak tarihleri arasında Enerji Tasarrufu Haftası kutlanır.
Hafta içinde, bütün yurtta enerji tasarrufu ile ilgili toplantı ve açık oturumlar düzenlenir. Radyo ve televizyonda enerji tasarrufunu işleyen programlar yayınlanır. Okullarımızda enerjide tutumlu olmanın önemi anlatılır. Alınması gereken önlemler belirtilir. Öğrenciler arasında enerji tutumu ile ilgili afiş, karikatür, resim ve kompozisyon yarışmaları düzenlenir. Bu yarışmalarda derece alanlara ödülleri dağıtılır. Bu çalışmaların amacı, enerjinin iyi kullanımını sağlamaktır.
Günümüzde enerjinin önemi gittikçe artıyor. Enerji iş görebilme, iş yapabilme gücüdür. İki tür enerji vardır. Durum enerjisi ve Hareket Enerjisi. Durum enerjisi cisimlerin durumu nedeniyle sahip olduğu enerjidir. Cismin hareketi sırasında oluşan enerjiye de hareket enerjisi denir.
Evde, işyerinde, toplum yaşamının her alanında makineler kullanılır. Makineler insanların işlerini kolaylaştırır. Az emekle kısa sürede büyük işler görülmesini sağlar. Evimizdeki buzdolabı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi annemizin işlerini kolaylaştırır. Traktör çiftçilerin az zamanda çok iş yapmalarını sağlar. Kullandığımız araç ve gereçlerin, giyeceklerimizin çoğu fabrikalarda, makinelerle üretilir. Bütün makineler enerji ile çalışır. Makinelerden düzenli ve sürekli olarak yararlanabilmek için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız.
Başlıca enerji kaynaklarımız ; elektrik, su, güneş, kömür ve petroldür. Bu enerji kaynaklarından elektriği kendimiz üretiyoruz. Güneş ışığından ve sularımızdan doğal enerji olarak yararlanıyoruz. Yalnız petrol ülkemizde yeterince çıkmadığı için petrolün yarısını dışarıdan alıyoruz. Son yıllarda kömür rezervlerimizin azalması sebebi ile onu da dışarıdan ithal etmeye başladık. Bütün bu enerji alımları, ekonomimiz için ağır bir yüktür. Dış satım gelirimizin büyük bir bölümü petrol alımına harcanıyor. Ulusal ekonomimizin düzelmesi için enerjiyi tutumlu kullanmak zorundayız. Enerjinin yetersizliği, üretimin düşmesini, yurt ekonomisini ve günlük yaşantımızı etkilemektedir.
Enerjide tutum, sınırlı enerji kaynağının en verimli biçimde kullanımıdır. Gereksiz enerji tüketiminin ve kayıplarının azaltılmasıdır. Enerjide tutum aynı işi daha az enerji ile yapmaktır. Enerji Tutum Haftası içinde öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulayalım. Evimizde boşa yanan lambaları söndürmeyi unutmayalım. Bozuk musluklarımızı onaralım. Suyumuzun boşa akmasını önleyelim, izlemediğimiz program süresince televizyonu ve radyoyu kapatalım. Kışın pencere yalıtımlarına daha çok özen gösterelim. Enerji tasarrufu konusunda öğrendiklerimizi, dinlediklerimizi ömür boyu uygulayalım.

Banyodan mutfağa su tasarufu

Banyodan Mutfağa Su Tasarrufunun İpuçları
Saniyede 1 damla kurtarmak yılda 1 ton su tasarrufu sağlıyor
Dünya çapında 1 milyar kişi sağlıklı içme suyuna ulaşamıyor ve her gün 3 bin 900 çocuk kirli su yüzünden ölüyor. Yeryüzünün yüzde 70’i suyla kaplı ancak göller, nehirler, yer altı suları, kar ve buzul gibi tatlı su kaynakları, dünyada bulunan tüm suyun yüzde 2.5’ini oluşturuyor. Ve bugün dünyada 2.6 milyar kişi hijyen için gerekli suyu bulamıyor. Her yıl 1.8 milyon kişi ishal gibi salgın hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor.

Su sıkıntısı ülkemizin gündemini de en çok meşgul eden konuların başında geliyor. Yağmursuz geçen uzun dönemlerde hemen susuz kalacağımız telaşına düşüyor, sürekli barajlarımızdaki doluluk oranlarını takip ediyoruz. Ve son günlerde uzmanlar, kış aylarına girdikten sonra suyu dikkatsizce kullanmaya başladığımızı belirterek, yeterli yağış olmadığı için su tasarrufuna özen göstermemiz konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Peki, suyun bu kadar değerli olduğu bir dönemde evlerimizde her gün tükettiğimiz su miktarının ne kadar önemli olduğunun farkında mıyız?

“Verimli Kullanırsan Enerji Gelecektir” sloganıyla, binalarda enerji verimliliğine yönelik toplum bilincinin artırılması misyonuyla yürütülen enverIPAB Projesi Koordinatörü Sebahattin Öz, evlerde su tasarrufu için alınabilecek önlemleri açıkladı. İşte size suyu tasarruflu kullanarak aile bütçesine ve çevreye büyük katkılar sağlamak için küçük ipuçları…

Eviniz su kaçırıyor mu?
Biz farkında olmasak da birçoğumuzun evinde gizli su kaçağı olabilir. Bunu tespit etmek için bütün muslukları kapatıp su sayacını okuyun. İki saat süre ile su kullanmayın. İki saatin sonunda su sayacını tekrar okuyarak su kaçağı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan su, evinizdeki toplam su tüketiminin yüzde 5'i kadardır. Saniyede 1 damla akıtan musluk tamir edilirse, yılda 1 ton su tasarrufu sağlanabilir.

Suyun yüzde 70’ini banyo ve tuvalette kullanıyoruz
Evinizde su israfına son vermek için öncelikle nerede ne kadar su tükettiğinizi bilmelisiniz. Banyo ve tuvalette tüketilen su miktarı evde tüketilen toplam suyun yüzde 70’ini oluşturuyor. Alacağınız küçük önlemlerle su tüketiminizi azaltmanız mümkün.

Suyu gereksiz yere akıtmayın
Tıraş olurken ve dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın. Bir kişi günde bir kez ortalama 3 dakika boyunca suyu kapatmadan tıraş olursa, yılda 10 ton su harcar. Yine aynı şekilde bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olur.

Banyo yerine duş yüzde 25 su tasarrufu sağlıyor
Banyo yaparken 120-150 litre su tüketilirken, duş alırken yalnızca 40-60 litre su harcanır. Bu da her duşta ortalama yüzde 25 tasarruf anlamına geliyor. Haftada bir kez bile küveti doldurmak yılda 7.4 ton su harcamanıza neden oluyor. 4 kişilik bir ailenin her ferdinin duş süresini 1 dakika kısaltmasıyla yılda 18 ton su kurtarılmış oluyor. Ayrıca duş esnasında vücudunuzu veya saçınızı sabunlarken/şampuanlarken suyu açık tutmamaya özen gösterin.

Ekonomik duş başlıkları su tüketimini yarıya indiriyor
Suyu daha iyi püskürten, ekonomik duş başlıklarını tercih etmek de bir başka önlem… Klasik duş başlıkları dakikada ortalama 15-20 litre su akıtırken, düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları dakikada 9-10 litre su tüketir. Böylece 5 -6 dakikalık duş esnasında 90-120 litre sıcak su yerine, 45-60 litre sıcak su kullanmış olursunuz. Ayrıca klasik musluklar yerine kolay açılıp kapanan musluklar kullanmak da su tüketimini yüzde 25 azaltıyor.

Tuvalet rezervuarında su tasarrufu
Dört kişilik bir aile tasarruflu rezervuar kullanarak yılda 17.5 ton suyu kurtarabilir. Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. Rezervuarların iç takımlarını yeni nesil tasarruflu olanları ile değiştirin. Bunu da yapamıyorsanız şamandıra ayarını yarıya getirin ya da rezervuarınızın içine 1.5 litrelik su dolu bir şişe yerleştirin. Bu şekilde bile yılda 2 ton suyu kurtarabilirsiniz.

Tuvalet rezervuarınızdaki su sızıntılarını mutlaka önleyin ve tuvaleti çöp olarak kullanıp gereksiz yere sifonu çekmeyin. Günde 1 kez amacı dışında sifonu çekmeniz halinde yılda 4 ton su harcamış olursunuz. Sifon çekildiğinde suyu renklendirmesi ve temizlemesi için tuvalete asılan maddeleri kullanmayın. Bunlar kanalizasyona karışarak kirliliğe sebep olur.

Çamaşır makinelerine dikkat! Çamaşır makinesi satın alırken daha az enerji harcayan A sınıfı makineleri tercih etmekle işe başlamak gerekiyor. Çamaşır makinesini ekonomik kullanmak da çok önemli… Haftada 1 kez daha az çalışan bir makineyle, yılda 9 ton su tasarrufu sağlanabilir. Çünkü haftada 2 kez çalıştırılan çamaşır makinesi yılda 18.3 ton su harcar.

Suyun yüzde 10’unu mutfakta tüketiyoruz
Evlerimizde tükettiğimiz toplam suyun yüzde 10’unu mutfaklarda kullandığımızı biliyor muydunuz? Ya da mutfaklarımızda kişi başına günlük su harcama miktarının toplamda 35 litreye ulaştığını… Mutfaklarda da suyu dikkatli kullanarak büyük tasarruf sağlayabilirsiniz.

Normal musluklarda dakikada 8–27 litre su tüketilirken, düşük akımlı aeratörlü musluk kullanılarak su tüketimi yarı yarıya düşürülebilir. Üstelik musluklara takılan bu aparatlar pahalı da değildir.

Sebze ve meyveleri akar musluk suyu ile yıkamayın. Leğenin yarısına kadar su koyun. Sebze ve meyveleri suya koyduktan sonra musluğu yavaşça açın ve hızlıca yıkama yapın.

Direkt akan musluk suyu ile kaplarınızı durulamayın. Böylece günde 30–60 litre su tasarruf etmiş olursunuz.

Buzluktaki yiyeceklerin ve diğer donmuş gıdaların buzunu eritmek için su kullanmayın. Bu tür gıdaların buzlarını, buzdolabının alt gözünde bir gece bekleterek çözün.

Türkiye'de Enerji verimliliği bilinci

Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Kamuoyu Araştırması
Araştırma Hakkında Genel Bilgiler
Türkiye kent genelindeki tüketicilerin genel olarak enerji tasarrufu konusuna bakış açılarını ve bu konudaki faaliyetlerini saptamayı amaçlayan "Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması", Türkiye'nin lider araştırma kuruluşu GfK Türkiye'nin sponsorluğunda hayata geçirilmiştir. Araştırma; Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesini temsilen seçilmiş 16 ilin kentsel kesimlerinde yaşayan toplam 1.311 kadın ve erkek tüketici ile "yüz yüze anket tekniği" kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 50'si kadın, yüzde 50'si erkektir ve yaş ortalaması 35'tir. Tüketicilerin yüzde 52'si C2, yüzde 26'sı C1, yüzde 11'i DE ve yüzde 11'i AB sosyo-ekonomik grubundadır. Eğitim durumlarına bakıldığında ise yüzde 41'inin ilkokul, yüzde 24'ünün ortaokul, yüzde 23'ünün lise, yüzde 9'unun üniversite ve yüzde 3'ünün iki yıllık yüksekokul mezunu olduğu görülmektedir. Yüzde 62'si evli olan bu tüketicilerin, yüzde 38'i ise bekardır.

Araştırmada; belirlenen ana amaç çerçevesinde aşağıdaki sorulara cevap aranmış ve çarpıcı sonuçlarla karşılaşılmıştır.

Türkiye'de enerjinin tasarruflu kullanılmasının ne ölçüde önemi olduğu
Evlerdeki su, elektrik, doğal gaz gibi enerji kaynaklarının verimli kullanılması için yapılanlar
Elektronik ürünler satın alırken enerjiyi tasarruflu kullanan ürünler olmasına dikkat edilip edilmediği
Binaların ısı yalıtımlı olma oranı
Evlerde kullanılan camın niteliği
Evlerdeki ısınma sistemi
Evlerde kullanılan lamba türleri
Evlerde kullanılan aletlerin enerji sınıflarının bilinirliği
Bulaşık yıkama şekli
Çamaşır ve bulaşık makinelerinde tercih edilen ortalama sıcaklık dereceleri
Televizyon, DVD, VCD ve müzik seti gibi elektrikli aletleri kapatma şekli
Çöplerin atılırken türlerine göre ayrılıp ayrılmadığı
Araştırma Sonuçları ve Enerji Tasarrufu Potansiyeli Hakkında Genel Bilgiler

Enerji tasarrufunu en çok önemseyenler AB grubundan
Araştırmaya göre; enerjinin verimli kullanılmasının önemli olduğunu düşünenler yüzde 96 gibi yüksek bir oranı kapsıyor. Hatta yüzde 76'lık bir oran enerji tasarrufunun çok önemli olduğunu düşünüyor. Enerji tasarrufunun önemli olduğunu düşünenlerin başında AB grubu geliyor ve onları C1 grubu takip ediyor. Enerji tasarrufuna verilen önem konusunda kadınlarla erkekler arasında önemli bir fark yok.

Soru: Türkiye'de enerjinin tasarruflu kullanılması sizce ne ölçüde önemli? (Baz: 1.311-Tüm tüketiciler)

Günümüzde 120 metrekarelik bir evde yaşayan dört kişilik bir ailenin ısıtma-soğutma, yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, televizyon gibi eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma için harcadığı enerji yılda 2 bin kWh civarında. Oysa evlerimizde en az yüzde 30 oranında enerji tasarrufu potansiyeli mevcut ve basit önlemler alarak yılda ortalama 1.650 YTL tasarruf sağlamak mümkün.

Enerjisini dikkatsizce harcayan bir aile ısıtma-soğutma, aydınlatma ve elektrikli ev eşyalarını çalıştırmak için yılda 3.300 YTL öderken, enerjisini verimli kullanan bir aile sadece 1.650 YTL ödüyor.

Evlerde enerjinin verimli kullanılması için yapılanlar

Araştırma sonuçlarına göre; evlerde su, elektrik ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarını verimli kullanmak için yapılanların başında yüzde 79'luk oranla "gereksiz yanan lambaları kapatmak" geliyor. Diş fırçalarken ve banyo yaparken suyu boşa akıtmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 74... Yani, gereksiz lambaları kapatmaktan sonra en çok buna dikkat ediliyor.

Üçüncü sırada enerji tasarruflu ampuller kullanmak ve hemen ardından enerji tasarruflu ürünler kullanmak geliyor. Günün belli saatlerinde kombiyi kapatmak ya da kısmak, sıcaklığı belli bir derecede sabitlemek de evlerde enerji tasarrufu için alınan başlıca önlemler arasında yer alıyor.