22 Ocak 2015 Perşembe

Klimada Enerji Tasarrufu

Ülkemizin bir kısmı yaz aylarında aşırı sıcak olmakta, bu durum çalışma ve yaşama koşullarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle de daha rahat bir yaşama çevresinin sağlanması için sıcaklık ve nem oranını düşüren soğutucular ve klima cihazları kullanılmaktadır.
Bu araçların kullanımında elektrik enerjisinden tasarruf sağlayabilmek için uygun ölçülerde klimanın tercih edilmesi en doğru karardır. İhtiyaç olandan çok büyük bir klima para ve enerji kaybı demektir. Uygun ölçülerde, düşük verimli bir klima daha verimli, büyük bir üniteden az enerji tüketir.
Aşağıdaki tabloda tavsiye edilen ölçüler verilmektedir:
Alan (m2)Klima ölçüsü (BTU/saat)
13-157000-9000
16-179000-11000
18-2211000-13000
23-2413000-16000
3018000-20000
4024000
Elektronik termostat kontrolü performansı arttırabilir ve enerji kullanımının % 30'u kadar tasarruf sağlar.

Dönel bir kompresör, pistonlu bir komresörden daha verimli olabilir. Fakat doğru karar için en önemli unsur uygun ölçünün seçilmesidir.
Enerji Verimlilik Oranı (EVO) en yüksek olanı, başka bir ifade ile Btu/saat birimindeki ölçü aralığında, en düşük Watt değerine sahip en az elektrik kullanan modeller seçilmelidir. Kompresör motorunun Watt değeri ve soğutma kapasitesi oranı (Btu/saat), satış kataloğlarında ve klima etiketlerinde bulunabilir. Aşağıda bir etiket örneği görülmektedir.
Split Sistem Ünitesi İçin Etiket örneği
Model ismi
Model Numarası
ıç ünite
Soğutma Kapasitesi
Faz
Volt
Amper
Watt
Güç Faktörü
Dış ünite
Soğutucu gaz
Faz
Frekans
Volt
Amper
Watt
8300 Btu/saat
tek
220/240 volt
0.18 amper
40 watt
97 %
R-22. 19.4 oz
tek
50 Hz
220/240 volt
3.02 amper
690







Klimalarda enerji verimliliğini tahmin etmenin en kolay yolu Enerji Verimlilik Oranı'nı (EVO) hesaplamaktır. EVO etikette yer almayabilir. Btu/saat oranını, Watt değerine bölerek bu oran bulunabilir. örneğin, 1,200 Watt ve 12,000 Btu/saat oranına sahip bir ünitede EVO 10 olarak hesaplanır. Daha yüksek EVO daha iyidir. Seçim yaparken mümkün olduğunca daha yüksek oranlı veya EVO 10' a yakın modeller tercih edilmelidir.
“EVO = Soğutma Kapasitesi (BTU/Saat)/ Watt Değeri”
Eğer bir split sistem seçilirse, yukardaki formülde toplam Watt değerini elde etmek için iç ünitenin Watt değerine, dış ünitenin Watt değeri ilave edilir.
Maksimum verim için iç ve dış serpantinlerin verimlilik oranlarının uyumlu olup olmadığından emin olunmalıdır. Servis personelinin soğutma serpantinlerini kolay temizleyebilmesi için iç ünite hava giriş panellerinin hareket edebilir şekilde montajının yapılması önemlidir.
Yüksek verimli bir ünite, aynı ölçüdeki daha düşük verimli bir üniteden daha ucuza satın alınabilir. Bunun için dikkatli bir fiyat araştırması yapmalıdır.
Dış ünite evden veya ofisten yaklaşık 50-60 cm kadar mesafede serin, gölgeli bir yere uygun olarak yerleştirilmelidir.
Ünitenin daha çok çalışmasına neden olacak direkt güneş ışığından sakınılmalı, ayrıca hava almasını engelleyecek çalılık veya kuytu yere yakın olmamalıdır.
Enerji Tasarruf Noktaları
1.Koruyucu Bakım
Düzenli olarak filitrelerin değiştirilmesi, sistemin kontrol edilmesi ve fan kayışının ayarlanması yalnızca enerji tasarrufu sağlamaz, aynı zamanda verimliliği arttırır ve klimanın ömrünü uzatır. En iyi enerji tasarrufu sonuçlarını elde etmek için kullanım broşüründeki bakımları peryodik olarak yapılmalıdır.
2. Gölgeleme
Evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması önemli ölçüde soğutma yükünü azaltacaktır.

*Eğer uzun süre belirli bir yerde oturacaksanız klima yerine vantilatör kullanmak çok daha akıllıca bir yöntemdir. Çünkü klima yöne bakmadan her yeri soğuturken, vantilatör sadece belirli bir yeri soğutur. Bu şekilde gereksiz yere enerji harcamamış olursunuz.

19 Ocak 2015 Pazartesi

Çamaşır ve bulasık yıkamada deterjandan tasarruf

*Banyonuzda yarım kalan veya küçülmüş hoş kokulu sabunlarınızı, bıçak yardımı ile veya rendeleyerek toz sabun haline getirip ayrı bir kapta tutabilirsiniz. Temizlik yaparken kullanabilirsiniz ayrıca görüntüsü hoş olacak ve güzel bir koku banyonuzdan yayılacaktır.

*Deterjan firmalarının tavsiye ettiği kullanım ölçüleri genelde fazladır, çünkü size daha çok deterjan satmak isterler. Siz ölçüyü daha az kullanın, kirler çıkıyorsa niye fazla deterjan kullanıp hem cebinize hem de doğaya zarar veresiniz.
*Bulaşıkların önce kaba artıklarını çöpe iyice sıyırınız. Bir kabın içerisinene doldurduğunuz sıcak suda fırça yada sünger ile kirlerini iyice akıttıktan sonra elde yıkamaya yada bulaşık makinasına yerleştirmeye başlayınız.

*Bulaşıkları makinada yıkamak elde yıkamaya göre daha ekonomiktir.

*Makinaya deterjanı az koyunuz. Makinadaki suyun sıcaklığı az kirli bulaşıkları bile deterjansız temizlemektedir.

*Bulaşık yıkarken makineye deterjan yerine eşit miktarda boraks ve çamaşır sodası kullanabilirsiniz.

*Bulaşık makinasında, bulaşık makinası tuzu yerine marketlerde satılan 3 kg. lık naylon torbalarda satılan turşu kurmak v.b. işler için kullanılan kalın tuzu kullanın. Aynı işi görür ve yaklaşık üçtebir fiyata gelir. Tuzu alırken beyaz (Çamur renkli kirli olanları almayın) ve iri taneli olanı olursa daha iyi olur.

*Bulaşık makinasında parlatıcı kullanmasyın. (Kanser yapıcı maddelerde en üst sıralarda yer
almaktadır.) Parlatıcı gözüne sirke yada limon tuzu (Bir tatlı kaşığı limon tuzunu bir çay bardağı ılık suda eritebilirsiniz) kullanırsanız aynı sonucu alırsınız. Hem daha sağlıklı hem de ekonomik olur.

*Bulaşıkları elde yıkayacaksanız, suyun içerisine değil süngerin üzerine bir miktar deterjan dökerek ve gerektiğinde süngerin üzerine tekrar deterjan ilave ederek yıkayınız. Öncelikle en az kirli olanlardan ve cam eşyalardan yıkamaya başlayınız.

*Çıkmayan artıkları tuz yada karbonat ile ovarak temizleyebilirsiniz