8 Mayıs 2011 Pazar

Enerji Verimliliği El Kitabı

Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.
Yaptığımız eğitim, etüt ve bilinçlendirme çalışmaları ile bina sektöründe %30, sanayi sektöründe %20 ve ulaşım sektöründe %15 olmak üzere dört Keban Barajı inşaa edebilecek yaklaşık 7,5 milyar YTL değerinde enerji tasarruf potansiyelimiz olduğu tespit edilmiştir.

Isıtma, aydınlatma ve ulaşım ihtiyaçlarımızı karşılarken, elektrikli ev eşyalarımızı kullanırken, kısacası günlük yaşantımızın her safhasında enerjiyi verimli kullanmak suretiyle, ihtiyaçlarımızından kısıtlama yapmadan aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevremizin korunmasına katkı sağlamamız mümkündür.
Niçin Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız?
• En önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar hızla tükeniyor.
• Enerji üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan sera gazı emisyonları küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli nedenleri arasındadır.
• Kullandığımız enerjinin %70’ini yurtdışından döviz ödeyerek satın alıyoruz.
• Evimizde ve ulaşımda tükettiğimiz enerjinin faturası aile bütçemizin en önemli kalemlerindendir.
Enerji faturalarımızı düşürmek ve aile ekonomisi katkıda bulunmak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi verimli kullanalım.
Binalarımızda alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler bizlere çok şeyler kazandıracaktır.

Kaynak : EIE-ENVER ( Enerji Verimliliği )

Sorular Cevaplar

4.TOPLUSAL BİLİNÇLERDİRMEDE DOĞRU BİR PROJE YÜTÜLÜYORMU?

Toplumsal bilinçlendirmede doğru bir proje yürütülüyor olsa idi, önce bu konuyla yakından ilgilenen bizlerin haberi olurdu, diye düşünüyorum. Yukarda da değindiğimiz gibi Avrupa’ da bu tarz bilinçlendirme projeleri çocuk yuvasında başlamaktadır.

5.İNSANIMIZI ETKİN OYUNCU KILMAK İÇİN ÖZENDİRİCİ ÇÖZÜMLER HAYATA GEÇİRİLMELİ Mİ?

Evet, ivedilikle.

6.ENERJİ TÜKETİCİ PAZARINDA SOSYAL REFLEKSLER DİNAMİK Mİ?

Hayır. Türkiye’ de bu konuda ne adam gibi faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu bulabilirsiniz, ne de çevre, ekonomi ve buna benzer konuları içeren parti isimlerine veya programlarına rastlarsınız.

7.KONU İLE İLGİLİ GELECEKTE NASIL BİR RESİM GÖRÜYORSUNUZ?

İnsanı cesaretlendirici, bireysel sorumluluğu hissettirici, iyimser olabileceğim bir tablo göremiyorum. Fakat kişisel olarak bu konuda umursamazlığa, hırsızlığa, adaletsizliğe ve sorumsuzluğa karşı mücadelemi devam ettireceğim. Çünkü bu davranışın aksinin, bu ülkeye ve insanlarına karşı bir hainlik olacağına, doğaya karşı bu sorumsuzluğumuzun bizden bir gün hesabının sorulacağına inanıyorum. Tüm sağduyulu vatandaşlarımızı da bu davada bizleri desteklemeye davet ediyorum. Bakın ista Türkiye ekibi tüm çalışan beş bine yakın personeli için onların adına, yedi fidan dikmektedir. Yedi fidan, yedi yaşam bizim sembolikte olsa doğanın gönlünü alabilmek için başlattığımız bir kampanyadır. Her müşterimiz adına da yedi fidan dikilmektedir. Bunların büyük veya küçük her şirket tarafından yapılmasının yararı vardır. Çocuklarımız için pek fazla bir şey yapamadıysak, hiç değilse iyi örnek olmaya çalışalım.







Sorular - Cevaplar -2

2.ÜLKEMİZDE HUKUKİ DÜZENLEMELERİN 30 YIL GECİKMESİ NASIL AÇIKLANABİLİR.

Ülkemize bu yasa otuz senelik bir rötarla gelmiş olmasına rağmen, ülkemiz menfaatleri açısından en önemli yasadır. Uygulanabilirse Türkiye’ nin ekonomik problemlerini çözümleyebileceği bir fırsattır, Türkiye’ nin geleceğinin garantisidir. Türkiye’ de Enerji Verimlilik Yasası üzerinden yaklaşık iki sene geçmiştir. Sayın Başbakanımız enerji verimliliği seferberliği başlatmış olmasına rağmen, bu konu gündemde ki hiçbir getirisi olmayan siyasi tartışmaların kurbanı olmuş ve unutulmuştur. Dünyanın hiçbir ülkesinde binlerce toplu konut yapılıp, bunlara kombiler takan bir ülke yoktur. 30 sene sonra bu uygulamanın yanlış olduğu fark edilmiştir. Kombiler can güvenliği sakıncası yanında, enerji tasarrufu yapamayacağınız müstakil evler için tasarlanmıştır. Bu gecikme ülkemizde kişi ve kurumsal menfaatlerin, toplum ve ülke menfaatlerinin önünde tutulduğu şeklinde açıklanabilir. Aynı zamanda hukuki düzenlemelerin, yasal yaptırımlar ile uygulatılmadığında hiçbir fayda sağlayamayacağını da göstermektedir.









3.YÜRÜRLÜKTEKİ MEVZUAT VERİMLİK HEDEFLERİNE ULAŞMADA YETERLİ OLABİLİR Mİ?

Türkiye’ de su ve enerji teknolojileri satın alımları ne yazık ki eski mevcut, güncelleştirilmemiş satın alma şartnameleri ile yapılmaktadır. İhalelerde en ucuz birim fiyat veren ihaleyi alır zihniyeti ile kalite ve teknolojik gelişmeler dikkate alınmadan satın almalar yapılmaktadır. Bu nedenle kaçak kullanıma izin veren, istismara açık, okuma hataları ve tasarrufu engelleyici, kontrolü zor, ömrü kısa sayaç sistemleri gibi faydası olmayan teknolojilerin alımının önlenmesi şarttır. Bu düzenlemeler ve güncellemeler yapıldıktan sonra yürürlükteki mevzuat uygulanırsa verimlilik hedeflerine ulaşmada yeterli olabilir.