24 Mayıs 2013 Cuma

Yükselen enerji maliyetleri Alman ekonomisini tehdit ediyor (Enerji Enst.)


Almanya’nın önde gelen ekonomi birlikleri yükselen enerji maliyetlerinin ülke ekonomisini tehdit ettiğine dikkat çekti.
Ekonomi gazetesi Handelsblatt’ın haberine göre Alman Sanayi Federasyonu (BDI) Başkanı Ulrich Grillo, “Obama hükümetinin gaz fiyatlarını sübvanse etmesi ABD’yi firmalar için cazip bir alternatif haline getirdi. Almanya bu durumun yatırımları kaçırmasına karşı uyanık olmalı.” derken ülkeyi terk edebilecek öncelikli branş olarak kimya firmalarını ve tedarikçilerine işaret etti.

ABD daha cazip

Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) Martin Wansleben da aynı tehlikeye dikkat çekerek “ABD Avrupa’ya kıyasla daha cazip hale geldi” dedi. Wacker Chemie firması 2011 yılında ABD’nin doğu eyaletlerinden Tennessee’de fabrika inşaatına başlamıştı. Üretime 2015 yılında başlanması hedefleniyor. Dünyanın en büyük kimya holdingi olan BASF de düşük gaz fiyatlarından dolayı ABD’nin firmalara piyasa koşullarında önemli avantajlar sunduğunu duyurmuştu. ABD son yıllarda “hidrolik çatlatma” denen yöntemin önünü açarak gaz elde etmenin zor olduğu katmanlardan gaz üretimini sağlamıştı. Merkel hükümeti bu yöntemin önünü açacak bir düzenlemeye gitmeyi planlasa da bu yönteme yönelik birçok kuşku ve eleştiri de mevcut. Bu yönteme karşı çıkanlar, depreme neden olabileceği ve alt katmanlarda kullanılan kimyasalların içme suyu için tehlike arz ettiği görüşünde.

21 Mayıs 2013 Salı

10 Soruda Hidroelektrik Santraller..NASIL OLMALI NASIL OLMAMALI

Şu anda Türkiye'de bir yanda enerji şirketlerinin birbiriyle yarıştığı, akarsuların denetimsiz bir biçimde özel sektöre devredilmesiyle HES lisansı borsasının oluştuğu, lisansların ticari bir metaya dönüştüğü diğer yanda ise HES'lere karşı mücadele eden insanların olduğu bir karmaşa yaşanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını arttırmayı hedefliyor ve "tüm hidroelektrik potansiyelini harekete geçirme stratejisiyle hareket ediyor. Peki gerçekten HES'ler enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmamızı sağlamaz mı? Bilimsel gerçekler ışığında HES'lerle ilgili doğru bilinen yanlışları değerlendirdiğimiz "10 Soruda Hidroelektrik Santraller" kitapçığımız yayınlandı. Dijital kopyasına ulaşmak ve HES'le ilgili sorularınıza cevap bulmak için tıklayın.

20 Mayıs 2013 Pazartesi

Pasif Ev Nedir?


Pasif Ev hakkında
Pasif Ev yapıları , içerisinde ikamet edenlerin konforunu az miktarda enerji ile ısınma ve soğutma yaparak sağlamaktadır. Kullanılan enerji miktarıyla, Türkiye’ de bulunan günümüz standart binalarına oranla, ısıtma ve soğutmada % 75 oranda tasarruf sağlamaktadır.

Pasif Ev Standartları
Pasif Ev yapıları gerekli olan oda sıcaklığına ulaşabilmek için , temiz havayı ısıtarak  ya da soğutarak gerekli termal rahatlığı sağlayabilen yapılardır. Pasif Ev yapıları Almanya’daki Pasif ev Enstitüsü’nün belirlemiş olduğu standartlar doğrultusunda tasarlanır ve inşa edilir. Daha sonra bu yapılar enstitünün vermiş olduğu standartlara uygun olmalarına bağlı olarak sertifikalandırılırlar.
Pasif Ev temel tasarım özellikleri :
  • Çok yüksek derecede yalıtım
  • Son derece yüksek performanslı ve yalıtımlı cam çerçeveleri
  • Hava sızdırmaz yapı malzemesi
  • Isı köprülerinin ortaya çıkmasının engellenmesi
  • Yüksek ısı dönüşümü sağlayabilen mekanik havalandırma sistemi

Sıcak İklimde Pasif Ev
Pasif ev standartları her ne kadar ilk önce Orta ve Kuzey Avrupa mevsim koşullarına göre uyarlanmış olsa da, daha sonra sıcak iklimli yerleşim yerlerine de uygun hale getirilmiştir.
Sıcak iklimlerde güneş  ısı ve ışığının fazla olmasına rağmen, hava sızdırmazlığının ve yalıtım düzeyinin yüksek olması sebebiyle, yapının aşırı ısınmasına engel olunur. Pasif Ev Enstitüsü pasif ev üzerine Güney Avrupa’da yapılmış olan bir projenin detaylarını inceleyip aşağıdaki verilere ulaşmıştır :
  • Sıcak iklimlerde çift cam daha kullanışlıdır.
  • Isıl kütle ve hava sızdırmayan malzemeler önem taşımaktadır.
  • Hareketli dış gölgeleme elemanları muhakkak kullanılmalıdır.
  • Aktif iklimlendirme ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilir.
  • İlave soğutma ihtiyacında harcanan enerji normal bir konutun kullandığı enerjinin %10 u ( ≤ 15 kWh/(m2a) ) olarak hesaplanmıştır.
  • Gerekli ısıl koşullara ulaşabilmek için, döşemeden ısıtma ya da soğutma kullanılabilir.