12 Nisan 2012 Perşembe

TSKB received $ 75 million in loans for sustainable energy

The Industrial Development Bank of Turkey (TSKB) received $ 75 million in loans from the International Finance Corporation, a member of the World Bank Group.
According to a written statement from TSKB, which has become the leading provider of renewable energy finance in Turkey, TSKB intends on using that loan to help finance renewable energy and energy efficiency projects in Turkey.
TSKB CEO Fevzi Onat said that IFC is one of their key partners in scaling up energy efficiency lending. Mr. Onat also add that they are targeting companies in the manufacturing, agriculture,and construction sectors who want to upgrade machinery and equipment in order to save energy and reduce green house gas emissions.
TSKB is the first private investment and development bank of Turkey. Its main shareholder is İş Bankası Group (50.1%).

10 Nisan 2012 Salı

Turkey Sustainable Energy Financing Facility

TURSEFF CREDITS

TURSEFF is a credit line for industrial companies, commercial enterprises and private households that wish to invest in energy efficiency or renewable energy projects. The credit line was developed by the EBRD and credits are disbursed through partner banks. Depending on the type of applicant, borrowers may be eligible for up to US$ 5 million of financing under TURSEFF to help the borrower implement projects that include a substantial energy efficiency component. Other project components may be financed by the customer himself or by the participating local bank. Borrowers must be financially viable and meet the Partner Bank’s credit criteria and be approved in accordance with the Partner Bank’s credit appraisal procedures. Projects financed under TURSEFF should meet certain performance criteria. Projects relating to energy efficiency measures in industrial and commercial processes should save more than 20% of energy. Projects relating to energy efficiency in the building sector should save more than 30% energy.

TURSEFF was developed for several categories of investments:
Residential Energy Efficiency
Small Scale Commercial Energy Efficiency
Small Scale Renewable Energy
Commercial and Industrial Energy Efficiency
Buildings Energy Efficiency and Renewable Energy
Manufacturers, suppliers and installers of energy efficiency and renewable energy technology, equipment and materials
The maximum individual loan categories are defined as follows :
USD 5 million for Energy Efficiency, Renewable Energy and Commercial Buildings projects
USD 300,000 for Small Scale projects
USD 75,000 for Residential Sector projects
USD 1 million for investment loans to Energy Efficiency Suppliers
Loans exceeding these amounts will be considered on a case by case basis and financed only following approval from EBRD.

The proceeds of a loan may be used to finance up to 100% of the total Investment Cost of a project.

8 Nisan 2012 Pazar

Binalarda Enerji Performansı

Binaların enerji performansı nasıl belirlenir?
Bir binanın enerji performansının belirlenmesi;
a) Binanın m2 başına düşen yıllık enerji tüketiminin belirlenmesi,
b) Bu değere göre CO2 salımının hesaplanması,
c) Bu değerlerin referans bir bina’nınki ile kıyaslanması,
d) Kıyaslama sonucuna göre binanın A-G arası bir enerji sınıfına yerleştirilmesi
ile gerçekleşir.
Bina Enerji Performansı Hesaplama Yöntemi nedir?
Bina enerji performansı hesaplama yöntemi (BEP-HY),
a) Binanın enerji tüketimine etki eden tüm parametrelerin, binaların enerji verimliliğine etkisini
değerlendirmek,
b) Enerji performans sınıfını belirlemek için geliştirilmiştir.
Hesaplama yöntemi,
Konutlar,
Ofisler,
Eğitim binaları,
Sağlık binaları,
Oteller ile
Alışveriş ve ticaret merkezleri
Gibi bina tipolojilerindeki mevcut ve yeni binaların enerji performansını değerlendirmek için
kullanılır.
Bu hesaplama yöntemi;
Proje aşamasındaki binalar için çeşitli tasarım alternatiflerinin enerji performanslarının
karşılaştırılması,
Mevcut ve yeni yapılacak binaların enerji performansının standartlaştırılmış seviyesinin gösterilmesi, Mevcut binalarda enerji ihtiyacının hesaplanması yolu ile enerji verimliliği tedbirlerinin uygulanması ve uygulanmaması durumlarının değerlendirilmesi,
Bu hesaplama yöntemi, bina enerji performansını değerlendirirken;
Binaların ısıtılması ve soğutulması için binanın ihtiyacı olan net enerji miktarının hesaplanmasını, Net enerjiyi karşılayacak kurulu sistemlerden olan kayıpları ve sistem verimlerini de göz önüne alarak binanın toplam ısıtma-soğutma enerji tüketiminin belirlenmesini, Havalandırma enerjisi tüketiminin belirlenmesini, Binalarda günışığı etkileri göz önüne alınarak, günışığından yararlanılmayan süre ve günışığının etkili olmadığı alanlar için aydınlatma enerji ihtiyacının ve tüketiminin hesaplanmasını, Sıhhi sıcak su için gerekli enerji tüketiminin hesaplanmasını
kapsamaktadır.
Bu hesaplama yöntemi ilgili AB standartları ile, gerekli görülen durumlarda ASHRAE ve Türk standartlarından yararlanılarak oluşturulmuştur
Hesaplama yöntemi, “basit saatlik dinamik yöntem”dir.
Basit saatlik dinamik yöntem, binanın ısıtma-soğutma için gereken net enerji ihtiyacını ve bu ihtiyacın karşılanacağı sistemlerin tüketimini saatlik olarak hesaplar.
Hesaplama sonucunda ne olur?
Hesaplama sonucunda, binanın yıllık Isıtma Soğutma Sıcak su Aydınlatma Havalandırma
Tüketimleri birincil enerji olarak belirlenir. Bu tüketim değerlerine bağlı olarak CO2salımı hesaplanır.
Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı hesaba katılmaktadır. Binanın hesaplanan enerji tüketim miktarı ve CO2 Salımı, referans binanın değerleriyle karşılaştırılır.
Referans bina nedir?
A. Yeri ve İklim Verileri Aynı iklim verileri kullanacak Aynı yönlendirmeye sahip olacak Gerçekte yapılacak ve enerji kimlik belgesi düzenlenecek bina ile aynı yerde ve aynı yönde planlanacak, hesaplama programı aynı özellikler için hem gerçek hem de referans bina için tek seferde girilen veriler için iki kez çalışacak, Bina aynı yerde olduğu için bulunduğuyeriniklimverilerihemgerçekhemdereferansbinaiçingeçerliolacak.
B. GEOMETRİ Plan ve çatı tipleri aynı olacak Kat sayısı ve toplam alanı aynı olacak Gerçekte yapılacak ve enerji kimlik belgesi düzenlenecek bina ile aynı geometri de planlanacak, hesaplama programı aynı özellikler için hem gerçek hem de referans bina için tek seferde girilen veriler için iki kez çalışacak, Gerçekte yapılacak ve enerji kimlik belgesi düzenlenecek bina ile aynı katsayısı ve toplamalarına sahip planlanacak, hesaplama programı aynı özellikler için hem gerçek hem de referans bina için tek seferde girilen veriler için iki kez çalışacak,
C. Bina kabuğu Opak ve saydam bileşenler TS825 zorunlu standardına uygun olacak. Referans bina kabuğu minimum TS825 standardına uygun olacaktır. Gerçekte yapılacak ve enerji kimlik belgesi düzenlenecek bina kabuğu ise TS825 standardının minimum değerinden daha iyi olmasının önünde herhangi bir engel yoktur.
D. Mekanik sistemler Yasal mevzuatların izin verdiği minimum verim değerlerine ve tanımlanan sistem özelliklerine sahip olacak Referans bina ısıtma sisteminde yakıt olarak doğalgaz seçilmiştir, Referans binada, merkezi ısıtma sistemi seçilmiştir, Referans bina sistem verimleri yasal mevzuatların (yönetmelik ve standartların) izin verdiği minimum verim ve etkenlik değerleri seçilmiştir, Referans konut binasında havalandırma doğal havalandırma seçilmiştir, Referans konut dışı binalar da havalandırma mekanik seçilmiştir. Referans konut binasında soğutma sistemi bireysel sistem olarak seçilmiştir
Referans konut dışı binada soğutma sistemi merkezi sistem olarak seçilmiştir. Mevcut veya tasarlanmış-herhangi-bir sistemin, net enerji ihtiyacı olmasına rağmen bulunmaması durumunda, sistem karakteristikleri referans bina ile aynı alınır. Mevcut veya tasarlanmış-herhangi-bir sistemin, hesaplanan net enerji ihtiyacı karşısında yetersiz kalması durumunda, ihtiyacın karşılanamayan kısmını karşılamak üzere, hayali bir sistem atanır. Bu hayali sistemin özellikleri, referans binadaki ilgili sistem ile aynıdır.
E. Aydınlatma sistemi Aydınlatma için tanımlanan minimum parametrelere sahip olacak Ele alınan hacmin aydınlatma sistemi direkt kabul edilir. Hacimler de duvarların ışık yansıtma katsayısı (ρD)%50, tavanın ışık yansıtma katsayısı (ρT)%70 olarak belirlenmiştir. Yapma aydınlatma sisteminde kullanılan lambaların: *konut binaları için %30’unun kompakt fluoresan lamba ve %70’inin enkandesan lamba; *ticari binalarda %70’inin tüp fluoresan lamba ve %30’unun enkandesan lamba olarak kabul edilmiştir. Aygıt tipi D grubu IP2X normal aygıt olarak seçilmiştir, bakım faktörü (MF) değeri %67’dir. Gün ışığı geçişinin zayıf ve yapma aydınlatma sistemi kontrolünün manuel olması durumunda gerçekleşen Gün ışığı Bağımlılık Faktörü (FD değeri) için hacim türüne bağlı olarak yer alan tanımlı değerler aşağıdaki tabloda verilmiştir. Asıl binada ise FD değeri hesaplanarak elde edilir.
F. Sıcak su sistemi
Yasal mevzuatların izin verdiği minimum verim değerlerine ve tanımlanan sistem özelliklerine sahip olacak Referans konut binasında sıcak su sistemi için doğalgazlı şofben seçilmiştir, Referans konut dışı binada merkezi sıcak su sistemi seçilmiştir, Referans bina için seçilen sistemler için yönetmelik ve standartların izin verdiği minimum verim değerleri seçilmiştir.
G. Yenilenebilir enerji ve kojenerasyon sistemi
Yenilenebilir enerji sistemi ve kojenerasyon sisteminin bulunmadığı kabul edilmiştir. Referans bina için herhangi bir şekilde yenilenebilir enerji veya kojenerasyon sisteminin kullanılmadığı kabulü yapılmıştır, Yönetmelik revizyonunda yenilenebilir enerji kullanımı için minimum oran verilmesi halinde referans bina tanımına yansıtılacaktır.
Sınıflandırma nasıl yapılır?
Gerçek bina için yapılan hesaplamanın aynısı, hayali referans bina için de yapılır. Hesaplamaların sonuçları karşılaştırılarak, gerçek binanın enerji performansı referans binanınkine oranlanır. Elde edilen orana göre, binanın enerji sınıfı belirlenir. İşlem sonucunda bina için enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olur.

Bina Enerji Performans Sınıflandırması?
Referans bina ile aynı değerlere sahip bir binanın Ep değeri 100’dür, Referans bina D sınıfının üst sınırına yerleşmektedir;
Enerji sınıfı
Ep aralıkları
A
0-39
B
40-79
C
80-99
D
100-119
E
120-139
F
140-174
G
175-…
Bina Enerji Performansı Yazılımı (BEP-TR) nedir?
BEP-TR, ulusal hesaplama yönteminin yazılımıdır. İnternet tabanlı bir yazılımdır. Girilen bilgiler Bakanlık kontrolünde olan merkezi veritabanında depolanır. Böylece Türkiye’de binalar ile ilgili ayrıntılı bir takip sistemi ve veritabanı oluşturulmaktadır.
Bina Enerji Performansı Yazılımı (BEP-TR) nedir?
BEP-TR yalnızca kayıtlı kullanıcılar tarafından kullanılabilir. Sistemin kayıtlı kullanıcıları, Bakanlık, yerel yönetimler, akredite olmuş Serbest Mühendis Müşavirler veya Enerji Verimliliği Danışmanlığı firmaları ve EKB uzmanlarıdır.
Bina Enerji Performansı Yazılımı (BEP-TR) nasıl kullanılır?
Bakanlık, sistemdeki bütün kullanıcıları ve işlemleri tanımlar, kontrol eder, denetler. İstediği zaman istediği yere müdahale edebilir. Yerel yönetimler, yeni projelere ait EKB’leri kontrol eder ve onaylarlar. Firmalar, kendi çalışanlarını ve firmaları bünyesinde yürütülen projeleri takip ve kontrol ederler. EKB uzmanları, binalara enerji kimlik belgesi düzenlemek için yazılımın hesaplama bölümünü kullanırlar. Bakanlık, eğitimi tamamlamış ve sınavdan başarılı şekilde geçerek akredite olmuş Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Uzmanlarına, kişiye özgü kullanıcı adı ve şifre verir. Uzmanlar, şifreleriyle giriş yaptıkları yazılımın internet sitesinde, binaya ait bilgilerin girişini yapar. Girilen bilgiler tamamlandığında, dosya merkezi veritabanına gönderilir. Hesaplama, merkezi sistemde yapılır. Hesaplama sonucu üretilen sertifika, e-mail ile EKB Uzmanına gönderilir.