5 Nisan 2013 Cuma

Isı Gider Paylaşım Sistemleri-Soru ve Cevaplar


1. Isı Ölçüm Cihazları Genel Bakış
Merkezi ya da bölgesel ısıtma sistemlerinde ısı kullanım miktarını belirleyerek paylaşımı sağlayan cihazlardır. Türkiye’de bu tip ısıtma sistemini kullanan konutlardaki en büyük problem, paylaşımın adaletli olarak yapılmamasından kaynaklıdır. Birçok yerde geçerli olan uygulama, dairenin kullanım alanına göre paylaşımın sağlanmasıdır ki bu paylaşım sistemi tasarruf yapanı ödüllendirmediği gibi aşırı sıcak olması durumunda pencere açmaya kadar insanları itebilir.
Isı pay ölçüm cihazları; kazan veya herhangi bir ısı kaynağı tarafından ısıtılan akışkanın radyatöre ulaşma şekline göre iki tip olarak tasarlanmıştır:

-         Tek kolon sistemi ile daire gidişine kadar gelen sıcak akışkan, daire içine yine tek bir boru ile girer ve dönüşte de aynı şekilde tek bir boru ile daire dışına çıkar, bu durumda ısı sayacı (kalorimetre) dediğimiz cihazlar kullanılacaktır.

-         Sıcak suyun radyatörlere ulaşması, bir radyatör veya bir radyatör çiftinden üst katlara kolon hattının yapılması sureti ile de sağlanabilir. Bu durumda radyatör sayısı ve gruplandırmaya göre birden fazla kolon hattı daire içinden geçmektedir. Bu sistemlerde birden fazla kolon olması nedeni ile ısı sayaçlarını kullanmamız mümkün olmamakta, bu sebeple her radyatör üzerine takılan, oda sıcaklığı ve radyatör sıcaklığı arasındaki farkı kullanarak tüketimi belirleyen ve paylaşımı gerçekleştiren ısı pay ölçer cihazlarının kullanılması gerekmektedir.

“Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik”e göre, ısı gider paylaşım sistemlerinin yanında termostatik vana kullanılması da zorunludur. Termostatik vana mahal sıcaklıklarını kontrol ederek tasarruf imkânı sağlar.

2. Isı pay ölçer
 Isı pay ölçerler, radyatör sıcaklığı ile ortam sıcaklığının arasındaki farkı ölçerek o mahalin tüketim oranını belirten cihazlardır.

2.1 Isı pay ölçer teknik özellikleri 
Isı pay ölçer cihazında biri arkada, diğeri cihazın önünde olmak üzere, iki adet sensör bulunmaktadır. Arka sensör radyatör sıcaklığını, ön sensör ise ortam sıcaklığını ölçmektedir. Ayrıca cihaz üzerinden tüketimlerin okunması amacı ile radyo frekans sistemi kullanılmaktadır ki bu sayede tüketim değerlerinin okunması için dairelere girmeye gerek kalmamıştır.

3. Kalorimetre
 Kalorimetreler, daire girişlerinde radyatörlere giren sıcak su debilerini ve giriş-çıkış hatları arasındaki sıcaklık farkını tespit ederek dairenin yapmış olduğu tüketimi hesaplar.

3.1 Kalorimetre çalışma prensibi
 Isı sayacı dönüş hattına bağlanır ve bir sıcaklık sensörü gidiş hattına monte edilir. Böylece sensörleri sayesinde gidiş ve dönüş hattı sıcaklıklarının farkını, akış ölçüm parçası ile de suyun debisini ölçüp tüketilen ısı miktarını belirler.

Q=m x c x ∆t 

Q: Enerji (kWh)
m: Kalorimetreden geçen su debisi
∆t: Sıcaklık farkı
c:  Kalorimetreden geçen sıvının yoğunluğu

4. Isı gider paylaşımı
Bu tüketimlere göre; binaya gelen toplam gaz faturası, ilgili yönetmelikte belirlenen oranlara göre paylaştırılarak her daire için ısı gider bildirimleri oluşturulur. Toplam faturanın % 30’u bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına, % 70’i ısı tüketimlerine göre pay edilir. Böylece daire sakini kullanmış olduğu ısının bedelini öder.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Neden radyatörler ara sıra soğuyor?

Radyatör girişlerine takılan termostatik vanaların üzerindeki rakamların her biri, oda sıcaklığını belirli derecelerde tutmayı sağlar. Vananın içinde oda sıcaklığını hisseden bir sıvı vardır. Oda sıcaklığı, ayarlanan konuma karşılık gelen sıcaklığın üstüne çıkınca, vanalar radyatöre sıcak su girişini keser ve radyatör soğumaya başlar. Oda sıcaklığı düştüğünde vana tekrar bunu hisseder ve radyatöre sıcak suyu almaya başlar. Yani radyatörün ara ara soğuması aslında olması gereken bir durumdur.

2. Radyatör neden ısınmıyor? 

Daha çok sisteme ilk geçildiğinde karşılaşılan bu durum, tesisatla ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Yani sistem kurulurken kazan suyu tamamen boşaltıldığından, su tekrar basıldığında bu durum tesisatın hava yapmasına neden olur. Bunun yanında radyatörde hava olduğu durumlarda da radyatör ısınmaz. Çözüm olarak yapılması gereken purjörle radyatörün havasını almaktır.

3. Neden vanalar “2 Konumu”ndan aşağı düşürülemiyor?

Yönetmeliğe göre, mahal sıcaklıkları 15 °C’nin altına düşürülemez. Bunu sağlamak için termostatik vanalar oda sıcaklığını minimum 15 °C’de tutacak şekilde 2 konumuna sabitlenir. Bunun amacı, dairelerin aşırı soğumaması ve sıcaklığı daha yüksek olan dairelerden buraya ısı geçişinin olmasını, buna bağlı adaletsizliğin ortaya çıkmasını engellemektir. Ayrıca Yönetmeliğe göre toplam gelen faturanın % 30’u dairelerin metrekarelerine göre, % 70’i tüketimlere göre paylaşımı yapılmalıdır. Bu nedenle evde kimse olmasa bile % 30’luk kısımdan kullanım alanına göre bir bedel ödenmelidir. Bunun amacı, sistem kayıpları ve ortak alanlar sebebiyle ödenmesi gereken bir bedelin olmasıdır.

4. Fatura, sisteme geçmeden önce ödenen miktarla aynı.
 Bu, nadir de olsa yaşanabilecek sorunlardan biri. Öncelikle bilinmesi gereken, tasarrufu sağlayan cihazın termostatik vanalar olduğu, pay ölçer ya da kalorimetre cihazlarının sadece birer ölçüm cihazı olduğudur. Yani termostatik vanalarda bir ayarlama yapılmadığında tasarruf sağlanamaz. Önerilen, evden çıkarken ya da odaların bazıları kullanım dışıyken radyatör vanalarının minimum konuma getirilmesidir.

5. Niçin banyolara termostatik vana takılmıyor? 
Sistemin rahat çalışabilmesi, yani bütün termostatik vanalar kısıldığında bile sirkülasyonun devam edebilmesi için by-pass hattı olarak banyo vanaları bırakılır. Bir diğer sebep ise termostatik vana içindeki mekanizmanın nemden etkilenmesi ve işlevini yerine getirememesi riskidir.

6. Vanalardan ses gelmesi normal midir?
Özellikle ısıtma sirkülasyon pompaları sabit devirliyse bu tür problemler yaşanabilmektedir. Mevcut pompa hesapları, vanaların tamamının tam açık konumda olmasına göre yapılmıştır. Bu sisteme geçildiğinde termostatik vana kullanılması ve kullanıcıların tasarruf amaçlı vanalarını kısmasına rağmen, pompalar gereksiz yere sürekli çalışır ve tesisatta basınç artıp, vanalarda sesler oluşturabilir. Buna önlem olarak pompanın ihtiyaç halinde ve ihtiyaç olan debiye göre devreye girmesini sağlayan frekans invertör panolarının kullanılmasıdır.

3 Nisan 2013 Çarşamba

Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesine Destek Veren Firmalar


İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), binalarda enerji kullanımının yüksekliğine dikkat çekmek ve enerji kullanımını düşürmek amacı ile ‘Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi’ni hazırladı.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), binalarda enerji kullanımının yüksekliğine dikkat çekmek ve enerji kullanımını düşürmek amacı ile ‘Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi’ni hazırladı. Bildirge; kamu, özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, Türkiye’deki tüm kurumları ilgilendiriyor ve hepsinin imzasına açık bulunuyor. 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı kapsamında dün (10 Ocak Perşembe) düzenlenen ‘Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi’ imza törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katılarak bildirgeye destek verdi.
Dünya genelinde 118 saygın uluslararası şirket bildirgeyi imzaladı
Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi 2 yıl önce imzaya açıldı. Türkiye’den WBCSD’ye üye Eczacıbaşı Holding ve Borusan Holding’in ve Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok yabancı sermayeli kurumun da aralarında bulunduğu 118 saygın uluslararası şirket bildirgeyi imzaladı.Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) Binalarda Enerji Verimliliği (BEV) Proje Yöneticisi Phillipe Fonta, WBCSD üyelerinin BEV konusundaki uygulamalarını anlattı. WBCSD’nin BEV projesini 2006′da başlattığını söyleyen Fonta, “Projenin çizdiği yol haritasını uygulayan şirketler küresel anlamda önem taşıyan kazanımlar sağladı” dedi. İmza töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da bir konuşma yaparak binalarda enerji verimliliğinin öneminden ve ekonomiye katkısından bahsetti.
Törende bildirgeye imza atarak destek veren firmalar:
• Aygaz
• BP Türkiye
• Coca-Cola
• Deloitte Türkiye
• Eczacıbaşı Holding
• Garanti Bankası
• Procter&Gamble
• Sabancı Holding
• Shell
• Şekerbank
• TAV Grubu
• TNT Express
• Tüpraş
• Unilever
• Vodafone Türkiye
Bildirgede yer alan 5 aksiyon
Bildirgede, iş dünyasının ticari binalarda enerji verimliliğini sağlamak için ihtiyaç duyacağı standartların dünya çapında enerji verimli binalara talebi arttıracağı belirtilerek, ortak çabanın, dünya çapında enerji kullanımı ve karbon salınımında kayda değer bir iyileşme sağlanması olduğunun altı çiziliyor. Bildirgede, SKD üyelerinin yanı sıra Türkiye’de faaliyet gösteren tüm şirketlerin enerji kullanım performansını arttırmayı hedefleyen bu platformun katılımcı kurumlar için beş aksiyonu içerdiğinden söz ediliyor. Bildirgeyi imzalayan şirketler, bu beş aksiyonu yerine getirmeyi taahhüt ediyor.
Beş aksiyon şöyle sıralanıyor:
1. Şirket binalarındaki mevcut durumu tespit etmek ve hedeflenen değişime uygun olarak zamana dayalı enerji ve/veya CO2 azaltım hedefleri belirlemek.
2. Şirket binalarında enerji kullanım performansının iyileştirilmesine yönelik bir şirket politikası yayınlamak,
3. Şirket binaları için belirlenmiş bu hedefleri gerçekleştirmeye yönelik bir uygulama stratejisi ve denetim programı belirlemek ve hayata geçirmek,
4. Şirketin enerji kullanımı, CO2 salınımı ve azaltım hedefleri konusunda yapmış olduğu ilerlemeyi Sürdürülebilirlik ve diğer benzeri raporlarında yıllık olarak yayınlamak,
5. Binalarda enerji verimliği çalışmalarını daha yaygın hale getirmek için, tedarikçiler, çalışanlar ve diğer paydaşlarla pazarlama, Ar-Ge, bilgilendirme ve eğitim gibi faaliyetler yapmak.

1 Nisan 2013 Pazartesi

İş Bankası’ndan enerji verimliliği sağlayan konutlara 50 milyon Euro kredi


İş Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı’nın özel sektör temsilcisi PROPARCO ile yerel enerji verimliliği kriterlerine uyan konutlara sağlanan kredilerin finansmanında kullanılmak üzere 50 milyon Euro tutarında 10 yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı.
Türkiye İş Bankası, enerji verimliliği kriterlerine uyan konutların kredi finansmanında kullanılmak üzere Fransız Kalkınma Ajansı’nın özel sektör temsilcisi PROPARCO ile 50 milyon Euro tutarında, 10 yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı. Temin edilen kredi ile İş Bankası, Türkiye’de yerleşik bireysel müşterilerin yerel mevzuatta yer alan enerji verimliliği kriterlerine uyan konutlarının finansmanına destek verecek.
PROPARCO kredilerinin kullanımına aracı olarak, müşterilerini yaşam alanlarında enerji verimliliği sağlanması konusunda teşvik etmekte önemli bir rol üstlenen İş Bankası, Kentsel Dönüşüm Projesi’nde de kredi desteği sağlıyor. Kentsel Dönüşüm Projesi ile yenilenecek olan binalar da enerji verimliliği esaslarına uygun oldukları ölçüde bu krediden faydalanma imkânı bulabilecek.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk: “Konut sektörünün hızla gelişmesi ve çevre üzerinde etkilerinin hızla artması nedeniyle kurumlar dışında bireylerin de bilinçlendirilerek, enerji verimliliği sağlayan konutların finanse edilmesinin gerek ekonomi gerekse çevre açısından olumlu katkıları olacaktır” dedi.
PROPARCO Genel Müdür Yardımcısı ve Baş Yatırım Yöneticisi Marie- Hélène Loison ise “İş Bankası gibi dinamik bir bankayı destekliyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu kredi, Türkiye genelinde önemli projelerden biri olan Kentsel Dönüşüm Projesi’ne katkı sağlayarak daha yüksek enerji verimliliği sağlayacak konutların inşasına destek olacaktır.” dedi.
Söz konusu kredi ile 9 Aralık 2010 tarihinde imzalanan kredi sözleşmesi kapsamında İş Bankası’na sağlanan 50 milyon Euro tutarındaki kredi, amacı yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi ve Türkiye’de sera gazı emisyonunun azaltılmasına destek olmak olan AFD Grubu’nun büyük ölçekli programının bir parçasını oluşturmaktadır.