8 Şubat 2013 Cuma

TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ısı pay ölçer sistemi ile ilgili açıklama


Basın Açıklaması
02.05.2007 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince merkezi veya bölgesel sistemle ısıtılan ve birden fazla bağımsız bölüme sahip olan binalarda ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanların kullanımı 02.05.2012 tarihi itibarı ile tüm merkezi ısıtma sistemli binalar içim uygulamadadır.Mevcut veya yeni binalar için farklı yükümlülükler yoktur. Bu sistemlerin kullanımı 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereği olup bina yönetimlerinin, kat maliklerinin aksi yönde tasarrufta bulunmaları söz konusu değildir.
02.05.2012 tarihine kadar merkezi veya bölgesel ısıtma sistemli binalarda ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanların bağımsız bölümlere takılmaması durumunda 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun İdari Yaptırımlar veUygulama başlıklı maddesinde herhangi bir ceza öngörülmemiş ise de aksi tutumlar kanuna muhalefet kapsamında sayılabileceğinden, kişiler tarafından açılabilecek olası davalarda mahkemece bir ceza öngörülmesi ihtimali göz ardı edilmemelidir. Binalarında ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanlarının kullanımı uygulamasına geçilmemesi durumunda sorumluluk bina sahibi, bina yöneticisi ve yönetim kurullarındadır.
Binalarda ısı ölçüm ve paylaşımı bina yönetimlerince veya yükleniciler vasıtasıyla gerçekleştirilebilir. Yükleniciler Yetkilendirilmiş Ölçüm Şirketi adıyla anılmakta olup bina sahibi, bina yöneticisi, bina yönetim kurulu veya enerji yöneticisinin ölçümleri yapabilecek yeterli personel ve donanıma sahip olmadığı durumlarda ölçüm yapmak üzere Bakanlık tarafından yetki belgesi verilmiş kuruluşlardır. Ölçüm ve paylaşım işinin yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerince yaptırılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak, yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerinin yetkilendirilmesi aşamasında bir çok kriterin göz önüne alınması sebebiyle uygulama safhasında sıkıntıya düşülmemesi için eğer ölçüm ve paylaşım işi bina yönetimlerinin kendi imkanıyla yapamayacaklarına karar vermişlerse bu şirketlerden hizmet satın alabilirler.
Yetkilendirilmiş ölçüm şirketlerin listesi www.bep.gov.tr adresinden edinilebilir.
Basında çıkan bazı haberlerde olduğu şekilde bina yönetimlerinin ısı paylaşımının tesisini sağlayacak ekipmanlarının kullanıldığı sistemlere geçtiğine, geçeceğine dair kurumumuza veya herhangi bir kamu kurumuna başvurmaları gibi bir durum söz konusu değildir.    

6 Şubat 2013 Çarşamba

Enerjide tasarruf nasıl yapılır


Enerjisini dikkatsizce harcayan, 120 metrekarelik bir evde yaşayan 4 kişilik ailenin, uygulayacağı basit önlemlerle yılda 1.650 TL kar edebileceği
bildirildi.
Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Tanıtım ve Bilinçlendirme Şube Müdürü ve Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması (EnverIPAB)
Projesi Koordinatörü Sebahattin Öz, yaptığı açıklamada, tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkileyen global ekonomik krizin, ”tasarrufu” ön
plana çıkardığını söyledi.

Çoğu vatandaşın enerji maliyetlerinde yaşanan artışların da etkisiyle fatura tutarlarını azaltmak için neler yapabileceğini sorgulamaya başladığını anlatan
Öz, ”Evlerimizde basit önlemler alarak ve en temel tüketimlerimizden enerjiyi verimli kullanarak yılda ortalama 1.650 TL tasarruf sağlamak mümkün” dedi.

Enerjisini dikkatsizce harcayan 120 metrekare evde yaşayan 4 kişilik bir ailenin, ısıtma-soğutma, aydınlatma ve elektrikli ev eşyalarını çalıştırmak için
yılda 3 bin 300 TL ödediğine dikkati çeken Öz, şöyle konuştu:

”Böyle bir ailenin harcadığı enerji yılda 2 bin kilovat civarında. Evlerimiz en az yüzde 30 oranında enerji tasarrufu potansiyeline sahip, sadece uygulamaya
geçmemiz gerek. Enerjisini verimli kullanan bir aile yılda sadece 1.650 TL ödeyebilir. Bu kapsamda en büyük tasarruf kalemi yalıtım. Binalarımızda kullanılan enerjinin yüzde 82′sini ısınmak için tüketiyoruz. Bu nedenle faturalarda en büyük düşüş yalıtımla sağlanıyor. Yalıtım, ısıtmanın yanı sıra soğutma amacıyla harcadığımız enerjide de ortalama yüzde 50 tasarruf imkanı yaratıyor. Bu da bir ailenin yıllık ısıtma ve soğutma harcamalarında ortalama 1.300 TL tasarruf anlamına geliyor.”

”ODALARI GEREĞİNDEN FAZLA ISITMAYIN”

Oda sıcaklığı için en uygun değerin bulunması gerektiğini belirten Öz, ”Oda sıcaklığını sadece 1 derece düşürmek bile yüzde 6′lık yakıt tasarrufu sağlar”
dedi.

Öz, en uygun sıcaklık değerlerinin, oturma odasında 22, yatak odasında 20, antrelerde 18 derece, garaj ve depolarda ise 5-15 derece olduğunu bildirdi.
Pencerelerle kapıların, evlerdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olduğunu ifade eden Öz, yalıtımsız bir evde meydana gelen ısı kaybının yüzde 20′sinin
tek camlı pencerelerden kaynaklandığını belirtti.

Çift cam kullanarak bu kaybın yarı yarıya indirilebileceğini söyleyen Öz, pencere ve kapıların kenarlarından kaynaklanan hava sızıntılarını önlemek için
pencere bandı ve sünger kullanılması, kapı çerçevesi kenarındaki çatlakların da onarılması gerektiğini kaydetti.

Kış aylarındaki güneşli günlerden, perdelerin açılarak daha fazla yararlanılmasını öneren Öz, ”Güneş çekildikten sonra ise perdeleri mutlaka kapatın. Kapalı
ve uygun perdeler pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önlüyor” dedi.

4 Şubat 2013 Pazartesi

ısı pay ölçer soru ve cevaplar

Son dönemde sıkça ısı pay ölçer ve merkezi sistemde yaktıgın kadar veya kullandığın kadar yakıtın veya enerjinin kullanılması sistemi hakkında bazı sorular geliyor.Bunlar cevap olması ve yön vermesi açısından bazı soru cevapları aşağıda özetliyoruz :

1- kuzey güney cephe farkı veya alt kat üst kat farkı nasıl hesaplanıyor ?
   
    Sistem kanunen olarak gelen Gaz faturasında %30 sistem kayıpları ve ortak alanlardan kaynaklanan ısınma ve %70 tüketim oranına göre dağıtım olarak hesaplanır. Avrupa'da bazı ülkelerde ( İsviçre vb  bu oran %20 ortak alan ve %80 kullanım oranı olarak ayrılmıştır ) Türkiye %30-%70 oranını kabul etmiştir.Bu oranda her ne kadar sistem kayıpları ve ortak alan kullanımı olarak özetlenmiş olsa da bu oranın içinde kuzey güney alt ust kat ısınma farkları da göz önunde bulundurulmuştur. Tabi ki bu oran eşitsizliği tam olarak ortadan kaldırmaz ancak mumkun olduğunca aza indirger.

2- ısı sayaçları (kalorimetre ) 6 yılda bir kalibre edilmeli pek ısı pay ölçerde durum nedir ?

    ısı pay ölçerler ıslak ölçüm yapan yani suyla temas eden bir ölçüm cihazı değil.bu neden ile kalibrasyona girmez.Isı pay ölçerlerde Lityum pil kullanıldığı için pilin ömrü 10+1 yıldır.bu sürenin sonunda pil değiştirilmesi ile bir on yıl ömür daha kazanılır.pil dönüştürme maaliyetler 20-25 USD arası olur.

3- Bu sisteme geçmez isek ceza varmı ? var ise nedir ?

   Bu sisteme geçmeyen binalar ve yöneticilere Enerji Verimliliği kanunda direkt bir cezadan bahis edilmemiştir.Ancak kanunda bu sisteme geçmenin zorunlu olduğu açık olarak yazılmıştır. Geçmeyenler hakkında yürürlükte olan bir kanuna uymamaktan Kabahatler Kanununa göre işlem yapılır ve bunun cezası 1600,00 TL dir.Bunun dışında daire sakinleri geren Çevre ve Şehircilik bak. gerekse noter aracılığı ile yönetime ihtar gönderip kendi tüketimlerini ölçtürme ve bu tüketim oranında ödeme talebinde bulunur ve bu yapılana kadar aidat ödememe hakkını kullanabilir.

4- ısı pay ölçer taktırınca geçilince gerçekten tasarruf sağlanacak mı ?

    ısı pay ölçer veya ısı sayacı kendi başına bir tasarruf sağlamaz.Tasarruf yapmaya yönlendirir.Esas tasarrufu yapan termostatik vanalardır.Termostatik vananın 1 birim düşürülmesi yakıtta ortalama %6-7 oranında tasarruf sağlar.

5- Bu sistemde okuma raporlama işini mutlaka cihazları takan firma mı yapmalı veya yapabilir ?

   Esasen bu işi bina yönetiminden bağımsız bir birimin yapması her zaman için daha uygundur.Ancak bu bir mecburiyet değildir.Avrupa da okuma raporlama işini gerek yöneticiler gerekse yüzlerce firma yapmaktadır.Bu anlamda Türkiye'de de kullanıcılar bu bağımsız olma haklarını kullanmaktan çekinmemeleri gerekli.Nasıl ki GSM şirketlerinde numara taşıma serbest oldu ayın şekilde bu hizmet alma işinde de okuma yapabilme hakkı bağımsız olarak tüm kullanıcılara tanınması gerekli.