11 Haziran 2013 Salı

Güneşe yatırım başvuruları bugün başlıyor

epdk gunes enerjisi basvurulari 2013
Lisanslı güneş enerjisi üretimi yapmak isteyen yatırımcıların Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna başvuruları bugün başlıyor.
Güneş enerjisine dayalı, toplam kurulu gücü 600 (altı yüz) megavat olacak üretim tesisleri için, üretim lisansı başvuruları bugün başladı ve 14 Hazirana kadar sürecek.
Lisanslı güneş enerjisi üretimi yapmak isteyen yatırımcıların Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna başvuruları bugün başlıyor.
Güneş enerjisine dayalı, toplam kurulu gücü 600 megavat olacak üretim tesisleri için, üretim lisansı başvuruları 14 Hazirana kadar sürecek. EPDK, bu yıl için yaklaşık 1.2 milyar liralık başvuru bekliyor. Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri, sulu tarım arazileri, çevre arazilerde tarımsal kullanım bütünlüğünü bozan alanlarda güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için lisans başvurusu alınmayacak.
Güneş enerjisine dayalı lisans başvurusunda bulunacak tüzel kişiler tarafından her bir tesisin bağlantı noktası için ilan edilen bölgelerden yalnızca bir bölge tercih edilecek. Bağlantı noktası ve gerilim seviyesi TEİAŞ ve/veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından belirlenecek. Her bir ölçüm istasyonu sonuç raporu ile yalnızca bir santral sahası alanı için başvuru yapılabilecek.
Her bir megavatlık proje için azami olarak 20 dönüm santral sahası için başvuruda bulunulacak. Yatay yüzeye gelen yıllık toplam güneş radyasyonu alt sınır değerini sağlamayan lisans başvurularının kabul edilmeyecek. Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de, yıllık 380 milyar kWh enerji potansiyeli bulunuyor. Türkiye’nin yıllık ortalama güneş ışınımı 1311 kWh/metrekare-yıl,ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2 bin 640 saat olarak gerçekleşiyor. Bu rakam günlük 3,6 kWh/metrekare güce, günde yaklaşık 7,2 saat, toplamda ise 110 günlük güneşlenme süresine denk geliyor.

10 Haziran 2013 Pazartesi

Merkezi mi Bireysel ısıtma mı ?

 MERKEZİ SİSTEM
(Kazan)
BİREYSEL SİSTEM
(Kombi)
Kocaeli Doğalgaz
Yakıt maliyetiMerkezi sistemde kullanılan kazanların verimleri daha yüksektir. Binadaki hacimler sürekli ısıtılmaktadır. Bütün binanın sürekli ısıtılması şartında merkezi sistem daha az yakıt tüketir.Bireysel sistemde alt, üst ve yan komşuların kombilerini
çalıştırmamaları bir isi kaybına neden olmaktadır.
Cihazların çalışma ve durmaları sırasında yakıt sarfiyatı artar.
Kocaeli Doğalgaz
İlk yatırım maliyetiApartmanda mevcut merkezi kazanı bir
doğalgaz kazanı ile değiştirme, baca ve gerekli ekipmanların montajını yapma
maliyeti oluşmaktadır.
Kombi, daire içindeki radyatörleri beslemek için yatay ısıtma
boruları ve bu boruların monte edilmesi (bu boruları monte etmek
için inşaat isleri gerekir ) maliyetleri vardır.
Kocaeli Doğalgaz
Bağımsızlık ve isletme kolaylığıSistem sürekli olarak çalışmakta, yakıt ve
isletme giderleri ortak ödenmektedir. Daireler ısıtmada ortaktır ve birbirine bağımlıdır. Bir daire borcunu ödemediği zaman gaz kesilir. Dolaysıyla bütün daireler olumsuz etkilenir.
Her daire bağımsız olarak ısıtılmakta, istediği gibi ısıtma rejimi uygulanmaktadır ve yakıt isletme giderlerini kendi ödemektedir.
Kocaeli Doğalgaz
ArızaBu sistemlerde arıza olasılığı daha azdır ancak kazanda veya sistemde oluşacak arızalardan dolayı bina bir bütün olarak etkilenir.Binada kombi (ısıtma merkezi ) her daire için ayrı olması, oluşacak
ariza sayısının fazla olma ihtimalini doğurur.
Ancak ısıtma sistemleri bağımsız olduğu için arızalar birbirini etkilemez sadece arıza olan daire etkilenir.
Kocaeli Doğalgaz
Kullanım suyuKullanma sıcak suyu için bina altına ayrıca
boyler monte edilmesi veya şofben kullanılması gerekir.
Kombide ani ısıtıcı bulunmakta ve boyler / şofben gerekmemektedir.
Kocaeli Doğalgaz
Taşıma ve montaj yeriTaşınmaları işlemleri kombilere göre daha
zordur. Sadece doğalgaz kazanı için kullanılmak üzere bir kazan dairesine gerek vardır.
Az yer kaplarlar ve kolay taşınabilirler. Kombiler için özel bir yere
gerek yoktur belli alanlar  dışında her yere monte edilebilir.
Böylece kazan dairesi başka bir amaç için kullanılabilir.
Kocaeli Doğalgaz
Kullanım ömrüKazanların ortalama ömürleri; bakımlarının zamanında ve yetkili servis tarafından yapıldığında 20 yıl civarındadır.Kombilerinin ortalama ömürleri; bakımlarının zamanında ve yetkili servis tarafından yapıldığında 15 yıl civarındadır.