27 Haziran 2013 Perşembe

Yalıtım yaptıracaksanız dikkat!

Bu aralar çoğu apartman yalıtım konusunda hummalı bir çalışma içinde. Ama bu noktada seçtiğiniz firmaya dikkat etmek gerekilor. Her sektörde olduğu gibi yalıtım işine de girip, ucuz işçilik, ucuz malzeme peşinde olan ve karlılığa odaklanan firmalar yok değil. Yaşanan problemler hiç de azınmayacak ölçüde. Gelin hep beraber yapılan hatalara bakalım ve firma seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrenelim.
*Levhadaki genleşme ve kopmalardan dolayı sıvaya çatlama ve dökülmeler. Bu durum genelde yalıtımın yapıldığı ilk yıl değil, sonraki yıllar görülür.
*Yanlış dübel uygulaması
*Yalıtım sıvasının çok ince kullanılması sonucu yaşanan dökülmeler
*Yalıtımda kullanılan donatı filesinin çok kalitesiz malzemeden seçilmesi
*Yalıtım levhalarının arasındaki boşlukların harçla doldurulması sonucunda oluşan ısı köprüleri
*Yangın yönetmeliğine uyulmaması
*Su inişleri, anten kablosu ve paratoner hatlarının yalıtım levhasının içine gömülmesi
*Yalıtım demek sadece binayı dışardan yalıtmak demek değildir. Binanın tüm zemini bu yalıtım işleminin içindedir ve yalıtılması gerekir.

25 Haziran 2013 Salı

Isı pay ölçer sayesinde 130 milyon TL tasarruf sağlandı

Merkezi sistemle ısınan binalarda pay ölçerin zorunlu hale gelmesiyle Türkiye’de 380 bin konut pay ölçer kullanımına başladı. Bu sistem sayesinde 130 milyon lira tutarında doğalgaz tasarrufu elde edildi.
Mayıs 2012’de yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER) çerçevesindeki yönetmelik gereği merkezi sistemle ısınan apartmanlarda pay ölçer kullanımı zorunlu hale geldi.
Türkiye’de merkezi sistem ile ısınan 1 milyon 800 bin konut, 300 bin lojman ve kamu binası olmak üzere toplam 2 milyon 200 bin daire olduğunu söyleyen Brunata Türkiye Genel Müdürü Efe Özgören, Mayıs 2013 itibari ile ısı pay ölçer uygulamasına geçen daire sayısının 380 bin adede ulaştığını belirtti. Özgören, ısı pay ölçer kullanan 380 bin konutun bu kış boyunca 130 milyon lira tutarında doğalgaz tasarrufu elde edildiğini söyledi.
Bu uygulama öncesinde merkezi sistem ile ısınan apartmanlarda ısı parası hesaplanırken daire büyüklüklerinin dikkate alındığını belirten Özgören, “Yasanın getirdiği en büyük yeniliklerden bir tanesi dairelerde, her dairenin kaç lira ısı tükettiğini tespit eden bir sayaç olan ‘Isı Pay Ölçer’i kullanma zorunluluğu getirilmesi oldu” dedi. Özgören, bu sayaç sayesinde binalarda az ısı tüketen daire sahibinin az, çok ısı tüketen daire sahibinin çok ısı parası ödemesinin amaçlandığını ifade etti.
Isı pay ölçer kanununun yürürlüğe girmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Özgören, “Şimdiye kadar yasal zorunluluk ve cezalar ile gündeme gelen ısı pay ölçer uygulaması, doğalgazın sık sık zamlandığı günümüzde sağladığı tasarruf ile ilgileri üzerine topluyor” dedi.

15 bin dairede kullanılıyor

Isı pay ölçerin sadece bir ölçüm cihazı olduğunu, tasarrufa sebep olanın kullanıcılarda oluşan tasarruf bilinci olduğuna dikkat çeken Özgören, Brunata Pay Ölçer tarafından, Makine Mühendisleri Odası ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri kullanılarak, Türkiye genelinde, ısı pay ölçer kullanıcısı 15 bin daire arasında yapılan bir araştırma sonucuna göre 380 bin konutta bu kış 130 milyon lira tasarruf sağlandığını belirtti.

‘Sadece ölçüm yapar’

Isı pay ölçerin sadece ölçüm yapan bir cihaz olduğunu da hatırlatan Efe Özgören, bu cihazın kendi başına bir tasarruf özelliği olmadığını dile getirerek, “Nasıl evine baskül alan her kişi zayıflamıyorsa, ısı pay ölçer taktıran her dairenin de ısı parası düşmeyecek. Ama yine de az yakanın az, çok yakanın çok ısı parası ödemesi daire sakinlerini tasarrufa teşvik ediyor ve ısı pay ölçer kullanan binaların toplam ısı harcamaları ciddi şekilde düşüyor” dedi.

Yasal olarak zorunlu…

Merkezi sistemle ısınan her binasa ısı pay ölçer sistemine geçilmesi gerektiğini anlatan Özgören, şöyle konuştu:
“Binanız merkezi sistemle ısınıyorsa ve ısı parası eski usul toplanıyorsa, yapılan paylaşım kanunsuzdur. Bu kanunsuz uygulama hakkında Sulh Hukuk mahkemelerine başvurabilirsiniz. İlgili mahkemelerde bu konu ile ilgili açılmış ve hali hazırda devam eden çok sayıda dava bulunuyor.”
ısı pay 822223

Yüzde 45 tasarruf

Efe Özgören şunları dile getirdi:
“Yapılan araştırma ısı pay ölçer kullanan binaların, ısı pay ölçer uygulamasına geçtikten sonra ortalama yüzde 28,56 oranında bir doğalgaz tasarrufu elde edildiğini gösteriyor. Bu oran kimi binalarda yüzde 45 seviyesine kadar çıkabiliyor. Analiz kapsamında incelenen dairelerin, ısı pay ölçer sistemi sayesinde bir kış döneminde ortalama 342 lira tutarında bir tasarruf elde ettiği görülüyor.”

24 Haziran 2013 Pazartesi

Obama’dan iklim değişikliğiyle mücadele sözü

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, salı günü Georgetown Üniversitesi’nde yapacağı konuşmada, iklim değişikliğiyle nasıl mücadele etmeyi planladığını açıklayacak.
Obama, bu planların karbon kirliliğini azaltma ve iklim değişikliğiyle küresel mücadelede liderlik rolü üstlenmeyi de içereceğini söyledi.
Obama, başkanlığı süresince defalarca iklim değişikliğiyle mücadele edeceğini söylemiş ancak girişimleri Amerikan kongresi tarafından engellenmişti.
Barack Obama’nın, yeni planlarını uygulamaya sokmak için Kongre’nin onayını bypass ederek Başkanlık yetkisini kullanmayı planladığı düşünülüyor.
Başkan Obama, yayınladığı video mesajında, iklim değişikliğinin etkilerini geri çevirebilecek tek bir formül bulunmadığını söyledi ve “Ama çocuklarımıza bırakacağımız dünya söz konusu olunca, elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.

Başkanlık Kararnamesi

Barack Obama, ikinci başkanlık dönemine başlarken düzenlenen yemin töreninde ve bu yılki Ulusa Sesleniş konuşmasında da benzer açıklamalar yapmıştı.
Obama 2009 yılında başkan seçildiğinde de iklim değişikliğiyle mücadele konusunda çeşitli vaatlerde bulunmuştu.
Ancak Kongre’deki muhalefet, Obama’nın uygulamaya sokmayı istediği, ‘karbon salımında sınırlama ve karbon kotalarında alışveriş’ sistemini engellemişti.
Pek çok Cumhuriyetçi Kongre üyesi, Obama’nın planlarının gereksiz harcamaya neden olacağını ve devlete çok fazla güç ve yetki vereceğini savunuyor.
Amerikan basını, Kongre’den destek bulamayan Obama’nın, bu kez, Kongre’nin onayına ihtiyaç duymayacak şekilde, ‘Başkanlık Kararnamesiyle’ planlarını uygulayacağını belirtiyor.
Obama’nın planları arasında, kömürle çalışan enerji santrallerinin daha sıkı denetlenmesi ve rüzgâr ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için daha fazla toprak tahsis edilmesi de var.
Beyaz Saray’ın Enerji ve İklim Danışmanı Heather Zichal, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, ‘yeni planlar çerçevesinde enerji santralleri konusunda odaklandıklarını’ söylemişti.