18 Mayıs 2011 Çarşamba

Kısa kısa Sorular - Cevaplar

MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE
SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA
İLİŞKİN YÖNETMELİK İLE İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI


SORU:
TOKİ'den almış olduğunuz Merkezi sistemli inşaatı yapılmakta olan konutunuzda Isı Payölçer kullanımının zorunlu olup olmadığını, yada hangi konutlarda bu yönetmeliğin geçerli olduğu, yönetmeliğin geçerli olabilmesi için konut sayısı, adedi, alanı, vs. gibi konularda bu yönetmeliğin uygulaması için bir kriter var mıdır? diye sorulmaktadır.
CEVAP:
Yönetmeliğin Amaç ve kapsam başlıklı birinci maddesinde; "Bu Yönetmeliğin amacı; mevcut ve yeni yapılacak birden fazla bağımsız bölüme sahip merkezî veya bölgesel ısıtma sistemli ve sıhhî sıcak su sistemli binalarda, ısıtma ve sıhhî sıcak su giderlerinin, bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemektir." ifadesi yer almakta olup buradan anlaşılabileceği gibi yeni yapılacak olan binalarda merkezi sistemin kuruluyor ise bu yönetmelik hükümlerine uyulması gerekmektedir. Yani merkezi sisteme sahip yeni yapılacak binalarda bağımsız bölüm sayısının birden fazla olması yeterlidir.
         TOKİ'den almış olduğunuz bina mevzuatlar gereğince henüz yapı kullanım izin belgesi almamış ise; yönetmeliğin Mevcut binalarda alınacak tedbirlerin yapım süresi başlıklı GEÇİCİ BİRİNCİ MADDESİNDE de belirtildiği gibi "Bu Yönetmelik hükümlerinin merkezî ısıtma veya sıhhî sıcak su sistemine sahip mevcut binalar, inşaatı devam edip henüz yapı kullanım  izni almamış binalar ve proje değişikliği gerektiren esaslı onarımlar ile mekanik tesisat değişikliği gerektiren binalar için uygulanabilir olan maddeleri uyarınca yapılması gereken iş ve işlemler, bina sahibi veya yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi ile işletmecisi tarafından, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c)  bendi ve geçici 6 ncı maddesi gereğince 2/5/2007 tarihi itibari ile beş  yıl içinde yerine getirilir." hükmü gereğince, almış olduğunuz konut 2/5/2007 tarihinden önce inşaat ruhsatı almış ve projeleri de bu tarihten önce ısı ve sıcaklık kontrol ekipmanlarının kullanılacağı şekilde tasarlanmamış ise 2/5/2012 tarihine kadar bu sisteme geçmeleri zorunludur. Fakat inşaat ruhsatı 2/5/2007 tarihinden sonra alınmış ve projeleri bu tarihten sonra hazırlanmış ise bu sisteme göre yapılmaları 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununu gereğince gerekmektedir.
SORU:
Tüm toplu ısınma olan konutlarda bu yönetmelik zorunlu mudur?
CEVAP:
Eğer merkezi sistemli bina inşaat ruhsatı ve proje onayları 2/5/2007 tarihinden sonra ise yani bu tarih itibarıyla yeni yapılacak merkezi sistemli binalarda 627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununu gereğince ısı ve sıcaklık kontrol ekipmanlarının kullanımı zorunludur. Dolayısı ile bu sistemlerin kullanıldığı binalarda da gider paylaşımı için bu yönetmelik hükümlerine uyulması zorunludur.
Mevcut merkezi sistemli binalarda ise yine 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununu gereğince 2/5/2012 tarihine kadar bu sisteme geçmeleri zorunludur. Dolayısıyla da gider paylaşımı konusunda da bu yönetmelik hükümlerine uyulması zorunludur.
Yani konuyu mevcut ve yeni yapılacak merkezi sistemli binalar olarak değerlendirmek gerekir. Buna göre, yeni yapılacak merkezi sistemli binalarda zorunluluk 2/5/2007 tarihi itibarıyla varolmakta olup, mevcut merkezi sistemli binalarda ise 2/5/2012 tarihi itibarıyla bu sisteme geçmiş olunması gerekmektedir.
( Kaynak . TC Bayındırlık Bakanlıgı-Yapı İşleri Dairesi )

Sorular Sorular

9.YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN ULUSAL SANAYİ NE KADAR DESTEKLENİYOR?

Desteklenmiyor. Bu nedenle Türkiye’ ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar yatırım kararlarını, yetkili kuruluşlarımız somut adımlar atamadıklarından dolayı başka ülkelere kaydırıyorlar. Kısacası bu yönde de proje kaçakları ve verimsizlikler var. Fırsatların iyi değerlendirilmesi için yetkili kuruluşlarda, bakanlıklarda yetişmiş kişiler veya özel bölümlerin oluşturulması şart. Neden iyi yetişmiş, mükemmel seviyede yabancı dil bilen genç üniversite mezunlarımıza bu kurumlarda yer vermiyoruz, bunu da anlamıyorum. Genellikle yaşam sevinçlerini dahi kaybetmiş atıl kalmış, kurumların demirbaşı haline dönüşmüş, yaşlı, genç olsa da niteliksiz, onun bunun torpillisi işe yaramaz, yabancı dil bilmeyen memurlarımızı yabancı yatırımcıların karşısına çıkarıyoruz.


10.İNSANIMIZA KONUYU ANLATIRKEN YAŞADIĞINIZ İLGİNÇ OLAYLAR VARMI?

Kombilerin kullanım kılavuzlarında yılda bir mutlaka bakım yaptırılması yazılıdır. Can güvenliği açısından buna özen göstermek son derece önemlidir. Bizlerin sahada sık karşılaştığı durum ise şu şekildedir. ‘’ Ben kombimden çok memnunum 16 senedir çalışıyor, daha bir kere dahi servis çağırmak zorunda kalmadım’’ . Genellikle enerji ve su konusunda tasarruf tedbirleri, enerji verimliliği sağlamak için gittiğimiz bir takım kuruluşların ‘’ Bizim buralarda enerji, su bedava ‘’ şeklinde olabiliyor. Yine ayda 150 TL yakıt parası tasarrufu yapma olasılığı varken, 10 TL kira, 400 TL satın alma bedeline ‘’ Bu cihazda pahalıymış, bizim paramız yok’’ diyen vatandaşlarımızın da nasıl yanlış yerden tasarruf ettiklerini görüyor olmamız ülkemizde bu konuda ne kadar bilinçli olduğumuzu göstermektedir. Evine her türlü yatırımı yapan, fakat kireçlenmiş pimi yapışmış radyatör vanalarını 27 senedir hiç değiştirmemiş ev sahiplerinin durumu da düşündürücüdür. Isı ayarlı radyatör vanaları kullanmak yerine camları açıp iklimlendirme yapmakta kötü alışkanlıklarımızdan biridir. Sanırım bunlara yorum yapmaya gerek yok. Ayrıca ön ödemeli sayaçlara kontör yükleme, sayaca müdahale metotları, borç sildirme veya aldığından fazla yakıtı, sayaçlara müdahale ederek vatandaşa yüksek faturalandırma, gaz dağıtım şirketlerinin, dağıtım ve ölçme konusunda ki çeşitli zengin çözümleri ülkemizde bu konuya yaklaşımın nasıl olduğunu dile getirmektedir.

15 Mayıs 2011 Pazar

sorular sorular....

8.ENERJİDE VERİMİLİGİN İLK BASAMAĞI TASARRUF ÖNLEMLERİ, KİMLER NELER YAPMALI?

-          Binalarımızda daha fazla enerji verimliliği için, alışkanlıklarımızı değiştirmeli, teknolojiden yararlanmalı ve aşağıda değinilen teknik tedbirleri almalısınız.

ü  Enerji Verimliliği konusunda eğitilmiş kişi ve kuruluşlardan danışmanlık hizmeti alınız.
ü  Enerji Verimliliği Kimliği almak için yetkili kişi ve kuruluşlar ile irtibata geçiniz.
ü  Enerji Verimliliği konusunda kendinizi eğitiniz ve çevrenizi bu konuda aydınlatınız.
ü  Oturduğunuz bina ya da sitelerde, her şeyi yöneticiye bırakmayınız, her şeyi yöneticiden beklemeyiniz.
ü  Enerji Verimliliği ile ilgili her türlü teşebbüsü, tedbiri, yatırımı destekleyiniz.
ü  Çevrenizi Enerji Verimliliği, Enerji Tasarrufu konusunda cesaretlendiriniz ve uyandırınız.
ü  Enerji Verimliliği ve Tasarrufu konusunu sosyal sorumluluk projeniz olarak kendinize iş edininiz.
ü  Konut alırken kazan dairesini de gezmeyi ihmal etmeyiniz.
ü  Brülör önlerinde daha verimli yanma sağlayan Enerji Tasarruf Cihazlarına yer veriniz.
ü  Kombili konut almayınız. Müstakil evlerinizde dahi alternatif ısıtma olanaklarını değerlendiriniz.
ü  Kombiniz varsa en azından verimli kullanmasını öğreniniz ve uygulayınız.
ü  Gaz, su, elektrik faturalarınızı daha dikkatli inceleyiniz, bireysel ısı faturası hizmeti alınız.
ü  Gaz, Su, Elektrik Sayaçlarınızı kontrol ettiriniz, ölçüm yaptırıp, denetletiniz.
ü  Binanızda ki tüm sayaçların nitelikli güvenilir olmasına önem veriniz.
ü  Sayaçlarınızı hileli kullanıma, yanlış ölçüme, bozulmalara karşı duyarlı sayaç markalarından seçiniz.
ü  Size konut satmak isteyenlere Enerji Verimliliği konusunda ki hassasiyetinizi dile getiriniz.
ü  Kombi yerine, merkezi sistem ısınmayı tercih ediniz. Alternatif enerjiden yararlanma yolları arayınız.
ü  Radyatör Vanalarınızı mutlaka değiştiriniz, yerine Termostatik Ayarlı Radyatör Vanası takınız.
ü  Kalorimetre ya da Pay Ölçer taktırınız. Adil yakıt parası paylaşımı ile hakkınızı arayınız.
ü  Yakmadığınız yakıtın parasını ödemeyiniz. Enerji Verimlilik Yasası hakkında bilgi alınız.
ü  Bina enerji tüketimi ölçüm, tespit, paylaşım işlerini sadece ehil ve yetkili kuruluşlara yaptırınız.
ü  Kazan dairesi otomasyonunuzu kontrol ettiriniz, ayarlarını, tesisat bakımını yaptırınız.
ü  Çatı, dış cephe ısı yalıtımını ihmal etmeyiniz. Bu yalıtımı kaliteli hizmet sunan kişi ve kuruluşlara yaptırınız.
ü  Binanızın fiziki şartlarını, konumunu Enerji Verimliliği açısından daha iyi değerlendiriniz.
ü  Yapı malzemesi, Isınma, Aydınlanma, sıcak su kullanımı hakkında teknik bilgi alınız.
ü  Kombileri atıp, yerine Ev Sıcak Su İstasyonları takınız. Sıcak suyu kazandan kullanınız.
ü  Musluklarımızda Su ve Enerji Tasarruf Kartuşları kullanınız.
ü  Yaz ve kış güneş enerjisinden yararlanınız. Binalarda ısı odaları oluşturunuz.
ü  Yalıtımlı ve nitelikli pencere camları kullanınız. Tüm ev aletlerini daha az enerji tüketen markalardan seçiniz.
ü  LED aydınlatma teknolojilerinden yararlanınız, merdiven boşluklarını sadece kısa süre ile aydınlatınız.
ü  Mecbur kalmadıkça, Klima, Soba, Elektrikli cihazlar ile ısınmaktan çekininiz. Bu tutumunuzu bir alışkanlık haline getirerek, sadece konutlarda değil ofisinizde, ulaşımda, üretimde her yerde sözde değil özde uygulamaya sokunuz.

Yukarıda değinilen tedbirlere çok daha fazla tedbirler eklenebilir. Bunlardan sadece bir kaçını yerine getirmek dahi, küçük bir adım olsa da,  sosyal sorumluluklarımız ve geleceğimiz açısından dev adımlardır.

En ucuz enerji tasarruf edilen enerjidir diyor, daha iyi bir gelecek için enerji verimliliği seferberliğine...

Sorular Sorular

6.ENERJİ TÜKETİCİ PAZARINDA SOSYAL REFLEKSLER DİNAMİK Mİ?

Hayır. Türkiye’ de bu konuda ne adam gibi faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu bulabilirsiniz, ne de çevre, ekonomi ve buna benzer konuları içeren parti isimlerine veya programlarına rastlarsınız.

7.KONU İLE İLGİLİ GELECEKTE NASIL BİR RESİM GÖRÜYORSUNUZ?

İnsanı cesaretlendirici, bireysel sorumluluğu hissettirici, iyimser olabileceğim bir tablo göremiyorum. Fakat kişisel olarak bu konuda umursamazlığa, hırsızlığa, adaletsizliğe ve sorumsuzluğa karşı mücadelemi devam ettireceğim. Çünkü bu davranışın aksinin, bu ülkeye ve insanlarına karşı bir hainlik olacağına, doğaya karşı bu sorumsuzluğumuzun bizden bir gün hesabının sorulacağına inanıyorum. Tüm sağduyulu vatandaşlarımızı da bu davada bizleri desteklemeye davet ediyorum. Bakın ista Türkiye ekibi tüm çalışan beş bine yakın personeli için onların adına, yedi fidan dikmektedir. Yedi fidan, yedi yaşam bizim sembolikte olsa doğanın gönlünü alabilmek için başlattığımız bir kampanyadır. Her müşterimiz adına da yedi fidan dikilmektedir. Bunların büyük veya küçük her şirket tarafından yapılmasının yararı vardır. Çocuklarımız için pek fazla bir şey yapamadıysak, hiç değilse iyi örnek olmaya çalışalım.