26 Kasım 2011 Cumartesi

Renewable Energy at Turkey

Renewable energy
Turkey’s renewable energy sources are plentiful and extensive and represent the second-largest domestic energy source after coal. Primary renewable energy resources in Turkey are: hydro, biomass, wind, biogas, geothermal and solar.

Geothermal energy
Turkey ranks 7th worldwide in geothermal resources which yield a potential of 2000 MWe (electricity) and 31.500 MWt (thermal), whereas the installed capacity is only 20 MWe and 1,077 MWt.

Wind energy
Turkey has one of the highest potential for wind energy in Europe and there exists an economical potential of 10.000 MW. As of 2007, the installed capacity has increased to 200 MW, with a further 600 MW in construction.

Solar energy
Turkey lies in a sunny belt between 36º and 42ºN latitudes. The yearly average solar radiation is 3.6 kWh/m2-day and the total yearly radiation period is approximately 2640 h, which is sufficient to provide adequate energy for solar thermal applications. Technical solar potential stands at 76 Mtoe. Photovoltaic applications in the country currently stand at around 1000 kW, and are mainly installed in areas where electricity transmission is not economically feasible. In spite of this high potential, solar energy is not now widely used, except for flat-plate solar collectors.

Hydro power
There are 436 sites available for hydroelectric plant construction, distributed on 26 main river zones. The total gross potential and total energy production of these sites are nearly 50 GW and 112 TWh/yr, respectively, and about 30% of the total gross potential may be economically exploitable.

Biomass energy
Considering the natural resources and extent of agro-economic infrastructure, Turkey also has a significant potential in biomass. As of 2003, 15 million tons of forest residues and 5, 4 million ton of plant and animal wastes are used for the production of energy. However, it is estimated that around 50-60 million tons of animal wastes and 50-100 million tons of agro-industry wastes can be used for production of energy. Among the renewable energy sources, biomass is important because its share of total energy consumption is still high in Turkey. Since 1980, the contribution of the biomass resources in the total energy consumption dropped from 20% to 8% in 2005.

24 Kasım 2011 Perşembe

Soru-Cevap devam

SORU:
Belli Bir sayıda konut malikinin onayı gerekli midir?
CEVAP:
Yönetmeliğin, Yönetim planının ve sözleşmelerin Yönetmeliğe aykırı hükümlerinin değiştirilmesi başlıklı ON DÖRDÜNCÜ MADDESİNE GÖRE "Merkezi ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemine sahip binaların yönetim planının ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketlerinin bağımsız bölüm kullanıcıları ile yaptıkları sözleşmelerin, bu Yönetmeliğe aykırı olan hükümleri üç ay içinde bu Yönetmeliğe uygun hale getirilir." yönetim planında bu yönde bir karar yoksa bile yönetim planının yönetmelik hükümlerine göre değiştirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla yönetim planında yapılacak bir değişiklik için verilen sürede 3 ay olup buna göre yönetimin gereğini yapması gerekmektedir. Mevcut merkezi sisteme sahip binalarda bu sisteme geçilmesi için gerekli plan değişikliği yapılamaması halinde yasal anlamda yönetim bu noktada sorumlu olacaktır.
SORU:
18 daireli apartmanınızda bulunan merkezi sistemle ve her daire girişinde bulunan ısı sayaçları ile ilgili olarak;
1. Her dairenin ısındığı oranda ısınma giderine ortak olduğu, hiç kullanmayanın hiç ödemediği ifade edilmekte olup, 14 Nisan 2008 tarih ve 26847 (Mükerrer)sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Merkezi Isıtma Ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma Ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik'in hükümlerine göre her dairenin ısınma kullanıp kullanmamasına bakmaksızın belli oranlarda gidere ortak olması ifadesinin doğru olup olmadığı sorulmaktadır.
2. Isıtma sistemini kullanmadığınız halde yönetimin dediği üzere aylık 30 YTL ödemek zorunluluğunuzun doğru olup olmadığı,
3. Yönetime nasıl cevap vermeniz gerektiği konusundaki sorularınız ile ilgili olarak;
CEVAP:
1- 14 Nisan 2008 tarih ve 26847 (Mükerrer)sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Merkezi Isıtma Ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma Ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik'in Uygulamalar başlıklı Madde 5'in 5 ve 6 ncı paragraflarında; "(5) Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezî ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. (6) Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır." ifadeleri yer almakta olup, yönetmelik, bir binada özellikle ara dairelerde yaşayan komşuların yaktığımız kadar ödeyeceğiz diye komple sistemlerini kapatarak komşularından enerji çalmalarını engellemek üzere sistemin komple kapatılmasına izin vermemektedir. Ancak, yine yönetmelik kullanılmayan dairelerde de aşırı gider israfını engellememek için daire iç mekan sıcaklıklarının ısıtılmayan iç mekan sıcaklığı olarak kabul edilen 15°C olacak şekilde termostatik vanalar ya da ısı ve sıcaklık kontrol ekipmanları ile (ki bu ısı ve sıcaklık kontrol ekipmanlarının merkezi ısıtma sistemli binalarda kullanımı 02 Mayıs 2007 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanununda zorunlu hale getirilmiştir.) sağlanmasını istemektedir. Dolayısı ile hiç kullanmayan hiç ısıtma giderine katılmayacak olması doğru değil zaten hem komşulardan enerji çalınmasının önüne geçilmesi hem de yine yönetmelik hükümleri doğrultusunda ortak mahal ve ısının kullanım mahallerine gelene kadar ki kayıplarının ve işletme masraflarının da (ki yönetmeliğe göre giderin %30'unu kapsamaktadır ve kullanım alanı oranında tüm kullanıcılara paylaştırılmak zorundadır.) kullanıcılara paylaştırılması gerekmektedir.
Konu ile ilgili tüm açıklamalar ve uygulama esasları 14 Nisan 2008 tarih ve 26847 (Mükerrer)sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Merkezi Isıtma Ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma Ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik'te bulunmakta olup, resmi gazetenin internet sayfasından yönetmeliğe ulaşılabilmektedir.
2- Isıtma sistemini kullanmadığınız halde aylık 30 YTL'lik sabit gider istenilmesi durumu ile ilgili olarak da, 14 Nisan 2008 tarih ve 26847 (Mükerrer)sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Merkezi Isıtma Ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma Ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik'in ısıtma ve sıhhî sıcak su gider paylaşımı hesaplaması başlıklı 8 nci maddesi 1 nci paragrafında; "(1) Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70’i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin % 30’u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır." ifadesi yer almakta olup, buna göre her ay sabit gider tutarı toplam tüketimler üzerinden gider paylaşımları hesaplanması gerekmekte olup, bu hesaplama sonucu çıkan gider paylaşımı kullanıcılara bildirilmesi gerekmektedir. Size ait gider paylaşımının hesaplamasını ve buna göre payınıza düşen gider tutarını görmek isteyebilirsiniz yönetimden bu şekilde doğru olup olmadığını görebilirsiniz.
3- Yönetime vermeyi düşündüğünüz cevap için yukarı nasıl ulaşabileceğinizi ifade ettiğimiz 14 Nisan 2008 tarih ve 26847 (Mükerrer)sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Merkezi Isıtma Ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma Ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik'e ulaşarak incelemeniz ve sizinle ilgili konular için yönetmeliğin açıklamalarını okumanız gerekir ki uygulamada yönetmelik açısından bir aykırılık var mı yok mu daha net olarak görebilir ona göre itirazınızı yapabilirsiniz.

22 Kasım 2011 Salı

Energy at Turkey

Energy sources

Total installed electricity capacity (2006): 40,565 MW
• Thermal: 68%
• Hydro-electric: 31%
• Other RES (Geothermal, Wind): 1%
68% of Turkey’s energy supply comes from conventional thermal sources.
Total Primary Energy Production in 2004: 25.2 MTEP.
Total Primary Energy Consumption in 2004: 87.8 MTEP:
• Oil: 38%.
• Coal: 27%.
• Natural Gas: 23%.
• Renewables: 12%.
In 2004, Turkey produced 143 billion kilowatt-hours (Bkwh) of electricity and consumed 133 Bkwh. In Turkey, electricity is mainly produced by thermal power plants, by consuming coal, lignite, natural gas, fuel-oil and geothermal energy, wind energy (recently) and hydropower plants (TEIAS web page, 2008). The electricity requirement, which is called gross demand, was reported as 174 000 GWh in 2006 by TEIAS (Turkish Electricity Transmission Co.)

Reliance

Turkey is a net importer of energy estimated at 73%. Growing energy demand has not been matched with production and in 2004 Turkey imported over 800 Bcf of natural gas in 2004 according to the EIA.
The imports/exports balance by energy source in 2007 was as follows (all units ktoe):
• Solid Fuel: 14939.0 / 0.0
• Oil and Products: 37581.5 /6168.7
• Natural Gas: 29650.8 / 25.4
• Electricity: 73.6 / 220.7

Extend network

About 99.9% of Turks have access to electricity.

Capacity concerns

The number one priority for the Turkish electricity sector is concern about security of supply. It is now a common perception that if there are no new investments, Turkey will suffer from electricity shortages in a few years. As well as the need for additional capacity there is also a specific shortage of peaking capacity.
The limits of Turkey’s domestic energy sources in light of its growing energy demand have resulted in dependency on energy imports, primarily of oil and gas. At present, around 30% of the total energy demand is being met by domestic resources, while the rest is being satisfied from a diversified portfolio of imports.
Turkey aims at fully utilizing its indigenous hard coal and lignite reserves, hydro and other renewable resources such as wind and solar energy to meet the demand growth in a sustainable manner. Integration of nuclear energy into the Turkish energy mix will also be one of the main tools in responding to the growing electricity demand while avoiding increasing dependence on imported fuels. Nuclear power plants corresponding to a total installed capacity of 5000 MW are expected to be commissioned after 2012.
Due to the current trend for sup-optimal hydrological conditions in the country, hydro-electric power generation is forecast to decrease by up to 20% in the near future.

Az bir tasarrufun bile etkileri büyük

Örneğin günde 10.000 ekmek çıkaran halk ekmek fabrikasının aynı miktar yakıtla enerji tasarruf cihazlarının kullanımı sonunda günde 13.850 ekmek çıkardığına, günde 3.850 ekmeğin kazanda kurum ve sokağa zehirli gazlar olarak atıldığını tespit ettik. Bu tarz sorumsuzca üretmenin çevreye de ne derecede zarar verdiğini, akciğer kanseri ile mücadele ederken fark ettik.

Ne yazık ki ülkemizde bu konuya duyarsızlık ve yanlış enerji politikalarımız nedeniyle enerjiyi en pahalı şekilde ithal eden, üreten ve kullanan ülkemiz insanları bu cihazlar ile de uzun bir aradan sonra tanıştı. Ülkemizin 1990–2000 arası on senelik savurganlık faturası 195 Milyar USD olarak tespit edilmiştir.

ARTIK ENERJİMİZİ KENDİMİZ İÇİN HARCAYALIM

21 Kasım 2011 Pazartesi

Evde Elektrik Enerjisi Tasarrufu

EVDE ENERJİ TASARRUFU
AYDINLATMA:
Evimizdeki aydınlatma sistemleri enerji tasarrufunda büyük yere sahiptir. Evlerimizde iki tip aydınlatma lambası kullanmaktayız. Bunlar akkor flamanlı ve kompakt fluoresan ampuller. Eğer evimizde kompakt fluoresan ampuller kullanırsak aydınlatmada enerji tasarrufumuz %80 lere ulaşabilir.
Ortalama büyüklükte bir oda 80wattlık akor flamanlı ampulle aydınlanırken, aynı ortamı 20Wattlık kompakt fluoresan ampulle aydınlatmak mümkündür.
Aydınlatma alanı küçük olan lavabo ve banyolarda 10Wattlık kompakt fluoresan ampuller bile yeterli olmaktadır.Aynı ortamı akkor bir ampülle aydınlatmak isteseydik en az 40Watt harcamamız gerekecekti.

>> Örneğin salonumuzu 100w değerinde bir ampüle aydınlatıyoruz diyelim. Bu ampül günlük ortalama 18:00 23:00 arası 5 saat çalışsın bu durumda;
5 x 100W = 500wh (saatte 500 vat) enerji harcamış oluruz. Bir ay sonunda;
500W x 30 =15000W yapar. Yani 15000/1000 = 15Kwh lik enerji harcarız
1 Kwh lik elektrik enerjisinin vergilerle yaklaşık fiyatı 22 kuruştur.
22 Kr x 15 Kw.h = 3,30 YTL aylık bir ampülün bize maliyeti olmaktadır.

Aynı hesabı 20W lik bir fluoresan ampülle denersek;
20w x 5 = 100W
100w x 30 = 3000w yani 3Kwh
3 x 22 Kr = 66 Kr aylık maliyet oluşur

Bu işlemi diğer ampüllerinizi katarak düşünürseniz yapacağınız tasarruf azımsanmayacak orandadır.