11 Nisan 2013 Perşembe

enerji verimliliği kanunu ile ilgili Sorular

Soru- ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU’un ne amacı nedir?

Cevap-MADDE 1 –(1) Bu Kanunun amacı; enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır.

Soru-Neyi kapsar?
Cevap-MADDE 2 –(1) Bu Kanun; enerjinin üretim, iletim, dağıtım ve tüketim aşamalarında, endüstriyel işletmelerde, binalarda, elektrik enerjisi üretim tesislerinde, iletim ve dağıtım şebekeleri ile ulaşımda enerji verimliliğinin artırılmasına ve desteklenmesine, toplum genelinde enerji bilincinin geliştirilmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmasına yönelik uygulanacak usûl ve esasları kapsar.
          (2) Enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik önlemlerin uygulanması ile özellik veya görünümleri kabul edilemez derecede değişecek olan sanayi alanlarında işletme ve üretim faaliyetleri yürütülen, ibadet yeri olarak kullanılan, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan, yılın dört ayından daha az kullanılan, toplam kullanım alanı elli metrekarenin altında olan binalar, koruma altındaki bina veya anıtlar,  tarımsal binalar ve atölyeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.
       
Soru-Bu yasa ile yetkilendirilmiş kurumlar hangileridir?
Cevap- MADDE 3 –f) Yetkilendirilmiş kurumlar: Düzenlenen yetkilendirme anlaşması çerçevesinde, eğitim, yetkilendirme ve izleme faaliyetlerini yürütmek üzere Genel Müdürlük tarafından, Kurul onayı ile yetkilendirilen meslek odaları ve üniversiteler…
       
Soru-Enerji Belgesi nedir?
Cevap-)Enerji kimlik belgesi: Asgarî olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeyi ifade eder.
Soru-Enerji Verimliliği nedir?
Cevap-j)Enerji verimliliği: Binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan enerji tüketiminin azaltılmasını,
       
Soru-Enerji yoğunluğu nedir?
Cevap-m)Enerji yoğunluğu: Bir birim hasıla üretebilmek için tüketilen enerji miktarını ifade eder

Soru-Enerji yöneticisi ve sertifikası ne demektir?
Cevap-n)Enerji yöneticisi ve sertifikası: Bu Kanun kapsamına giren endüstriyel işletmelerde ve binalarda enerji yönetimi ile ilgili faaliyetleri yerine getirmekle sorumlu ve enerji yöneticisi sertifikasına sahip kişi ile Genel Müdürlük, yetkilendirilmiş kurumlar veya enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından enerji yöneticileri için düzenlenen belgeyi,

Soru-Enerji yönetimi ne demektir?
Cevap-o)Enerji yönetimi: Enerji kaynaklarının ve enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak üzere yürütülen eğitim, etüt, ölçüm, izleme, planlama ve uygulama faaliyetlerini,

Soru-Geri ödeme süresi ne demektir?
Cevap-ö)Geri ödeme süresi: Endüstriyel işletmelerin mevcut sistemlerinde enerji verimliliğinin artırılması amacıyla hazırladıkları veya şirketlere hazırlattıkları projelerde ihtiyaç duyulan yatırım harcamalarının projede öngörülen tasarruflarla geri kazanılmasını sağlayan süreyi,

Soru-Kojenerasyon ne demektir?
Cevap-p)Kojenerasyon: Isı ve elektrik ve/veya mekanik enerjinin aynı tesiste eş zamanlı olarak üretimini,

Soru-Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda ısı maliyetleri hangi sistem ile ölçülür?
Cevap-Uygulamalar Madde-7 c)Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ileısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz.

Soru-Yönetmelik hükümlerine uyulmaz ise ne olacak?
Cevap-Uygulamalar Madde-7-ç)Toplam inşaat alanı yönetmelikte belirlenen mesken amaçlı kullanılan binalarda, ticarî binalarda ve hizmet binalarında uygulanmak üzere mimarî tasarım, ısıtma, soğutma, ısı yalıtımı, sıcak su, elektrik tesisatı ve aydınlatma konularındaki normları, standartları, asgarî performans kriterlerini, bilgi toplama ve kontrol prosedürlerini kapsayan binalarda enerji performansına ilişkin usûl ve esaslar,  Türk Standartları Enstitüsü ve Genel Müdürlük ile müştereken hazırlanarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle düzenlenir. Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi halinde ilgili idare tarafından yapı kullanma izni verilmez.

Soru- Enerji Kimlik Belgesinin içeriği nedir?
Cevap-Uygulamalr Madde 7 d)Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmeliğe göre hazırlanan yapı projeleri kapsamında enerji kimlik belgesi düzenlenir. Enerji kimlik belgesinde binanın enerji ihtiyacı, yalıtım özellikleri, ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ve binanın enerji tüketim sınıflandırması ile ilgili bilgiler asgarî olarak bulundurulur.

Soru-Enerji Kimlik Belgesinin yenilenmesine ilişkin esaslar nasıl belirlenir?
Cevap-Uygulamalar Madde 7 d)Belgede bulundurulması gereken diğer bilgiler ile belgenin yenilenmesine ve mevcut binalar da dâhil olmak üzere uygulamaya ilişkin usûl ve esaslar, Bakanlık ile müştereken hazırlanarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir.

Soru-İnşaat alanı bin metre kareden az olan binalar için enerji kimlik belgesi düzenlemesi zorunlu mudur?
Cevap-Uygulamalar Madde 7 d)Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı bin metrekareden az olan binalar için enerji kimlik belgesi düzenlenmesi zorunludeğildir.

Soru-Bu yasa ile Kat Maliklari Kanunu’nda  yapılan değişiklikledönüşüm ile ilgili  hangi karar mekanizması dikkate alınmıştır?
Cevap-MADDE 16 –23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
          "Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuile verecekleri karar üzerine yapılır.’

Soru- Toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda dönüşüm ile ilgili kararlar hangi esasa göre alınır?
Cevap- Madde 16- ‘Ancak toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır. Bu konuda yapılacak ortak işlerin giderleri arsa payı oranına göre ödenir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir.
          Isıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesine karar verilmesi halinde, yönetim planının bu karara aykırı hükümleri değiştirilmiş sayılır."

9 Nisan 2013 Salı

Neden Merkezi sitem ile ısınma daha iyi ?

Konutlarda kömür ya da sıvı yakıt soba ile ısıtmada, konutun tek noktadan ısıtılması ve ısıl veriminin düşüklüğü enerji israfına neden olmaktadır. Kömürlü kalorifer kazanlarında %40-45 düzeyindeki ısıl verim, kazan doğalgaza dönüştüğünde % 70-74'lere çıkmaktadır. Ekonomik ömrünü yitirmiş kazanların doğalgaza uyumlu kazanlarla yenilenmesi durumunda ise verimi %80-110'lara yükselmektedir.

Doğalgazla çalışan kazanların işletilmesinde insan faktörü minimuma indiği için kontrolleri son derece kolaydır, rasyonel ve dengeli ısıtma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca doğalgaz cihazları çok fonksiyoneldir. Merkezi ısıtma sisteminde yakıt ekonomisini sağlamak için, tesisatınızda bir otomatik kontrol panelinin bulunması önerilmektedir. Doğal gazlı kazanlarda yer alan kontrol panelleri vasıtası ile iç ve dış ortam sıcaklığına göre ısıtma imkânı sağlanmaktadır. Doğal gazlı cihazlarda ısı geçişi oldukça hızlı olduğundan verimli ısıtma sağlayarak ekonomik kullanıma olanak sağlar. Ancak bu panel kömürlü merkezi sistemlere monte edilememektedir. Bu panel için gerekli olan sisteme konulacak ekipmanlar (üç veya dört yollu karışım vanası, şönt pompa, vb) ilgili kazan imalatçı ve/veya ithalatçı firmaların önerileri ve istekleri doğrultusunda kullanılmalıdır. Kömür veya fuel-oil ile ısıtılan binalarda yanma derecesi elle ayarlanmaya çalışılmaktadır. Ancak dış ısı değişikliklerinde kazanın alevini arttırmak veya azaltmak gerektiğinde geç ısınma sağlanmakta veya çok ısınma sağlanıp yakıt tüketimi arttırılmaktadır. 

Doğalgaza henüz geçmeyen apartmanlar genelde kömürlü ya da fuel-oilli kalorifer kazanları ile ısıtılmaktadir. Ekonomik, temiz ve kullanışlı olması açılarından bu kazanlarda doğalgaz yakılması çok daha avantajlıdır. Ortak bir kalorifer kazanı ile ısıtma yapıldığında daireler, sıcak su sayacı gibi ek ölçme cihazları kullanmak suretiyle kazanın girişine takılan sayaçta okunan gaz giderinden kendilerine düşen miktarı tam olarak pay edebilirler. Ancak, böyle bir ek masrafa girilmemesi halinde, kömür veya fueloil kullanmada olduğu gibi belli bir takım kıstaslar (metrekareye bölmek gibi) kullanılacaktır.

Doğalgazın radyatörlerde termostatlı vana kullanılması ile son derece kontrollü olarak yakılabilmesi sonucunda hem konfor hem de büyük miktarda yakıt tasarrufu sağlar.
Genellikle 8-10 veya daha fazla bağımsız bölüm içeren binalarda ilk yatırım maliyeti ve tesisatın işletme şartları açısından tavsiye edilir. 

Bilindiği üzere, Bireysel ısınma sisteminin maliyete, merkezi ısınma sistemini maliyetine göre yüksektir. Merkezi sistemin avantajlı olmasının nedeni kütlenin ısıtılıyor olmasıdır. Yani binanın her tarafı ısınıyor. Sadece altınız yada üstünüz değil. Çaprazınız da ısındığı için verimlilik artıyor. Bireyselde ise mekânı ısıtıyorsunuz. Bu durum verimliliği düşürmektedir. Sıcak su kullanımının mümkün olmadığı yönünde bir inanış vardır. Hermetik şofben aracılığıyla da sıcak su kullanılabilir. İyi bir kazan dairesi, bugün kombi fiyatlarıyla hemen hemen aynı rakamdadır. Bireysel sistem ise tüm teçhizatlarıyla ortalama 3.500-4.000 TL. ye mal oluyorsa, merkezi sistemde Daire başına bu rakam 1.000-1.250 TL. civarına gelmektedir. Bireysel ısıtma sisteminin tercih edilmesinin sebeplerinden biride insanların toplu yaşamayı bilmemeleri geliyor. Merkezi sistemde en önemli çekincesi de aidatların ödenmemesi konusundaki güvensizlikleri. İnsanımız kontrolün kendisinde olmasını tercih ediyor ve bağımlılığı istemiyor.
Basit bir örnek verirsek; ortalama 100 m² lik, 20 daireli bir binanın kazan ihtiyacı yaklaşık 250.000 kcal/h kapasitelidir. Bu kazanda günde ortalama 50 m³ doğalgaz harcanır. Ama 20 kombi takarsanız, 20.000 kcal/h kapasiteli olacaktır her biri ve toplamda 400.000 kcal/h eder. Her biri 3 m³ doğalgaz harcarsa toplamda 150 m³ eder. Bu hem kişinin hem de devletin cebinden çıkan bir maliyettir.

Piyasadaki doğal gazlı cihazlar arasında çok büyük bir fiyat farkı olmamasına karşın, kaliteler arasında büyük farklılıklar mevcut. Doğal gazlı cihaz alırken buna mutlaka dikkat edilmelidir. Ayrıca, tesisatın kalitesi çok önemli. Tesisatın iyi ya da kötü yapılması % 10-20 verim farkı oluşturabilir. Müşteri buna mutlaka dikkat etmelidir. Tesisatın kaliteli olması, verimliliği arttıracaktır. Bina yapısına göre tesisat ayarlanarak az veya çok yakıt yakacağınıza karar verirsiniz.

Tüm cihazların zamanı geldiğinde mutlaka bakımlarının yapılması gereklidir. Merkezi sistemde ise yoğuşma son derece fayda sağladığı gibi %30-40 civarındada tasarruf sağlıyor. Kazan içindeki suya yoğuşma yaptırdığınızda hem su soğumaz hem de yakıt tüketiminiz az olur ve verimi arttırmış olursunuz. Yoğuşmalı kazanlarda buharı yoğunlaştıran özel ısı eşanjörü ile yoğuşmadaki gizli ısı bacadan geri kazanıldığı için yoğuşmalı kombiler klasik kombilere göre daha verimlidir. Yoğuşmalı kazanlarda Baca gazı çıkış sıcaklığı 40-50°, geleneksel kazanlarda ise 140-160° dır. Baca gazı sıcaklığı yoğuşmalı kazanlarda düşük olduğu için; yanma esnasında ve kalorifer tesisatında oluşan ısı kayıpları daha düşüktür. 

7 Nisan 2013 Pazar

ısı pay ölçer nedir ? ne değildir ?



son bir yıldır özellikle merkezi sistem ile ısınan binalarda artık yılan hikayesine dönmüş , şikayet edenler ,memnun olanlar , çıkarcı satıcılar ve yanlış yönlendirmeleri ile güvensiz ortam oluşmuş ısı pay ölçerler hakkında derlenen soru cevapları bir kez daha yazmak ve paylaşmak adına aşağıda bir özet sunuyorum.

S-Isı par ölçer cihazı nedir? Asıl anlamıyla  Isı Maliyet Bölüştürücü nedir?
C- Payölçer merkezi ısınma sistemleri bulunan site ve apartmanların Yönetimlerince kullanılan PAYLAŞTIRMA metodudur. Diğer bir adı ile “Isı Pay Alma Cihazı” olarak adlandırılan cihazlar yardımı ile yakıt giderleri kullanım oranına göre ayarlanarak Yöneticilere paylaştırılır. Mikroişlemci, RAM, ROM, IR, Wireless, 2 adet sıcaklık sensörü ve Pil bulunan bir cihazdır. İçinde bulunan 2 adet sıcaklık algılayıcısından arkada bulunanı radyatör yüzeyini, diğeri ise ön taraftan oda sıcaklığını algılar. Firmadan firmaya değişmekle beraber,3-5-10 sn. gibi zaman aralıkları ile her iki sensörden algılanan ısı hafızaya kaydedilir. Neticede x-ekseni zaman, y-ekseni ısı farkı (ön-arka sensör farkı) olan bir grafik çıkar. Bu grafik fonksiyonunun belirlenen zaman aralığında integral alma işlemi microişlemcinin görevidir. Alınan integral k1,k2,...kn gibi parametreler ile çarpılarak bir değer elde edilir ve bunun hiçbir birimi yoktur. Oysa ısı sayaçları, elektrik sayaçlar vb. nin birimleri mevcuttur.

S- k1, k2,..kn ne demektir?
C-Bu değerler siz göremezsiniz,bilirkişi de göremez,doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edemezsiniz. Bu değerlerden k1 radyatörlerin ısıl kapasitelerine göre belirlenen parametre (Bunun hangi değerde olması gerektiği bizim kanunlarımızla tanımlı değildir. Tamamen satıcı firma inisiyatifinde ve keyfi girilmektedir.) k2, oda hacmi (genelde dikkate dahi alınmaz, alınıp alınmayacağı tanımsızdır) k3, çatı-orta kat düzeltme katsayısı (tanımsız ve keyfi girilmektedir), k4, kuzey-güney cephe düzeltme katsayısı (tanımsızdır ve keyfi girilmektedir.)

S-Cihaz herhangi bir birimi yoksa enerjiyi nasıl ölçüyor?
C- Ölçmüyor. Cihazın çıkışı ALMANYA ve ismi HEIZKOSTENVERTEILER. Isı Maliyet Bölüştürücü…

S-Neden Pay Ölçer deniyor ?
C-Bu sistem uygulanacağı apartmanlarda tüm radyatörlere takılırsa birinin diğerinden az ya da çok ısı verdiğini algılıyor. Yani tüm radyatörlere takılmadan çalışmayacak bir sistem.
S-Paylaştırma nasıl yapılır?
C-Eski sisteme göre yakıt giderleri arsa payına göre alınıyordu.
S-Bir zorunluluk var mıdır?
C-Bu amaçla mevcut binalarda zorunluluk getirilmemiştir. Yeni yapılan merkezi sistemli binalarda kalorifer tesisatları bu cihazlar yerine ısı sayaçları yardımı ile gerçek bir ölçüm üzerinden çalışacak şekilde tasarlanmaktadır.

Merkezi sistemli binalarda ENERJİ BEDELİ çok yüksek değil ÇOK DÜŞÜKTÜR. Doğalgaz faturaları üzerinden inceleme yapılırsa (Yöneticilerin talepleri değil) ANKARA Eryaman ve Halkalı Toplu konutlarında yılda 6,3-7,1 TL/m2 yılda doğalgaz ödemeleri çıkmaktadır. Bu da tüm kış boyunca 100 m2 lik bir dairenin 630-710 TL ye ısındığını gösterir. (Kabaca 10 Adet Bütangazı tüp parası)
S-Isı pay ölçer ne kadar verimlilik sağlar?
C-Pay ölçer masrafına. Radyatör başı ortalama 45-55 Euro. 6 radyatör için 270-330 Euro üzerine okuma parası. Yani tüm kış boyunca ödenen doğalgaz parası kadar bir ödeme gerek. % 10 tasarruf (ki bu tasarruf termostatik vana sayesinde) gerçekleştiğinde 10 yılda amorti eder. On yıl sonra cihazların pili biteceğinden, yenilerini satın almak gerek. (Pil bittiğinde cihaz çöpe. Gerçi bazıları bizim cihazımızda pil değiştirilebilir demekte ise de kalibrasyon problemleri oluşacağından yenisi gerek)
S-Binaya Yalıtım yaptırma kararı almak için kaç oy gerekli?
C-Bugüne kadar binaya yalıtım yaptırmak için oybirliği gerekirken artık oyçokluğu ile karar alınabiliyor. Yani 10 daireli bir binada 6 kişinin “evet” demesi durumunda geriye kalan 4 kişi bu karara uymak zorunda. “Ben olumsuz oy verdim, gidere karışmam” ya da “benim bölümüme yalıtım yapmayın” deme şansı da kalmıyor.

S-Bina Yalıtımı içim gidere katılmayanlara nasıl yaptırım uygulanacak?
C-Üzerine düşen gidere katılmayanlar ise KMK’nın 20. maddesi gereğince yüzde 5 gecikme faizi talepli icra takibi ile karşı karşıya kalacak.
S-Yalıtım yapmak zorunlu mudur?
C-100 metrekareden küçük bireysel yapılar dışında kalan yapıların tamamı için de yalıtımın zorunlu hale geldi.
S-Enerji Kimlik Belgesi alma koşulu nedir?
C-Mantolama, bin metrekarenin üzerindeki binalarda Enerji Kimlik Belgesi  alınmasının zorunlu kılınmıştır.

S-Isı pay ölçer cihazı taktırmadaki amaç nedir?
C-Yeni merkezi sistem yapılan binalar tek merkezden dairelere giriş yapılarak hazırlandığından, ISI SAYACI uygulaması ile aynen elektrik, su, doğalgaz saatleri gibi sağlıklı bir yapıya kavuşmaktadır.
S-Isı pay ölçer ya da "PAY ALMA " cihazlarında yöneticiler lehine ilgili şirket müdahalede bulunabilir mi?
C-Firmalar elemanların  yöneticilere bu anlamda teklifler yaptığı, ihaleden vazgeçilmesi durumunda faydalar sağlanacağı, böyle tekliflerin yapıldığı forum sitelerindeki açıklamalarda görülüyor. Okuma paylarından muafiyet,cihazların az yazması,satış bedelinde belirli bir yüzdelik düşüşü gibi…
S-Isı pay ölçer cihazlarına dışarıdan bir müdahale olabilir mi?
C-Bu cihazların içine kimsenin bilemediği ve okuyamadığı bazı değerler girildiği, mahkemeye gidip Bilirkişi bile çağırılsa şifreli olduğu için bakmasının mümkün olmadığı söyleniyor.
S-Peki ısı pay ölçer takılmaz ise ne olur? Bir cezası var mı?
C- Cezayı genelde firmaların cihazlarını satmak için uydurdukları bir ikna yöntemidir. Sisteme göre Yönetim'e ceza yazılması mümkün değil.

S-Eski binaların kanun kapsamında olmadığı doğru mudur?
C-Evet,kanun eski binaları kapsam dışında bıraktığı doğrudur.
S-Bulunduğumuz daireye doğalgaz almak için sadece bizim başvurmamız yeterli mi yoksa apartman olarak mı başvurmak zorundayız?
C- Apartman kat malikleri kurulundan karar alındıktan sonra, bu karar ile birlikte yönetici (İstanbul ise) igdaş'a başvuracak. İgdaş web sitesinde bilgiler var.
S-Sadece bizim başvurmamız yeterli ise bu bize yaklaşık ne kadara mal olur?
C-Maliyet afakidir. Bina içinde boru uzunluğu, geçeceği yerler vs. Bu işi yapan firmalardan bir ya da birkaçı aranıp fiyat istenmelidir.
S-Apartmanca başvuracak olsak maliyet ne olur?
C-Sorunuzun cevabı İGDAŞ ve fiyat verecek şirkettedir.
S- Isı payölçer sistemlerinin termostatik vana ile birlikte kullanılması zorunlu mu?
C- Odaların otomatik olarak istenilen sıcaklıkta kalmasını sağlamak için termostatik vana kullanımı zorunludur. Termostatik vana, ortam istenilen sıcaklığa ulaştığında otomatik olarak devreye girer ve radyatördeki sıcak su akışını keser. Böylece aşırı ısınma ile enerji israfı önlenmiş ve Isıtma giderlerinde tasarruf yapılmış olur. Binanın konumu ve diğer özelliklerine bağlı olarak %40 lara varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkündür. Örneğin: Sıcaklayınca camı açan bir daire sakini artık termostatik vanadan değeri düşürerek odanın istediği sıcaklıkta olmasını sağlar.
S-Kuzey cepheli daireler ile çatı katlarının durumu nedir?
C-Mevcut binalar projelendirilirken (vakti zamanında) Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ısı giderleri arsa payına göre alınacağından, çatı katlara zeminden fazla dilim, kuzey cephelere güney cephelerden fazla dilim öngörülmüş olup, bu cihazlar kullanılır ve daireler eşit olarak ısıtılmak istenir ise her zaman kuzey ve çatı-zemin daireler daha fazla yakıt parası ödemek zorunda kalırlar.

S- Bir daireye kaç tane takılır?
C- Eski yeni tip fark etmeksizin daire içinde bulunan her peteğe bir adet pay ölçer takılır.
S-Nasıl Çalışır?
C- Pay ölçer cihazı, peteğin ve odanın sıcaklığını ayrı ayrı ölçer. Aradaki ısı farkına göre tüketim hesaplar.
S- Ölçümler nasıl toplanır?
C- Her pay ölçer içinde bulunan bir radyo vericisi sayesinde, topladığı verileri gönderir.
S- Okuma yapmak için eve mi giriyorsunuz?
C-Hayır. Okuma yapmak için daire içerisine girilmiyor. Radyatörünüzdeki payölçerler veya ısı sayaçları, servis elemanımızın elindeki el bilgisayarına sinyallerini göndermeye ve kullanılan ısı miktarını bildirmeye başlıyorlar. Kısa bir sürede veri toplama işlemi tamamlanıyor ve alınan veriler işlenmek üzere merkeze bildiriliyor.
S- Isı payölçerin pil ömrü kaç sene?
C-Isı payölçer cihazların pil ömrü 10-12 yıl arasındadır.

S-İlgili yasanın uygulanması ne şekildedir?
C- GEÇİCİ MADDE6 – (1) Bu Kanunun yayımı tarihinden önce mevcut olan binalar ile inşaatı devam edip henüz yapı kullanım izni alınmamış olan binalar için, bu Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl süreyle uygulanmaz. (Mevcut binalar için)

S-Faydalananlar faydalanma oranına göre ödeme yapabilir mi ?
C-Hayır, Yapamaz ! Çünkü apartman ya da sitede mevcut tüm dairelerdeki radyatörlere takılmadan sistem çalıştırılamaz. Faydalanmak istemiyorum diyen olursa da, mecbursun demeye hiç kimsenin hakkı hukuku yoktur. Pay Ölçer bir şeyi ölçmez, sadece bölüştürme yapar. Gerçek adı Isı Maliyet Bölüştürücüsü'dür.
S-Peki 2012'den sonra 5 yıl sonra uygulanır mı ?
C-Şu an ki duruma göre yeni yasa çıkmaz ya da yasa değiştirilmez ise uygulanamaz.
Ayrıca Merkezi sistem konutlarda hangi odanın kaç derce ısıtılması gerektiği ve kaloriferlerin hangi sıcaklıklarda yakılması gerektiği yönetmeliklerle belirli olup keyfi değildir.

Ayrıca edinilmiş bir paylı mülkiyet söz konusudur. Apartman ya da siteden bir daire alan kişi paylı mülkiyette paydaş olur. Yani açıkçası böyle bir sistem olmaksızın satın alınmış daireler ve bu sisteme uygun olarak yapılmamış yapılar söz konusudur.

Biliyorsunuz ki Apartman ve Sitelerde oturanlar için Kat Mülkiyeti Kanunu, Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu başta olmak üzere kanunlar mevcuttur. Hukuken böyle bir zorunluluk olmuş olsa, açılan davalarda bu sistemin kullanılamayacağına dair karar nasıl çıkar ki ? Bir tek kişinin itirazı yeterli !

Medeni Kanun ilgili bölümü :

Madde 692.- Paylı malın özgülendiği amacın değiştirilmesi, korumanın veya olağan şekilde kullanmanın gerekli kıldığı ölçüyü aşan yapı işlerine girişilmesi veya paylı malın tamamı üzerinde tasarruf işlemlerinin yapılması, oybirliğiyle aksi kararlaştırılmış olmadıkça, bütün paydaşların kabulüne bağlıdır.

Netice : Mevcut binalarda öncelikler Yönetim Planı değiştirilir ve apartmanda kat maliklerinin tamamı evet derse sorun yok. Lakin bir tek kişi hayır derse bu sistemin uygulanması mümkün değildir.

...Burada paylı malın tamamı üzerinden tasarruf işlemi yapılmaktadır.

S- Yakıt giderleri kat maliklerinden nasıl tahsil edilir?
C-Yönetim Planı ve Kat Mülkiyet Kanunu'na göre alınması gerekir.
S-Isı Pay Ölçer cihazı ekonomik midir?
C-Bu sistem evde uzun süreler olmayankişiler için ekonomi sağlayabilir.Mesela evde bir hafta yoksun, bütün petekleri kısar ekonomi yaparsın. Ancak sabah işte akşam evde isen petekleri kısmak gibi bir lüksün yok, hele de gündüz evde kalan biri varsa, asla petekleri kısamazsın. Tabii ki üzerine mont alıp, kalın pantolon giyip, ya da her birey üzerine battaniye alırsa o zaman kısık ayarda kullanılabilir ama, normal ev kıyafetleri ile oturmayı düşünüyorsanız, vanaları kısmamanız gerekiyor.