23 Haziran 2012 Cumartesi


22 Haziran 2012 Cuma

Utilities, Regulation and Smart Metering Summit 2013

FEWER COUNTRIES have changed as dramatically in the past decade as Turkey did.One of the areas where unparalleled change is most evident is the utilities and power industry. It is an impressively large, high-growth sector of the country’s economy.
With a forecasted 6% growth in power capacity demand annually and a brave privatisation programme currently liberalising the market, this booming country is in full swing. Backed by stable economic and political environments, business opportunities abound, placing Turkey’s electricity as one of the most attractive emerging energy markets.
Smart Revolution
But all it’s uncapped opportunities for sustainable growth on all levels of the electricity value chain are only achievable if full advantage is taken from the leading trends overhauling the industry globally. For no other reason, the country is ripe for a smart revolution.
As with other geographies across the globe, the challenges to create the ideal regulatory, technological, commercial and social environments for such changes towards energy efficiency are monumental.
Booming Market
Developed by popular demand, this timely Oliver Kinross Summit reunites the best in the industry to champion the development of the smart energy business in Turkey and the Middle East.
With a speaker line-up composed by a wide-range of senior government representatives, policy makers, local industry leaders and international utilities, plus a technology exhibition showcasing the very latest in smart energy, this must attend summit is packed with the insights you need to understand, enter and operate in this booming market.
  1. Gain exclusive insights into Turkey's new liberalised market as its being shaped
  2. Network with Utilities, Regulators and key industry players from Turkey and the Middle East and join in the energy boom
  3. Understand how the privatisation process is changing the Turkish industry
  4. Learn how Turkey will meet the 6% increase in power capacity demand annually
  5. Discover hidden opportunities in smart meters roll-outs across the region
  6. Unveil what smart technologies and standards will prevail in the region
  7. Meet and discuss Turkey's fast-paced changes with senior government representatives

20 Haziran 2012 Çarşamba

Isı pay ölçer SAR ( Specific Absorbation Rate ) değerleri zararlımı ?

Isı Pay Ölçer ve SAR Değerleri Hakkında:


öncelikle SAR değeri nedir ? onu bilmek gerekli.
SAR (Specific Absorbation Rate) özgül soğurma oranı, kilogram doku başına yutulan elektromanyetik gücü gösterir. Canlılarda SAR değerinin ölçülmesi için(akupuntur iğnelerine benzeyen) küçük, ince antenlerin doku içerisine sokularak elektrik alan değerinin ölçülmesi gerekir. Bunu hiçbir canlıda yapamazsınız. Bu nedenle, günümüzde SAR değeri ya elektriksel özellikleri insana EM olarak benzeyen robotlar kullanarak laboratuarlarda ya da bilgisayarda matematiksel modellerle elde edilmekte. 

Yani kısaca cep telefonları bazında SAR bir cihazın yaydığı elektromanyetik güçtür. İşte bu yüzden cep telefonlarının SAR değerleri aslında çok önemlidir. Çünkü cep telefonları hepimizin artık günlük vazgeçilmez bir unsuru olmuş, yanımızdan ayırmadığımız bir uzvumuz olmuştur nerdeyse. 
Yüksek SAR değerine sahip cihazların etkileri ise kısaca şunlar: 

KISA VADELİ ZarARLARI (24 saat): 

• Görüş alanında daralma. 
• Kalp rahatsızlıkları. 
• Kalp pilinin bozulma riski. 
• Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski 
• Yoğun stres ve yorgunluk hissi. 
• Kalıcı işitme bozuklukları. 
• KonsAntrasyon ve dikkat bozulması. 
• Embriyo gelişiminin zarar görmesi. 
• Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma 
• Kadınlarda düşük riskinin artması. 
• İşitmede geçici aksaklıklar oluşması. 
• Kan hücrelerinin bozulması. 
• Bas ağrıları ve sersemleme 
• Bağışıklık sisteminin bozulması. 

UZUN VADELİ ZARARLARI (10 yıl): 

• Yüksek tansiyon. 
• Genetik yapının bozulması. 
• Sperm sayısının azalması. 
• Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri. 
• Cilt kanseri. 
• Kan beyin bariyerinin zedelenmesi. 
 
Arkadaşlar bizim sitede bir daire sahibi TÜBİTAK Marmara Araştırma merkezinde elektromanyetik frekanslar üzerine araştırma yapan bir bilim adamı. Biz montaj öncesi telsiz pay ölçerler ve SAR değerleri konusunu kendisine detaylı olarak danıştık. Paylaştığı bilgiler şu şekilde:
 
Şehir içinde averaj bir evde (Pay Ölçer Takılmamış) ölçümlenen SAR değeri 0,0014 W/Kg. Buna neden olan etkenler FM radyo yayını, bölgedeki wireless modemler, binadaki florsan ışıklar, televizyonlar ve bilgisayar ekranları. Bir cep telefonun tek başına yaydığı SAR değeri: 1 ila 2 W/Kg. Radyo frekansları ile çalışan cihazlar için AB normlarına göre belirlenmiş. Maksimum SAR değeri limiti 4 W/Kg. 1 Pay ölçer cihazının yaymış olduğu SAR değeri 0. 000028 W/Kg. 71.428 adet Pay Ölçer cihazını yan yana koyarsanız 1 saatte yaymış olduğu SAR değeri 1 adet cep telefonunun 1 saatte yaymış olduğu SAR değeri ile aynı. 1 Adet florsan ampulün yaymış olduğu SAR değeri 0. 00072. Yani 25 adet pay ölçer cihazının 1 saatte yaymış olduğu SAR değeri, 1 florsan ampul’ün 1 saatte yaymış olduğu değer ile aynı. Daire sahibimizin iletişim bilgilerini aşağıda bulabilirsiniz.
 
Adres: TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Marmara Araştırma Merkezi, Barış Mah. Dr. Zeki Acar Cad. No:1 P.K. 21 41470 Gebze Kocaeli
 
Yamaç Sitesi-Bir Kullanıcı Yorumu – Murat YILMAZ:
 

19 Haziran 2012 Salı

Daha yeşil bir dünya için 5 ekolojik önlem!


Biraz daha ‘ekolojik’ yaşayarak çok daha güzel, mavi ve yeşil tonlarının çok daha bol olduğu bir doğanın parçası olalım..
renkli şişeler
Alabileceğiniz birçok önlem var. Biz sadece şimdilik 5 tanesi hatırlatalım istedik.

Yeniden kullanılabilir su şişesi!
Sıcaklar bir anda bastırınca işe giderken, parkta gezerken ya da alışveriş yaparken en yakın marketten plastik şişede suyumuzu satın alıyor, suyu içtikten sonra şişeyi çöpe atıyoruz. Geri dönüşüm için ayrılmış özel çöp poşetlerine atanların ya da en azından buna dikkat edenlerin sayısı maalesef fazla değil. Yeniden kullanabileceğiniz rengârenk mataralar, çelik şişeler kullanabilirsiniz.

Gardırop temizliği
Bu konuda samimi bulduğunuz aile fertlerinizi, akrabalarınızı ya da yakın arkadaşlarınızı evinize çağırın ve gardırobunuzda artık görmek istemediğiniz kıyafetleri onlara sunun. Alıp almamak onlara kalmış. Hem daha ekolojik yaşamış hem de fazla yükten kurtulmuş olacaksınız. Onların da beğenmediği, elinizde kalan kıyafetlerinizi ise çeşitli dernek ve hayır kurumlarına bağışlayabilirsiniz. Sevmediğiniz bir kıyafet için son derece mutlu olacak muhakkak biri var.
fiş
Fişte bırakmayın
Elektronik cihazlar, çoğumuz bilmesek de fişe takılı olduklarında da enerji tüketmeye devam ediyor. Örneğin sabahları evden çıkarken tüm cihazların mümkünse fişlerini çekmeniz yararınıza olacak. Laptop ve telefon şarj cihazlarını da fişten çekmeyi unutmayın. Hem aile ekonominiz hem de çevreye verdiğiniz önem açısından mühim.

Daha az kâğıt kullanmaya gayret edin
Ofiste, günlük iş hayatınızda karşı tarafa göndereceğiniz faks scanner (tarayıcı) kullanabilir, gerekli belgeyi elektronik posta ile ulaştırabilirsiniz.  Bankacılık işlemlerinizde internet bankacılığını tercih edebilirsiniz, bu konuda bankalar güvenli işlemler için her geçen gün çok daha iyi çalışıyor. Kredi kartı ekstrenizi elektrnik posta ile alın. Bankalar taahhüt ettiğinizde size kartınızda kullanabileceğiniz bedava alışveriş puanı verebiliyor.
evde çalışmak
Evden çalışın, çalıştırın
Her ne kadar mevcut iş düzeninde bu ihtimal çoğu firma için biraz uzak gözükse de yeni dünya sisteminde ister istemez gerçekleşecek bir sistem var, evden çalışmak. Haftada en az bir ya da iki kez evden çalıştığınız durumda işe gitmek için daha az yakıt harcayacaksınız. Bunu tüm çalışanlar için düşünürseniz daha az trafik, daha az yakıt tasarrufu ile hem daha yeşil bir dünya kurmuş hem de kaynakları daha dengeli kullanmış oluruz.

18 Haziran 2012 Pazartesi

Isı pay ölçer hakkında Soru-Cevaplar....

Sıkça Sorulan Sorular

1. Payölçer sisteminin yasal alt yapısı nedir?
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereği ülkemizde merkezi sistemle ısınan binalarda ısı paylaşım sistemleri zorunlu hale getirilmiştir. Konuyla ilgili uygulama yönetmeliği Bayındırlık Bakanlığı tarafından çıkarılmış olup, Kat Mülkiyeti Kanununda da gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Mevcut yönetim planlarının İlgili Kanun ve Yönetmeliğe uymayan kısımları değiştirilmiş kabul edilmektedir. Yasal sürenin sona ermesini müteakip 10.000 TL ila 50.000 TL arasında idari para cezaları uygulanacaktır.
2.Payölçer sistemini kurdurmak pahalı mıdır?
Payölçer sisteminin ilk yatırım ve kurulum maliyeti geri dönüş süresi ve sağladığı avantajlar düşünüldüğünde oldukça düşüktür. Türkiye’de yapılan uygulamalarda ısı paylaşım ve kontrol sistemine geçmiş binalarda ortalama %30 civarında yakıt tasarrufu sağladığı gözlemlenmiştir. %30 luk tasarruf düşünüldüğünde sitem kurulum maliyetini maksimum iki sezonda çıkartmaktadır.
3. Sistemlerin kurulum-teslim süresi nedir?
Kurulum-teslim süresi montaj yapılacak konut sayısına göre değişkenlik gösterir. Bir dairenin montajı yaklaşık olarak 1 adam/saat civarında sürmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, kurulumun tesisata hiçbir müdahale gerektirmeden yapılması (Sadece mevcut vanaların termostatik vana ile değiştirilmesi) ve kırma-dökme gerektirmemesidir.
4. Payölçer montajı nasıl yapılır?
Radyatörümün önünü önceden dekor amaçlı kapattırmıştım, sorun çıkar mı? Radyatörlerim zarar görür mü? Payölçerler radyatörlere, radyatör tipine uygun montaj aparatları ile radyatöre hiçbir zarar vermeden ve dışarıdan müdahaleye imkan vermeyecek şekilde monte edilirler. Radyatörlerin ısıl gücüne göre programlanırlar. Payölçerlerin doğru ölçüm yapması için önünün açık olması gerekir, dekor amaçlı kapatılmış radyatörler için dekorun kalması isteniyorsa uzaktan hissedicili payölçerler kullanılabilir. Herhangi bir sorun çıkmaz.
5. Payölçer sistemi nasıl tasarruf sağlayacak?
Termostatik vanalar sayesinde her oda istenen sıcaklığa ayarlanabilecektir. Bu sayede evin kullanılmadığı zamanlarda ve az kullanılan odalarda sıcaklık düşürülebilir ve tasarruf sağlanır. Bunun yanı sıra oda istenilen sıcaklığa ulaştığında termostatik vana devreye girerek radyatördeki sıcak su akışını keser, bu da sistemdeki gereksiz enerji kullanımının önüne geçerek kazana geri dönen suyun sıcaklığının yüksek olmasını ve buna bağlı olarak tasarrufu sağlar. Ortam sıcaklığındaki her 1℃ düşme, %6 ‘lık bir enerji tasarrufu demektir.
6. Uzaktan Okuma Güvenilir midir?
RF’li (Radyo Frekansıyla) okuma dünyada milyonlarca ölçüm cihazının okunması ve faturalandırılması konusunda kullanılan defalarca denenmiş bir teknolojidir. Ölçüm cihazlarının okunmasında insan faktöründen kaynaklanan hataları tamamen ortadan kaldıran RF’li okuma teknolojisi eş zamanlı ve düşük maliyetli okuma gibi pek çok avantajı da bünyesinde barındırmaktadır. Bunların yanı sıra RF ile yapılanan okuma değerlerini cihazın üzerindeki LCD ekrandan da kontrol etme olanağı söz konusudur.
7.Evim çok güneş alıyor. Bu durum payölçerin yanlış okuma yapmasına sebep olabilir mi?
Hayır. Evinizin güneş alması payölçerin çalışmasını olumsuz etkilemez, aksine enerji tasarrufuna katkıda bulunur.
8. Payölçer sisteminin bireysel ısınma sistemlerinden (kombiden) farkı nedir?
Kombi sistemlerinde merkezi sistemin sağladığı ısınma avantajlarından faydalanamazsınız. Etrafınızdaki konutlar kombilerini kapattıklarında ısınma için çok daha fazla enerji harcamanız gerekir. Payölçer sistemi ise merkezi sistemin ısınma avantajı ile kombinin yaktığı kadar ödeme avantajlarını birleştirir. Kolonlu sistemlerde uygulanan termostatik vanalar ortam sıcaklığının minimum 15℃ nin altına düşmesine müsaade etmez ve merkezi sistemle ısınan binanızın ısıl dengesinin korunmasına olanak sağlar. Ayrıca istenilen oda istenilen sıcaklıkta tutulabileceğinden ısınma konforu ve tasarruf sağlar.
9. Telsiz sistemindeki radyo dalgaları insan sağlığına zararlı mı?
Hayır. Cihazlar RF 868 frekansıyla çalışırlar. Yayılan radyo dalgalarının insan sağlığına zarar verici düzeyde olmadığı Almanya’daki araştırmalarla kanıtlanmıştır. SAR (Specific Absorbation Rate), radyo dalgalarının veya elektromanyetik enerjinin vücut tarafından soğrulma (emilme) hızıdır. Dünya Sağlık Örgütü WHO’ya göre, bu değer, insan sağlığı açısından 0,08 W/kg sınırının altında olmalıdır. ista Telsiz Sisteminin SAR değeri 0,000028 W/kg’dır. Cep telefonlarının SAR değeri ise 0,1 ile 1,4 arasında değişmektedir.
10. Kışın uzun süre evde yokum. Tüm radyatörlerimi kapatsam o dönem için hiç para ödemeyecek miyim?
Termostatik vanalar tamamen kapatılsa dahi ortam sıcaklığını 15℃ civarında tutar, bunun için yapılan düşük harcamanın yanı sıra apartmanın ortak ısınma giderlerine katılırsınız.
11. Gönderilen ısı gider bildirimlerine güvenebilir miyiz?
Isı gider bildirimleri hatasız okuma bilgileri ile hazırlanır ve tüm gider kalemleri tek tek gösterilir. Bildirimlerdeki her değer cihazlarımızdan da kontrol edilebilir. Dolayısıyla ısı gider bildirimleri son derece şeffaf ve güvenilirdir.
12. Payölçerim arızalanırsa ve ben de fark etmezsem ne olacak?
Payölçerinizin arızalandığını siz fark etmeseniz bile okuma sırasında sistem gösterecektir. Payölçerin arızalanması durumunda işletim sistemi tarafından diğer cihazlarınız değerleri ve bozulan cihazınızın o zamana kadarki tüm tüketimleri göz önüne alınarak cihaz çalışsaydı ne kadarlık bir tüketim yapardı öngörülecektir.
13. Payölçer sisteminde ısı kayıpları nasıl faturalandırılıyor?
Payölçer sisteminde ısı kayıpları ve ortak alanların ısıtılması gibi faktörler göz önüne alınarak toplam kazan faturasının %30 luk kısmı tüm dairelere metrekareye göre eşit olarak paylaştırılmaktadır. Ayrıca %30 luk kısım binanın cephe ve kat farklarından dolayı olan kayıpları binanın tamamına yedirerek adaletli ödemeye de olanak sağlayacaktır.

How To Save Energy-The Most Effective Means In Saving Energy At Home!

As you are figuring out the means in saving home bills and live with cost. It is good to be green and keep more money.
Yet, in reality often seemed that these 2 important things do not come across together. There are a variety of easy alterations that will help you on your home bills as well as to feel the reassurance. Listed are thoughts you must give attention in order that your “try” will be good enough and it answers to the question “how to save energy”?
Your Home Curtains- Once sunset falls, curtains at home must be close. This can be the most efficient and effortless to follow as you want to decrease the loss of heat and level up the comfort at home.
The fine pair-up of line curtains can lag window’s area on your house and can actually lessen the energy you lose all through the glass. It will reduce the cold draughts of your windows.
With-in the Door- putting curtains over the outside door can decrease the draughts from the outdoor. Perfectly, you must have a huge curtain so that it pulled back the clearer door frame if you will not use it anymore.
If there’s a firm area- If your door at home does not have an enough area there are suitable curtain rail that have part tie up to the door. That means, if you open the door the rail raise slightly curtain’s up and thus make it easy to go into it. It does not have only a protection as you enter yet in raising the curtain off the ground your curtain will not get unclean.
Magnetic control generator- as this selection you can think about building magnetic power generator that will able to give you energy with no cost. This king of generator works with no use of wind and solar energy, therefore this will not rely in any weather circumstances. It is reasonably effortless to make as well as the parts must be accessible in you designed zone.
 The rate of the parts is around 100 dollars that has a value of a best pair of curtains.
How it performs?
Generator makes use of a strong dislike and appealing assets of magnets in order to produce electrical currency. The technology has been everywhere and it’s effortless to connect through internet that becomes well-known to all. To the extent that, they have no large range in generating magnets in this means at this time. Yet, putting up an easy, tiny one becomes well-like during weekend scheme!