28 Aralık 2012 Cuma

En verimli ısınmanın kuralları....


Kışın evlerimizde yaktığımız yakıtları kurallarına göre kullanmadığımızdan dolayı her yıl trilyonlara varan milli gelirimiz boşa gidiyor.
 
Kış aylarında ortaya çıkan bu acı tablonun ancak düzenli bir şekilde alınacak tedbirlerle giderilebileceği ifade ediliyor. Ailelerin bu konuda oldukça hassas davranması gerektiği belirtilirken uyulması tavsiye edilen kurallar şunlar:
* İdeal yakmayı sağlamak, sobanın tütmesini ve bacanın kurum tutmasını önlemek için soba, baca deliğine en yakın yere, en az dirsek ve en az boru kullanılarak kurulmalı.
* Isıdan en verimli bir biçimde faydalanmak için duvar ve soba arasında en az 50 santimetre bırakmak daha uygun olur.
* Sobanın arkasına koyacağınız parlak ve ısıya dayanıklı yansıtıcı bir lehva odanızın daha iyi ısınmasını sağlayacaktır.
* Soba kurulmadan önce sobanın içerisi, boru, dirseklerle baca çok iyi temizlenmelidir. Çünkü ileride çok tehlikeli yangınlara yol açabilir.
* Alacağınız kömür kaliteli, kükürt oranı düşük ve kalori değeri fazla olmalı. Çünkü kaliteli 1 ton kömür kalitesiz 3 ton kömüre eş değer ısı verir.
Uzmanlar, evlerde enerji tasarrufunu en üst seviyeye çıkarmak için, koridor, hol ve tuvalet gibi yerlerde 40 wattan yukarı ampul kullanmanın gereksizliğine işaret ediyorlar. Yemek pişirilirken fırın kapağının açılmaması uyarısını da yapan uzmanlar, kapağın açılmasının üç kat fazla enerji tüketimine neden olacağını belirtiyorlar. Uzmanların, “Enerji koruyucu lambalar kulanın. Böylece aydınlatma maliyeti yüzde 80 civarında azaltılabilir. Camları ve ampulleri temiz tutun, duvarları aydınlık renge boyayın. Çok sayıda lamba yerine güçlü tek lamba kullanın. Ev aletlerini kullanmadığınız zamanlarda fişten çekin” uyarısında bulundu.

Doğalgazda tasarruf yolları :
Camların ısıcam olması kışın yüzde 40-50, yazın yüzde 15 tasarruf sağlar.
Radyatörlerin üzerinin estetik nedenlerle kapatılmaması gerekiyor.
Pencere ve kapı izalosyonunun yapılmasının bütçeye katkısı yüzde 15.
Konutlarda kalın ve pencereyi tamamen kapatan perdeler kullanılması ısı kaybını azaltır.
Termostatların kapı, pencere ve ısı veren aletlerin uzağına monte edilmesi gerekiyor.
Bina izolasyonunun tam olması halinde yüzde 10-20 arasında tasarruf mümkün.
Doğalgaz sobasının filtrelerinin ayda bir kez temizlenmesi yakıt ve ısı tasarrufu sağlıyor.
Bacalı cihazlarının dolap içerisine yerleştirilmesi cihazın verimini düşürüyor.
Kuru havada soğuk daha çok hissedileceği için odaların nemlendirilmesi gerekiyor. 



26 Aralık 2012 Çarşamba

Evlerde Doğalgaz Tasarrufu Yapmanın 7 Yolu!


Evlerimizde kullandığımız enerjinin daha verimli kullanılmasıyla ilgili yazılarıma devam ediyorum. Bugün doğal gaz faturamızı nasıl azaltabileceğimize bakacağız. Günden güne artan hayat pahalılığı ve ülkemizin enerjide dışa bağımlı olması ve tabi ki artan yakıt fiyatları insanları tasarruflu olmaya itmiştir.

Son yıllarda yaygınlaşan doğal gazla çalışan cihazlar ve doğal gazla ısınma konusu aile bütçelerine ciddi anlamda yük olmaya başlayınca doğal gaz faturamızı azaltmanın yollarını aramak da mecburi olmuştur.

Maddeleri sıralamaya başlıyorum...

1. Yalıtım Yalıtım...

En önemli konu. Eğer binanız yalıtımsızsa yalıtım yaptırmak mevcut ısı kayıplarınızı %50' lere varan oranlarda azaltacağından ısınmak için harcayacağınız doğal gaz veya genel olarak yakıt diyelim, azalacaktır.


Ancak tabi ki bu madde pratik olmayan bir adımdır ve belirli bir yatırım gerektirir. Yine de yalıtım için yapacağınız masraf kısa sürede kendini amorti edeceğinden yapılması ilk düşünülmesi gereken adım olmalıdır.

yalitim
Yalıtımın önemini gösteren bir görsel...

2. Kombi ve Kazanlarımız verimli seçilmeli bakımlarını yaptırmalıyız...

Yine oldukça önemli bir adım. Her kış başında mutlaka bireysel ısıtma yapıyorsak yani ısınmak için kombi kullanıyorsak kombi bakımlarını, merkezi ısıtma ile ısınıyorsak kazan bakımlarımızı yaptırmalıyız.

Bu madde mevcut problemleri ortadan kaldırmamızı ve gereksiz yakıt parası ödemememizi sağlar. Ayrıca eğer cihazlarda bir problem varsa önceden giderilmesini de sağlamış oluruz. Kış ortasında sıkıntı yaşamayız. :)

Bir önemli konuda eğer merkezi sistem ısıtmamız varsa, Kazan dairesinde kazandan çıkan ve giren su boruların izolasyonlu olmasına önem verilmelidir. Çünkü borudaki su dairelere gidene kadar en az ısı kaybıyla gitmelidir. Böyle olursa daha verimli bir ısıtma olur ve kazanımız daha az çalışır.

3. Termostatik Vana

En sevdiğim madde. :) Kimle, evlerde enerji tasarrufu konusu ile ilgili konuşsam ilk söylediğim şey radyatörlere termostatik vana takın oluyor. Çünkü termostatik vanalar sıcaklığa karşı hassas olarak geliştirilmiş vanalardır. Suyun radyatörlerimize geçişini, odamız için ayarladığımız sıcaklığa erişilince kısar ve tamamen kapatır. Bu da o radyatöre sıcak su akışının durması ve kombi veya kazanların daha az çalışmasını beraberinde getirir. Oda, ayarladığımız sıcaklığın altına düştüğünde vanayı yavaş yavaş açarak su akışını tekrar sağlar.

termostatik vana
Termostatik Vana

Radyatörlerimize, sadece termostatik vana takarak %20'lere varan oranlarda doğal gaz tasarrufu yapabiliriz. Ancak şunu belirtmemde fayda var, termostatik vanalar normal vanalardan biraz daha pahaldır. Yani bu adım belirli bir yatırım gerektirir. Fakat doğal gaz tasarrufu yaptırdığı için kendini kısa sürede amorti eder.

3. Kombiler sürekli düşük ayarda çalışmalıdır.

En çok düşülen yanlış, evde olmadığımız zaman kombilerin kapatılmasıdır. Kapatılan kombi evin soğuması ve sıcaklığın düşmesi demektir. Dolayısıyla evlere gelinip kombi tekrar açıldığında, kombi odayı veya evi istenen sıcaklığa getirmek için çok daha fazla çalışacak ve çok doğal gaz harcayacaktır. Bu da faturaya direk yansıyacaktır.

Olayı şöyle örnekleyeyim;

Bir evin sıcaklığı 14 derecelerden, olması gereken 20-22 derecelere gelmesi ile 18-19 derecelerden 20-22 derecelere gelmesi için geçen kombi çalışma farkını doğal gaz ücreti olarak faturanıza ekleyebilirsiniz... :)

Kombilerimiz evde olmadığımız zamanlarda en düşük ayarlarda sürekli çalıştırmalıyız.

4. Pencere ve Kapılar İzole Edilmeli

Evet. Küçük ancak etkili bir adım. Evlerimizde pencere ve dış kapılardan sızıntı yoluyla ciddi miktarda ısı kaçar. Buda ısınmamızı direk etkileyen bir durumdur. Kapı ve pencerelerimizi, artık oldukça yaygın olarak her yerde bulabileceğimiz izolasyon bantlarıyla hemen yalıtıp, sızıntı yoluyla kaçan ısıyı engelleyebiliriz. Dolayısıyla ısınmak için kullandığımız doğal gazı azaltabiliriz. Aşağıda izolasyon bandını görüyoruz. :)

kapı izolasyon bandı
İzolasyon Bandı

5. Radyatörlerin arkasına yansıtıcı levhalar konulmalı.

Çok basit ancak uygulanmayan önemli bir madde.

Mümkünse radyatörlerimizin arkasına yansıtıcı levhalar koymak, o bölümde bulunan ısının bir miktarının dış duvarı ısıtmasının önüne geçer. Isıyı direk olarak odaya yayar. Buda ısı kayıplarını önleyen bir maddedir.

Eğer radyatörlerimizin arkasında yeterli miktarda yer varsa, yansıtıcı levha koymayı düşünmeliyiz.

Ayrıca iyi bir ısı geçişi için radyatörlerimizin üstlerini, önünü mümkünse boş bırakmalıyız. Gündüzleri güneşten yararlanmalıyız. Bunu da söylemeden geçmek istemedim.

yansitici levha
Yansıtıcı Levha

6. Ortam nemlendirilmeli

Ortamdaki kuru hava, bizi hem rahatsız eder, hem de ortam sıcaklığını daha az hissetmemizi sağlar. Ortam sıcaklığını daha az hissedersek rahatsız olur ve kombi ayarlarımızla oynarız. Sıcaklığı arttırırız. Oysa ki ortam nemli olursa mevcut sıcaklığı olduğundan daha fazla hissederiz. Bu da kombi ayarlarıyla oynamamızı sağlar. Bu durum sağlık açısından, özellikle solunum yollarındaki durumlar için de önemlidir.

 7. Odalarımızı gereğinden fazla ısıtmamalıyız...

Çok sık düştüğümüz bir hata. Odalarımızı olması gerekenden fazla ısıtırsak bu bize direk olarak doğal gaz faturasının artması şeklinde geri döner.

Oturma odalarımızda insanların ne üşüyecekleri ne de terleyecekleri sıcaklık 20-22 C derece olarak belirlenmiştir.(20 Derece) Bu noktada şu bilgiyi hemen yinelemek istiyorum. Ortam sıcaklığını her 1 C(derece) arttırdığımızda tüketilen yakıt miktarı %6-7 arasında artmaktadır.

Yani biz olması gereken sıcaklık 21 C için 100 birim gaz harcıyorsak, sıcaklığımızı 26 C yaparsak 130 birim gaz harcarız. Dolayısıyla faturamızı kabartırız.

Tabi ki ortam sıcaklığını ayarlamak sizin insiyatifinizde. Ben 24 C'de rahat ediyorum derseniz, size kimse karışamaz. :) Ancak şunu belirtmemde fayda var. Konutların ısı hesapları ve kalorifer hesapları yapılırken oturma odaları için değerler 20 C'ye göre projelendirilir.

24 Aralık 2012 Pazartesi

EVLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ



Ülkemizde konutları ısıtmak ve soğutmak için kullanılan enerjinin payı,
diğer alanlarda kullanılan toplam enerji içinde önemli bir paya sahiptir..
Bu nedenle, evlerimizi ve çalıştığımız ortamı ısıtmak veya bazen de
soğutmak için harcadığımız enerjiden tasarruf edebilmek için, iç ortam
ısısını korumak üzere önlem alınması gereklidir. Üretilen ısının verimli
olarak kullanılabilmesi, evlerdeki ısı kayıplarını azaltarak diğer bir deyişle
ısı yalıtımı ile mümkündür. Binaların yalıtılmasıyla % 25’ten % 50’ye
varan oranlarda yakıt tasarrufu ve daha iyi ve sağlıklı bir ısınma
sağlandığı için de konfor seviyemiz artacaktır. Bu bölümde bir birey
olarak evinizde uygulayabileceğiniz basit yalıtım ve tasarruf
önlemlerinden söz edilmiştir.

*******************************************


• İlk olarak alınacak önlem, binamızı yapısal olarak ısı tasarrufu
sağlayacak şekilde yalıtmamızdır. Binanın dış hava ile temasta
olduğu çatı, dış duvarlar, kapı ve pencerelerin daha az ısı
geçirgen hale getirilmesi; dış duvarlara dışardan veya içerden ısı
yalıtımı yapılması ve pencere sistemlerinin iyileştirilmesi ile
mümkündür. Yüksek masraf gerektiren bu husus binanın en az
30 yıllık kullanım ömrü boyunca daha az enerji ile ısıtılmasını
sağlayacaktır.
• Çatılar uygun özellik ve kalınlıktaki yalıtım malzemeleri ile
yalıtılmalıdır. Bölgelere göre 5 ila 10 cm arasında uygun bir
yalıtım malzemesi ile yalıtılan bir çatı, % 10–15 civarında bir
enerji tasarrufu sağlamaktadır.
• Sızdırmazlığı ve ısıl geçirgenliği iyi sağlanmış pencerelerin,
yaklaşık % 15–20 oranında bir enerji tasarrufu sağlayacağı
unutulmamalıdır.
• Pencere camlarının 12 mm aralıklı çift cam yaptırılması
durumunda camlardan oluşacak ısı kayıpları yarı yarıya
azalmaktadır. İlave olarak camların özel kaplamalı (low-e)
yapılması, bu ısı kaybını bir miktar daha düşürmektedir.
Ülkemizde tüm iklim koşullarında çift cam yaptırılması önemli
kazançlar sağlamaktadır. Evinizde bir tadilat yaptıracaksanız çift
cam konusuna öncelik verin.


• Pencerelerdeki hava sızıntılarını en aza indirin. Pencere
kanatlarının doğramayla birleştikleri yerleri yalıtım süngeri ile
kapatın. Pencere ve kapıların sızdırmazlığı iyi bir şekilde
sağlanmamış ise, evdeki ısının dörtte birinin kaybına neden
olabilmektedir.
• Yine aynı şekilde pencere ve kapı doğramaları ile duvar arasında
bir sızıntı varsa, mutlaka dolgu malzemeleri (alçı, sıva, macun,
silikon vb.) ile kapatın. Kırık pencere camlarını değiştirin, ya da
sızdırmaz şekilde bantlayın. Ayrıca gevşek camları macunlayın.
• Eğer pencerelerde panjur ve kepenk yoksa çift cam da
yaptıramıyorsanız, şeffaf naylon tabaka ile içten veya dıştan
koruyucu bir örtü oluşturun. Burada dikkat etmeniz gereken nokta
örtü ile cam arasının sızdırmazlığının sağlanmasıdır. Aksi
durumda camlarda buhar yoğuşması sorunu ortaya çıkmaktadır.
• Kullanılacak mekanın büyüklüğüne uygun kapasitede ısıtıcı ve
soğutucu seçin ve kullanmadığınız mekanları, boşu boşuna ısıtıp
soğutmayın.
• Apartman giriş kapılarını kapatın. Çift kapı veya otomatik kapama
sistemi uygulamaları ısının korunması için en kullanışlı
yöntemlerdir.

• Konutlarda ısıtılmayan/soğutulmayan mahallere açılan kapıları
(hol, banyo, wc vb.) sadece kullanılması gerektiği zaman ve kısa
süre ile açık tutun.
• Kışın içinde yaşanılan ortam sıcaklığını gereğinden fazla
yükseltmeyin. Oturma odaları için 19–21ºC arası, yatak odası için
16–18ºC arası uygun sıcaklıklardır. Ortam sıcaklığındaki 1ºC’lik
azalma, yakıt tüketiminin % 5–7 arasında azalmasını
sağlamaktadır.
• Yazın soğutulan hacimlerin sıcaklıklarının dış hava sıcaklığından
10 ºC”en fazla fark oluşturmamasına dikkat edin. Yazın iç ortam
sıcaklığını 24 ºC’nin altına düşürmeyin.
• Evdeki sıcaklığın çok fazla olduğu durumlarda; pencereleri
açmak yerine ısıtıcının ayarlarını düşürün. .
• Isıtılan mekanları, ısıtıcıların üzerine su dolu kaplar koyarak v.b.
nemlendirin. Ortam havası aşırı kuru ise, havayı % 50–55
oranında nemlendirmek kendimizi daha iyi hissetmemize neden
olur.
• Kış aylarında, gündüzleri güneş ışığını doğrudan alan camları
daha iyi ışık alacak şekilde temizleyiniz. Güney, doğu,
güneydoğu, güneybatıya bakan pencerelerin perdelerini açık
tutun. Kuzeye bakan pencerelerin perdelerini ise (varsa panjurlar,
kepenkler) kapalı tutun.

• Yaz aylarında ise doğrudan güneş alan pencereleri mümkünse
dışarıdan gölgelendirin; bu mümkün değilse mutlaka perde,
panjur v.s. ile kapatıp güneş ışınının iç ortamı ısıtmasını
engelleyin.







Enerji Hanım’ 4 milyar dolar kazandıracak


ODAĞINDA kadınların olduğu, enerji tasarrufuna yönelik sosyal sorumluluk 

projesi ‘Enerji Hanım’ tanıtıldı. Emine Erdoğan’ın tanıtımını yaptığı projede “enerji toplayarak” kadınların yılda bir çeyrek altın, ülke ekonomisinin ise 4 milyar dolar kazanması hedefleniyor.






BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlğı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve odağında kadınların olduğu, enerji tasarrufuna yönelik sosyal sorumluluk projesi ‘Enerji Hanım’ı tanıttı. Ev kadınlarından enerjiyi ekonomik kullanmaya davet eden Emine Erdoğan, apartman yöneticilerine da çağrıda bulundu ve akşamları daha ucuz olan saatlerde çamaşır yıkayıp elektrikli süpürge kullanarak, hem kendi bütçelerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak isteyen apartman sakinlerinin talipleri doğrultusunda düzenlemeye gitmelerini salık verdi.
20 BİN KADINA EĞİTİM
2013 yılında, 20 ilde 20 bin kadına verilecek eğitim programı ile kadınların tasarruf konusunda bilinçlendirileceği ve “Enerji toplayarak” kadınlara yılda bir çeyrek altın, ülke ekonomisine de 4 milyar dolar kazandırması beklenen “Enerji Verimliliği Kampanyası”, yılda 200 tam teşekküllü hastane, 1000 okul demek. Çırağan Otel’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Projeye destek veren Emine Erdoğan, tasarruf konusunda bilincin aile başladığına dikkat çekip, “Ailede bilinçli bir şekilde tüketmeyi öğrenmek, bunu ailenin diğer fertlerine öğretmek, öncelikle annelere” düşüyor diyerek, kadınlardan kampanyaya destek istedi. Erdoğan, şunları söyledi: “Dünya nüfusunun yüzde 10’dan fazlası, 900 milyon kişi, günlük 1 doların, dünya nüfusunun yaklaşık yarısı, yani 3 milyar kişi, günlük sadece 2.5 dolar, dünya nüfusunun yüzde 80’i, yani 5 milyar kişi de, günlük 10 dolar ve altı harcama yaparak hayatlarını sürdürüyor. Dünya genelinde, en yoksul yüzde 40, gelirin yüzde 5’ini kullanıyor. Buna karşılık dünya genelinde en zengin yüzde 20, dikkat ediniz, gelirin yüzde 75’ini kullanıyor. Bir başka ifadeyle, dünyanın elinde 100 lira varsa, 5 lirasını 40 kişi, 75 lirasını da sadece 20 kişi paylaşıyor. UNICEF verilerine göre, her gün, 22 bin çocuk açlıktan dolayı hayatını kaybediyor.
En iyimser tahminlere göre, dünyada, ilkokul çağındaki 72 milyon çocuk okula gidemiyor ve bunların yüzde 57’si de kız çocuklarından oluşuyor. 1 milyardan fazla kişi, temiz ve yeterli su imkanından uzak. Şu anda dünyamızda, 2,2 milyar kişi, yemek pişirmek için odun, kömür ve hayvanlardan elde edilen biyolojik yakıtı kullanıyor. Dünya nüfusunun neredeyse 4’te biri, elektrik enerjisine sahip değil.”
SORUMLULUK BİZİM
Bizler, ışıl ışıl aydınlanmış şehirlerde, parlak vitrinlerin önünden geçerken, her türlü elektrikli aracı kullanırken, hayatında hiç elektrik düğmesine basmamış, hiç ocak görmemiş milyonlarca kadın var. Bizim inançlarımız, böyle bir eşitsizliğe, böyle bir adaletsizliğe göz yummayı asla onaylamaz. Dünya üzerindeki bu eşitsizliğe, bu adaletsizliğe karşı yürütülecek en önemli mücadele, tasarruftur. Elimiz ocağın düğmesine her gittiğinde, hiç ocak görmemiş, odundan, tezekten başka enerji kaynağı kullanmamış kardeşlerimizi hatırlamak zorundayız. Bir çamaşır makinesinin, bir bulaşık makinesinin düğmesine basarken, dünyadaki kaynakların adaletsiz dağıtımından ve açlıktan dolayı hayatını kaybeden masum yavruları düşünmek zorundayız. İsraf edilen her birim enerjinin, dünyamızda yok olan ağaçlar, kirlenen sular, eriyen buzullar demek. Tasarruf, tamamen kişisel bir sorumluluktur. Hiç kimse, bu sorumluluğu başkasına yükleme lüksüne sahip değil.  Kendi vicdanımızla yüzleşerek, çocuklarımızın ve  dünyanın geleceğini düşünerek, bu tasarruf hareketini büyütmek ve çoğaltmak durumundayız.”
Tencere alırken dibine bakın
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, en büyük elektrik tükecilerinin aileler olduğuna dikkat çekip, 120 mektrekarelik evde, 4 kişilik ailenin yılda 8 bin kilovatsaat enerji harcadığını belirtti. Şahin, küçük tiyolar da verdi: “Alacağınız tencerenin tabanına dikkat edin. Yemeği buzdolobına sıcak koymayın. Çıkardığınızda da, oda sıcaklığına geldikten sonra ısıtın.” Şahin, “Bazı apartmanlarda çamaşır makinesini gece kullanmak yasak” denmesi üzerine de “Bizim apartmanımızda böyle yasak yok” dedi.
Elektriği gece daha ucuza kullanın
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız da, elektiğin akşam saatlerinden sabaha kadar daha ucuz olduğunu ve kadınların ev işlerini bu saatler arasında yaparak aile ekonomilerine katkıda bulunmasını isterken, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, elektriğin gece ucuz olduğunu, kendisinin de bilmediğini, bu bilginin yaygınlaştırılmasının, enerji tasarrufuna katkıda bulunacağını ifade etti. Emine Erdoğan, bazı apartman ve site yöneticilerinin  gece ses çıkaran çamaşır makinesi ve elektrik süpürgelerinin kullanımına kısıtlama getirdiğinin hatırlatılması üzerine, apartman ve site yönetimiyle konuşarak, çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Bakan Yıldız da, çamaşır makinalarının artık daha sessiz çalıştığını, belirtip, “Ama süpürgeyi önce yapabilir” dedi.