24 Aralık 2012 Pazartesi

Enerji Hanım’ 4 milyar dolar kazandıracak


ODAĞINDA kadınların olduğu, enerji tasarrufuna yönelik sosyal sorumluluk 

projesi ‘Enerji Hanım’ tanıtıldı. Emine Erdoğan’ın tanıtımını yaptığı projede “enerji toplayarak” kadınların yılda bir çeyrek altın, ülke ekonomisinin ise 4 milyar dolar kazanması hedefleniyor.






BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlğı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve odağında kadınların olduğu, enerji tasarrufuna yönelik sosyal sorumluluk projesi ‘Enerji Hanım’ı tanıttı. Ev kadınlarından enerjiyi ekonomik kullanmaya davet eden Emine Erdoğan, apartman yöneticilerine da çağrıda bulundu ve akşamları daha ucuz olan saatlerde çamaşır yıkayıp elektrikli süpürge kullanarak, hem kendi bütçelerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak isteyen apartman sakinlerinin talipleri doğrultusunda düzenlemeye gitmelerini salık verdi.
20 BİN KADINA EĞİTİM
2013 yılında, 20 ilde 20 bin kadına verilecek eğitim programı ile kadınların tasarruf konusunda bilinçlendirileceği ve “Enerji toplayarak” kadınlara yılda bir çeyrek altın, ülke ekonomisine de 4 milyar dolar kazandırması beklenen “Enerji Verimliliği Kampanyası”, yılda 200 tam teşekküllü hastane, 1000 okul demek. Çırağan Otel’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Projeye destek veren Emine Erdoğan, tasarruf konusunda bilincin aile başladığına dikkat çekip, “Ailede bilinçli bir şekilde tüketmeyi öğrenmek, bunu ailenin diğer fertlerine öğretmek, öncelikle annelere” düşüyor diyerek, kadınlardan kampanyaya destek istedi. Erdoğan, şunları söyledi: “Dünya nüfusunun yüzde 10’dan fazlası, 900 milyon kişi, günlük 1 doların, dünya nüfusunun yaklaşık yarısı, yani 3 milyar kişi, günlük sadece 2.5 dolar, dünya nüfusunun yüzde 80’i, yani 5 milyar kişi de, günlük 10 dolar ve altı harcama yaparak hayatlarını sürdürüyor. Dünya genelinde, en yoksul yüzde 40, gelirin yüzde 5’ini kullanıyor. Buna karşılık dünya genelinde en zengin yüzde 20, dikkat ediniz, gelirin yüzde 75’ini kullanıyor. Bir başka ifadeyle, dünyanın elinde 100 lira varsa, 5 lirasını 40 kişi, 75 lirasını da sadece 20 kişi paylaşıyor. UNICEF verilerine göre, her gün, 22 bin çocuk açlıktan dolayı hayatını kaybediyor.
En iyimser tahminlere göre, dünyada, ilkokul çağındaki 72 milyon çocuk okula gidemiyor ve bunların yüzde 57’si de kız çocuklarından oluşuyor. 1 milyardan fazla kişi, temiz ve yeterli su imkanından uzak. Şu anda dünyamızda, 2,2 milyar kişi, yemek pişirmek için odun, kömür ve hayvanlardan elde edilen biyolojik yakıtı kullanıyor. Dünya nüfusunun neredeyse 4’te biri, elektrik enerjisine sahip değil.”
SORUMLULUK BİZİM
Bizler, ışıl ışıl aydınlanmış şehirlerde, parlak vitrinlerin önünden geçerken, her türlü elektrikli aracı kullanırken, hayatında hiç elektrik düğmesine basmamış, hiç ocak görmemiş milyonlarca kadın var. Bizim inançlarımız, böyle bir eşitsizliğe, böyle bir adaletsizliğe göz yummayı asla onaylamaz. Dünya üzerindeki bu eşitsizliğe, bu adaletsizliğe karşı yürütülecek en önemli mücadele, tasarruftur. Elimiz ocağın düğmesine her gittiğinde, hiç ocak görmemiş, odundan, tezekten başka enerji kaynağı kullanmamış kardeşlerimizi hatırlamak zorundayız. Bir çamaşır makinesinin, bir bulaşık makinesinin düğmesine basarken, dünyadaki kaynakların adaletsiz dağıtımından ve açlıktan dolayı hayatını kaybeden masum yavruları düşünmek zorundayız. İsraf edilen her birim enerjinin, dünyamızda yok olan ağaçlar, kirlenen sular, eriyen buzullar demek. Tasarruf, tamamen kişisel bir sorumluluktur. Hiç kimse, bu sorumluluğu başkasına yükleme lüksüne sahip değil.  Kendi vicdanımızla yüzleşerek, çocuklarımızın ve  dünyanın geleceğini düşünerek, bu tasarruf hareketini büyütmek ve çoğaltmak durumundayız.”
Tencere alırken dibine bakın
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, en büyük elektrik tükecilerinin aileler olduğuna dikkat çekip, 120 mektrekarelik evde, 4 kişilik ailenin yılda 8 bin kilovatsaat enerji harcadığını belirtti. Şahin, küçük tiyolar da verdi: “Alacağınız tencerenin tabanına dikkat edin. Yemeği buzdolobına sıcak koymayın. Çıkardığınızda da, oda sıcaklığına geldikten sonra ısıtın.” Şahin, “Bazı apartmanlarda çamaşır makinesini gece kullanmak yasak” denmesi üzerine de “Bizim apartmanımızda böyle yasak yok” dedi.
Elektriği gece daha ucuza kullanın
ENERJİ Bakanı Taner Yıldız da, elektiğin akşam saatlerinden sabaha kadar daha ucuz olduğunu ve kadınların ev işlerini bu saatler arasında yaparak aile ekonomilerine katkıda bulunmasını isterken, Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, elektriğin gece ucuz olduğunu, kendisinin de bilmediğini, bu bilginin yaygınlaştırılmasının, enerji tasarrufuna katkıda bulunacağını ifade etti. Emine Erdoğan, bazı apartman ve site yöneticilerinin  gece ses çıkaran çamaşır makinesi ve elektrik süpürgelerinin kullanımına kısıtlama getirdiğinin hatırlatılması üzerine, apartman ve site yönetimiyle konuşarak, çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Bakan Yıldız da, çamaşır makinalarının artık daha sessiz çalıştığını, belirtip, “Ama süpürgeyi önce yapabilir” dedi.

Hiç yorum yok: