28 Aralık 2012 Cuma

En verimli ısınmanın kuralları....


Kışın evlerimizde yaktığımız yakıtları kurallarına göre kullanmadığımızdan dolayı her yıl trilyonlara varan milli gelirimiz boşa gidiyor.
 
Kış aylarında ortaya çıkan bu acı tablonun ancak düzenli bir şekilde alınacak tedbirlerle giderilebileceği ifade ediliyor. Ailelerin bu konuda oldukça hassas davranması gerektiği belirtilirken uyulması tavsiye edilen kurallar şunlar:
* İdeal yakmayı sağlamak, sobanın tütmesini ve bacanın kurum tutmasını önlemek için soba, baca deliğine en yakın yere, en az dirsek ve en az boru kullanılarak kurulmalı.
* Isıdan en verimli bir biçimde faydalanmak için duvar ve soba arasında en az 50 santimetre bırakmak daha uygun olur.
* Sobanın arkasına koyacağınız parlak ve ısıya dayanıklı yansıtıcı bir lehva odanızın daha iyi ısınmasını sağlayacaktır.
* Soba kurulmadan önce sobanın içerisi, boru, dirseklerle baca çok iyi temizlenmelidir. Çünkü ileride çok tehlikeli yangınlara yol açabilir.
* Alacağınız kömür kaliteli, kükürt oranı düşük ve kalori değeri fazla olmalı. Çünkü kaliteli 1 ton kömür kalitesiz 3 ton kömüre eş değer ısı verir.
Uzmanlar, evlerde enerji tasarrufunu en üst seviyeye çıkarmak için, koridor, hol ve tuvalet gibi yerlerde 40 wattan yukarı ampul kullanmanın gereksizliğine işaret ediyorlar. Yemek pişirilirken fırın kapağının açılmaması uyarısını da yapan uzmanlar, kapağın açılmasının üç kat fazla enerji tüketimine neden olacağını belirtiyorlar. Uzmanların, “Enerji koruyucu lambalar kulanın. Böylece aydınlatma maliyeti yüzde 80 civarında azaltılabilir. Camları ve ampulleri temiz tutun, duvarları aydınlık renge boyayın. Çok sayıda lamba yerine güçlü tek lamba kullanın. Ev aletlerini kullanmadığınız zamanlarda fişten çekin” uyarısında bulundu.

Doğalgazda tasarruf yolları :
Camların ısıcam olması kışın yüzde 40-50, yazın yüzde 15 tasarruf sağlar.
Radyatörlerin üzerinin estetik nedenlerle kapatılmaması gerekiyor.
Pencere ve kapı izalosyonunun yapılmasının bütçeye katkısı yüzde 15.
Konutlarda kalın ve pencereyi tamamen kapatan perdeler kullanılması ısı kaybını azaltır.
Termostatların kapı, pencere ve ısı veren aletlerin uzağına monte edilmesi gerekiyor.
Bina izolasyonunun tam olması halinde yüzde 10-20 arasında tasarruf mümkün.
Doğalgaz sobasının filtrelerinin ayda bir kez temizlenmesi yakıt ve ısı tasarrufu sağlıyor.
Bacalı cihazlarının dolap içerisine yerleştirilmesi cihazın verimini düşürüyor.
Kuru havada soğuk daha çok hissedileceği için odaların nemlendirilmesi gerekiyor. 



Hiç yorum yok: