19 Aralık 2012 Çarşamba

Bunları Biliyor musunuz ?

  • Ülkemizde sanayi, konut ve ulaştırmada kullanılan enerji %70-75 oranında ithalat yoluyla karşılandığından dolayı Türkiye hali hazırda enerji kaynakları yönünden oldukça fakir ülkeler arasında yer almaktadır.
  • Tesisinizde varolan yüksek ısıl değerlere sahip atık ısılarınızın enerji cinsinden değerini ve bunların değerlendirilebilme etüdünü yaptırmanız, Firma’nıza geri ödeme süresi minumum olan yatırımlara dönüşebilir. Böylece firmanız kazanırken, çevremize de ekzoz emisyonların azaltımı konusunda çok değerli katkılar sağlamış olursunuz.
  • Çimento Sektöründe klinker üretimi ön ısıtma ve klinker soğutma prosesi esnasında atmosfere atılan yüksek debi ve kalorifik değere sahip gazların ısı enerjisini kullanarak üreteceğiniz elektrik enerjisi ile tesisinizin tam kapasitedeki elektrik ihtiyacının yaklaşık %30'luk kısmını karşılayabilirsiniz.
  • Tesisinizde birim üretim başına yaptığınız enerji sarfiyatının etüdünü yaparak bunu asgariye indirecek alternatif çözümler üzerine bir etüd hazırlamanız veya hazırlatmanız enerji sarfiyatlarınızı azaltmaya atacağınız ilk altın adım olacaktır.
  • Tesisiniz içinde belirli kademelerde uygulamaya girecek bir enerji verimliliği stratejisi oluşturmanız enerji verimliliği bilincinin uyandırılmasının en temel adımlarından biridir.
  • Bağımsız üretim noktalarını azaltarak ön ısıtma, kalıp değişimi gibi enerji ve üretim kaybına yol açan üretim akışlarını yok ederek, kontinü üretime geçmeniz Firma’nıza enerji ve üretim verimliliği anlamında çok önemli kazançlar sağlayacaktır.
  • İstanbul'dan Avustralya'ya yapılan bir uçuşta kişi başına ortalama 12 ton CO2 salınıyor. Oysa bir ağaç ömrü boyunca en fazla 1 ton CO2 emebiliyor.
  • Türkiye'nin enerji yoğunluğu AB ortalamasının 2,5 katıdır. Türkiye'nin enerji tasarruf potansiyelinin en az %30 olduğunda tüm kesimler mutabıktır

17 Aralık 2012 Pazartesi

İşyerinde yeşil enerjinin 10 yolu


Bu 10 ucuz ve basit yöntem, işyerinizde enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacak ve paranız da cebinizde kalacak

10. Geri Dönüşüm

Eğer şirketinizde hala geri dönüşüm yoksa atmanız gereken büyük fakat kolay bir adım var. Yapmanız gereken tek şey, üzeri işaretlenmiş bir kova, kutu vs bulup plastik, kağıt, karton, metal vs cisimleri içine atmak ve bağlı olduğunuz belediyeye haber vermek. Tabi ki tüm çalışanlarınızı bu konuda bilgilendirmeniz gerekiyor.




9. Elektronik dökümantasyon 


Madem ki kullanılmış kağıtlarınızı geri dönüşüm kovasına atmaya başladınız, neden kağıtlardan tümüyle kurtulmuyorsunuz ki? E-posta, haberleşme için oldukça kolay, hızlı ve 'yeşil' bir yoldur. Ayrıca yeni nesil fax modemler, doğrudan bilgisayarınızdan faks göndermenize olanak sağlar. Üstelik elektronik imza uygulamaları ile resmi kağıtlarınızı elektronik ortamda iletebilirsiniz.




8. Suyu boşa akıtmayın!

Elektronik (sensörlü) musluklar ilk başta pahalı çözümler olsa da sadece gerekli olduğunda suyun akışına izin verir ve suyun boşa akmasını önler. Ayrıca tuvalette sifon rezervuarının içine ağırlık koyarak rezervuar hacmini azaltabilir, böylece daha az su harcanmasını önlemiş olursunuz.




7. Isıtma ve soğutma

Yazın klimayı 2-3 derece arttırmak ve kışın ısıtma sistemini 2-3 derece düşürmek, ısıtma ve soğutma sarfiyatınızı %20'ye kadar düşürür. Tabi ki pahalı ve teknolojik olan verimli ısıtma ve soğutma sistemleri vardır ama kışın bir kat daha giyinmek ve yazın tişört-şort ile işe gelmek paranızı da cebinizde tutar.




6. Kullanılmış mobilyalar ve dekorasyon

Kullanılmış mobilya ve dekorasyon ürünleri ile ofisinizi dilediğiniz gibi dekore edebilirsiniz. Bu sizi büyük bir masraftan kurtaracaktır.




5. Aydınlatma

Enkandesan, yani akkor Flamanlı ampuller artık geçmişte kaldı. Onların yerini alan LED veya tasarruflu ampuller sizi aydınlatma masrafından kurtaracaktır. Ayrıca güneş ışığını kullanarak, dimmer aydınlatma yaparak veya hareket algılamalı aydınlatma sistemlerini kullanarak büyük bir tasarruf sağlayabilirsiniz.




4. Cihazları kullandıktan sonra kapayın 


Ofiste kullanılmayan cihazların açık bırakılması, elektrik faturanızda büyük bir yük demek. Kullanılmayan cihazların kapatılması ve hatta kullanılmadığında enerji tüketmeyen akıllı cihazların kullanılması sizi bu dertten kurtaracaktır.




3. Telekonferans


Başka bir şehirde görüşmeye gitmek için yaptığınız harcamaları düşünün; zaman, konaklama, yakıt. Telekonferans sistemleri ile bu masraflardan kurtulabilirsiniz.




2. Yeşil ve doğal kaynakları kullanmak


Kağıttan zımbaya, kalemden mürekkebe, hatta yiyecek, içecek makinalarına kadar tüm ofis malzemeleri bir şeylerden imal ediliyor. Acaba bu malzemeler geri dönüşüm özelliğine sahip mi? Organik mi yoksa sentetik mi? Tüm bu sorular kullandığınız malzemelerin yapıldığı kaynakları göz önüne almanızı ve doğal kaynaklı malzemeleri kullanmanızı sağlıyor. Küçük bir araştırma ile ihtiyacınız olan malzemeleri doğal kaynaklı olanlardan seçebilirsiniz.




1. Tele-iletişim 


İş yaşamının büyük bir bölümü ofiste bilgisayar başında geçiyor. Neden bu çalışanlarınıza evde çalışma imkanı vermiyorsunuz? Böylece ofiste yer tasarrufu yapabilir ve çalışanlarınız ile web chat ile iletişimi aksatmadan kurabilirsiniz. Çalışmalar gösteriyor ki, home-office çalışanlar ile şirketler çok büyük tasarruf yapabiliyor. En büyük kazanç, çalışanın işe gidip gelmesi, zaman ve yakıt tasarrufu ile büyük bir masraftan kurtulmuş oluyorsunuz. Bu yöntem, her ne kadar şirketlerin çok büyük bir çoğunluğu tarafından uygulanamaz bulunsa da, enerji tasarrufu çalışmaları arasında en büyük katkı bu yöntemle yapılıyor.