25 Haziran 2014 Çarşamba

TASLAK YÖNETMELİK: SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL BİNA BELGELENDİRME USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI

SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL BİNA BELGELENDİRME USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI   

BİRİNCİ  BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel Esaslar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; bina doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanarak çevresel etkilerini azaltmak için sürdürülebilir yeşil bina değerlendirme ve belgelendirme sisteminin oluşturulması, belgelendirme süreçlerinde rol alacakların görev, nitelik ve sorumluluklarının belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik mevcut ve yeni binaların teknik özelliklerini ve gereksinimlerini dikkate alarak çevresel, sosyal ve ekonomik performanslarının ve sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesini ve belgelendirilmesini kapsar.

Dayanak
MADDE 3 - (1)  Bu Yönetmelik, 29/6/2011 tarihli ve 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci ve 12 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
            MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a)      Akreditasyon: TÜRKAK tarafından belgelendirme kuruluşunun sürdürülebilir yeşil bina değerlendirme ve belgelendirme faaliyetini yerine getirmek üzere TS EN ISO 17065 standardının gereklerini karşıladığının resmî kabulünü,
b)      Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığını,
c)      Belge: Belgelendirme kuruluşu tarafından yapılan değerlendirme sonrası, kuruluşça binaya verilen sürdürülebilir yeşil bina belgesini,
            ç) Belgelendirme kuruluşu: Sürdürülebilir yeşil bina değerlendirme ve belgelendirme işlemlerinden sorumlu, Bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşu,  
            d) Bina: Kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü, insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapıyı,
            e) Bina sahibi: Binanın malikini, varsa intifa hakkı sahibini, ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edeni,
            f) Daimi komite: Sürdürülebilir yeşil bina sistemlerinin kurulması ve işletilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyerek izlenmesinden sorumlu, bu yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında bahsi geçen kamu kurum ve kuruluşları ile sektör temsilcilerinden oluşan, sürdürülebilir yeşil bina daimi komitesini, 
            g) Değerlendirme kılavuzu: Sürdürülebilir yeşil bina kriterleri, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi, belgelendirme usul ve esasları ile değerlendirme uzmanlarının niteliklerini içeren ve her bir belgelendirme kuruluşu tarafından ayrı ayrı yayımlanan dokümanı,
ğ) Değerlendirme uzmanı: Nitelikleri belgelendirme kuruluşu tarafından belirlenen ve kuruluşça verilen eğitimde başarılı olan, binanın kılavuza göre değerlendirilmesinden ve puanlanmasından sorumlu olan kişileri,
h) Genel Müdürlük: Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünü,
ı) İhtisas komisyonu: Mevcut ve yeni binaların teknik özelliklerini ve gereksinimlerini dikkate alarak çevresel, sosyal ve ekonomik performanslarının ve sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesini ve belgelendirilmesini yönelik kriterleri belirlemek üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile teknik ve hukuki konularda çalışma yapmak üzere oluşturulan komisyonu,
i) Sürdürülebilir bina uzmanı: Temel değerlendirme kılavuzunda yer alan herhangi bir veya birkaç konuda özel uzmanlığı bulunan ve Bakanlıkça verilen eğitimde başarılı olan, danışmanlık hizmetlerini veren hizmet sunucularını,
           j) Sürdürülebilir yeşil bina: Yer seçimi, tasarım, inşaat, işletme, bakım, tadilat, yıkım ve atıkların bertarafını kapsayan yaşam döngüsü boyunca, sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu ve çevreye asgari düzeyde zarar veren binayı,
           k) Temel değerlendirme kılavuzu: Sürdürülebilir yeşil bina belgelendirmesinde kullanılacak zorunlu performans göstergelerini içeren ve Daimi Komite tarafından hazırlanarak Bakanlık tarafından yayımlanan dokümanı,
l) TÜRKAK: Türk Akreditasyon Kurumunu,
          m) UYBBS: Ulusal Yeşil Bina Bilgi Sistemini,
            ifade eder.

 Genel esaslar
MADDE 5 – (1) Bakanlık, binaların sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konularında çalışmak ve düzenlemeler yapmak üzere bir Daimi Komite teşkil eder.
(2) Daimi komite üyeleri üç yılda bir Bakanlıkça yenilenir.
(3) Binaların sürdürülebilirliği, Daimi Komite tarafından belirlenecek belgelendirme esasları kullanılarak, binanın teknik karakteristiklerini ve fonksiyonlarını dikkate alan çevresel, sosyal ve ekonomik performansları değerlendirilerek tanımlanır. Belirlenen performans göstergeleri dışında herhangi bir başka özellik binaların sürdürülebilirliği ile ilişkilendirilemez.
(4) Daimi Komite tarafından, binaların belgelendirilmesine ilişkin performans kriterleri ve bunların ağırlık yüzdeleri tayin edilir. Plan, fen, sağlık ve çevre şartları ile ilgili kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerinde ve zorunlu standartlarda getirilen asgari kriterler,  performans kriterlerine ve ağırlık yüzdelerine dahil edilmez.
(5) Bina sahibi, ilgili belgelendirme kuruluşunun değerlendirme kılavuzuna uygun olarak Daimi Komite tarafından meslek disiplinlerine haiz kişiler veya sürdürülebilir bina uzmanlarına hazırlattığı belgelerle birlikte sürdürülebilir yeşil bina belge başvurusunu Bakanlıkça yetkilendirilen belgelendirme kuruluşuna yapar. Belgelendirme kuruluşu, değerlendirme uzmanlarının düzenleyeceği değerlendirme raporu sonucunda binanın sürdürülebilir yeşil bina belgesini düzenler veya başvuruyu geri çevirir.
(6) Belgelendirme kuruluşları tarafından değerlendirilen ve belgelendirilmeye hak kazanan binaların, Daimi Komite tarafından belirlenen ulusal yeşil bina logosunu kullanmasına izin verilir.
(7) Sürdürülebilir yeşil bina sertifikası almak isteğe bağlıdır.
(8) Bu yönetmelik kapsamında belgelendirme kuruluşları tarafından Bakanlığa iletilecek bilgilerle ilgili işlemler, Bakanlık tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Yeşil Bina Bilgi Sisteminde - UYBBS- gerçekleştirilir ve yayınlanır.
(9) Sürdürülebilir yeşil bina değerlendirme ve belgelendirme sistemlerine ilişkin iş ve işlemler Bakanlığın izin ve denetimine tabidir.
İKİNCİ  BÖLÜM
Daimi Komite, Belgelendirme Kuruluşu, Sürdürülebilir Bina Uzmanlarına ve Değerlendirme Uzmanlarına İlişkin Esaslar
Daimi Komitenin teşkili
MADDE 6 – (1) Daimi Komite;  
a)      Bakanlığı temsilen üç,
b)      Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını temsilen bir,
c)      Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini temsilen bir,  
d)     Üniversiteleri temsilen YÖK tarafından belirlenecek bir,
e)      Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen bir, 
f)       Belgelendirme kuruluşlarından birer,
üyeden teşekkül edilir.
(2) Daimi komiteye, Bakanlık temsilcilerinden biri başkanlık eder.
(3)  Daimi komite tarafından gerekli görüldüğü durumlarda, konunun niteliğine göre kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcileri ve ilgili diğer uzmanları Daimi Komite toplantılarına danışma mahiyetinde davet edilebilir.
(4) Daimi Komitenin sekreterya hizmetleri Genel Müdürlük tarafından yürütülür.

Daimi Komitenin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 7 – (1) Daimi Komite:
a)    Sürdürülebilir yeşil bina belgelendirmesi için zorunlu kriterleri, performans göstergelerini ve bunların ağırlık yüzdelerini kapsayan temel değerlendirme kılavuzunu görevlendireceği ihtisas komisyonları marifetiyle hazırlar. Beş yıldan fazla olmayan dönemlerde bu kılavuzu gözden geçirerek gerektiğinde değişiklikleri yapar.  
b)   Faaliyetlerinde, ulusal strateji ve eylem planlarında yer alan sürdürülebilir bina hükümlerini gözetir.  
c)    Belgelendirme kuruluşu olmak üzere Bakanlığa başvuran kuruluşların müracaatlarını inceler, değerlendirme raporunu Bakanlığa sunar.
          ç) Belgelendirme kuruluşlarının, bina değerlendirme ve belgelendirme sürecinde karşılaştıkları sorunların çözümü için önerilerde bulunur.
d) Belgelendirme kuruluşları ile ilgili şikâyetleri inceler, uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda, kuruluştan gerekli düzeltici önlemleri almasını talep eder ve otuz takvim gününü aşmayacak şekilde verilen süre içerisinde uygunsuzluk giderilmediği takdirde, uygunsuzluk haliyle orantılı olarak belgeyi askıya alır veya iptal eder.
e) Gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile teknik ve hukuki konularda çalışma yapmak üzere ihtisas komisyonları oluşturur, bu komisyonların çalışma usul ve esaslarını belirler.
g)   Bakanlıkça sürdürülebilir bina uzman adaylarına verilecek eğitimlere ilişkin usul ve esasları belirler.
          g) Belgelendirme kuruluşlarının, değerlendirme uzmanlarına yönelik düzenleyecekleri eğitimlere ilişkin usul ve esasları belirler.
          (2) Faaliyetine son verilen veya kendi isteği ile faaliyetine son veren belgelendirme kuruluşları, yapmış oldukları değerlendirme işlemleri ile ilgili belge ve kayıtları elektronik ortamda Bakanlığa teslim eder. Bu durumdaki belgelendirme kuruluşlarının söz konusu kayıt ve belgelere ilişkin sorumlulukları, bu belge ve kayıtların düzenlendiği tarihten itibaren on yıl süreyle devam eder.
          (3) Daimi Komite ve ihtisas komisyonu üyeleri, bu yönetmelik kapsamında yürüttükleri iş ve işlemler ile alınan kararlardan sorumludur.

Daimi Komitenin çalışma usul ve esasları
          MADDE 8- (1) Daimi Komite 3 ayda bir toplanır. Daimi Komite başkanı gerekli hallerde Daimi Komiteyi toplantıya çağırabilir.
          (2) Daimi Komite üyeleri ve ihtisas komisyonları, daimi komite toplantılarında görüşülmesini talep ettikleri konuları, bu konularla ilgili özet bilgilerle birlikte gündeme dahil edilmesi ve diğer Daimi Komite üyelerinin bilgilendirilmesine imkan tanıyacak şekilde, her toplantıdan en az on beş gün önce Genel Müdürlüğe bildirir.
          (3) Genel Müdürlük, Daimi Komite toplantısından önce gündemde görüşülecek maddeler ile bunlara ilişkin özet bilgileri hazırlayarak her toplantıdan en az beş gün önce Daimi Komite üyelerine bildirir.
          (4) Daimi Komite toplantılarında, Daimi Komite başkanının uygun gördüğü gündem dışı konular da görüşülebilir.
          (5) Daimi Komite üçte iki çoğunluk ile toplanır. Daimi Komite kararları, toplantıya katılanların oy çokluğu ile alınır. Ancak, Yönetmeliğin 7 nci maddesinin (a), (c) ve (d) fıkralarında belirtilen kararların alınmasında toplantı katılım sayısının üçte iki çoğunluk şartı aranır. Oylarda eşitlik olması halinde, Daimi Komite Başkanının vermiş olduğu oy, kararı belirler. Daimi Komite üyeleri dışında toplantıya katılanların oy hakkı yoktur. Belgelendirme kuruluş temsilcisi kendi kuruluşu ile ilgili karar hariç, kararlarda çekimser kalınamaz.
          (6) Daimi Komite üyelerine yapılacak bildirimler ve tebligatlar elektronik ortamda yapılır.
          (7) Yıl içerisinde ard arda üç toplantıya katılmayan Daimi Komite Üyesinin üyeliği düşer. İlgili kurumdan yeni üye talep edilir.

Belgelendirme kuruluşu
          MADDE 9 – (1) Türkiye’de yerleşik kuruluşların belgelendirme kuruluşu olmak amacıyla Bakanlığa yapacakları başvurularda, başvuru belgesine, kuruluşça hazırlanan değerlendirme kılavuzu, değerlendirme uzmanlarının nitelikleri, bu uzmanların eğitimlerine ilişkin program bilgileri, kuruluşun 10 uncu maddede belirtilen niteliklere sahip olduklarına dair beyan belgeleri eklenir. Kuruluş, değerlendirme uzmanlarına vermiş olduğu belgeler çerçevesinde, Bakanlığa başvurusunu takip eden 18 ay içerisinde TS EN ISO 17024 ve vermiş olduğu hizmet kapsamında TS EN ISO 17065 standardının gereklerini karşıladığını tasdik eden akreditasyon belgesini Bakanlığa teslim eder.
          (2) Belgelendirme kuruluşu olmak için Bakanlığa yapılan başvurular incelenmek üzere Daimi Komiteye iletilir. Daimi Komitenin incelemesi sonucunda yetkinliği haiz olduğu tespit edilen kuruluşlara Bakanlık tarafından yetki belgesi verilir. Bakanlıkça yetki belgesi verilmeyen kurum veya kuruluşlar bu Yönetmeliğin konusu kapsamında faaliyet yürütemez.
         
Belgelendirme kuruluşunda aranacak nitelikler
MADDE 10 – (1) Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sürdürülebilir bina ve çevre gibi konularda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, mimarlık ve mühendislik hizmetleri veren ve 27/01/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mimar ve Mühendislik Odaları Kanunu uyarınca büro tescilini yaptırmış kurum ve kuruluşlar belgelendirme kuruluşu olarak görevlendirilebilir.
 (2) Belgelendirme kuruluşu olarak görevlendirilecek kuruluşlarda aşağıdaki nitelikler aranır:
a) Belgelendirme kuruluşu ulusal mevzuata uygun bir şekilde kurulmak ve tüzel kişiliği haiz olmak zorundadır.
b) Belgelendirme kuruluşu, değerlendirme hizmeti sunacağı binanın sahibi veya değerlendireceği bina ile herhangi bir bağı olmayan bağımsız ve üçüncü bir taraf niteliğinde olmak zorundadır. 
c) Belgelendirme kuruluşunun idarecileri ve personeli, belgelendirmeye konu binayı tasarlayan, inşa eden, mülkiyetine alan, binanın işletmesini gerçekleştiren kişiler veya bu kişilerin yetkili temsilcisi olamaz.
(3) Kuruluşlar, bu yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerinden dolayı Bakanlığa hukuken karşı sorumludur.
(4) Belgelendirme kuruluşu,  çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik ölçütlerini ayrı ayrı değerlendirebilecek organizasyonları bünyesinde barındırır. Yapıların nihai çevresel performansının doğrulanabilmesi için şantiye süreçlerini takip edebilecek gerekli altyapıyı da ayrıca kurar.
 (5) Belgelendirme kuruluşu, değerlendirme ve belgelendirme görevlerini yerine getirmek üzere, Daimi Komitece belirlenecek sayıda ve niteliği haiz, ihtisas sahibi teknik elemanı bünyesinde bulundurmak zorundadır.
(6) Belgelendirme Kuruluşları, Bakanlıkça oluşturulacak olan web tabanlı UYBBS’ne Bakanlıkça öngörülen verilerin girilmesinden ve doğruluğundan sorumludur. UYBBS’de var olan verilerin yayınlanma yetkisi Bakanlıktadır.

Belgelendirme kuruluşu görev ve sorumlulukları
MADDE 11 - (1) Belgelendirme kuruluşu, değerlendirme kılavuzu kapsamında bünyesindeki değerlendirme uzmanlarınca düzenlenen değerlendirme raporu sonucuna göre sürdürülebilir yeşil bina belgesini düzenler veya başvuruyu geri çevirir.
(2) Belgelendirme kuruluşu, değerlendirme uzmanlarının verdiği hizmetler ile belgelendirme yapabilmesi için gereken deney, kalibrasyon, laboratuvar ve muayene hizmetlerini yürütmek üzere gerekli personel ve teçhizatın kendi bünyesinde bulunmadığı durumlarda hizmet satın alabilir.
 (3) Değerlendirme uzmanlarının nitelikleri, daimi komite tarafından tesbit edilen esaslar çerçevesinde, belgelendirme kuruluşu tarafından belirlenir. Belgelendirme kuruluşu değerlendirme kılavuzuna göre değerlendirme uzmanlarına eğitim verir.
(4) Belgelendirme kuruluşları, faaliyetleri ile ilgili her türlü belge ve kaydı, düzenlendikleri tarihten itibaren on yıl süreyle muhafaza eder ve talebi hâlinde Bakanlığa ibraz eder.
(5) Belgelendirme kuruluşları, sürdürülebilir yeşil bina belgesi almak için başvuran binalar ve sahiplerine ait bilgiler ile bu başvuruların neticelerine dair kayıtları tutar ve bu kayıtları eş zamanlı olarak elektronik ortamda Bakanlık tarafından işletilen UYBBS’ye kaydeder. Bilgilerin doğruluğundan belgelendirme kuruluşu sorumludur.
(6) Belgelendirme kuruluşları, Bakanlıkça oluşturulacak UYBBS’ye sürdürülebilir yeşil bina sistemine uygun veri temin ederler.

Belgelendirme kuruluşlarına uygulanacak yaptırımlar
MADDE 12 - (1) Belgelendirme kuruluşlarının faaliyetleri ile ilgili şikâyetler Bakanlığa yapılır.
 (2) 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen gözetim ve denetimin olumsuz sonuçlanması hâlinde veya 12 nci maddeye göre yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen belgelendirme kuruluşlarının faaliyetleri Bakanlıkça geçici olarak kısıtlanır veya askıya alınır. Tespit edilen uygunsuzlukların niteliğine göre Daimi Komite tarafından belirlenecek ve yirmi iş gününden az, altmış iş gününden fazla olmayacak bir süre içinde giderilmemesi durumunda, Bakanlıkça, bu kuruluşların belgeleri iptal edilir.
(3) Belgelendirme kuruluşlarının faaliyetlerinin kısıtlanması, askıya alınması veya belgelerinin iptal edilmesine ilişkin kararlar Bakanlıkça UYBBS’te duyurulur.
(4) Belgelendirme kuruluşunun yetki belgesinin iptal edilmesi durumunda, düzenlemiş olduğu sürdürülebilir yeşil bina belgeleri ile ilgili ortaya çıkabilecek hukuki ve mali sonuçlardan tamamen belgelendirme kuruluşu sorumludur.

Belgelendirme kuruluşlarının koordinasyonu
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında Bakanlıkça yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları ve Daimi Komite üyesi olan sivil toplum kuruluşları kendi aralarında gerekli koordinasyonun, bilgi ve tecrübe paylaşımı ile bina belgelendirme işlemlerine yönelik uygulamada karşılaşılan sorunlara ilişkin çözüm üretmede eş güdümün ve birlikteliğin sağlanması amacıyla, yapılanarak bir grup oluştururlar. 
(2) Belgelendirme kuruluşları; bu grubun çalışmalarına doğrudan veya yetkili bir temsilcileri vasıtasıyla katılım sağlar ve bu katılım ile ilgili tüm giderleri karşılar. Bu kapsamda yapılan çalışma ve faaliyetlere ilişkin olarak Bakanlık bilgilendirilir.
(3) Sürdürülebilir yeşil bina değerlendirme ve belgelendirme sisteminin oluşturulması, ihtisas komisyonlarının, değerlendirme, araştırma ve geliştirme ve inceleme faaliyetlerinin bedeli, belgelendirme kuruluşlarının bütçelerinden yıllık olarak eşit miktarda aktarılan katkı payları ile karşılanır. Bu katkı payları bu madde kapsamında belgelendirme kuruluşlarının kuracağı grup bütçesinde toplanır ve Daimi Komite harcama yetkisinde değerlendirilir. Harcama yapılacak konu ve projeler, Daimi Komitece alınan kararlara göre tespit edilir. Bu yükümlülük, belgelendirme kuruluşunun yetkilendirme için Bakanlığa başvurusu ile başlar.
MADDE 14 – (1) Sürdürülebilir bina uzmanı, belgelendirme hizmeti veren kuruluş ile herhangi bir bağı olmayan bağımsız ve üçüncü bir taraf niteliğinde olmak zorundadır. Değerlendirme süreçlerinin tarafsızlığını tehlikeye atabilecek bir konumu bulunması halinde Bakanlığı bilgilendirmekle mükelleftir.
            (2) Sürdürülebilir bina uzmanı, binanın değerlendirme kılavuzunda belirtilen kriterlere göre; plan, proje ve inşaat süreçlerinde bina sahibine danışmanlık yapar ve bina verilerini içeren dosyayı belgelendirme kuruluşuna sunar.
            (3) Sürdürülebilir bina uzmanı adayları, Bakanlık tarafından verilecek eğitime katılır ve eğitim sonrası yapılacak sınavdan başarılı olmaları durumunda sürdürülebilir bina uzmanı unvanını kazanırlar. Sürdürülebilir bina uzmanı unvanını kullanmaya hak kazananlar ayrıca UYBBS’te duyurulur.
            (4) Sürdürülebilir bina uzmanı belgesi, sürdürülebilir yeşil bina belgesi almış en az bir projede danışmanlık yapması kaydıyla beş yılda bir doğrudan, aksi halde bu maddenin üçüncü fıkrasına göre yenilenir. 

Değerlendirme uzmanlarının nitelikleri, görev ve sorumlulukları
MADDE 15 – (1) Değerlendirme uzman adayları, sürdürülebilir bina uzmanı belgesine sahip olmalıdır. Adaylar, belgelendirme kuruluşları tarafından verilecek eğitime katılır ve eğitim sonrası yapılacak sınavdan başarılı olmaları durumunda değerlendirme uzmanı unvanını kazanırlar. Değerlendirme uzman unvanını kullanmaya hak kazananlar ayrıca UYBBS’te duyurulur.
(2) Değerlendirme uzmanı, değerlendirme uzman yetki belgesi olduğu sürece sürdürülebilir bina uzman hizmeti veremez.  
(3) Değerlendirme uzmanı, başvuru sahibi tarafından verilen dokümanları, kendi uzmanlık alanı dâhilinde değerlendirerek binanın sürdürülebilir yeşil bina olma koşullarını yerine getirip getirmediğine dair analizi ve puanlamayı yapar.

Değerlendirme kılavuzu ile ilgili esaslar
MADDE 16 – (1) Belgelendirme kuruluşu, Daimi Komite tarafından hazırlanan temel değerlendirme kılavuzunda belirlenen asgari kriterlere uygun olarak kendi değerlendirme kılavuzunu hazırlar ve yayımlar.
(2) Değerlendirme kılavuzunda sürdürülebilir yeşil bina kriterleri ve puanlama sistemi, başvuru ve değerlendirme süreci, belgelendirme usul ve esasları ile değerlendirme uzmanlarının nitelikleri ve sorumlulukları yer alır.
(3) Belgelendirme kuruluşu, değerlendirme kılavuzunda değişiklik yapması durumunda 15 takvim günü içerisinde değişiklikleri Bakanlığa bildirir. Bu değişiklikler Daimi Komite tarafından uygun görülünceye kadar belgelendirme kuruluşu tarafından bina değerlendirmesinde dikkate alınmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yabancı belgelendirme kuruluşlarının denkliği
MADDE 17 ? (1) Başka bir ülkede yerleşik belgelendirme kuruluşları, karşılıklılık esası da gözetilerek, Daimi Komitenin kararı ile Türkiye’de yerleşik olanlara denk kabul edilir.
(2) Daimi Komite kararı ile denkliği kabul edilen belgelendirme kuruluşlarının düzenlediği eğitimlere katılarak uzmanlık belgesi alanlara, Daimi Komitenin kararı ile eğitime katılmadan sınava girerek başarılı olmaları halinde sürdürülebilir bina uzmanı belgesi verilir.

Uygulamaya geçiş
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bakanlık, bu Yönetmeliğin yürürlük tarihi itibarıyla bir ay içerisinde Daimi Komiteyi teşkil eder.
(2) Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihi itibarıyla bir ay içerisinde belgelendirme kuruluşu başvurusu yapan kuruluş temsilcisi, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (h) bendine göre Daimi Komite üyesi statüsü elde eder.  Başvurunun olumsuz neticelenmesi durumunda üyeliği sona erer.
(3) Daimi komite, teşkili itibarıyla altı ay (bir yıl) içerisinde yönetmelikte geçen düzenlenmeleri hazırlar.
(4) Belgelendirme kuruluşu başvurusu yapan kuruluşlar ve Daimi Komite üyesi sivil toplum kuruluşları bu Yönetmeliğin yürürlük tarihi itibarıyla iki ay içerisinde 12 nci maddede tanımlanan koordinasyon grubunu kurar.
Yürürlük
MADDE 18 - (1) Bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19 - (1) Bu yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.