19 Ocak 2015 Pazartesi

Çamaşır ve bulasık yıkamada deterjandan tasarruf

*Banyonuzda yarım kalan veya küçülmüş hoş kokulu sabunlarınızı, bıçak yardımı ile veya rendeleyerek toz sabun haline getirip ayrı bir kapta tutabilirsiniz. Temizlik yaparken kullanabilirsiniz ayrıca görüntüsü hoş olacak ve güzel bir koku banyonuzdan yayılacaktır.

*Deterjan firmalarının tavsiye ettiği kullanım ölçüleri genelde fazladır, çünkü size daha çok deterjan satmak isterler. Siz ölçüyü daha az kullanın, kirler çıkıyorsa niye fazla deterjan kullanıp hem cebinize hem de doğaya zarar veresiniz.
*Bulaşıkların önce kaba artıklarını çöpe iyice sıyırınız. Bir kabın içerisinene doldurduğunuz sıcak suda fırça yada sünger ile kirlerini iyice akıttıktan sonra elde yıkamaya yada bulaşık makinasına yerleştirmeye başlayınız.

*Bulaşıkları makinada yıkamak elde yıkamaya göre daha ekonomiktir.

*Makinaya deterjanı az koyunuz. Makinadaki suyun sıcaklığı az kirli bulaşıkları bile deterjansız temizlemektedir.

*Bulaşık yıkarken makineye deterjan yerine eşit miktarda boraks ve çamaşır sodası kullanabilirsiniz.

*Bulaşık makinasında, bulaşık makinası tuzu yerine marketlerde satılan 3 kg. lık naylon torbalarda satılan turşu kurmak v.b. işler için kullanılan kalın tuzu kullanın. Aynı işi görür ve yaklaşık üçtebir fiyata gelir. Tuzu alırken beyaz (Çamur renkli kirli olanları almayın) ve iri taneli olanı olursa daha iyi olur.

*Bulaşık makinasında parlatıcı kullanmasyın. (Kanser yapıcı maddelerde en üst sıralarda yer
almaktadır.) Parlatıcı gözüne sirke yada limon tuzu (Bir tatlı kaşığı limon tuzunu bir çay bardağı ılık suda eritebilirsiniz) kullanırsanız aynı sonucu alırsınız. Hem daha sağlıklı hem de ekonomik olur.

*Bulaşıkları elde yıkayacaksanız, suyun içerisine değil süngerin üzerine bir miktar deterjan dökerek ve gerektiğinde süngerin üzerine tekrar deterjan ilave ederek yıkayınız. Öncelikle en az kirli olanlardan ve cam eşyalardan yıkamaya başlayınız.

*Çıkmayan artıkları tuz yada karbonat ile ovarak temizleyebilirsiniz

Hiç yorum yok: