13 Ocak 2012 Cuma

Türkiyenin Enerji bilinci haritası

EİE, TÜRKİYE'NİN ENERJİ VERİMLİLİĞİ PORTRESİNİ ÇIKARDI
Büyükler enerji tasarrufunda sınıfta kaldı en büyük dersi minik rap'çiler verdi

Dünya ülkeleri arasında savaşlara neden olabilen, artan maliyetleriyle vatandaşları ve ülke ekonomilerini zora sokan, her geçen gün azalan ve yerine alternatifleri bulunmadığı sürece büyük krizler yaratacak olan bir kaynak var… Enerji… Ve bu yüzden tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli gündem maddelerinin başında enerji tasarrufu geliyor. Bu noktada Türkiye'ye enerjisini verimli kullanmayı öğretmek amacıyla bir yıldır sürdürülen enverIPAB Projesi kapsamında gerçekleştirilen "Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması"na ilişkin çarpıcı sonuçlar, projenin finalinde 29 Ocak Perşembe günü Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nde (EİE) düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Araştırma sonuçlarının yanı sıra basın toplantısına damgasını vuran etkinlik ise enerji elçisi olan ilköğretim okulu öğrencilerinin rap şovu oldu. Daha önce enverIPAB Projesi kapsamında okullarında verilen eğitim seminerine katılan öğrenciler, seminerde kendilerine dağıtılan "Enerjini Boşa Harcama!" adlı çocuk kitabını müzikli tiyatro oyunu olarak sergilediler. Ankara Teğmen Kalmaz İlköğretim Okulu'nun Teknoloji ve Tasarım Dersi öğretmeni Ramiz Barut, Alev Yıldız, Nalan Aydaş ve Ferda Birlikbaş yönetiminde sahnelenen gösterinin en beğenilen bölümü minik rap'çilerin enerji verimliliği yorumu oldu… Enerjiyi verimli kullanmanın yollarını anlatan rap'çiler Türk halkına büyük dersler verdi ve enverIPAB Proje Takım Lideri Finli Enerji Uzmanı Seppo Silvonen'i bile kendilerine hayran bıraktı. Türk çocuklarının bu faaliyetleri ile yurtdışındaki öğrencilere örnek olabileceğini belirten Silvonen, bu eğlenceli ve öğretici şarkının, İngilizce'ye ve Fince'ye çevrilerek yurt dışında enerji verimliliği bilincinin arttırılmasını amaçlayan başka projelerde de kullanılabileceğine dikkat çekti.

Çocukların enerji verimliliği konusunda yeterince bilgi sahibi olduklarını kanıtladıkları basın toplantısında, büyüklerin bu konuya ne kadar duyarlı yaklaştıkları sorgulandı. Soruya en net cevap ise "Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması"nın sonuçları oldu. Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 96'sı enerjiyi verimli kullanmanın önemli olduğunu düşünüyor. Ancak evlerdeki uygulamalara bakıldığında gerekli önlemleri alma konusunda aynı özeni göstermediğimiz ortaya çıkıyor. Çünkü hâlâ binalarımızın yüzde 76'sı yalıtımsız, bulaşıklarımızı hâlâ elde yıkıyoruz, yüzde 72'imiz evlerimizdeki elektrikli aletlerin enerji sınıfını bilmiyor, yüzde 33'ümüz elektrikli aletleri stand-by'da bırakıyor ve yüzde 71'imiz çöplerini ayırmıyor, geri dönüşüme önem vermiyor.

EİE adına Avrupa Birliği'nin finansman desteğiyle yürütülen enverIPAB Projesi kapsamında, Türkiye'nin lider araştırma kuruluşu GfK Türkiye'nin sponsorluğunda hayata geçirilen "Türkiye'nin Enerji Verimliliği Bilinci Araştırması", Türkiye'deki tüketicilerin genel olarak enerji tasarrufu konusuna yaklaşımını ve aldıkları önlemleri saptamayı amaçlıyor. Araştırma sonuçları, bu araştırmanın ülkemizde enerji tasarrufu konusunda alınması gereken acil önlemlere de ışık tutuyor.

Tasarruf tedbirlerinin başında gereksiz lambaları söndürmek geliyor

Araştırma sonuçlarına göre; evlerde enerji kaynaklarını verimli kullanmak için yapılanların başında yüzde 79'luk oranla "gereksiz yanan lambaları kapatmak" geliyor. Diş fırçalarken ve banyo yaparken suyu boşa akıtmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 74… Yani, gereksiz lambaları kapatmaktan sonra en çok buna dikkat ediliyor. Günün belli saatlerinde kombiyi kapatmak ya da kısmak, sıcaklığı belli bir derecede sabitlemek de evlerde enerji tasarrufu için alınan başlıca önlemler arasında yer alıyor.

Tasarruflu lamba kullanıyoruz ama bulaşıkları hâlâ elde yıkıyoruz

Araştırma kapsamında Türkiye genelindeki evlerde, kullandığı lambanın türünü bildiğini belirtenlerin yüzde 80'si tasarruflu lambalar kullanıyor. Ancak aydınlatmaya gösterilen özeni bulaşık makinelerinde göremiyoruz. Türkiye genelinde bulaşıkların elde yıkanma oranı yüzde 62… Ayrıca çamaşır makinesine sahip olanların yüzde 31'i, bulaşık makinesine sahip olanların yüzde 55'i makinelerini kaç derecede çalıştırdıklarını bilmiyor.

Yüzde 72'miz elektrikli aletlerimizin sınıfını bilmiyoruz

Araştırmada, evinde kullanılan elektrikli aletlerin hangi enerji sınıfına ait olduğunu bildiğini söyleyenlerin oranı sadece yüzde 28… Bu konuda en bilinçli olanlar AB sınıfında ve 25-34 yaş grubunda olanlar… En bilinçli bölge ise Ege… Evlerindeki elektrikli aletlerin enerji sınıfını bilenlere sorulduğunda; yüzde 75'i buzdolaplarının, yüzde 71'i çamaşır makinelerinin, yüzde 49'u bulaşık makinelerinin ve yüzde 18'i klimalarının A sınıfı olduğunu belirtiyor.

Orta yaş, enerji tasarruflu ürün almaya daha çok dikkat ediyor

Mevcut elektrikli aletlerin sınıfı genel olarak pek bilinmiyor ama yenilerini satın alırken enerji tasarruflu olmasına özen gösterenlerin oranı yüzde 74… Yüzde 7'lik kesim de bazı ürünler için dikkat ediyor. En çok dikkat edenler ise 35-54 yaş grubunda olanlar. Yani orta yaştakiler bu konuda daha bilinçli…

Binaların yüzde 76'sı hâlâ yalıtımsız!

Türkiye genelindeki yalıtımlı bina oranı sadece yüzde 20... Binalarında yalıtım olanların başında AB grubu geliyor. Onları C1 grubu izlerken, DE grubunun yüzde 85'inin binasında yalıtım bulunmuyor. Yalıtımlı binaların en fazla olduğu bölge İç Anadolu ve onu Marmara izliyor.

Evlerin yüzde 58'inde çift cam kullanılıyor

Araştırmada görüşülenlerin yüzde 58'i evlerinde çift cam, yüzde 39'u tek cam ve yüzde 6'sı yalıtımlı cam kullanıyor. Çift camın en çok kullanıldığı bölge Marmara… İkinci sırada İç Anadolu geliyor ve onu yakın oranlarla Doğu Anadolu, Karadeniz ve Ege izliyor.

Isınmak için hâlâ en çok soba yakıyoruz

Evlerde en çok kullanılan ısıtma sisteminin başında yüzde 49'luk oranla soba gelirken onu yüzde 29'luk oranla doğal gaz ve kalorifer izliyor. Doğal gazın en çok kullanıldığı bölge Marmara ve ardından İç Anadolu iken, sobanın en çok kullanıldığı bölge Güneydoğu Anadolu ve onu sırasıyla Karadeniz, Ege, Doğu Anadolu, Akdeniz izliyor.

Yüzde 33'ümüz elektrikli aletleri stand-by'da bırakıyoruz

Televizyon, DVD/VCD gösterici, müzik seti gibi elektrikli aletleri düğmesinden kapattığını söyleyenlerin oranı yüzde 52… Ancak hâlâ yüzde 33'lük bir kesim bu aletleri kumandadan kapatarak stand-by'da bırakıyor. Fişten çekerek kapatanlar ise yüzde 14 oranında…

Türkiye'nin yüzde 71'i çöplerini ayırmıyor

Çöplerini türlerine göre ayıranların oranı sadece yüzde 29… Bu konuya en çok AB sınıfı ve 55 yaşın üzerindeki tüketiciler dikkat ediyor.

Basın toplantısında araştırma sonuçlarının açıklanmasının yanı sıra enverIPAB Projesi Takım Lideri Seppo Silvonen, proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin bir sunum da gerçekleştirdi. "Verimli Kullanırsan Enerji Gelecektir" sloganıyla yürütülen enverIPAB Projesi, kamuoyunda farkındalık ve davranış değişikliği yaratarak ülkemizdeki binalarda enerjinin etkin kullanılması yoluyla yerel kaynakların korunmasını, enerjide ithalata bağımlılığın azaltılmasını ve buna bağlı olarak daha az fosil yakıt tüketilmesini sağlamayı hedefledi.

Proje kapsamında; başta öğretmenler, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencileri, ev hanımları, teknik elemanlar olmak üzere tüm kamuoyuna yönelik seminerler, konferanslar, workshop'lar düzenlendi. Çocuklara "Enerjini Boşa Harcama!" adlı çocuklar için enerji kitabı ile günlük hayatta enerjiyi nasıl verimli kullanabileceklerine ilişkin ipuçları sunan "Enerji Dedektifi İzleme Kartı" ve "Enerji Dedektifi Rozeti" dağıtıldı. Öğretmenlere, enerji verimliliğini kolay ve akılda kalıcı bir şekilde öğrencilerine anlatma imkânı sunan ve aktif öğrenme metotlarına dayanan "Enerji Verimliliği Öğretmen Rehberi" iletildi. Başta ev hanımları olmak üzere tüm kamuoyuna ise enerji verimliliğinin püf noktalarını ayrıntılı olarak anlatan "Evinizin Enerji Rehberi" ve enerjiyi verimli kullanan bir aile ile enerjisini boşa harcayan bir aile arasında esprili karşılaştırmalar yapılan "Verimligiller-Müsrifgiller" broşürleriyle bilgilendirme sağlandı. Apartman yöneticilerine enerji verimliliği mesajlarının yer aldığı posterler gönderildi.

Enerji verimliliği konusunda önemli mesafe kat etmiş ülkelerden Finlandiya, Danimarka, İspanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya'ya gerçekleştirilen eğitim turları sayesinde EİE uzmanlarının bu ülkelerin birikimlerinden faydalanması sağlandı. Televizyon, radyo, gazete, dergi, billboard gibi çeşitli iletişim kanallarından da etkin olarak yararlanıldı.

Hiç yorum yok: