13 Ocak 2012 Cuma

Enerji Yöneticisi hakkında

1- Enerji Verimliliği Kanunu ne zaman yayınlanmıştır ve amacı nedir?

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu 2 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete de yayınlanmıştır.

Bu Kanunun amacı; enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır.

2- Kimler Enerji Yöneticisi Bulundurmak Zorundadır?

Endüstriyel işletmeler: Yıllık toplam enerji tüketimi 1.000 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler, çalışanları arasından enerji yöneticisi görevlendirmelidirler.

Ticari ve hizmet binaları: Toplam inşaat alanı 20.000 m2 ve üzeri veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari ve hizmet binaları enerji yöneticisi görevlendirmeli veya hizmet almalıdır.

Kamu binaları: Toplam inşaat alanı 10.000 m2 ve üzeri veya yıllık enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu binaları enerji yöneticisi görevlendirmeli veya hizmet almalıdır.

Organize sanayi bölgeleri: OSB içinde bulunan ve yıllık enerji tüketimleri 1.000 TEP’in altında olan işletmelere hizmet vermek üzere, enerji yönetim birimi oluşturulmalıdır.

Elektrik üreticileri: 100 MW üzeri elektrik üreticileri enerji yöneticisi bulundurmalıdır.

3- Enerji Etüdü Nedir?

Enerjinin nerede, ne kadar ve ne şekilde kullanıldığını ve Enerji Tasarrufu potansiyellerinin ne olduğunu belirlemeye yarayan bir çalışmadır.

İki çeşitttir: Ön gezi, (Walk Through) ve Detaylı Etüt

4- Enerji Verimliliği Kanunu'nda Bahsi Geçen Yaptırımlar (İdari Para Cezaları) Nelerdir?

EİE’ye istenen bilgilerin verilmemesi : 61.352 TL

Enerji yöneticisi görevlendirilmemesi : 24.540 TL

Asgari sınırları sağlamayan ürün satanlara : 24.540 TL

5- Kimler enerji yöneticisi olabilir?

Endüstriyel işletmelerde görev alacakların mühendis olmaları, ticari binalarda görev alacakların makine, elektrik veya elektrik-elektronik mühendisi olmaları gerekmektedir.

6- TEP nedir?

Ton Eşdeğer Petrol dür. Her enerji biriminin TEP cinsinde karşılığı vardır. Örneğin; 1000 kWh elektrik = 0,086 TEP dir. Ya da 1 TEP 11,627 MWh Elektriktir.

7- Enerji yöneticisinin görevleri nelerdir?

Tüketim alışkanlıklarının iyileştirilmesine ve ısrafın önlenmesine yönelik önlemleri ve prosedürleri belirlemek, tanıtımını yapmak ve gerektiğinde eğitim programları düzenlemek,
Enerji tüketen sistemler, süreçler veya ekipmanlar üzerinde yapılabilecek tadilâtları belirlemek ve uygulanmasını koordine etmek,
Enerji etüdlerinin ve VAP’ların hazırlanması ve uygulanması ile ilgili pazar araştırmaları yapmak, anlaşmaları hazırlamak ve uygulamayı kontrol etmek,
Enerji tüketen ekipmanların verimliliklerini izlemek, bakım ve kalibrasyonlarının zamanında yapılmasını koordine etmek,
Enerji ihtiyaçlarının ve verimlilik artırıcı uygulamaların plânlarını, bütçe ihtiyaçlarını, fayda ve maliyet analizlerini hazırlamak ve üst yönetime sunmak,
Enerji tüketimini ve maliyetleri izlemek, değerlendirmek ve periyodik raporlar üretmek,
Enerji tüketimlerini izlemek için ihtiyaç duyulan sayaç ve ölçüm cihazlarının temin edilmesini ve montajını sağlamak üzere girişimlerde bulunmak,
Endüstriyel işletmelerde özgül enerji tüketimini, mal üretimi ile enerji tüketimi ilişkisini, enerji maliyetlerini, işletmenin enerji yoğunluğunu izlemek ve bunları iyileştirici öneriler hazırlamak,
Enerji kompozisyonunun değiştirilmesi ve alternatif yakıt kullanımı ile ilgili imkânları araştırmak, çevrenin korunmasına, emisyonların azaltılmasına ve sınır değerlerin aşılmamasına yönelik önlemleri hazırlayarak bunların uygulamasını koordine etmek,
Enerji ikmal kesintisi durumunda uygulanmak üzere ve Genel Müdürlük tarafından istenmesi halinde petrol ve doğal gaz kullanımını azaltmak amacıyla alternatif planlar hazırlamak,
Kanun kapsamında her yıl Mart ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe verilmesi gerekli bilgileri hazırlamak ve Genel Müdürlüğe gönderilmek üzere yönetime sunmak.
8- Endüstriyel işletme nedir?

Elektrik üretim faaliyeti gösteren lisans sahibi tüzel kişiler dışındaki yıllık toplam enerji tüketimleri bin TEP ve üzeri olan, ticaret ve sanayi odası, ticaret odası veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren ve her türlü mal üretimi yapan işletmelerdir.



Enerji Tüketimi TEP Değeri Kapalı İnşaat Alanı Zorunluluklar
Endüstriyel İşletmeler > 1000 - Sanayi enerji yöneticisi görevlendirme.
Ticari Binalar > 500 veya >20000 m2 Bina enerji yöneticisi görevlendirme veya yetkili firmadan hizmet alma.
Kamu Binaları > 250 veya >10000 m2 Bina enerji yöneticisi görevlendirme veya yetkili firmadan hizmet alma.
9- Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında ticari ve hizmet binalarında enerji yöneticisi bulundurma zorunluluğu var mıdır?

Toplam inşaat alanı en az 20.000 m2 veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari binaların, hizmet binalarının ve kamu kesimi binalarının yönetimleri, yönetimlerin bulunmadığı hallerde bina sahipleri, enerji yöneticisi görevlendirme veya enerji yöneticilerinden hizmet alması gerekmektedir.

10- Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında kamu kesimi binalarında enerji yöneticisi bulundurma zorunluluğu var mıdır?

Toplam insaat alanı en az 10.000 m2 veya yıllık toplam enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri olan kamu kesimi binalarının yönetimleri, yönetimlerin bulunmadıgı hallerde bina sahipleri enerji yöneticisi görevlendirir veya sirketlerden veya enerji yöneticilerinden hizmet alır.

Hiç yorum yok: