21 Aralık 2011 Çarşamba

enerji tasarruf uygulamaları

Buzdolabı (Soğutucu Dolap) ve Dondurucu Kullanımında Enerji
Tasarrufu:
Evde tüketilen enerjinin %15’i buzdolabının çalışması için tüketilir.
• Geniş buzdolapları küçük olanlardan daha fazla enerji harcayacağı için
yalnızca ihtiyaç duyulan büyüklükte bir soğutucu seçilmeli, az enerji
tüketenler tercih edilmelidir.
• Dolap gövdesi ile kapı arasındaki, kapalı
durumlarda, sızdırmazlığı sağlayan esnek
plastik şeritlerin temiz tutulması ve
bozulmuşlarsa değiştirilmesi gereklidir.
• Buzdolabında tavsiye edilen ısı 4- 5
o
C,
dondurma ısısı ise -20
o
C’ dir. Bu konuda
üretici firmanın talimatlarına uyulması
gereklidir.
• Buzdolabı hava akımı olacak şekilde
yerleştirilmelidir. Hava ne kadar rahat
dolaşırsa soğutucuların verimliliği o kadar
artar. Bunun için soğutucuların arkasındaki duvar ile arasındaki mesafe en
az 10cm olmalıdır.
• Buzdolabı güneş alacak yerlerden ve radyatör yanından uzağa
yerleştirilmelidir. Fırın ve diğer ısı kaynaklarından gelen sıcak hava, buzdolabının ayarlanan ısıda kalması için daha çok çalışmasına neden
olacaktır. Buzdolabı evin en sıcak yerine konmuşsa toplam enerji tüketimi
%25 artar. Bir kâse buz parçası dolabın içine konduğu zaman 3- 4 gün
süre ile %5 daha az enerji harcanır.
• Buz yapan ve kapısından su veren buzdolabı modelleri daha rahat
olmasına karşılık daha fazla enerji tüketirler.
• Yiyecekler sıcakken buzdolabına konmamalıdır. Sıcak bir yiyeceği oda
ısısına düşürmeden buzdolabına koymak buzdolabının daha uzun süre
çalışarak enerji harcamasına neden olacaktır.
• Buzdolabına konulan tüm yiyecekler kapalı kaplarda konulmalıdır. Aksi
halde dolabın içindeki nem oranı artacak, bu soğutucuların daha fazla
çalışmasına neden olacaktır.
• Yiyecekler gereksiz ambalajları çıkartıldıktan sonra buzdolabına
yerleştirilmelidir. Koruyucuların kalınlığı arttıkça, buzdolabı; içindeki
yiyecekleri serin tutmak için daha çok çalışacaktır.
• Buzdolabının dondurucu ve gövde kapısının açılıp kapanması sırasında
önemli ölçüde soğuk hava kayıpları olur. Bu yüzden kapıları mümkün
olduğu kadar az açık tutmaya özen göstermelidir. En fazla kullanılan
malzemeler kolay alınabilecek şekilde dolaba yerleştirilmelidir. Dolabın
altı ve arkası yılda iki defa vakumlu süpürge ile temizlenmelidir. Bu
önlem %25 daha az enerji tüketimi sağlayacaktır.
• Sandık tipi derin dondurucular diğerlerine oranla %10- 15 daha az enerji
harcarlar.
• Donduruculara yiyecekler dolap içinde hava akımını engellemeyecek ve
eğer mümkünse raflarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilmelidir.
Yiyecekler soğuğu havadan fazla tutarlar. Bu nedenle dolabın içini
mümkün olduğu kadar çok doldurmalı fakat hava dolaşımını
engellenmemesine dikkat edilmelidir.
• Derin dondurucusu üstte veya altta olacak şekilde tasarlanmış modeller
yan yana olanlardan daha verimlidirler. Bunun nedeni izole edilecek
alanın daha az olmasıdır.
• Gerek buzdolaplarının gerekse dondurucuların verimli kullanılmasında
düzenli bakım esastır. Düzenli bakım sistemin verimliliğini artırır ve
aracın ömrünü uzatır. • Derin dondurucudan malzemeyi, bir gün önceden buzdolabına almak vve
orada çözülmeye bırakmak, dolaba soğukluk vereceği için buzdolabının
daha az enerji harcamasını sağlayacaktır.
• A
+
bir buzdolabı sadece 44 watt’lık bir ampul kadar enerji harcar.
• Buzdolabının verimli çalışma ömrü 20 yıldır. Eski dolaplar yeni
dolapların iki katı enerji tüketirler.

Hiç yorum yok: