17 Ekim 2011 Pazartesi

Enerji Veimliliği nedir ?


ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDİR?
Enerji  verimliliği,  binalarda  yaşam  standardı  ve  hizmet  kalitesinin,  endüstriyel  işletmelerde  ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.
EİE‘nin eğitim, etüt ve bilinçlendirme çalışmaları ile bina sektöründe %30, sanayi sektöründe %20  ve ulaşım  sektöründe %15 olmak üzere dört Keban Barajı inşaa edebilecek yaklaşık 7,5 milyar TL değerinde enerji tasarruf potansiyelimiz olduğu tespit edilmiştir.
Isıtma,  aydınlatma  ve  ulaşım  ihtiyaçlarımızı  karşılarken,  elektrikli  ev eşyalarımızı kullanırken, kısacası günlük  yaşantımızın her safhasında enerjiyi verimli kullanmak suretiyle, ihtiyaçlarımızından    kısıtlama  yapmadan  aile bütçesine, ülke ekonomisine    ve    çevremizin korunmasına katkı  sağlamamız mümkündür.
Niçin Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız?
• En önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar hızla tükeniyor.
• Enerji  üretim ve tüketim  süreçlerinde  ortaya çıkan  sera  gazı  emisyonları  küresel  ısınma ve  iklim  değişikliğinin  en  önemli  nedenleri arasındadır.
• Kullandığımız  enerjinin  %70‘ini  yurtdışından  döviz ödeyerek satın alıyoruz.
• Evimizde ve ulaşımda tükettiğimiz enerjinin faturası aile bütçemizin en önemli kalemlerindendir.
Enerji  faturalarımızı  düşürmek  ve  aile  ekonomisi  katkıda  bulunmak,  ülkemizin  enerjide  dışa
bağımlılığı  azaltmak  ve  gelecek  nesillere  yaşanılabilir  bir  çevre  bırakmak  için  enerjiyi  verimli
kullanalım.
Binalarımızda alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler bizlere çok şeyler kazandıracaktır.
(kaynak EMO )

Hiç yorum yok: