2 Ocak 2012 Pazartesi

Zamdan sonra Evlerde Enerji tasarrufu önerileri

ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN

100 watt lık yerine kullanacağınız 20 watt lık enerji tasarruflu ampuller, aydınlatma için kullandığınız enerjiden ve ödediğiniz paradan %80 oranında tasarruf etmenizi sağlar. Bu sayede her bir ampul için yıllık 50kg. karbondioksit yayılımı engellenir. Bu değer, iki ağacın bir yılda temizlediği karbondioksit miktarıdır. Örneğin akşam üç odasında, beş saat boyunca lambaları açık kalan bir evde, tasarruflu 20 watt lık ampullerden kullanılırsa, aylık kazanç 7 tl civarında olacaktır.

ISI TASARRUFU İÇİN
Kullanacağınız ısı yalıtım malzemeleri ile evinizdeki ısı kaçaklarını engelleyebilirsiniz. Bu sayede yazın soğutma giderlerinde, kışın da ısıtma giderlerinde ciddi tasarruflar elde edebilirsiniz.
Silikon: Kapı, pencere aralıklarında, dolgu, izolasyon ve yapıştırma amacıyla ısıcam montajında, cam vitrin montajında, ayna yapıştırmada, banyo ve mutfaklardaki fayansların suya maruz kalacak birleşim yerlerinde, her türlü flanş bağlantısında ve tüm yapı elemanlarının birleşme yerlerinde kullanılır.
Mastik: Mastikler, silikonlara göre daha çok çatlak ve dolgularda, yapı malzemelerinin birleşim yerlerinde yapıştırma, yalıtım ve dolgu amacıyla kullanılır. Genellikle pencerelerde cam ile pencere kasası arasında silikon, pencere kasası veya kapı kasası ile duvar birleşim yerlerinde ise mastik kullanılır.
Köpük: Köpük, bina mantolama, fabrika çatıları, betonarme soğuk odaların izolasyonu, teras ve çatıların yalıtımı gibi kullanım alanlarında çok yaygın kullanılmaktadır. Ayrıca pencere ve kapı montajında yapıştırma ve dolgulama işinde sıkça kullanılır.
Kapı ve Pencere Bantları: Kapı ve pencerelerdeki hava sızıntılarını, izolasyon bantları ile önleyebilirsiniz. Hava ile taşınan ısı ve nemi, izolasyon bantları ile önlediğinizde soğutma ve ısıtma giderlerinizde ciddi tasarruflar elde edebilirsiniz.
Petek Arkası Isı Yansıtıcı Paneller: Peteklerinizin ölçüsüne göre kesip koyabileceğini bu paneller ısının duvar tarafından emilmesini engelleyerek içeride daha fazla kalmasını sağlayak çok önemli miktarda ısı tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.
Düzgün Isıtma:
Oda sıcaklığını yalnızca bir derece bile azaltsanız, ısıtma masraflarınızdan %6 tasarruf edersiniz. Oda sıcaklığı geceleyin 15, yatak odalarında 16 derece olmalıdır.
Isının oda içerisinde serbestçe dağılabilmesi için radyatörlerin önüne mobilya gelmemesine dikkat edin.
Çok fazla enerji tükettikleri için elektronik fan ısıtıcıları kullanmaktan kaçının. Elektriğin gazdan 3 kat daha pahalı olduğunu unutmayın.
Gece perdeleri ve panjurları kapatın böylece pencerelerden çok daha az ısı kaybedilecektir.

SU TASARRUFU İÇİN
Musluk Bataryaları ve Musluk ara Parçaları: Damlayan bir musluk, günde tahmin edemeyeceğiniz kadar su kaybına neden olur. Örneğin saniyene bir damla su damlatan musluktan, günde 17 litle su boşu boşuna akar, bu nedenle damlayan muslukların tamiri hemen yapılmalıdır.
Su Tasarruf Filtresi: Su tasarruf filtresi, suyun içine hava karıştırarak, akan su miktarını azaltır, hızını arttırır, aynı işin daha az suyla yapılmasını sağlayarak %50 ye varan oranlarda su ve enerji tasarrufu sağlar. Çeşmeniz aniden açıldığında, aşırı başınçtan dolayı etrafın ıslanması kaçınılmazdır. Su tasarruf filtresi, akışı düzenleyerek ve yıkama esnasında suyun gereğinden hızlı akmasını engelleyerek etrafa saçılmasını önler.

Hiç yorum yok: