1 Nisan 2012 Pazar

Yalıtımsız Binaların İsrafı Cari Açığın 8'de 1'i

Türkiye’nin yalıtımsız konutlar sebebiyle israf ettiği enerjinin bedeli yılda ortalama 7.5 milyar dolar gibi ciddi bir rakam. Bu da cari açığın yaklaşık sekizde birine denk geliyor.
Cari işlemler hesabı açığı 2011 yılının Ocak-Eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100,7 artarak, 60 milyar 656 milyon dolar olan ülkemizde, boşa harcanan paranın haddi hesabı yok. Kaynaklarını verimli kullanma konusunda yetersiz olan Türkiye’nin yalıtımsız konutlar sebebiyle israf ettiği enerjinin bedeli yılda ortalama 7.5 milyar dolar gibi ciddi bir rakam. Bu da cari açığın yaklaşık sekizde birine denk geliyor.

Bugün ülkemizde yaklaşık 18 milyon konut bulunuyor. 18 milyon konutun sadece yüzde 10’u gibi küçük bir bölümü standartlara uygun olarak yalıtılmış durumda. Bunun dışında yüzde 90'ı yalıtımsız. Yani Türkiye’de her yıl 7.5 milyar dolar gibi bir para yalıtımsızlık nedeniyle kaybediliyor. Yani aslında havayı ısıtıyoruz.

Yalıtımsızlığın bedelini daha net ortaya koymak için cari açık gibi önemli bir rakamla kıyasladıklarını anlatan Dow Bina Çözümleri Yapı Ürünleri Satış Müdürü Gökhun Kurt, ortaya çıkan rakamların, boşa giden paranın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Yalıtımsızlığın israf boyutunun 2011 yılının Ocak-Eylül dönemine ait cari açığımızın sekizde biri olduğuna dikkat çeken Kurt, aslında ülkemizin birçok sorununu çözmeye ve sayısız hizmetin yerine getirilmesine yetecek bu bütçeyi, yalıtım yaptırmayarak havaya savurduğumuzu vurguladı.

Isı yalıtımı, özellikle binalarda ısınma ve serinleme için ihtiyaç duyulan enerjinin azaltılması, verimliliğin artırılması ve konforlu yaşam alanları oluşturulması için gerekli tedbirlerin başında geliyor. Doğru ürün ve uygulamalarla yapılan ısı yalıtımı, ısıtma ve soğutma giderlerini ortalama yüzde 50 azaltıyor. Kurt, ısı yalıtımlı bir binanın, yalıtımsız bir binaya göre yarı yarıya daha az enerji harcayarak hem aile hem de Türkiye ekonomisine katkı sağladığını belirtti.

Tüm binaların ısı yalıtımlı olmasıyla sağlanacak tasarruf ekonomik gelişmeye ivme kazandıracağı için ısı yalıtımının Türkiye’nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alması şart. Kurt, tüketicilerin mevcut binalara daha kolay yalıtım yaptırılabilmesi için yalıtım ürünlerindeki KDV oranının azaltılması ve devlet destekli, düşük faizli kredilerin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Bu teşvikler aynı zamanda tüketicilerin ucuz olduğu için merdiven altı ürün tercih etmesinin de önüne geçecek ve ısı yalıtımı uygulamalarındaki kalite artacak. Kaliteli ısı yalıtımı uygulamaları sayesinde ise hem tüketiciler hem ülke büyük kazançlar sağlayacak.

Hiç yorum yok: