2 Temmuz 2012 Pazartesi

Küresel ısınmaya karşı Tasarruf Önlemleri

Evimizde ve işyerimizde hemen şimdi yapabileceğimiz çok şey var. Hep beraber gidişatı değiştirebiliriz. Daha az enerji kullanımı küresel ısınmayı durdurabilir 
 
1- Evde tasarruf önlemleri:
Evlerimizi ısıtmak ve soğutmak için enerji kullanırız. Yapacağımız ufak değişikliklerle enrji tasarrufu yapabilir, hem kesemize katkı sağlayabilir hem de karbondioksit salınımı düşürerek küresel ısınmayı durdurabiliriz. 
- Evimizin yalıtımını iyi yapalım: Evlerdeki ısı kaçaklarını önlemenin birkaç yolu var. çatılar genellikle en az yalıtılan alanlardır. İyi yalıtılmış çatılar metrekarede lS litre yakıt tasarrufu sağlayabilir. İç ve dış duvarların yalıtımı, eski binalarda zor olsa da ısıyı korur. 
- Doğru oda sıcaklığı: Çalışma ve yaşama alanları için ortalama sıcaklık 20-21 derecedir. Bu değerlerden aşağı bir derecede yüzde 6 oranında ısınma giderlerinde tasarruf edilir. Gece düşürülen ısı da aynı yönde etkili olacaktır. Üşüyünce her zaman biraz daha fazla giyinebiliriz!
- Kullandığımız odalan ısıtalım: Sürekli oturmadığımız odaların ısıtıcılarını kapatabilir, daha az kullanılan yatak odası, misafir odası ve banyolardaki ısıtıcıları ise gerektiği zamanlarda kullanabiliriz.  
- Havalandırma az ve öz olmalı: Bütün gün yarı açık bir pencere ve çalışan bir radyatör, oda kullanmadığınız zamana kapalı konumda olduğundan emin olalım. 
- Eski buzdolaplanmızı yenileriyle değiştirelim: 
On yıl önce üretilen buzdolapları bugünkü modellerden yüzde 40 daha fazla enerji tüketirler, bu miktar da evimizin üç aylık aydınlanma tüketimine eşdeğer gelebilir. 
- Kapatalm: Bilgisayarlarınızı, müzik sistemlerinizi, televizyonlarınızı uyur konumda bırakmayalım. Kumandadan kapatılmış televizyonlar açık konumda oldukları kadar enerji harcarlar.
- Geceleri panjurları, perdeleri, storları kapatalım:Tek camlı pencerelerimizi şeffaf izolasyon folyosuyla kaplayabiliriz, ucuzdur ve yüzde 6-10 enerji giderlerini azaltır. 
- Elektrikli ısıtıcıları asgari düzeyde kullanalım: Elektikli radyatörler ancak acil durumlarda, kısa süreli kullanalım. Her türlü elektrikli ısıtıcı yoğun enerji tüketir. 
- Genel bakım:Isıtma sistemlerinin birkaç yılda bir bakırnları, temizliği yapılmalı, havaları alınmalı. Bakımı yapılmış sıstemler yüzde 10 civarında enerji tasarrufu sağlar. 
- Kapı ve pencerelerimizi yalıtalım: Bu yöntem de azımsanmayacak enerji tasarrufu sağlar. 
- Ekonomik ayar: Su ısıtıcıların derecelerini bir iki derece indirebilir eger varsa enerjı tasarrufu ayarına getirebiliriz. Ayrıca, gece kapatıp sabah biz uyanmadan çalıştıracak bir zamanlama aleti koyabiliriz. 
- Yalıtım yapalım: Sıcak su borularını hırdavatçıdan alacağımız yalıtım malzemesiyle kapatabiliriz. 
- Isıyı azaltalım: Çamaşırlanmızı kaynar su yerine ılık suda yıkayalım. Aynı temizlikte yüzde 50 enerji tasarrufu sağlamış oluruz. 
- Makineleri  daha az kullanalım: Evimizdeki, sıcak su ısıtıcıları, bulaşık, çamaşır ve kurutma makineleri de enerji kullanır. Birkaç bulaşığı elde yıkarsak, makineyi daha az kullanmış oluruz. 
- Bekleyelim: Bulaşık makinesi doluncaya kadar bekleyelim. Makineye bulaşıkları koymadan önce çalkalamayalım, bırakalım doğru şeçtiğimiz ekolojik deterjanlar işlerini yapsın! 
- Tasarruf ampulleri kullanalım: Akkor ampulleri tasarruf ampulleriyle değiştirelim. Tasarruf ampulleri %80. daha az enerji harcar, daha çok ışık verir ve 10 misli uzun ömürlüdür. 
- Emin olalım: Elektrikli aletlerin kapatıldığından emin olallım. 

2 -İş alanında tasarruf önlemleri:
- Bilgisayarlarımızı kapalı tutalım: 
Bilgisayarlanınızı üç saatten fazla bir süre, ekranlanmızı 30 dakikadan fazla bir süre kullanmayacaksak kapatalım. 
- Zaman ayarlı ısınma sıstemi kullanalım: Gerektiği zaman ısınalım. 
- Işıkları kapatalım: Kısa süreli bile olsa kullanmadığımız ışıkları kapatalım. 
- Kahve-çay makinesini açık bırakmayalım: Sıcak durması için termos kullanabilirsiniz. 
- Enerji tasarrufu etiketine dikkat edelim: İşyerimize tasarruflu ofis donınımlarını seçelim. Sadece enerji tasarrufu değil, bütçemize de katkı sağlamış oluruz. 
- Alternatifler düşünelim: İşyerimizde, bisiklet kullanımını teşvik edelim. Toplu taşıma araçlarının kullanılmasını, araçların paylaşılmasını, kağıtların geri kazanımını düşünerek hareket edelim. 
 
3- Ulaşımda Tasarruf  önlemleri:
- Daha az araba kullanalım. Toplu ulaşım araçlarını tercih edelim. Üzel araba kullanmak her zaman toplu ulaşım araçlarından pahalıdır. 
- Arabanızın bakımını ihmal etmeyelim: Basit bir bakım yakıt tasarrufunda etkindir. 
- Hızımızı kontrol edelim: Ne çok hızlı, ne de çok yavaş gidelim. Arabamızın yakıtı en verimli kullandığı hızı benimseyelim. 
- Verimli ulaşım: Arazi araçları, pikapıar, minibüsler gibi yüksek motor hacimli araçlar diğerlerine göre daha çok yakıt tüketirler. Bu tip büyük araçları kullanmaktan kaçınalım. 
- Toplu ulaşım: Araçlarımızdan ve güzergahlarımızdan memnun değilsek yerel yönetimlerimizin bu konuyu ele almaları için baskı yapabiliriz. Ulaşım araçlarının etkin ve olmalarını sağlayabiliriz. 
- Kontağı kapatalım: Eğer 30 saniyeden fazla bekleme yapacaksak kontağı kapatalım. 
- Lastiklerimizi kontrol edelim: 0,5 bar eksilmiş hava, yakıt tüketimimizi yüzde 5 arttırır. 
- Birlikte gidelim: İş arkadaşlanmızla aynı yöne ayrı ayrı değil birlikte gidelim. 
- Doğru vitesi bulalım: Arabamızı dengeli kullanalım. Gereksiz fren veya yanlış viteste kullanmak yakıt tüketimimize yansır. 

Hiç yorum yok: