29 Nisan 2013 Pazartesi

Enerji Verimliliği İçin Devlet Teşviki

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nin açılışına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamıyla bütünleştirerek yaygınlaşacağını, dönüşümde ‘çevre dostu’ olmasına önem verileceğini açıkladı. Bayraktar, yeşil binaların yaygınlaşması açısından binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin üretilmesi konusunda vergi ve kredi yönünden teşviklerin verileceğini de söyledi.

Kentsel dönüşüm yaygınlaşacak

Türkiye’de bulunan yaklaşık 19 milyon konut stokunun 14 milyonunun enerjiyi savuran, depreme dayanıklılık bakımından istedikleri ölçüde dizayn edilmediğini belirten Bayraktar, “Fakat 1999’dan itibaren adım adım yönetmeliklerle, tüzüklerle, yeni teknolojilerle yapım usullerini geliştiriyoruz. Çok net ifade ediyorum, dünyanın en ileri ülkelerinde üretilen çevre dostu inşaat malzemeleri Türkiye’de de üretiliyor. Şu anda her bakımdan dünyada ilk 5’in içerisindeyiz” diye konuştu. Hükümetin planlı kentleşme ve konut üretimi programı kapsamında TOKİ’nin bir taraftan konut ürettiğini bir diğer taraftan da şu anda Türkiye’nin 170 noktasında kentsel dönüşüm yaptığını belirten Bayraktar, kentsel dönüşümü afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamıyla bütünleştirerek Türkiye’de daha da yaygınlaştıracaklarını vurguladı.
Belediyelerle başlayacak
Bayraktar, bugüne kadar Türkiye’nin bir çok yerinde Erzincan’da, Kars’ta, Ankara’da, İstanbul’da Küçükçemece’de, Diyarbakır’da ve İzmir’de kentsel dönüşümler yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Şimdi tüm Türkiye’de yoğun nüfus olan yerden başlamak üzere ve deprem aksı üzerinden başlamak üzere, Marmara Bölgesi’nden başlamak üzere doğuya doğru önemli olan vilayetlerimizde becerisi olan belediye başkanlarımızla beraber hareket etmek üzere afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini başlatacağız.”

Yeşil binalar olacak

Başlayacak olan dönüşümün yalnızca afet riski altındaki binaların dönüştürülmesi olmadığını kaydeden Bayraktar, bundan sonra çevre dostu, yeşil, enerjiyi savurmayan, tasarruf eden binalar yapılacağını, bunun ikinci adımı olarak fosil kaynaklı enerji yerine dönüşebilir, çevre dostu enerjilerden yararlanılacağını söyledi. Bayraktar, yeşil binaların Türkiye’de artırılması için hükümetin kolaylığının olup olmayacağının sorulması üzerine de “Tabi bunların arkasından teşvikler de gelecek. Yeşil binaların yapımı için, doğa dostu malzemenin üretilmesi noktasında arkasından teşvikler de gelecek. Hem vergi yönünden, hem kredi yönünden, diğer yönlerden bir takım kolaylıklar, bir takım teşvikler de etap etap getiriyoruz” diye konuştu.

TOKİ, 26 milyar dolar yatırım yaptı

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, konut yapımcılarını teşvik edip Türkiye’de sertifikalı yeşil bina sayısının artmasını hedeflediklerini söyledi. TOKİ’nin yaptığı konutların yüzde 84’ünün sosyal konut olduğunu, yüzde 16’sının da gelir getirici projeler olduğunu kaydeden Karabel, TOKİ’nin 528 bin konut rakamına ulaştığını, son 9 yılda TOKİ’nin yatırım miktarının 26 milyar dolar olduğunu söyledi.

İyi yalıtım yüzde 50 tasarruf sağlar

KARBON salınımının, sera etkisinin azaltılmasının önemine işaret eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bizim ülkemizde binalar yüzde 38-40 enerjiyi emiyor. Türkiye’nin enerjiye ödediği para 55 milyar dolar. Daha iyi yalıtımla yüzde 50’ye varan enerji tasarrufu sağlayabiliriz.”

Vahşi kapitalizm tahribata yol açıyor

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ne katılma nedenini, “çevreyi mahvedenlerin sermaye bulmalarına yardımcı olan bir kuruluşun başkanı olmam nedeniyle duyduğum sorumluluk” diye açıkladı. “Kaba tabirle vahşi kapitalizmin yol açtığı tahribat, artık döndürülemez hale geliyor ama döndürmeye mecburuz” diyen Akgiray, yeşil binaların yeşil olmayanlardan daha değerli olması gerektiğini söyledi. O değeri ortaya koyacak olanın da sermaye piyasalarında fiyatlama mekanizmaları olduğunu ifade eden Akgiray, “Yeşil bina ‘değerleme’ yapmayı düşünüyoruz. Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı’na bir ek getirip iki seviyeli değerleme sertifikası verme mantığını getirmek istiyoruz” dedi.

Hiç yorum yok: