30 Aralık 2014 Salı

Enerji de Serbest Tüketici nedir ?

Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen elektrik enerjisi miktarından (2013 yılı için Serbest Tüketici Limiti: 5.000 kWh/yıl) daha fazla tüketimi olan veya iletim sistemine doğrudan bağlı olması nedeniyle tedarikçisini seçme serbestisine sahip gerçek veya tüzel kişiler Serbest Tüketici olup kendi tedarikçilerini seçme hakkına sahiptir.
Serbest Tüketici Olma Şartları:
• Bağlı Olunan Dağıtım Şirketi/Mevcut Tedarikçi’ye karşı bir yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak
• Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan Sayaç Tebliğine uygun çok zaman dilimli ölçüm yapabilen elektronik sayaca sahip  olmak
• EPDK’nın yayınlamış olduğu “Serbest Tüketici Limiti”nden daha fazla elektrik enerjisi tüketiyor olmak. (Bu limit her yıl EPDK tarafından Kurul  Kararı ile güncellenmekte olup, 2013 yılı için 5.000 kWh/yıl’dır. Tüketici tek bir tüketim noktasındaki tüketimi ile bu şartı sağlayacağı gibi  aynı tüzel kişilik adına kayıtlı aynı veya farklı dağıtım bölgelerindeki birden fazla aboneliğinin toplam tüketimi ile de serbest tüketici  limitini geçtiğini ispatlayabilir.)
Avantajlar:
1- Serbest Tüketiciler yapacakları ikili anlaşmalar yolu ile diledikleri tedarikçiden enerji temin edebileceklerdir.
2- Üretici ve toptan satış şirketlerinin sağlayacakları fiyat avantajından yararlanabileceklerdir. Ayrıca esnek ve kendilerine göre uygun   anlaşmalar yapabilecektir.
3- Serbest Tüketiciler her sözleşme süresi bitiminde tedarikçisinin performansını değerlendirecektir. Böylece zaman içerisinde kendisi için en  uygun sözleşmeyi ve tedarikçiyi belirlemesi mümkün olacaktır. Tedarikçileri tarafından da anlık olarak alınacak bu veriler değerlendirilerek  Serbest Tüketicilerin enerji maliyetleri en makul düzeye çekilebilecektir.
4- Serbest Tüketiciler yapacakları kontratlar ile gerçek zamanlı üretim-tüketim dengesizliğinden kaynaklanan piyasadaki belirsizliklerden tesis ve  ürünlerini soyutlayıp, maliyet artışlarını toptan satış şirketleri ile çalışarak en düşük düzeyde tutabilir

Hiç yorum yok: