1 Aralık 2011 Perşembe

ısı pay ölçer hakkında bir bilgi

Isı payölçer veya ısı sayacı gibi elektronik ısı ölçüm ve paylaşım cihazlarının okunması manuel olarak yapılabilir ancak burada önemli olan bu paylaşımın site veya apartman yönetiminden farklı tarafsız bir firma aracılığı ile yapılması.
ısı payölçerlerin üzerinde gözüken rakam direkt tüketimi yansıtmaz. Bu rakam ısı payölçer birimi denen belirli bir formül ile hesaplanan bir birimdir ( ilgili radyatörün Isıl Katsayısı ( K değeri ) ve ısı farkından ortaya çıkan bir rakam ) .Bu anlamda direkt bu rakamı okuyarak tüketimi bir yazılım olmadan yapmak mümkün değildir.
Burada bir soru daha karşımıza çıkabilir ( ki bazı yerli firmalar bu yazılımı verdiklerini söylerler ) " bu yazılımı satın alıp okuma işlemini kendimiz yapamazmıyız ? " Bu sorunun yanıtı hem ever hemde hayırdır. Nedenine gelince bu yazılım yapılırken bir radyatör veri tabanı oluşturuluyor ve aylık olarak bu veri tabanı güncellenmeli çünki her türlü radyatörlerin K değerleri bu yazılımın veri tabanında olması gerekli.Bunu kontrolüde ciddi bir çalışma gerektirir.
Kısaca sonuca bağlayacak olursak bu okuma işleminin Bayındırlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalar tarafından yapılması hem zaman tasarrufu hede bağımsız bir ölçüm ve raporlama yapılması açısından daha pratik ve doğrudur.

Hiç yorum yok: