13 Mart 2012 Salı

İnşaat sektöründe Enerji Verimliliği

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI

Ofis binaları, ticari iş sektöründe büyük bir enerji kullanıcısıdır ve enerji verimliliğini arttırma yönündeki çabalarda büyük bir rol oynar. Enerji, bir binanın işletim maliyetlerinin yüzde 30 kadarını temsil eder. Şimdi şunu bir düşünün: enerji verimliliği tedbirleri alınması enerji tüketimini ve böylelikle elektrik faturalarını yüzde 30 veya daha fazla oranda azaltabilir. Bu tasarruflar doğrudan karı arttırır. Artan varlık değeri enerji verimliliği tedbirlerinden meydana gelen diğer bir faydadır. Enerji verimliliğine yatırılan her 1$ için, varlık değerinin 3$’a kadar artması hesaplanmaktadır. Bu, enerji verimliliğinin düşük riskli ve yüksek getiri sağlayan bir yatırım olarak kullanılabileceği anlamına gelmektedir. Sağduyulu idareciler artık enerji verimliliğinin özellikle de işletim maliyetlerindeki herhangi bir azalmanın net işletim gelirinde doğrudan bir artışa dönüştüğü gelir getiren Gayrimenkullerde iç büyümenin mükemmel bir yöntemini teşvik ettiğini takdir etmektedir. İnşaata yapılan yatırımlarla büyüme veya satın alma yeteneğinin bazen baskı altında olabileceği sıkı gayrimenkul piyasalarında net işletim gelirinin arttırılması uygun bir alternatiftir. Son olarak, çoğu enerji verimliliği tedbiri yapı içi ortamın rahatı ve çekiciliğini de arttırmaktadır. Bu sağduyudur. Örneğin aydınlatma uyarlamaları enerji tüketimi azaltır ve görme eylemini iyileştirir. Sonrasında da daha iyi bir görüş gücü çalışanların görevleri tamamlamalarına yardımcı olur ve göz yorgunluğunu azaltır. Benzer şekilde, ısıtma, havalandırma ve klima ekipmanlarında yapılan iyileştirmeler enerji maliyetlerini azaltır ve bina içerisindeki hava kalitesini geliştirir – bunların hepsinin rahat düzeylerini arttırdığı bilinmektedir.

İnşaat sektöründeki uygun projeler aşağıdakileri kapsamaktadır:
Eski ve düşük verimli kazanların yakıt dönüştürücü özelliği olan veya olmayan yeni verimli kazanlarla değiştirilmesi
Yerinde mikro kojenerasyon/üçlü birlikte üretimin uygulanması
Isı trafolarının iyileştirilmesi ve sıcaklık sayaçlarının uygulanması
Isıtma sistemlerinin dengelenmesi, münferit ısı kontrol cihazlarının uygulanması
Bina Yönetim Sistemlerinin uygulanması
Mevcut pencerelerin yeni, çift camlı, düşük emisyonlu cam ile değiştirilmesi
Binanın dış yüzeyinin termal izolasyonu (dış duvarlar, çatılar, bodrumlar)
Mevcut ısıtma sisteminin yenisiyle değiştirilmesi (boru, depo ve makine ekipmanlarının termal izolasyonu)
Havalandırma sistemi ve/veya süreçlerinden ısı geri kazanımı (ör., ön ısıtma amaçları için tutumlayıcılar kurulması)
Düşük verimli enerji kullanma süreçlerinin (ör. pişirme, yıkama, kurutma) yeni, yüksek verimli olanlarla değiştirilmesi
Mevcut aydınlatmanın yüksek verimli olanla, kısma, gün ışığı sensörleri, hareket sensörleri ,algoritmik aydınlatma, ışık veren cisimlerin gruplandırılması ile değiştirilmesi
Ücretsiz soğutma
Kompresör değiştirme/iyileştirme
Ek gölgelendirme (jaluziler, yapısal unsurlar vb.)
Pompa, fan, araç ve motorların frekans modülasyonu
Değisken hava hacmi havalandırma sistemleri
Kepenklerin kurulması
Binalarda yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulanması (ör. güneş enerjisi termal kollektörleri, biyokütle kazanları, ısı pompalı veya pompasız ısıtma ve/veya soğutma için jeotermal enerji kullanımı, ısı pompası ile ısıtma ve/veya soğutma için yüzey suyu enerjisi kullanımı, güneşle ısıtma ve/veya soğutma)
İnşaat Sektörü projeleri, tüm koşullar eşit olduğu takdirde yıllık bazda ölçüldüğü üzere %30’a eşit veya daha fazla oranda bir ESR elde etmelidir.

Uygun olmayanlar aşağıdaki projelerdir:
Halihazırda ülke düzeyinde belirlenen enerji verimliliği standartlarına tabi yeni binalara yatırımlar
Yalnızca satışlar üzerinde kısa veya orta dönem kar yapma amacı ile gayrimenkule yapılan yatırımlar hariç tutulmaktadır.
Arazi ve mevcut binaların satın alınması, kiralanması veya kiraya verilmesi.

Hiç yorum yok: