6 Haziran 2012 Çarşamba

Enerjiyi Verimli Kullanan Türkiye

Türkiye’nin enerji verimliliği ile ilgili atabileceği birçok adım bulunmaktadır.

1970’lerden bu yana elektrik ve doğa lgaz ihtiyacımız hızla artıyor. Bu artış, nüfus ve elektrikli cihazların kullanımı arttıkça daha da hız kazanıyor. Enerji verimliliği potansiyeli sektörden sektöre farklılık gösteriyor. Fosil yakıtla enerji üretiminde ortalama yüzde 25 verimlilik artışı potansiyeli bulunuyor. Ulaşım için bu potansiyel yüzde 40’tır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirtilen yüzde 15’lik tasarruf sağlandığında petrol ve doğal gaz ithalatında yıllık 1,4 milyar dolarlık azalma sağlanabileceği belirtilmektedir. 

Şebeke kayıplarının ülkemizde oldukça yüksek olduğu görülüyor. 2008 yılında Türkiye’deki iletim hattı kayıpları 3,4 TwH (terawatt/saat), dağıtım hattı kayıpları ise 19,8 TwH olarak gerçekleşmiştir. Başka bir deyişle Türkiye’de şebeke kayıpları yaklaşık olarak yüzde 14,4’tür. Bu kayıpların düşürülmesi 1,7 milyar TL’lik kazanım anlamına gelmektedir. 

Şebeke kayıpları Almanya ve Japonya’da yaklaşık yüzde beş, Güney Kore’de dört, ABD’de yedidir.Büyük çapta enerji verimliliği bütün ekonomilerde mümkündür. Ülkelerin altyapıları, enerji verimliliği artırımına dirençli görünebilir. Engellerin başında bilgilendirme eksikliği ile hukuki ve kurumsal yetersizlik geliyor. Bu bağlamda 2007 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında çıkarılan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik hukuki düzlemde atılmış ileriye dönük olumlu gelişmelerdir, ancak uygulanmasında ve yaygınlaştırılmasında atılması gereken adımlar vardır.

Hiç yorum yok: