11 Eylül 2012 Salı

Polonya’dan Davet Var


Polonya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını ifade eden Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü 1. Müsteşarı Witold Prandota, Başkentli yatırımcıları yenilenebilir enerji, bioyakıt, altyapı, makine ekipman, tarım ve turizm sektörlerinde Polonya’da yatırıma davet etti.

POLONYA’nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü 1. Müsteşarı Witold Prandota, başta Başkentli olmak üzere Türk müteşebbisleri yenilenebilir enerji, bioyakıt, altyapı, makine ekipman, tarım ve turizm sektörlerinde Polonya’da yatırıma davet etti.
Ankara Hürriyet’e konuşan Witold Prandota, Türkiye-Polonya arasındaki ticari ve diplomatik ilişkilerin 2014’te 600. yılını dolduracağını belirterek, “Amacımız iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek. Bu konuda ASO ve ATO ile işbirliği yapıyor, destek alıyoruz. Öncelikle Türk firmaları Polonya’daki fuarlara katılmaları için teşvik etmek istiyoruz” dedi.
Ticaret hacmi 5 milyar dolar
Türkiye-Polonya arasındaki dış ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 5.24 milyar doları bulduğunu, bu rakamın 3 milyar 490 milyon dolarlık kısmının Polonya’nın Türkiye’ye, 1.75 milyar dolarlık kısmının da Türkiye’nin Polonya’ya ihracatını içerdiğini kaydeden Prandota, “Polonya’da daha çok İstanbullu işadamları tanınıyor. Ancak Ankara’da da çok önemli girişimci ve yatırımcılar var. Potansiyel iş alanları var ama Polonya Türkler tarafından çok fazla bilinmiyor” ifadelerini kullandı.
Yeşil enerji yatırımına destek
Polonya’daki yatırımların başında yeşil enerji alanını çok önemsediklerini dile getiren Prandota, bu konuyla ilgili kasım ayında Başkent’te “yeşil enerji” temalı seminer düzenleyeceklerini söyledi. Polonya’nın genellikle kömür kullanarak enerji ürettiğini anlatan Prandota, “Polonya’daki yatırımlarda en büyük alan yeşil enerji alanı olacaktır. HES, rüzgar ve güneş enerjisi ile bioyakıt türü enerji alanlarında da yatırımları destekliyoruz” dedi.
Polonya’dan AB desteği
Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci hakkında Ankara Hürriyet muhabirinin sorularını da yanıtlayan Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü 1. Müsteşarı Witold Prandota, şunları söyledi:
“Türkiye Avrupa Birliği’ne girdikten sonra daha sıkı ilişkiler olacaktır. Türkiye’nin girmesi Avrupa Birliği için de son derece önemli. Türkiye’nin Avrupa Birliği için attığı her adımı Polonya destekliyor. Avrupa’nın şu anki problemi gelişimin azalması. Bu konuda Türkiye yardımcı olabilir diye düşünüyorum.”
Kaynak: Hürriyet

Hiç yorum yok: