16 Ekim 2012 Salı

Küresel Çevre Fonu (GEF) Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi


Enerji güvenliği risklerini hafifletme, italata bağımlılığı azaltma ve iklim değişikliğinin yarattığı güçlüklerle mücadeleye yardımcı olma konularındaki önemli rolü nedeniyle enerji verimliliği ulusal enerji politikası hedeflerinin ayrılmaz bir parçası olarak tanımlanmıştır.
Türk ekonomisinin benzer ekonomiler ile karşılaştırıldığında enerji yoğun bir ekonomi olması enerji verimliliği iyileşmelerine yönelik potansiyellerinin olduğunu göstermektedir. Her geçen yıl artan enerji tüketimini güvenli bir şekilde kontrol altında tutmak ve aynı zamanda bu tüketimden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını da azaltmak için enerji verimliliği çözümün en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır.
Türkiye’de 2007 yılı itibariyle %39’luk bir oranla en fazla enerjinin harcandığı alan sanayi sektörü olmuştur. Sanayi sektörünü %30 ile bina ve hizmetler sektörü izlemiştir. Özel olarak sanayi sektörüne yönelik yürütülen etüt ve kıyaslama çalışmalarına göre sanayi sektöründeki tasarruf potansiyeli %20 civarıdadır. Bu tasarruf miktarının yarısı önemli yatırımlar gerektirmeyen veya 2 seneden daha az geri ödeme süresi olan yatırımlardır.
Enerji tasarrufu potansiyeline sahip enerji yoğun sektörler aşağıdaki gibidir:
Sektör  Endüstriyel Enerji Tüketimi Yüzdesi (%)Tahmini Enerji Tasarrufu (teknik potansiyeli)
Demir-çelik  2622
Taş e Toprak (çimento,seramik, cam)  2020
Kimyasallar, petrol, kauçuk, plastik  1220
Tekstil, giyim, deri  720
Gıda  625
Kaynak: Dünya Enerji Konseyi - Türkiye Ulusal Komitesi Raporu, 2007

Özellikle son yıllarda Türk sanayisinde enerji verimli proses ve teknolojilerin yaygın bir şekilde benimsenmesinin önündeki finans, kapasite, teknoloji ve politika engellerinin kaldırılmasına yönelik olarak çeşitli önlemler alınmakta, yaygınlaştırma faaliyetleri yürütülmektedir. Bu faaliyetlerde biri de 5,9 milyon ABD Doları tutarında Küresel Çevre Fonu (GEF) desteği ile fiilen 2011 yılında başlamış olan “Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi”dir. GEF hibe desteği ile birlikte uygulayıcı kurum katkılarıyla toplam 35 milyon ABD Dolar’lık bütçe ile gerçekleştirilmesi planlanan Projenin 2015 yılında sona ermesi planlanmaktadır.
Projenin hedefi
“Sanayi sektöründeki işletmelerin farklı enerji tasarruf önlemleri ve enerji verimli teknolojilerin yardımıyla enerji kullanımlarını verimli bir şekilde yönetmelerine olanak tanımak ve bu yönde teşvik etmek suretiyle Türk sanayisinde enerji verimliliğini artırmaktır”.
Proje hedeflerine aşağıdaki bileşenlerin sağlanması ile ulaşılacaktır:
1. Kurumsal çerçevenin ve ilgili mevzuatın geliştirilmesi; ulusal enerji yönetim sistemi standardının geliştirilerek yaygınlaştırılması
2. Endüstriyel işletmeler ve enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinde kapasite ve farkındalığın artırılması
3. Enerji Verimliliği Etüt programının uygulanması
4. Sistem optimizasyonu ve enerji verimliliği uygulamalarına yönelik demonstrasyon (gösterim) projelerinin gerçekleştirilmesi
5. Proje çıktılarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve edinilen deneyimlerin paylaşılarak yaygınlaştırılmasının sağlanması
Proje Ortakları
Projenin uygulayıcı kuruluşları Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) olup koordinasyon Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından gerçekleştirilmektedir.
TTGV’nin Projedeki Rolü
 Projenin geliştirilme sürecinde aktif olarak yer alan TTGV uygulama aşamasında da diğer proje ortakları ile işbirliği içinde proje yönetimi ve proje faaliyetlerine yönelik katkı sağlayacaktır. Öte yandan TTGV, “kurumsal çerçeve ve mevzuatın geliştirilmesi” bileşeni kapsamında yer alan “finansal mekanizmaların geliştirilmesi” konulu iş paketinin koordinasyonunda ve faaliyetlerin yürütülmesinde etkin rol alacaktır. Bu kapsamda, uzman katkıları ve ortaklarla işbirliği içinde enerji verimliliğine yönelik finansman modelleri değerlendirilecek, uluslararası kıyaslama çalışmaları yapılacak ve ilgili paydaşların katkılarıyla öneriler geliştirilecektir. TTGV ayrıca enerji verimliliğine yönelik demonstrasyon (gösterim) projelerinin uygulanma sürecinde de aktif olarak yer alacaktır.

Hiç yorum yok: