17 Kasım 2012 Cumartesi

Duvarların Dışarıdan Isı Yalıtım uygulaması Mantolama nedir? Avantajları Nelerdir?


Duvarların Dışarıdan Isı Yalıtım uygulaması Mantolama nedir? Avantajları Nelerdir?
Bu sistemde duvar, kolon ve kirişlerin tümü bina dışından her iki yüzü pürüzlü ve oluklu; imal edilen ekstrude polistren veya diğer cins ısı yalıtım levhaları ile kaplanır.
Sistemin avantajları:
Kolon, kiriş gibi yapının taşıyıcı sistemindeki tüm ısı köprülerini, dış mekanla temasını önleyerek, ortadan kaldırır.
Yalıtımsız binalarda yoğuşma sonucunda oluşan rutubet, küf vs. önlenir.
Bina dış yüzeyini sıcaklık farkının olumsuz etkilerinden korur.
Yapı fiziği açısından ideal olan sistemdir

Mantolama Yaparken Hangi İşlem Sıralaması İzlenir?
Mantolama uygulamasında yalıtım yapılacak yüzey temizlendikten sonra ilk olarak ısı yalıtım levhaları yatayda düzgün olarak dizilmeleri için zemin kat dösemesi alt kotuna su basman profilleri yerlestirilir. Isı yalıtım levhalarının varsa oluklu yüzeyine kenarlar boyunca ve 5 noktadan da öbek öbek yapıstırıcı sürülür. Böylece her noktadan yüzeye tam bir yapısma sağlanır. Isı yalıtım levhaları kenarları binili ise binisi üste gelecek sekilde su basman profillerine oturtularak duvar yüzeylerine yapıstırılır. Levhalarsasırtmalı olarak ve terazisinde yapıstırılmalıdır. Levhalardan tasan harçlar temizlenerek, bu noktalarda ısı köprüsü olusumları engellenir. Dubelleme için matkapla delme islemi levhaların terazisini bozmaması için yapıstırmadan en az 24 saat sonra gerçeklestirilir. PVC dubellerle m2 ye 6 adet gelecek sekilde dubelleme yapılır. Dubelleme levhaların köselerine birer, ortasına iki adet olacak sekilde gerçeklestirilmeli ve levhaların birlesim noktaları tercih edilmelidir.
Sıva filesi yatayda ve düseyde ek yerlerine 10 cm bindirilerek sabitlenir. Kullanılacak olan sıva filesi en az 140 gr/m2 ağırlığında olmalıdır. File tamamen sıva ile kaplanacak sekilde üzerine mala ile ilk kat sıva 1.7 kg/m2/mm sarfiyatla uygulanır. İlk kat sıva, ikinci kat sıvaya göre daha kalın yapılmalıdır. Pencere kenarlarına ve köselere köse profilleri yerlestirilir. Böylece hem darbelere maruz kalma ihtimali yüksek olan köselerin takviyesi hem de sıva filesinin kilitlenmesi sağlanır. İkinci kat sıva, sıva filesi ile takviye edilmisdonatılı birinci kat sıva üzerine, düzgün bir yüzey elde edileceksekilde uygulanır. Uygulama, son kat kaplamanın yapılması ile bitirilir. Kaplamanın dıs darbelere karsı dayanımı arttırması sebebiyle akrilik esaslı ve tekstürlü bir kaplama olması tavsiye edilmektedir.
Mantolama uygulaması için hava koşulları nasıl olmalıdır?
Çok sıcak havalarda, direkt günes altında kuvvetli rüzgar, sis, yüksek bağıl nem veya yağmur beklentisi olan havalarda dıs cephede uygulama yapılmamalıdır. Uygulama sırasında ise uygulama yapılacak yüzeyin ve ortamın sıcaklığı minimum + 5 0C olmalıdır.

Hiç yorum yok: